Egyszerű vegán vacsora: Tészta sült fokhagymával és pirított erdei gombákkal

A vegánok egyik érve az, hogy a húsipar használja fel ivóvízfogyasztásunk közel egyharmadát, miközben millióknak nincs belőle elég. Ehhez a recepthez elég annyi víz, amennyiben a tészta megfő, a többit megoldja az édeskés sült fokhagyma és a finom erdei gombák.

Vegánnak lenni legalább a hét két napján nagyon is megéri, mert a legújabb kutatások szerint az állati eredetű hozzávalóktól mentes fogásokon élők sokkal ritkábban halnak meg szívbetegségben, de a stroke is kevésbé fenyegeti őket. Olyan receptekkel, mint ez az aromás gombákkal és krémes sült fokhagymával teli tészta, nem is tűnik olyan lehetetlen kihívásnak egy-egy vegán napot beiktatni.

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?Lilechka75

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagy fej megtisztított fokhagymagerezdek
  • 30 deka durumtészta
  • 1 bögre kesudió beáztatva (legalább 4 órán át ázzon)
  • 1 deci növényi tej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 30 deka erdeigomba-keverék
  • 0.5 deci száraz fehérbor
  • ízlés szerint friss kakukkfű, só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a tésztát sós vízben, közben el tudod készíteni a sült fokhagymát is. A fokhagymafejeket forgasd meg olívaolajban, tedd a gerezdeket egy alumíniumfóliára, takard le egy másikkal, majd tedd a sütőbe nagyjából 40 percre. Ha kész, vedd ki belőle, és hagyd hűlni egy kicsit.

A gombához melegíts olívaolajat és süsd meg benne a falatnyi gombafejeket nagyjából öt percen keresztül. Add hozzá a bort, a kakukkfüvet, majd hagyd főni még öt percen át, fedő nélkül. Ezek után sózd és adj hozzá frissen őrölt borsot is.

Amikor a fokhagyma lehűlt, kétféleképpen dönthetsz. Ha sietsz, keverd el a gombás keverékkel és a tésztával, ha pedig krémes szószt készítenél belőle, akkor tedd egy konyhai robotgép aprítógép táljába, add hozzá az áztatott kesudiót és a növényi tejet, majd keverd az egészet egy krémes szósszá. A végén mehet hozzá egy kevés citromlé, só és bors ízlés szerint.

Keverd össze a tésztát a krémes-fokhagymás mártással, kanalazd a tetejére a megsült gombákat és díszítsd csilipehellyel vagy friss kakukkfűvel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek