Még tart a szezon, főzz egy adag fokhagymás cukkinilevest!

A fokhagymát már közel ötezer éve ismerjük és használjuk. Egyiptomi tekercsek és görög orvosi feljegyzések is megemlékeznek a gyógyító hatásáról, amelyet számos betegség kezelésére alkalmaztak. Ha nem vagyunk betegek, akkor is feldob egy csomó ételt, ahogy ezt a semleges ízű, krémes cukkinilevest is.

A fokhagymában több mint huszonötfajta hatóanyag van, érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Illatával kapcsolatban semlegesítő hatást tulajdonítanak a meleg tejnek, a méznek, a vörösbornak, a pörkölt kávénak és a friss petrezselyemnek. Hát ember legyen a talpán, aki ezt mind betolja egy leves után, de egy jó kávé vagy mézes tej nem árthat.

Kruton és aszalt paradicsom is illik hozzá levesbetétnek.
Kruton és aszalt paradicsom is illik hozzá levesbetétnek.Rimma_Bondarenko

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab cukkini
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 deci tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • 8 deci húsalaplé víz és 1 leveskocka is megteszi
Recept idők

Elkészítés:

Kockázd fel a cukkinit, pirítsd meg egy kicsit a vajon, borsozd meg, majd öntsd fel az alaplével. Néhány percig hagyd főni, elég annyi ideig, amíg elkevered a tejszínt a liszttel és összetöröd a fokhagymát.

A forrásban lévő levest a tejszínes liszttel habard be, és add a keverékhez a fokhagymát is. Ha langyosra hűlt, kóstold meg és fűszerezd ízlés szerint – egy csipet cukor is mehet hozzá. Ha a fokhagymát nem szereted, próbáld ki egy kevés szerecsendióval.

Levesbetétnek tökéletes az aszalt paradicsom vagy a sült fokhagymagerezdek. 

kapcsolódó Habtejszínteszt: habverőkkel küzdöttünk a tárgyalóban
Habtejszínteszt: habverőkkel küzdöttünk a tárgyalóban

Teszteltük milyenek az otthon készíthető sajátmárkás habtejszínek. Hat közül három kiválóan teljesített, a nyertest mindenki imádta.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a gyors reggeli kolbászos casserole-t a legválogatósabbak is szeretni fogják

Csak dobd egy jénaiba a hozzávalókat – szinte ennyi a receptje ennek a remek reggeli fogásnak, amit akkor is jó ötlet elkészíteni, ha épp vendégeid vannak, hiszen akár egy kis jénaiban, akár egy hatalmas tepsiben összedobható. Friss kalácsszeletekkel tálald, ezek édeskés íze remekül illik a kolbászfalatok fűszerességéhez.

szeptember20., 10:24

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Citromos lazac vajban sült, zsályás gnocchival

Egy nagy halom gnocchi akár frissen is összedobható egy kis burgonyából és lisztből, de akár tökös és édesburgonyás változatban is kipróbálhatod az olasz hangulatú nudlikat. Paradicsomos szószban, de egyszerűen, vajban sütve is tökéletes. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle lazaccal egy remek, gyors, mediterrán hangulatú vacsora.

szeptember20., 12:52

Ez a toszkán fehérbabos leves pillanatok alatt elkészülő, igazi mediterrán finomság

Lassan érkeznek a hűvösebb esték, de mi felkészülten várjuk mindegyiket egy-két olyan fogással, amik a nyaralás hangulatát idézik meg.

augusztus17., 12:52

Brokkolileves parmezáncsipsszel

Parmezáncsipsszel, sült fokhagymával, de akár napon szárított sonkával a tetején is készülhet ez a gyors fogás, ami a diétádba is remekül beilleszthető.

június16., 10:44

Lazac vörös pestóval – ennél nem kell gyorsabb és elegánsabb fogás

A jó minőségű húsok ízét nem érdemes erős aromákkal elnyomni, néhány kivétel mégis akad: a pesto, a szarvasgomba és a parmezán azért elfér bármelyik mellett. Ha citromosan, fokhagymásan már ettél belőle eleget, próbáld ki ezt a paradicsomos változatot is.

szeptember21., 12:52

Mustra