Te is rosszul iszod a kávét?

Teszel cukrot a kávédba? Akkor vagy te csinálod rosszul vagy a kávé rossz.

Egészen a 17-18. századig a kávét alkohollal ízesítették, de a kereskedők hamar rájöttek, hogy a cukorral könnyebb kereskedni, és az európai kávéházak is szívesebben használják. Az 1950-es évektől megugrott a fogyasztók száma, és ezzel megjelentek az egyre rosszabb kávék is, amik egyre több cukrot kívántak. Hegedüs László, a Paksi Kávé baristája elmondja, hogy hogyan is kell jól inni kedvenc napindító italunkat. 

apaksikave-8002507
Fotó: apaksikave.hu

A jó kávéba bűn cukrot tenni

Hegedüs László szerint a legtöbben arra a kérdésre, hogy miért isszák cukorral a kávét, biztosan azt felelnék, hogy azért, mert keserű. Ez viszont ideális esetben nem igaz, hiszen a jó kávé soha nem lehet keserű. Ehhez azonban három feltételnek kell teljesülnie: hogy jó ültetvényről érkezzen, hogy megfelelően pörköljék, és hogy helyesen készüljön el. Ha ezek megvannak, akkor egyensúlyba kerülnek a keserű és az édes ízek, ellenkező esetben gyenge végeredményt kapunk.

Persze nem feltétlenül gond, ha kevés cukrot adsz az italodhoz, ez főként a sötét pörkölésű kávékra érvényes, de ezeknek az eredeti ízvilágával is érdemes megismerkedni. Az újhullámos kávékultúra inkább a világos pörkölést helyezi előtérbe, mert ennek sokkal édesebb, gyümölcsösebb a zamata, könnyebben fogyasztható - ebbe viszont vétek cukrot tenni.

Ha csak most ismerkedsz a kávékkal, először mindenképpen kóstold meg az italt, mielőtt úgy döntenél, hogy a cukor után nyúlsz. Hegedüs László szerint a cukrozás nálunk egy rossz beidegződés.

„Gyermekkoromban én úgy ismerkedtem meg a kávéval, hogy nagyszüleim a csészében lévő cukorra öntöttek pár csepp kávét, de ugyanez történt a tea esetén is. Ezt az évtizedes hagyományt próbáljuk most levetkőzni, ugyanakkor csak úgy sikerülhet, ha minőségi alapanyaggal dolgozunk és figyelünk a részletekre” - mondta.

Az utólagos édesítés olyannyira nem meghatározó egy kávénál, hogy Afrikában például a cukor helyett sóval és vajjal szokták ízesíteni.

apaksikave-8002389
Fotó: apaksikave.hu

Máshol is elronthatod

Nem csak a cukrozással ronthatod el a kávédat. Ha otthonra spejzolnál magadnak, felejtsd el az őrölt változatot, és inkább a szemesből tartalékolj. A kávé legnagyobb ellensége az oxigén, és amíg babok csak 10-14 nap után kezdik elveszíteni eredeti aromájukat, az őrölt minősége akár már egy nap után is romolhat. Az aromazáró tasakkal nem lőhetsz mellé, ez biztosítja a kávéd megfelelő szellőzését. A hűtőt azonban felejtsd el, mert az erősen nedvszívó tulajdonsága miatt a kávéd beveheti a maradékok szagát. 

És még egy jó tanács a végére: főzésnél arra figyelj, hogy a kotyogósba minél forróbb vizet önts, és még véletlenül se tömd le a kávét, mert így a víz nem tudja alaposan átmosni. 

Mustra