Vegánnak lenni legalább a hét két napján nagyon is megéri, mert a legújabb kutatások szerint az állati eredetű hozzávalóktól mentes fogásokon élők sokkal ritkábban halnak meg szívbetegségben, de a stroke is kevésbé fenyegeti őket. Olyan receptekkel, mint ez az aromás gombákkal és krémes sült fokhagymával teli tészta, nem is tűnik olyan lehetetlen kihívásnak egy-egy vegán napot beiktatni.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 nagy fej megtisztított fokhagymagerezdek
- 30 deka durumtészta
- 1 bögre kesudió beáztatva (legalább 4 órán át ázzon)
- 1 deci növényi tej
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 30 deka erdeigomba-keverék
- 0.5 deci száraz fehérbor
- ízlés szerint friss kakukkfű, só és bors
Elkészítés:
Tedd fel főni a tésztát sós vízben, közben el tudod készíteni a sült fokhagymát is. A fokhagymafejeket forgasd meg olívaolajban, tedd a gerezdeket egy alumíniumfóliára, takard le egy másikkal, majd tedd a sütőbe nagyjából 40 percre. Ha kész, vedd ki belőle, és hagyd hűlni egy kicsit.
A gombához melegíts olívaolajat és süsd meg benne a falatnyi gombafejeket nagyjából öt percen keresztül. Add hozzá a bort, a kakukkfüvet, majd hagyd főni még öt percen át, fedő nélkül. Ezek után sózd és adj hozzá frissen őrölt borsot is.
Amikor a fokhagyma lehűlt, kétféleképpen dönthetsz. Ha sietsz, keverd el a gombás keverékkel és a tésztával, ha pedig krémes szószt készítenél belőle, akkor tedd egy konyhai robotgép aprítógép táljába, add hozzá az áztatott kesudiót és a növényi tejet, majd keverd az egészet egy krémes szósszá. A végén mehet hozzá egy kevés citromlé, só és bors ízlés szerint.
Keverd össze a tésztát a krémes-fokhagymás mártással, kanalazd a tetejére a megsült gombákat és díszítsd csilipehellyel vagy friss kakukkfűvel.