Süss kürtőskalácsot egy kis vidám, tavaszi csavarral!

Így készítsd a tavaszi Mákvirág kürtőskalácsot!

Az Édes Mackó Kürtőskalács-Cukrászda legújabb desszertje, a tavalyi Kürtős Kaland verseny győztes kreációja, a Mákvirág a tavaszi Kürtőskalács Vigalmon debütál. A finomságot a látogatók május 10. és 12. között kóstolhatják meg a Holnemvolt Várban. Mi azonban még a premier előtt elhoztuk a mákos különlegesség receptjét, hogy akár otthon is elkészíthesd. 

DSCN2843

Hozzávalók:

A kürtőskalács tésztához

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál
  • tej tej
  • 2 tojás tojás

A kovászhoz

  • 2 dkg élesztő
  • cukor
  • tej
  • liszt

A Mákvirág töltelékhez

  • 5 dl habtejszín
  • 100 g aszalt szilva
  • 2 evőkanál darált mák
  • 1 kávéskanál habfixáló
Recept idők

Elkészítés:

1. Kürtőskalács elkészítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítünk. Amíg az kel, beletesszük a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, jól eldolgozzuk őket. Hozzáöntjük a kovászt és a tejet, végül az egészet összegyúrjuk (nem túl keményre). Félórányi kelés után adagokra osztjuk. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtunk. A csíkokat feltekerjük a kürtőskalács-sütőrudakra, elsimítjuk rajtuk, majd parázs felett folyamatosan forgatva kisütjük.

2. Mákvirág töltelékének elkészítése:

1 dl habtejszínnel összedaráljuk az aszalt szilvát, majd hozzáöntjük a többi habtejszínt, ismét összemixeljük, beletesszük a mákot, és hozzáadunk egy kávéskanál habfixálót, végezetül ismét jól összedolgozzuk.

3. A Mákvirág formázása:

A kész kürtőskalácsból ollóval karikákat vágunk, melyekből 5 db virágszirmot formálunk, ezeket virágalakzatban rakjuk egy tányérra, a szirmokat megtöltjük a krémmel, közepére tejszínhabot teszünk, majd egy szem aszalt szilvával díszítjük.

Készíts otthon kürtőskalácsot az erdélyi recept szerint
Készíts otthon kürtőskalácsot az erdélyi recept szerint

A közhiedelemmel ellentétben kürtőskalácsot készíteni egyszerű és gyors mulatság.

Tovább »

Még több recept

Ha már csak egy kevés húsos ragu maradt otthon, készüljön belőle rakott káposzta jó sok tejföllel

A tejföl rengeteg magyar ételt képes új szintre emelni a túrógombóctól a csőben sült, rétegezett ételekig, miért lenne kivétel ez a maradék húsos raguval és rizzsel készült rakott káposzta?

április1., 06:04

A székelykáposzta expressz változatát összedobni egyszerűbb, mint gondolnád

Ha betáraztál savanyú káposztából, és azzal erősítenéd immunrendszered, akár egy adag maradék pörkölttel is készíthetsz belőle klassz ebédet. Így nem lesz unalmas sem a ragu, ha épp egy nagyobb adagot főztél belőle.

április1., 06:04

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Egy adag medvehagymás tojáskrémnél nem is kell egyszerűbb és finomabb vacsora

Csak dobd össze a tojáskrémet ugyanúgy, ahogy szoktad, és tedd még finomabbá egy adag medvehagymával. Ha melegen jobban szereted, egy adag sült hagymával és füstölt sajttal grillezd néhány szelet kenyéren.

április5., 06:00

Töltött káposzta, ahogy az anyukám készíti

Hagyományos, és épp attól finom.

2018. december14., 08:23

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Mustra