Még tart a szezon, főzz egy adag fokhagymás cukkinilevest!

A fokhagymát már közel ötezer éve ismerjük és használjuk. Egyiptomi tekercsek és görög orvosi feljegyzések is megemlékeznek a gyógyító hatásáról, amelyet számos betegség kezelésére alkalmaztak. Ha nem vagyunk betegek, akkor is feldob egy csomó ételt, ahogy ezt a semleges ízű, krémes cukkinilevest is.

A fokhagymában több mint huszonötfajta hatóanyag van, érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Illatával kapcsolatban semlegesítő hatást tulajdonítanak a meleg tejnek, a méznek, a vörösbornak, a pörkölt kávénak és a friss petrezselyemnek. Hát ember legyen a talpán, aki ezt mind betolja egy leves után, de egy jó kávé vagy mézes tej nem árthat.

Kruton és aszalt paradicsom is illik hozzá levesbetétnek.
Kruton és aszalt paradicsom is illik hozzá levesbetétnek.Fotó: Rimma_Bondarenko

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab cukkini
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 deci tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • 8 deci húsalaplé víz és 1 leveskocka is megteszi
Recept idők

Elkészítés:

Kockázd fel a cukkinit, pirítsd meg egy kicsit a vajon, borsozd meg, majd öntsd fel az alaplével. Néhány percig hagyd főni, elég annyi ideig, amíg elkevered a tejszínt a liszttel és összetöröd a fokhagymát.

A forrásban lévő levest a tejszínes liszttel habard be, és add a keverékhez a fokhagymát is. Ha langyosra hűlt, kóstold meg és fűszerezd ízlés szerint – egy csipet cukor is mehet hozzá. Ha a fokhagymát nem szereted, próbáld ki egy kevés szerecsendióval.

Levesbetétnek tökéletes az aszalt paradicsom vagy a sült fokhagymagerezdek. 

Habtejszínteszt: habverőkkel küzdöttünk a tárgyalóban
Habtejszínteszt: habverőkkel küzdöttünk a tárgyalóban

Teszteltük milyenek az otthon készíthető sajátmárkás habtejszínek. Hat közül három kiválóan teljesített, a nyertest mindenki imádta.

Tovább »

Még több recept

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Egy ismert fogás új ruhában: gesztenyeleves céklacsipsszel és gesztenyemézzel

Nem kell az ünnepekig várnod azzal, hogy kipróbáld, egy sima hétköznapot is feldob ez a tartalmas és különleges leves.

2019. november27., 09:20

Sült cukkinihasábok – gluténmentes, egészséges alternatíva

Ínycsiklandó megoldás sült krumpli helyett egészséges, gluténmentes főételnek, köretnek, snacknek.

március30., 06:00

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Egészséges mártogatós vagy reggeli kenyérfeltét: vöröslencse-krém rózsaborssal és szarvasgombával

Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse.

január30., 09:20

Olasz vega tészta articsókával, parmezánnal és friss paradicsommal

Ha valami húsmenteset ennétek, ezt a jó kis articsókás receptet próbáljátok ki vacsorára. Ha articsókát nehezen szereztek be, nyugodtan helyettesítsétek gombával vagy fűszeres, grillezett padlizsánnal.

április4., 07:52

Mustra