Ezek a legjobb vendéglátóhelyek a Balaton déli partján

Unod a túlárazott hekket, az olajban tocsogó lángost, a kimerült és mogorva pincéreket? Mutatjuk hova térj be a Balaton déli partján!

Bár sokan beszélnek lelkesen a balatoni gasztronómia új aranykoráról, ha lemész a tó partjára, nagy eséllyel azt fogod tapasztalni, hogy fényévekre vagyunk attól, hogy csak úgy bárhová betérve vendégszerető légkörrel és becsületes, jó ételekkel találkozz. Idén például megesett, hogy Siófokon a kikötőtől nem messze azért nem tudtam reggelire virslit kérni az egyik büfében, mert azt mondták, délután rendezvényük lesz, és túl macerás (!) azt megfőzni. Félig nyers rántottát viszont felszolgáltak - de ezt meg bárcsak ne tették volna darabja egy ezresért.

Mit tehet az ember, ha nem akar ilyen bosszantó hülyeségekbe belefutni? Egyelőre azt, hogy előre felkészül hova érdemes bemenni. A Balatoni Gasztrotérkép például pont ezért született (itt írtunk róla korábban), és most mi is megmutatjuk, hol ettünk jót mostanában a déli parton. Ha neked is van tipped, írd meg az irokaszerknek@divany.hu-ra!

Paletta

Hol van?  Paletta Boglár - Balatonboglár, Kikötőutca 6., Paletta Siófok - Siófok Aranypart Camping, Szent László utca 185., Paletta Fonyód - Fonyód, Balatoni körút

Milyen? Mit Paletta, Paletták, ugyanis ahogy az előbbi felsorolásból látszik, a Balatonnál több helyen is meg lehet kóstolni, mit főzött ki Bezerics Dani és csapata. (Igen, a fővárosban is van egy bisztró, de most csak a Balatonra koncentrálunk.) A legújabb egység, aminek ott jártunkkor még csak az alapjai voltak meg, a fonyódi kutyáss trandnál található. "Egy külföldi turistát nem spanyol tapassal, de nem is hekkel lehet megfogni. Minőségi, jellegzetesen balatoni fogásokkal és vendéglátással lehetünk versenyképesek, a kínálatot a helyi termelők alapanyagaira építve" – nyilatkozta korábban Bezerics Dániel, és ehhez azóta is tartja magát, csak a kínálat bővült.

Az egyik legújabb étel a DOP lángos, amit - bár strandkaja - nemcsak a Balaton déli partján lehet majd kapni, a római pizza és a magyar lángos édesgyermeke a hamarosan megnyíló Empathy Cafe&Bistro menüjén is szerepel majd. Ha lángos túl zsírosnak találod, és már pár falat is kiüt, ne aggódj, ezzel sokkal jobban elboldogulsz majd, ezt tapasztalatból mondjuk, és lehet, hogy utána lesz egy kis hely a sütinek, amikért Bezerics Dani anyukájának kell köszönetet rebegni. Vagy éppen egy pulled ponty szendvicset, bár lehet, hogy ezt már akkor kell inkább kipróbálni, amikor átérsz egy másik Palettába. Utóbbi ára egyébként 1350 forint, a sütik 850 forintba kerülnek, ha pedig valami vegetáriánus ételre vágysz, akkor ott van a görögdinnye gazpacho 950 forintért.

Ami a helyszíneket illeti, a siófoki és fonyódi egység bódéjellegű, de ez az elnevezés ne tévesszen meg nagyon dizájnosak , a boglári pedig beülős hely, és persze mindegyik ott van egy pár lépésre a parttól. További infók itt, itt és itt.

IMG 7644
Dívány

Egy Csipet Nádas

Hol van? Siófok-Töreki, Töreki utca 40.

Milyen? Siófok tömegturizmusától távol, az erdő szélén lazíthatsz-romantikázhatsz a babzsákokkal, fehérre festett fabútorokkal, raklapokkal, hordókkal és hintákkal berendezett verandán és kertben (a belső tereket csak rendezvényekre használják, így a hely csak jó időben tart nyitva). A nádtetejű épület egyébként korábban turistabuszokkal érkező csoportokat szolgált ki borozóként, aztán néhány éve hangulatos kertvendéglővé alakították át tulajdonosai. 

Hangulatos kert
Hangulatos kertSzabo Miklos

 “Az Egy Csipet Nádas önmegvalósítás, kiteljesedés számunkra. Nem csárda, nem bisztró, nem olasz... Egy csipet mindenből. Próbálunk olyan éttermet vinni, ahol a vendégek egyszerre találkoznak a gasztronómiával és a hamisítatlan Töreki fílinggel, ahol mókusok szaladgálnak a kerítésen, galambpárok laknak a fákon, ahol a sün szalad át a lábad alatt... Csak saját készítésű szörpjeink vannak, nincs semmi előregyártott üdítő. Kiskertünkből szedjük a salátáinkat, fűszereinket” - meséli Majoros Attila, az étterem tulajdonosa.

Fogások a fix menüről
Fogások a fix menürőlSzabo Miklos

Amit maguk nem tudnak megtermelni, azt többnyire igyekeznek helyi termelőktől beszerezni (róluk a keretesben olvashatsz tovább), a fix fogások mellett pedig hetente új tematikával - voltak már például olasz és thai hetek is - készülnek.

A fix menü ételei közül többet is megkóstoltam, nekem toronymagasan a tarja kávés paradicsom kulival, házi steakburgonyával, mézes-balzsamecetes salátával ízlett, ez 2990 forintba kerül. Így a főszezon kellős közepén az asztalfoglalás kötelező! Minden további infó itt.

Zseniális termelők a környéken, akiktől te is vásárolhatsz

Tavaly nyáron menő balatoni séfeket kérdeztünk, honnan szerzik be az alapanyagaikat, az akkori gyűjteményünket most az Egy Csipet Nádasban tett látogatásunk után velük egészítjük ki:
  • Fresh MicroGreens – A balatonszárszói Irázi Péter miután hosszú évekig Angliában, Németországban és Ausztriában dolgozott cukrászként, idén májusban szállt be a mikrozöldség bizniszbe, és máris sok balatoni étteremnek ő szállítja be a különböző csírákat. A bázisa Balatonszárszón található, ha látja rajtad az érdeklődést, a termesztés csínját-bínját is szívesen elárulja. Honlap itt, Instagram emitt.
  • Gyümölcs Wellness Központ – Ha jó pálinkát akarsz kóstolni a Balatonnál, Zamárdiban itt kóstold meg Pach Gábor gyártotta Fenegyerek pálinkák egyikét - nekem az áfonyás jött be legjobban. 
  • Nübel sajt: Törekiben működő családi gazdaság, félkemény sajtokat, grillsajtot, gomolyát, krémsajtot, zsendicét, ordát, krémtúrót, gyümölcsös és natúr joghurtokat, kefirt készítenek. Én a sajtjaikat kóstoltam, imádtam! A Facebookon itt találod őket. 

Lavender Terasz - panzió és étterem

Hol van? Balatonvilágos, Dózsa György utca 75.

Milyen? A belső tér finoman szólva is eklektikus, a kert viszont nagyon kellemes, az itt lakó papagájokkal és a kis dísztóval. A pultból te magad választhatod ki a húst, ami majd a tányérodra kerül (még magyar wagyu marhájuk is van!), helyben sül a pizza, a kenyér. Én nyár elején jártam itt, akkor a Lavender ízelítőtálat kóstoltam amin érlelt sonkák, szalámik, zöldségek, nemesvámosi sajtok voltak, mellé fűszeres pizzakenyér érkezett. Mennyei! Honlap, menü: itt.

Hubertus-hof szálloda és étterem

Hol van? Balatonfenyves, Nimród utca 4.

Milyen? A Balaton partjától ötszáz méterre található Hubertus Hof tulajdonosai a hotelüzemeltetés mellett Angus marhák tartásával foglalkoznak, termékeik világszínvonalúak, olyan éttermeknek szállítanak be alapanyagot, mint a balatonszemesi Kistücsök vagy a budapesti Trattoria Pomo d'Oro. Természetesen a szálláshely éttermében is meg lehet kóstolni termékeiket – ha valahol, hát itt biztosan jó steaket, marhanyakat, vagy koronahúst ehetsz.

A nagy kajálás fáradalmait a csendes, nyugodt virágos, hatalmas ősfás kertben, a medence partján lehet kipihenni. Hűvösebb napokon a beltéri wellness részlegen finn szauna, élményzuhanyok, gőzkabin és a fitneszterem vár. Vegáknak nem ajánlanám a helyet - már csak a falakon lévő rengeteg trófea miatt sem -, mindenki másnak viszont igen. További infó itt.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek