Miért jó az neked, ha egyre kevesebb állat végzi hamburgerben?

Tíz év alatt fél milliárddal kevesebb állat landolt a tányérodon. Ez jó neked, jó a környezetnek.

Növényi étrenden vagy? Törekszel rá, hogy csökkentsd az állati eredetű termékeket a hűtődben? Ha igen, neked is köszönhető, hogy 500 millió állat menekült meg az elmúlt tíz évben, és úgy tűnik, hogy ez a szám a tudatos táplálkozás térhódítása miatt egyre csak nő.

Én lassan öt éve nem eszem húst, és azt vettem észre, hogy ez az életem minden más területére kihat: próbálok tudatosabb lenni, hiszen a vegetarianizmus is egy gesztus a környezetünk felé. De ettől még nem hiszem, hogy bárkit is erőszakkal le kéne nevelni húsevésről, viszont fontos, hogy mindenki megismerje az alternatívákat, amivel környezettudatosabb életet teremthet magának.

shutterstock 448229776

Collective Evolution szerint nyilvánvaló, hogy az emberiség nem fog egyik pillanatról a másikra felhagyni a húsevéssel, viszont egyre többen figyelnek az állatokkal való bánásmód minőségére, a környezettudatos forrásokra és az elfogyasztott étel egészségre gyakorolt hatására. Ehhez pedig hozzá tartozik az étrendjükben egyre csökkenő hús mennyisége.

Bár sok vegán abban hisz, hogy a bolygó jövője az állati eredetű termékek fogyasztásának azonnali felhagyásában rejlik, világossá vált, hogy az is sokat számít, ha az emberek tudatosabban fordulnak a hús felé.

Egyre kevesebb húst fogyasztunk

A húsfogyasztás 2007 óta folyamatosan csökken. A The Humane Society of United States statisztikája szerint az Egyesült Államokban 10 %-os mérséklődést jelent. Tavaly az országban 9,5 milliárd állatot vágtak le a húsiparban, és ez a szám több mint 400 millióval kevesebb, mint tíz éve

"Az előző évhez képest csaknem félmilliárddal kevesebb állat élte át a vágóhíd gyötrelmeit még az Egyesült Államok lakosságának növekedése ellenére is" - mondta Paul Shapiro a The Humane Society of United States alelnöke.

Mindez azért, mert egyre többen választják a növényi alapú étrendet?

Nem feltétlenül. Minél többen ismerkednek meg a növényi alapú étrenddel, annál többen hoznak tudatos döntést arról, hogy mit fogyasztanak el. De ez nem törvényszerűen jelenti azt, hogy kevesebben esznek húst. Az eredményekhez hozzátartozik, hogy rengeteg vega és vegán étterem nyílik a világ minden táján. Az elmúlt évtizedekben számos olyan alternatíváját fedeztük fel a húsnak, ami maga mögé utasítja a hagyományos hamburgerek többségét, az emberek pedig úgy tűnik, hogy sokkal nyitottabbak arra, hogy adjanak egy esélyt a növényi táplálkozásnak. Több sportoló is esküszik a vegán életmódra a vágyott eredmények elérése érdekében, sőt számos orvos is ajánlja ezt a diétát.

shutterstock 1007137186

Változnak az idők

Rengeteg jel utal arra, hogy a tudatosság egyre inkább jelen van az életünkben, ami változásokat idéz elő. Amikor felfedezzük, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre, és szembe merünk nézni ezzel, etikusabb döntéseket hozhatunk. Mindannyian részesei vagyunk annak, hogy egy olyan világot hozzunk létre, amiben élni szeretnénk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek