Az Édes Mackó Kürtőskalács-Cukrászda legújabb desszertje, a tavalyi Kürtős Kaland verseny győztes kreációja, a Mákvirág a tavaszi Kürtőskalács Vigalmon debütál. A finomságot a látogatók május 10. és 12. között kóstolhatják meg a Holnemvolt Várban. Mi azonban még a premier előtt elhoztuk a mákos különlegesség receptjét, hogy akár otthon is elkészíthesd.
Hozzávalók
A kürtőskalács tésztához
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
- tej tej
- 2 tojás tojás
A kovászhoz
- 2 dkg élesztő
- cukor
- tej
- liszt
A Mákvirág töltelékhez
- 5 dl habtejszín
- 100 g aszalt szilva
- 2 evőkanál darált mák
- 1 kávéskanál habfixáló
Elkészítés:
1. Kürtőskalács elkészítése:
Az élesztőt elmorzsoljuk, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítünk. Amíg az kel, beletesszük a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, jól eldolgozzuk őket. Hozzáöntjük a kovászt és a tejet, végül az egészet összegyúrjuk (nem túl keményre). Félórányi kelés után adagokra osztjuk. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtunk. A csíkokat feltekerjük a kürtőskalács-sütőrudakra, elsimítjuk rajtuk, majd parázs felett folyamatosan forgatva kisütjük.
2. Mákvirág töltelékének elkészítése:
1 dl habtejszínnel összedaráljuk az aszalt szilvát, majd hozzáöntjük a többi habtejszínt, ismét összemixeljük, beletesszük a mákot, és hozzáadunk egy kávéskanál habfixálót, végezetül ismét jól összedolgozzuk.
3. A Mákvirág formázása:
A kész kürtőskalácsból ollóval karikákat vágunk, melyekből 5 db virágszirmot formálunk, ezeket virágalakzatban rakjuk egy tányérra, a szirmokat megtöltjük a krémmel, közepére tejszínhabot teszünk, majd egy szem aszalt szilvával díszítjük.