Tüntess kolbásszal a zord idő ellen!

Pár perc alatt megvan a chorizós tészta és az aluljárós töltött batyu is. Mutatjuk!

Minőségi húskészítményekből, főleg kolbászból és sonkából nem volt hiány a múlt heti Mangalica Fesztiválon. Annyira, hogy még most is a hatása alatt vagyunk, ezért e heti receptajánlónkat is ennek jegyében állítottuk össze. A hajtás után mutatjuk, hogyan készül a chorizós tészta, a sült kolbászos csirke és a villámgyors, aluljárós sörkorcsolya!

Kolbászos-paprikás tészta

Szeretjük a gyorsan elkészülő, ízes tésztaételeket. A legjobb bennük, hogy a szósz el is készül, amíg kifő a tészta. Előkészületekkel együtt is megvagyunk 15 percen belül. A szósz kalóriadús és nehéz, szóval lehet, hogy elég lesz a 15 deka tészta is két személyre. Hogy ne csak tejszín legyen a szószban, ezért a tészta főzőlevéből is teszünk bele.

Hozzávalók 2 személyre:

15-20 dkg szélesmetélt

10 dkg chorizo vagy más fűszeres kolbász, felkarikázva

3-4 szál újhagyma

1 nagy kápia paprika (vagy 2 kisebb)

1 dl zsíros tejszín

1/2 dl fehérbor

1 nagy marék reszelt parmezán (a könnyebben beszerezhető és olcsóbb grana padano is jó lesz)

10 levél bazsalikom

só, bors, olívaolaj

11710967 df4a3ba14b9dcf492f440c66f86430b5 x
Katuci / Dívány.hu / Katuci

Elkészítés

Egy kevés olívaolajra dobjuk a kolbászt a serpenyőben. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, és a vékony szeletekre vágott kápiát. Megpirítjuk. Óvatosan sózzuk és borsozzuk.

A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, főzővizéből egy keveset félreteszünk.

A megpirult paprikás kolbászt felöntjük egy kevés fehérborral, hogy a serpenyő aljáról feljöjjenek a lesült darabkák. Ha a bor nagyja elpárolgott, hozzáadhatjuk a tejszínt is. Mivel még ilyenkor is elég sűrű a szósz, hígítsuk a tészta főzővizéből. Felforraljuk, és le is vehetjük a tűzről.

A leszűrt tésztát a szószba forgatjuk, rátépkedjük a bazsalikomleveleket, és megszórjuk reszelt parmezánnal. Már tálalhatunk is!

Sült kolbászos csirke

A csirkehúsról általában a könnyű, nem zsíros ételek jutnak eszünkbe. Ez nem az. Ez kőkeményen fűszeres, zsíros, nehéz étel, amihez egy vödör savanyúságot meg lehet enni. Viszont kiadós, laktató, és ilyen ízű krumplit nem lehet másként készíteni. Szóval tegyük félre a kalóriák számolgatását, ha máskor nem, legalább egy hétvégi ebéd erejéig, és essünk neki!

Hozzávalók

5 csirke felsőcomb (bőrrel együtt)

30 dkg sütni való kolbász

1-1,5 kiló burgonya

1 hagyma

1 paprika

2 paradicsom

só, bors, olaj

savanyúság

5605704 c36f510c9bb196ff7c31e1ef9c6ecad0 wm
Katuci / Dívány.hu / Katuci

Elkészítés

A megmosott, megtörölt húsokat sózzuk, borsozzuk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk. A combokat először bőrös felükkel lefelé megpirítjuk, majd a másik oldalukat is elősütjük 2-3 perc alatt.

A burgonyát megtisztítjuk, sós vízben félig puhára főzzük.

A megtisztított és felkarikázott zöldségeket egy tepsi aljába tesszük, ráhelyezzük a cikkekre vágott és előfőzött burgonyát, a combokat, és a nagyjából 3cm-es darabokra vágott kolbászt. Óvatosan még egyszer megsózzuk és borsozzuk, alufóliával lefedjük.180 fokra előmelegített sütőben 20 percig fólia alatt, majd a fólia eltávolítása után további 30 percig sütjük. Eközben néhányszor átforgatjuk a tepsi tartalmát, hogy minden szépen megpiruljon. Sok savanyúsággal tálaljuk.

Kolbászos táska

A leveles tészta rengeteg ételhez használható, kerülhet bele édes és sós töltelék is. Másik nagy előnye, hogy készre nyújtva is kapható. Ezzel már tényleg csak annyi dolga marad az embernek, hogy kibontja a celofánt, és kitekeri a sütőpapírra fektetett tésztát. Aki szereti a sült kolbászt mustárral, ki ne hagyja ezt a villámgyors sörkorcsolyát!

Hozzávalók (4 darabhoz)

27,5 dkg készre nyújtott leveles tészta

10 dkg sütni való kolbász

5 dkg reszelt parmezán

1 teáskanál mustár

1 tojás

5582280 a3d87d12c72cc6cc3899bcc856fe97e8 wm
Katuci / Dívány.hu / Katuci

 Elkészítés

A kolbász bőrét felhasítjuk, lehúzzuk a húsról.

Hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a mustárt, egy villával jól összedolgozzuk.

A kinyújtott leveles tésztát keresztben négy egyenlő csíkra vágjuk. A tészta közepétől lefelé – egy centis peremet hagyva a széleken – eloszlatjuk a tölteléket. A felső, töltelék nélkül hagyott részre késsel húzunk néhány bevágást.

Elhabarjuk a tojást, ecsettel körbekenjük a töltelék melletti részeket. Ráhajtjuk a felső tésztarészt az alsóra, villával lenyomkodjuk.

A batyukat sütőlemezre helyezzük, a tetejüket is lekenjük tojással. 150 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. (Kicsivel magasabb hőfokon a tészta 20 perc alatt is megsül, de mivel nyers hús van a töltelékben, érdemesebb inkább alacsonyabb hőfokon hosszabb ideig sütni.)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek