Egyszerű vegán vacsora: Tészta sült fokhagymával és pirított erdei gombákkal

A vegánok egyik érve az, hogy a húsipar használja fel ivóvízfogyasztásunk közel egyharmadát, miközben millióknak nincs belőle elég. Ehhez a recepthez elég annyi víz, amennyiben a tészta megfő, a többit megoldja az édeskés sült fokhagyma és a finom erdei gombák.

Vegánnak lenni legalább a hét két napján nagyon is megéri, mert a legújabb kutatások szerint az állati eredetű hozzávalóktól mentes fogásokon élők sokkal ritkábban halnak meg szívbetegségben, de a stroke is kevésbé fenyegeti őket. Olyan receptekkel, mint ez az aromás gombákkal és krémes sült fokhagymával teli tészta, nem is tűnik olyan lehetetlen kihívásnak egy-egy vegán napot beiktatni.

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?Lilechka75

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagy fej megtisztított fokhagymagerezdek
  • 30 deka durumtészta
  • 1 bögre kesudió beáztatva (legalább 4 órán át ázzon)
  • 1 deci növényi tej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 30 deka erdeigomba-keverék
  • 0.5 deci száraz fehérbor
  • ízlés szerint friss kakukkfű, só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a tésztát sós vízben, közben el tudod készíteni a sült fokhagymát is. A fokhagymafejeket forgasd meg olívaolajban, tedd a gerezdeket egy alumíniumfóliára, takard le egy másikkal, majd tedd a sütőbe nagyjából 40 percre. Ha kész, vedd ki belőle, és hagyd hűlni egy kicsit.

A gombához melegíts olívaolajat és süsd meg benne a falatnyi gombafejeket nagyjából öt percen keresztül. Add hozzá a bort, a kakukkfüvet, majd hagyd főni még öt percen át, fedő nélkül. Ezek után sózd és adj hozzá frissen őrölt borsot is.

Amikor a fokhagyma lehűlt, kétféleképpen dönthetsz. Ha sietsz, keverd el a gombás keverékkel és a tésztával, ha pedig krémes szószt készítenél belőle, akkor tedd egy konyhai robotgép aprítógép táljába, add hozzá az áztatott kesudiót és a növényi tejet, majd keverd az egészet egy krémes szósszá. A végén mehet hozzá egy kevés citromlé, só és bors ízlés szerint.

Keverd össze a tésztát a krémes-fokhagymás mártással, kanalazd a tetejére a megsült gombákat és díszítsd csilipehellyel vagy friss kakukkfűvel.

Sporttáplálkozás vegán módra: növényi étrend a jobb teljesítményért Sporttáplálkozás vegán módra: növényi étrend a jobb teljesítményért

Mennyire elégíti ki a növényi eredetű étrend egy sportoló szükségleteit?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Őszi tészta sült hagymával, párolt almával és fehér kolbásszal

Nagyon különleges, de isteni fogás, amiben nem kell megijedned egy kevés ropogós diótól. Az illatos pirított csonthéjas remekül illik a tetejére, és ha bevállalósabb vagy, akár az almakockák is jól illenek mellé.

2021. szeptember27., 10:24

Baconös-spenótos tészta – egy nagy adag füstölt sajtot is olvassz a tetejére!

Gyors, olcsó és nagyon hamar elkészül ez a finomság, amibe ha jó, aromás füstölt sajt kerül, akkor még talán azok is megbocsátják az egészséges összetevőket, akik nem éppen spenótrajongók a társaságban.

2021. augusztus21., 10:44

Tészta csípős garnélával és paradicsommal

Ez a fogás akkor is remek, ha csak egy nagyon kevés garnéla van otthon. Ha pedig szeretnéd egészségesebbé varázsolni, akkor tálalás előtt egy jó nagy darab avokádót kockázz a tetejére.

2021. augusztus29., 12:52

Ramentészta különleges változatban, spenóttal és tojással

Ha az ember hozzájut egy nagy csomag, pillanatok alatt összedobható ramentésztához, már csak az a kérdés, hogy mivel érdemes feldobni, hogy valóban élvezhető fogás legyen belőle. Íme első tippünk!

2021. szeptember18., 10:24

Tészta krémes gombaszósszal – egy kevés pirított fenyőmaggal a tetején tálald

A ropogós fenyőmag egyszerűen fantasztikus a krémes tészta tetején, és talán mondanunk sem kell, hogy a házi, gyúrt változattal lesz igazán tökéletes a végeredmény.

2021. szeptember8., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek