Süss kürtőskalácsot egy kis vidám, tavaszi csavarral!

Így készítsd a tavaszi Mákvirág kürtőskalácsot!

Az Édes Mackó Kürtőskalács-Cukrászda legújabb desszertje, a tavalyi Kürtős Kaland verseny győztes kreációja, a Mákvirág a tavaszi Kürtőskalács Vigalmon debütál. A finomságot a látogatók május 10. és 12. között kóstolhatják meg a Holnemvolt Várban. Mi azonban még a premier előtt elhoztuk a mákos különlegesség receptjét, hogy akár otthon is elkészíthesd. 

DSCN2843

Hozzávalók

A kürtőskalács tésztához

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál
  • tej tej
  • 2 tojás tojás

A kovászhoz

  • 2 dkg élesztő
  • cukor
  • tej
  • liszt

A Mákvirág töltelékhez

  • 5 dl habtejszín
  • 100 g aszalt szilva
  • 2 evőkanál darált mák
  • 1 kávéskanál habfixáló
Recept idők

Elkészítés:

1. Kürtőskalács elkészítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítünk. Amíg az kel, beletesszük a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, jól eldolgozzuk őket. Hozzáöntjük a kovászt és a tejet, végül az egészet összegyúrjuk (nem túl keményre). Félórányi kelés után adagokra osztjuk. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtunk. A csíkokat feltekerjük a kürtőskalács-sütőrudakra, elsimítjuk rajtuk, majd parázs felett folyamatosan forgatva kisütjük.

2. Mákvirág töltelékének elkészítése:

1 dl habtejszínnel összedaráljuk az aszalt szilvát, majd hozzáöntjük a többi habtejszínt, ismét összemixeljük, beletesszük a mákot, és hozzáadunk egy kávéskanál habfixálót, végezetül ismét jól összedolgozzuk.

3. A Mákvirág formázása:

A kész kürtőskalácsból ollóval karikákat vágunk, melyekből 5 db virágszirmot formálunk, ezeket virágalakzatban rakjuk egy tányérra, a szirmokat megtöltjük a krémmel, közepére tejszínhabot teszünk, majd egy szem aszalt szilvával díszítjük.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek