Több virág, kevesebb szemét – ezek 2018 gasztro slágerei

Egy jó szaftos vegán burgerre, vagy inkább egy tarka poke tálra fáj a fogad? Hogy miről beszélünk? Jó ha tudod, ezek 2018 legtrendibb ételei. Az Édes Pofa bloggere, Dénes Dóra mesél róluk.

Imádom a zöldségeket, gyümölcsöket, színes smoothie tálakat, de miután végignéztem több összeállítást arról, mi is a trend 2018-ban a világ konyhájában, elő kellett vennem Kereres Sándor szürkemarha szakácskönyvét, hogy nézegessek egy kis pacalt és kocsonyát is a balansz kedvéért. Idén még inkább az egészséges táplálkozás lesz a menő. A hangsúly a növényi alapú étrend, a fenntartható étkezés, az "eat local think global!" elv felé tolódik. A Buddha tálak mellett jönnek a poke tálak, a gazdag egytál-levesek, az élesztő mellett a kovász, a rukkola mellett a mikrosaláta. Összegyűjtöttem néhány ötletet, ami inspiráló lehetnek azoknak, akik családot élelmeznek, és még egy pár különlegességet tőlünk távolabbról.

Szaftos vegán burger

Sokan véresen szeretjük, legalábbis a hátszínt, bélszínt, de a trend arra mutat, hogy a vegán burgereknél is hasonlóan lényeges, hogy a pogácsa rare vagy medium, és hogy a szaftok kívánatosan oszoljanak el. Lehet, hogy szürreálisan hangzik, de látható tendencia mutat a világban a növényi alapú étrend irányába, és hogy az minél inkább szezonális, kreatív és finom legyen.

Ez itt momentán a Las Vegan's répaburgere
Ez itt momentán a Las Vegan's répaburgereFotó: Kaszás Tamás / Dívány

Ez a váltás sok esetben nem jelent többet, mint hogy közelítünk a nagyszülők életmódjához, akik hetente néhány alkalommal készítettek húsételt saját nevelésből, vagy más ismert forrásból. A mindennapi húsevés elterjedését az ipari feldolgozásnak köszönhetjük, amivel szemben erősek a fenntartások. Évek óta csökken a húsfogyasztás itthon is, és emögött részben egészségügyi, részben lelkiismereti és fenntarthatósági érvek állnak.

A vegán burgernek nagy divatja van, az alapanyagok variálhatók, és sokféle zöldség érezheti magát jól benne. A műfaj részben húst utánzó, ám szójamentes termékeket jelent, mint például amit az amerikai Beyond Meat képvisel. Azt, hogy is lehet, hogy egy húsmentes burger úgy tűnjön, mintha véres lenne (ebben a kontextusban a rare helyett heme), a Wired videója igyekszik bemutatni. Részben természetes zöldség és gabonafasírtok lehetnek a vegán burger alapjai, amelyek nem utnozzák a húst, és őszintén szólva nekem jóval szimpatikusabbak, bár nem vagyok nagy burgeres. Ez utóbbi többféle kreatív formában kóstolható például a budapesti Tökmagban vagy a Vegan Love-ban.

A bélflórát támogató, fermentált ételek

A savanyú káposzta, vagy a kovászos uborka állócsillagok a magyar égen a tejsavbaktériumos erjesztés örök értékeit mutatva. A vad fermentálás élettani előnyeiről a táplálkozástudományi ismeretterjesztéssel foglalkozó Weston E. Price már 2000-ben publikált . A nagy kimchi-lázon túl a virtuóz fermentálási kísérletek az utóbbi években lettek népszerűek, részben erjesztett levek, részben gyümölcsök, zöldségek készítésével. A szobahőmérsékleten, csupán só és víz összmunkájával erjedt ételekről én is írtam egy feketeöves erjesztő tanácsai alapján. Szemben az ecetben savanyított zöldségekkel, a tejsavval erjedt savanyúságok kisgyerekbarát, bélflóra és immunrendszerbarát csemegék.

Egy jó koviubi?
Egy jó koviubi?

Fűszerként is használhatunk savanyúságot, a legnépszerűbbek közé tartozik a sóvel érlelt citrom, és a savanyított gyömbér.

Ami az egyéb fermentálási módokat illeti, Időnként kitör egy-egy kombucha-láz is, és ami még egyre népszerűbb, az a kovász, a hagyományos pékmesterség újraértékelésével. Sarki pékségünk szerint fontos hangsúlyozni, mert még nem terjedt el városi körökben, hogy a kovász nem tartalmaz élesztőt, csupán liszt (pl rozsliszt+ búzafinomliszt) és víz erjedő keveréke, ami időnkénti etetéssel érlelhető. Ennek műveletét Limara itt részletezi , a kenyérsütésről pedig Fűszeres Eszter ír friss, ropogós posztjában. A liszt-víz keverék a levegőben keringő élesztőgombákkal kapcsolódva erjed. A kovászolt kenyér tovább eltartható, lactobacillus-tartalmánál fogva könnyebben emészthető.

Gluténmentes kenyerekhez is indítható mentes házi kovász, itt egy példa.

Poke tálak

A Buddha tál színes, díszes, Instagramra termett módja annak, ha minél inkább variálható és fotogén fogást szeretnénk egyszerűen. Nálunk itthon gyakran előfordul, a gyerekek szeretik a sokszínűsége miatt, és ebben jobban tolerálják a ropogósabb, stir fry zöldségeket.

Nagyjából a poke tál is ugyanezt tudja, csak éppen nem itt nem ázsiai az ihletés, hanem a hawaii konyha egyik specialitásából kiindulva kezdte világkörüli útját. A hawaii ételek már 2016-ban is hódítottak a Pinteresten, erről itt beszámoltam. A poke szó a szeletelés szóból származik, és a tál eredetileg marinált halas, vagy tenger gyümölcseis, többféle darabolt zöldséggel, esetleg gyümölccsel, és limuval (vörösalga) körített tál, amit többnyire szezámmaggal, kukui dió olajjal, illetve inamonával, azaz pörkölt és tört kukui dióval és fűszerekkel ízesítenek. Éghajlatra, szezonra és személyre szabhatósága miatt jó ihletforrás.

Tovább is van, mondjuk még? A cikk további részét – olyan izgalmakkal, mint az ehető virágok és a sárgaborsótej – olvasd el az Édes Pofa blogon! Kattints ide!

Mustra