6 turistaház, ahová egy őszi kirándulás során érdemes betérni

A belevaló túrázók nem csak a napot, az éjszakát is a természetben töltik. Ajánlunk öt olyan menedékházat az erdő közepén, ahol álomra hajthatod a fejed egy hosszú túra után.

Ősszel egy monoton hét után semmi másra nem vágyunk, mint hogy kiszabaduljunk a természetbe, a barna minden árnyalatába borult fák között sétáljunk, és beleszimatoljunk a gesztenye illatú, csípős levegőbe. Ha te sem tudsz elképzelni jobb programot, azt javasoljuk, hogy ne siess úgy haza a kirándulás után, inkább szállj meg éjszakára egy turistaházban. Ajánlunk öt idilli szállást, ahol feltöltődhetsz és másnap újult erővel vághatsz neki a természetnek.

Szalajka-ház, Göngyössolymos

Az erdő közepén, csörgedező patak mellett bújik meg a Mátrában a Szalajka-ház. Gyöngyössolymostól 10 kilométeres sétával érheted el a kövezett erdei úton. Vagy kisvasúttal. A házban 7 szoba és 30 férőhely áll rendelkezésedre közös konyhával és közös étkezővel, az udvaron pedig fedett filagória alatt grillezhetsz vagy süthetsz kemencében. A szálláson lehetőséged van mosásra, vasalásra, tévénézésre is, és igénybe vehetsz akadálymentesített szobát is. A szabadtéri parkolóban leteheted az autódat, ha kocsival érkeznél. A környéken forrás, tanösvény és vadbemutató található, ha kirándulást tervezel, innen célba veheted a Kékes-tetőt, a Galya-kilátót, a gyöngyösi Mátra Múzeumot vagy a parádi Cifra Istálló és Kocsimúzeumot.

Ár: A szállás egy főre éjszakánként 4800 forint.

Nagy-hideg-hegyi turistaház, Perőcsény

A Börzsönyben, a Nagy-hideg-hegy csúcsán, 843 méter magasan vár a Nagy-hideg-hegyi turistaház. Ez az ország egyik legmagasabb, kőből épült menedékháza, amit egész évben látogathatsz, és igénybe veheted a hozzá tartozó éttermet is. A ház összesen 52 főt tud fogadni nyolc darab emeleti, erkélyes szobájában és két apartmanjában. A 4 férőhelyes szobákban egy emeletes ágy, egy dupla ágyas galéria, egy kanapé, illetve mosdó található, mosakodni pedig a folyosó végén, a közös vizesblokkban tudsz. Az apartmanokhoz fürdőszoba is tartozik, amik 6-6 főt tudnak fogadni két francia emeletes ággyal és egy szimpla emeletes ággyal. Jó hír, hogy a turistaházba magaddal viheted kedvencedet is. Használhatod a szállás wifijét, szaunáját és jakuzziját is. Télen nem csak túrázhatsz a hegyen, de síelhetsz is Magyarország leghosszabb lesiklópályáján. Ősszel a Csóványos-kilátóba érdemes elkirándulnod, ahonnan ráláthatsz a Dunakanyarra, a Szentendrei-szigetre, valamint az Alacsony- és a Magas-Tátrára.

Ár: A szoba felnőttek részére 3500 forint, gyerekeknek 18 éves korig 2500 forint, az apartman felnőtteknek 4500, gyerekeknek 3500 forint. A szállás 3 éven aluliak számára ingyenes. A szauna és a jakuzzi használata 4000-5500 (4-5 és 8-10 fő) és 7500 (5 fő) forint minden megkezdett óráért. Az idegenforgalmi adó fejenként plusz 300 forint egy éjszakára.  

Kisinóci turistaház, Kóspallag

A szintén a Börzsönyben, Kóspallagtól másfél kilométerre található Kisinóci turistaház kempingként és erdei iskolaként is működik. A főépület harmadik emeletén 2, 6 és 10 ágyas szobákban, a hozzá csatlakozó szárnyban pedig 2, 8 és 10 ágyas, saját fürdőszobás apartmanokban szállhatsz meg. A 100 főt befogadó különterem és a 140 férőhelyes fedett kerthelyiségek különböző rendezvények lebonyolítására is alkalmasak. Ha megéheztél, biztosan találsz kedvedre való elemózsiát az étteremben vagy a büfében, de bográcsozhatsz vagy grillezhetsz is. A szálláshoz tartozik medence és kalandpark is, a környéken pedig tanösvényeket járhatsz be, ellátogathatsz a halastavakhoz, kisvasutazhatsz vagy eltúrázhatsz a Börzsöny legmagasabb pontjára, a Csóványosra.  

Ár: A főépületben egy éjszaka félpanzióval egy főre 3950 forint, teljes ellátással 4700 forint, az apartmanban egy éjszaka félpanzióval egy főre 4200 forint, teljes ellátással 4900 forint.

Som-hegyi turistaház, Pilisszántó

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#geochaching #trip #weekend #summer #forest #nature #love #beautiful #friends

Évi Lenge 😊 💙 (@lengeevi) által megosztott bejegyzés,

A Pilis kapujában, az erdő közepén álló Som-hegyi turistaház valódi menedék a kirándulóknak. Pilisszentkereszttől gyalog, egy kilométeres sétával közelítheted meg. A szálláson nincs gondnokság, ezért telefonon kell egyeztetned az érkezésed időpontjáról. A földszinten négyágyas szoba és galéria található, a folyosóról konyha és mosdók nyílnak. Az emeleten háromágyas és galériás szobában szállhatsz meg. Eltúrázhatsz innen a Pilis-tetőn található Boldog Özséb-kilátóba, a Prédikálószék-kilátóba vagy a Dera-szurdokhoz is.

Ár: A hatágyas szobát 21.000 forintért foglalhatod le egy éjszakára, a háromágyast 10.500 forintért, a négyágyast pedig 14.000 forintért. Ha egyénileg jelentkezel be, 3600 forintért szállhatsz meg, hozott hálózsákkal, matracon pedig 2500 forintért. Sátorhelyet 1500 forintért foglalhattok fejenként egy éjszakára, az egész ház pedig 70.000 forintért lehet a tiétek egy éjszakára. Számolj az idegenforgalmi adóval is, ami 500 forint egy főre éjszakánként. Gyerekeknek 3 év alatt ingyenes a szállás.

Kő-hegyi menedékház, Szentendre

A Kő-hegyi menedékház, melyet Czibulka János menedékháznak is hívnak, a Visegrádi-hegységben, Szentendre közelében található. A ház 4 és 8 férőhelyes, emeletes ágyakkal berendezett szobáiban egyszerre összesen 24 főt tud fogadni. Működik büfé is, ahová a kirándulók is betérhetnek, vendégként teljes ellátást is igénybe vehetsz. Rendezhetsz itt esküvőt, véges tréninget vagy születésnapot, és részt vehetsz teljesítménytúrákon, futóversenyeken.

Ár: Ágyat éjszakánként 2950 forintélt bérelhetsz, ágyneműt 700 forintért alkalmanként. 6 éven aluli gyerekeknek a szállás ingyenes.

Báró Eötvös Lóránd menedékház, Dobogókő

A Dobogókőn található báró Eötvös Lóránd menedékház Magyarország egyik legrégebbi turistaháza. A fából épült házban Turistamúzeum működik, de a kőház még mindig menedékházként funkcionál. A földszinten kettő és kettő plusz egyes szobákban, az emeleten pedig 8 vagy 6 férőhelyes szobában szállhatsz meg. A menedékház éttermében meleg ételhez juthatsz egy hosszú kirándulás után. A Rám-szakadékot feltétlenül látogasd meg, télen pedig ne felejtsd otthon a szánodat!

Ár: A földszinti szobában 5000, az emeletit 2500 forintért kaphatsz szállást éjszakánként és fejenként. Az árban benne van a reggeli is, az idegenforgalmi adó viszont nincs.

Oszd meg másokkal is!
Mustra