Csak egy rövid ideig izgi vezető nélküli autóban utazni

Van, aki a próbautak végén is izgatottan vigyorog a kormányra, a többséget azonban inkább elálmosítja a sofőr nélküli autók kimért tempója.

A Google által létrehozott projekt vezető nélküli autóit kipróbálók eleinte idegesen vihognak a Waymo autóit népszerűsítő videóban, a próbautak vége felé viszont egyre több lesz az álmos arc és a telefonjával babráló utas. Egy szunyókáló utasokat felvonultató reklámnál azért valószínűleg hatékonyabb eszközökre is szüksége lesz a Waymonak, az amerikaiak többsége továbbra is meglehetősen bizalmatlanul viseltetik ugyanis a robotautók iránt – ami a nemrég történt halálos gázolás miatt valljuk be, egyáltalán nem meglepő.

„Gonosz az az autó, én érzem…”

Mivel a megkérdezettek kétharmada továbbra is tart az autók tömeges bevezetésétől, számos derűs és lelkes próbautassal teleszórt ismeretterjesztő filmecskével kell még előállnia a Google testvérvállalatának, mielőtt tényleg mindennapossá válhatna az élmény. Amely a Verge szerint a kimért és nyugodt tempóban haladó autóknak hála csak rövidtávon tűnik izgalmas kalandnak. A magától tekergő kormány irányába bökdöső gyerekek azért szemlátomást élvezték a dolgot.

Elhagynak százak, jönnek ezrek

A vezető nélküli autók által többé-kevésbé balesetmentesen levezetett több mint 8 millió kilométer persze meggyőzött már 1-2 államot: Washington állam, Michigan, Florida és Kalifornia útjain is tesztel már a Waymo, Arizónában pedig már arra is engedélyt kaptak, hogy hamarosan utasokat is szállíthassanak.

A programra feliratkozó és a videókban szereplő próbautasok mellett a cég egy alkalmazottja is az autóban tartózkodott egyébként a próbautak során. A 2017-ig leszállított 600 Chrysler Pacifica mellé több ezer további egyterű leszállításáról is megállapodott a Waymo és a Fiat-Chrysler, egyre gyakoribb lesz tehát a sofőr nélkül elforduló kormánykerekek látványa.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek