Unod a tiramisut? Mutatjuk, mit készíthetsz még kávéból!

A diótortához, sőt az omlós kekszhez és a pudinghoz is tökéletesen passzol.

A Nespresso és hazánk sztárséfjei nemrég kávéval tették még különlegesebbé ételsoraikat, amin felbuzdulva utána néztem, hogy mégis milyen édességeket készíthetünk belőle a tiramisun kívül. A hajtás után mutatjuk, hogy hogyan készül a kávékrémes diótorta, a keksz és a puding!

Kávékrémes diótorta

Ez egy igazi békebeli nagyisüti: a receptjét még az édesanyám tanulta az ő nagymamájától, és mind a mai napig gyakran süti különféle nagy családi ünnepekre. Nem bonyolult elkészíteni, cserébe jó kiadós torta lesz a végeredmény. Egy nagyon diós piskótát sütünk, amihez főzött kávés-vajas krémet készítünk. Dió- és kávérajongóknak telitalálat!

Hozzávalók egy 26 cm-es tortakarikához:

Piskóta:

6 tojás

350 g porcukor

10 ek. víz

150 g darált dió

300 g liszt

2 tk. sütőpor

Krém:

6 nagy egész tojás

200 g cukor

3 ek. eszpresszó

225 g szobahőmérsékletű vaj

A tetejére:

dió díszíteni

8140424 e22371257bd633d57f9adf944a583248 x
Ötvös Zsuzsanna / Dívány.hu / Ötvös Zsuzsanna

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket a porcukorral habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákat és a vizet. A sütőport, a lisztet és a darált diót összekeverjük, majd ezt a keveréket két-három részletben a tojáshabba forgatjuk óvatosan.

A tésztát egy 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük (ha szükséges, előtte kizsírozzuk és kilisztezzük a formát). 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a piskóta. A kész piskótát hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az eszpresszót. Nagyon alacsony lángon vagy vízgőz felett, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Pár percig hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a vajat. Teljesen kihűtjük.

A kihűlt krémet egy elektromos mixer segítségével kihabosítjuk.

A piskótát keresztben három egyforma lapra vágjuk, érdemes úgy manőverezni, hogy ami sülés közben az alja volt, az legyen majd a teteje - általában az a legsimább.

Az alsó és a második piskótalapot is megkenjük a krémmel, rátesszük a harmadik lapot, majd a maradék krémmel körbekenjük a torta tetejét és az oldalát is. Végül dióval díszítjük.

Omlós keksz kávéval

Koffeinfüggők garantáltam imádni fogják ezt a kekszet: roppanós vajas-omlós kekszek kávéval megbolondítva. A keksz akkor lesz a legfinomabb, ha jó minőségű, szemes (lehetőleg arabica) kávét használunk hozzá, és ezt közvetlenül a keksz sütése előtt, frissen törjük össze mozsárban, vagy daráljuk durvábbra kávédarálóban.

Akár fűszerekkel is megbolondíthatjuk a kekszeket: a jolly joker vanílián kívül jól passzol a kávéhoz a fahéj, a szerecsendió és a kardamom is.

Hozzávalók kb. 2 tepsi kekszhez:

185 g liszt

15 g durvábbra őrölt vagy mozsárban összetört szemes kávé

150 g hideg vaj

70 g darált mandula (vagy helyette dió, mogyoró)

60 g porcukor

egy csipet tengeri só

1 tojás

10077417 1ac1133c3e81b63fcedc2547f55e9388 x
Ötvös Zsuzsanna / Dívány.hu / Ötvös Zsuzsanna

Elkészítés:

A kávés omlós tésztához a lisztet, a kávét, a kockákra vágott vajat, a darált mandulát, az átszitált porcukrot és a sót kézzel összemorzsoljuk. Még egyszerűbb, ha egy S-késes aprítógépben aprítjuk morzsásra.

A tojást felverjük, és kb. a felét hozzáadjuk a lisztes morzsához, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem áll össze ekkor a tészta, még egy keveset gyúrunk hozzá a felvert tojásból. Ha túl lágy, ragacsos lenne, akkor egy kevés lisztet gyúrunk hozzá. A kész omlós tésztát alufóliába csomagoljuk, és egy órán keresztül hűtőben pihentetjük.

Az omlós tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formájú kekszeket szaggatunk ki belőle. A tészta nem tartalmaz sütőport, így keksznyomdával is díszíthetjük a kekszeket, a minta szépen meg fog maradni. Érdemes a mintázást akkor végezni, amikor a kekszeket már sütőpapírral bélelt tepsire fektettük. Én most betűnyomdával az angol „coffee” szót nyomtam a kekszekre.

175°C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük a kekszeket: akkor jók, amikor épphogy elkezdene pirulni a szélük itt-ott. A tepsin hagyjuk kihűlni a kekszeket.

Tipp: A deluxe változathoz össze is ragaszthatjuk kettesével a kekszeket akár Nutellával, akár tejszínes csokoládékrémmel.

Kávépuding

Az alap vanília- és csokipudingnál nem áll meg az élet, más izgalmas ízesítésekben is pikkpakk főzhetünk házi pudingot. Kávérajongóknak például itt ez a kávés változat.

A kávés ízesítést kétféleképp érhetjük el: instant kávé segítségével vagy egész kávészemeket használva. Az előbbi a gyorsabb megoldás, az utóbbi viszont mélyebb, intenzívebb kávéízt ad - ha jó minőségű kávét használunk. A kávépudingot különböző fűszerekkel turbózhatjuk: a vanília, a fahéj, a kardamom vagy a tonkabab is jól illik hozzá.

Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:

20 g kukoricakeményítő

60 g nádcukor (haladó kávésok csökkenthetik a mennyiséget, vagy el is hagyhatják a cukrot)

3 tojássárga

30 g jó minőségű szemes kávé vagy kb. 3-4 tk. instant kávé

4 dl tej

otvos zsuzsanna
Ötvös Zsuzsanna / Dívány.hu / Ötvös Zsuzsanna

Elkészítés:

Ha szemes kávét használunk, akkor mozsárban durvára törjük. A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a durvára tört kávét, és lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül, hogy a tej átvegye a kávé aromáját. Ekkor leszűrjük a kávés tejet. Ha instant kávéval dolgozunk, akkor a tejből egy decit forrósítsunk fel, oldjuk fel benne a neszkávét, majd keverjük össze a maradék tejjel.

Egy lábasba kimérjük a keményítőt, a cukrot és hozzáadjuk a tojássárgákat is. Alaposan összekeverjük, majd a kávés tejet fokozatosan hozzáadagoljuk, és csomómentesre keverjük.

Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Nem szabad hosszan forralni, mert a tojás kicsapódik. Az első buborék megjelenésekor már vehetjük is le a tűzhelyről.

Még forrón poharakba adagoljuk, majd behűtjük.

Durvára tört kávészemekkel vagy akár tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek