Zsidónak kellett lennie – te megnéznél egy filmet ezzel a címmel?

Talán nem tudod, de az Annie Hall először a „Zsidónak kellett lennie” munkacímen futott. De nehogy azt higgyük, csak Woody Allen volt annyira bohókás, hogy őrült munkacímeket adjon a filmjeinek. A filmgyár szinte trendnek tartja a titokzatos, esetenként a semmitmondó munkacímeket.

Persze, A Gyűrűk Uránál nem volt kérdés, hogy milyen címet kap, hiszen a közismert könyvből készült, de például tudod már, hogy emlegetjük majd a Star Wars kilencedik epizódját? Természetesen nem, de a „working title” már régen kiszivárgott: „Black Diamond”, ami fekete gyémántot jelent. A tavalyelőtt karácsonykor mozikban futó Az utolsó Jedik pedig például „Space Bear”, azaz űrmedve néven futott.

De miért is van egy filmnek munkacíme? Először is, el kell nevezni valahogy egy filmet addig is, amíg az alkotók nem álmodják meg a végleges címet. A másik oka pedig, hogy a munkacímmel ügyesen el tudják takarni a közelgő film készültét. Hiszen melyik hangzik izgalmasabban a külső helyszínes forgatásokkor: „a szomszédban forgatják a Star Wars következő epizódját” vagy „a szomszédban forgatnak valami Black Diamond nevű filmet”. Na, ugye! Ilyen népszerű filmeknél pedig szükséges is ez (és gyakran a munkacímek váltása is), hiszen az eredeti címet használva a rajongók ezrei rohamoznák meg a forgatási helyszíneket. Legtöbbször persze a munkacím trükkösen kapcsolódik a sztorihoz is (sőt!), de nézzük meg a legjobbakat!

Alien: A nyolcadik utas: a Halál – Space Beast (Űrszörnyeteg)

Képzeljük, micsoda meglepetés lett volna a film: egy sokadik B-filmre várnánk a cím alapján, hogy aztán egy mérföldhosszú zsenialitást kapjunk.

Amerikai Pite – Teenage Sex Comedy That Can Be Made For Under $10 Million That Your Reader Will Love But The Executive Will Hate (10 millió dollár alatt elkészíthető tini szexkomédia, amit a közönség imádni, a főnök pedig utálni fog)

Igen, ez egy elég különleges cím lenne, sőt annyira, hogy én tuti, elmennék rá.

Bosszúállók – Group Hug (Csoportos ölelés)

Egy kicsit más értelmezését is napvilágra hozhatja a 2010-es évek egyik legintenzívebb akciófilmjének az, ha közben a csoportos ölelésre gondolunk.

Elemi ösztön – Love Hurts (A szerelem fáj)

Sőt, meg is ölhet! Márpedig az Elemi ösztönben ezt látjuk, nem? Na persze, ha valakinek ez a szerelem…

Gyerekjáték – Batteries Not Included (Elemet nem tartalmaz)

A klasszikus horrorfilmhez pedig nem is kell elem, a feszültség úgyis agyoncsap!

Cloverfield – Cheese (Sajt)

Hogy mire gondolhattak az alkotók? Az utóbbi idők egyik legjobb apokaliptikus szörnyfilmjében ugyanis nem nagyon vannak sajtok. Viszont ezzel a címmel szivárgott ki a premierdátum előtt nem sokkal egy kis részlet a filmből, a nagyközönség pedig erősen agyalhatott, hogy mire fel is lett ez a címe egy horrorfilmnek.

Levelek Ivo Dzsimáról – Men From Mars (Férfiak a Marsról)

Clint Eastwood filmjénél valaki nagyon el akarta a terelni a gyanút, hogy pontosan miről is fog szólni.

Micsoda nő! – $3000

A klasszikus romantikus vígjáték eredeti forgatókönyve szerint egy sötét hangulatú dráma lett volna a korszak prostitúciójáról, Vivien pedig heroinfüggő lett volna.

Titanic – Planet Ice (Jégbolygó)

Figyelembe véve a hajó tragikus katasztrófáját, ez egy kicsit túl erős munkacím, nemde?

A Jedi visszatér – Blue Harvest (Kék aratás)

A Star Wars tomboló őrülete ellen muszáj volt takargatniuk a készülő filmet, a munkacím pedig aztán annak a Family Guy epizódjának címe is lett, amiben Peter Griffin elmondja Az új remény történetét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek