Miért kukorékol a kakas?

Vidéken gyakran ébredünk kakasszóra. De honnét tudja pontosan a kakas, hogy mikor kell kukorékolnia, és miért is hallatja a hangját?

A klasszikus nézet szerint a kakas mindig pirkadatkor kukorékol, mellyel a napkeltét jelzi. Hogyan magyarázzuk akkor azt, hogy borús időben ugyanúgy, percre pontosan megszólal a jellegzetes kukurikú, sőt egyes kakasok már jóval napfelkelte előtt hallatják a hangjukat? Erre többféle magyarázat lehetséges.

A kakas bioritmusa

Először is, a legfőbb indok, hogy a kakasok, csakúgy, mint az emberek, rendelkeznek egy belső biológiai órával, mely pontosan szabályozza életritmusukat. Néhány évvel ezelőtt két japán kutató, Josimura Takasi és Simmura Cujosi úgy találták, hogy ez a belső időérzék a kakasok esetében 23,8 órában jelöl ki egy napot, és pontosan jelzi számukra, mikor kell kukorékolással köszönteni a következőt. Habár természetesen a nap felbukkanása a horizonton szintén megmutatja a kakasok számára, hogy mikor kell belekezdeniük performanszukba, sokkal inkább ez a rendkívül szabályozott bioritmus az oka annak, hogy ennyire precízen képesek minden reggel ugyanabban az időben megszólalni.

A saját szemétdomb

A kukorékolás egyik fő oka valószínűleg a kakasok területének megjelölése, így jelzik egymás számára, hogy mettől meddig terjed saját territóriumuk, és mely tyúkok tartoznak hozzájuk, továbbá tájékoztatják a riválisokat arról, hogy éppen merre járnak. A csirkék meglepően jó hallással rendelkeznek, ezért rendkívül precízen képesek megállapítani, mely hangok tartoznak a saját csapatukhoz, és merre kell követniük társaikat. Mint említettük, a kakasok olykor már éjszaka, a sötétség leple alatt is elkezdhetnek kukorékolni. Erre többféle magyarázat született már, ezek egyike, hogy valamiféle leselkedő veszélyre, például egy közelben tanyázó rókára próbálják felhívni a társak figyelmét. Az is lehetséges, hogy egyes zajok, mondjuk, egy autó vagy traktor motorjának búgása riasztja meg őket, melyről azt feltételezik, hogy valamiféle ellenséges erő közeledik, amit ekképpen próbálnak távol tartani saját területüktől.

Miért kukorékol a kakas?
Miért kukorékol a kakas?Keren Su / Getty Images Hungary

Egyes szakértők azt feltételezik, hogy a kukorékolás oka, hogy reggelenként magasabb a kakasok tesztoszteronszintje. Ezt abból sejtik, hogy a kakasok főként reggel, illetve este aktívak szexuálisan, mely időszakokban hallhatjuk leggyakrabban kukorékolni őket. A kakasok olykor párzás után, illetve azt követően is hangos kukurikút hallatnak, hogy valamelyik tyúkjuk tojást rakott, mellyel talán riválisaik számára igyekeznek jelezni azt, hogy bizony ők a legények a gáton.

Kukorékolj és uralkodj!

A rivalizálás egyébként is népszerű teória, melynek hívei azt gondolják, hogy az adott gazdaságban élő kakasok így mérik fel az egymás közti erőviszonyokat. A hierarchia élén egy vezérként elfogadott kakas áll, akinek kilétét az jelzi, hogy mindig ő kezdi el, vezényli le, illetve fejezi be a reggeli „koncertet”. Nagyon fontos az egyes kakasok közti sorrend, mely pontosan kijelöli az adott állatok helyét a hatalmi láncolatban. Minden kakas kukorékolása más – aki tanyán nő fel, gyakran megkülönbözteti hangjuk alapján a különböző egyedeket. Olykor egyes rebellis kakasok, akik nem értenek egyet a vezér uralmával, megtörhetik a kukorékolási rendet. Ha egy fiatal kakas szeretné átvenni az idősebb vezér helyét, fizikai párharcra hívja ki, a kakaskodás után a győztes mindent visz.

Jóval bonyolultabb és sokrétűbb jelenségről van tehát szó, mint a napfelkeltére való reagálás, számunkra ellenben a kakaskukorékolás elsősorban azt jelzi, hogy ideje kikászálódnunk az ágyból, nekilátnunk reggeli teendőinknek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra