A legnagyobb szexszimbólumok titkos élete – túl a csillogáson

Nekik aztán tényleg a lábuk alatt hevert a világ, rajongók követték minden lépésüket, címlapokon szerepeltek, a színpadon egyik virágcsokrot kapták a másik után, utazhattak, válogathattak a férfiak közül. Hát nem erre vágyunk mind? Úgy látszik, nem.

A boldogság nagyon nehezen meghatározható fogalom, mindenkinek más recept alapján születik meg, olykor csak pillanatokra, máskor hosszabb időre. Az általános vélekedés, miszerint sikeresnek, gazdagnak, elismertnek és körülrajongottnak lenni egyenlő a végtelen elégedettséggel, teljesen téves. Talán azok a nők mesélhetnének erről a legtöbbet, akik koruk szexszimbólumaként mindent elértek, csak azt a kék madarat nem tudták elkapni sohasem. 

Férje kése elől menekült a táncba Mata Hari

Egzotikus táncosnő, minden idők legnagyszerűbb kémnője, a végzet asszonya, titokzatos szabad lélek: ez mind Mata Hari. Az utókor azonban nem koncentrál a gyönyörű test és az izgalmas kalandok mellett a lélekre, és az asszony boldogtalan életére. Szeretnénk addig misztifikálni őt, amíg eltűnik a történetéből a tönkrement, családját magára hagyó apa, a depresszióval küzdő anya, aki hamar elhagyja ezt a világot. Az sem lehetett a legboldogabb élménye, amikor iskolája igazgatója kikezdett vele, és aztán persze őt rúgták ki. Kétségbeesésében pedig férjhez ment egy nála húsz évvel idősebb, alkoholista és erőszakos férfihoz, aki újsághirdetésben keresett magának feleséget.

Két gyermeküket a férfi kegyetlenségétől félőrült szolgáló mérgezte meg, amit csak a kislány élt túl, míg a férj feleségét akarta leszúrni egy késsel. Hát ebből a helyzetből menekült el Margaretha Geertruida Zelle, aki egzotikus, titokzatos háttértörténetet kreált magának, és kitartatta magát elismert bártáncosnőként. Kémnek azért nézték, mert nagyon befolyásos férfiak között forgott, ezért mindenki gyanúsnak találta. A francia kémelhárítás perbe fogta, majd néhány hamis tanúvallomás után 1917 őszén sortűz elé juttatta – mint kiderült, teljesen ártatlanul. Mata Hari, akiről utólag derült ki, hogy a nyomozók összekeverték egy valódi kémnővel, összesen 41 évet élt.

Mata Hari, a kémnő, aki soha nem is volt az
Mata Hari, a kémnő, aki soha nem is volt azHeritage Images / Getty Images Hungary

Rita Hayworth, a bombanő

Az 1940-es évek legnagyobb szexszimbóluma volt, olyannyira, hogy az őt ábrázoló képet ragasztották a Bikini-atollra ledobott atombombára is (amikor ezen felháborodott, hazafiatlansággal vádolták), és olyan partnerekkel táncolt sikeres filmekben, mint Fred Astaire és Gene Kelly. Ötször ment férjhez, hajszíne is legalább ennyiszer változott, sikeres és gazdag volt, erotikus kisugárzása pedig vitathatatlan – mégsem volt boldog. Belül ugyanis végig megmaradt annak a félénk, visszahúzódó lánynak (eredeti nevén Margarita Carmen Cansino), aki első házassága és a nagy siker előtt volt. Gyerekkorától kezdve kitűnően táncolt, ahogyan szülei is, rengetegszer léptek fel együtt.

Míg más gyerek az ágyában aludt a plüssmacijával, a kis Margarita füstös éjszakai lokálokban ropta. Első két férje kegyetlen átformálásnak vetette alá: a fekete hajú, mediterrán szépségből így lett szőke, később vörös hajú, nádszálkarcsúvá diétáztatott, beszédórákra járatott végzet asszonya. A másik három férj is rendszeresen bántalmazta, mindegyiküktől hamar el is vált, inkább magányos maradt. Karrierének végét Alzheimer-kórja okozta, amit masszív ivással kombinált – ezt használta depressziójára is –, hatalmas botrányokat okozva. 

Rita Hayworth 1942-ben – részben róla mintázták Jessica Rabbit figuráját
Rita Hayworth 1942-ben – részben róla mintázták Jessica Rabbit figurájátDonaldson Collection / Getty Images Hungary

Judy Garland, akit gyerekként tettek tönkre

Az egyik legnagyobb filmcsillag, akire mindig is Dorothyként gondolunk az Óz, a csodák csodája című filmből. Pályafutása kifejezetten sikeres volt, szépségéhez és tehetségéhez kétség sem fért, mégis gyógyszertúladagolásban halt meg. Hollywood áldozataként emlegetik, tragédiáját ugyanis nagyrészt gyermekszínészi karrierje okozta: a normális gyermekkor nem adatott meg számára, helyette (anyja féltékenységi rohamokkal küzdve tolta őt a színpadra) filmsikereket és hírnevet kapott, vagyis agyondolgoztatták. Igen hamar rászoktatták a különböző gyógyszerekre: piszkálták az alakja miatt, étvágycsökkentőnek amfetamint ajánlottak neki, ami viszont nem hagyta aludni, így jöttek az altató- és nyugtatótabletták, nappalra pedig az alkohollal leöblített serkentőszerek.

Hiába ment férjhez ötször, élete végéig boldogtalan maradt: két alkalommal öngyilkosságot kísérelt meg, többször járt szanatóriumban, míg túladagolásban el nem hunyt 47 éves korában. Három gyermeket hagyott hátra, köztük Liza Minnellit, aki gyerekkorát azzal töltötte, hogy vigyázva leste, anyja mikor akar újra véget vetni az életének. Az elmúlt években újabb tragédiára derült fény Garlanddal kapcsolatban: kiderült, hogy fiatalkorában éveken át zaklatták szexuálisan – az egyik fő tettes Louis B. Mayer, a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió társalapítója volt. Egy másik befolyásos férfi, akit Garland nem nevezett meg, megfenyegette a lányt, hogy ha ellenáll neki, tönkreteszi minden értelemben. Szomorú, hogy így is sikerrel járt. 

Judy Garland 1945-ben
Judy Garland 1945-benSilver Screen Collection / Getty Images Hungary

Brigitte Bardot az állatokhoz menekült

Az 1934-es születésű francia színésznő megbabonázott minden férfit és nőt: a hatvanas évek divatirányzatait szinte egyedül ő határozta meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy boldog élet adatott neki: önéletrajzi könyvében nyíltan írt önértékelési problémáiról, alkoholizmusáról (napi három üveg bort ivott), depressziójáról és öngyilkossági kísérleteiről – úgy fogalmazott, csoda, hogy egyáltalán életben maradt. A fiatal modellt Roger Vadim rendező alakította át és tette sikeres színésznővé az És Isten megteremté a nőt című filmmel. Brigitte szigorú, vallásos családban nőtt fel, balett-táncosnak készült, senki sem készítette fel arra, ami színésznőként várt rá. Naiv és sebezhető volt, ezt pedig kihasználták, többször bántalmazták, manipulálták, ő pedig olyan nehezen birkózott meg mindezzel, hogy egyetlen gyermekét is elhanyagolta. Bardot addig nem tudott kilépni a csábító nő szerepéből, amíg el nem ért egy bizonyos kort, és el nem utasította a plasztikai műtéteket a hajfestékkel együtt.  Azóta nyugodtan szentelheti minden figyelmét szívügyének, az állatvédelemnek – egyszer úgy fogalmazott, tudja, milyen, amikor vadásznak az emberre. 

Brigitte Bardot a szokásos póz nélkül
Brigitte Bardot a szokásos póz nélkülSunset Boulevard / Getty Images Hungary

Marilyn Monroe tragikusan rövid élete

A leghíresebb hollywoodi ikon, befolyásos férfiak szeretője, ünnepelt énekesnő és filmcsillag, akit azóta is csak utánozni próbálnak. Ám a kivételes szépségű Norma Jeane gyerekkora igen nehezen telt (apját nem is ismerte, anyja skizofrén volt és alkalmatlan a gyereknevelésre), valószínűleg ekkor vált mentálisan instabillá, szépsége pedig legalább annyiszor vált hátrányává, mint előnyévé.

Marilyn Monroe csábos pózolás helyett itt épp pihen 1955-ben
Marilyn Monroe csábos pózolás helyett itt épp pihen 1955-benMichael Ochs Archives

Nevelőszülőknél és árvaházakban nőtt fel, csupán nyolcéves volt, amikor nevelőapja, Atkinson szexuálisan zaklatta, később pedig ugyanez történt vele a Goddard családnál is. Hogy elkerülje a következő árvaházat vagy nevelőszülőt, 16 éves korában férjhez ment a szomszéd fiúhoz. Ezt később két boldogtalan házasság követte, egyik sem tartott hosszú ideig. Arthur Millertől kétszer is teherbe esett, de – valószínűleg endometriózisa miatt – elvetélt. Hiába ívelt egyre magasabbra csillaga, nem érezte jól magát. Depresszióját, álmatlanságát és szorongását gyógyszerekkel kezelte, végül ezek is okozták a vesztét 36 éves korában. Hogy szándékosan adagolta túl a barbiturátokat, vagy valaki megölte, máig nem tisztázott.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek