Sok háztartásban alapgyümölcs a narancs, influenza szezonban azonban akár meg is duplázhatjuk a napi adagot, de az sem baj, ha csempészünk belőle egy keveset az ételekbe is. A hajtás után mutatjuk, hogy milyen leves, főétel és teasütemény készíthető az egyik legkedveltebb délgyümölcsből.
Narancsos paradicsomleves
Hozzávalók
1 nagy vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 tk füstölt paprika
700ml nagyon jó minőségű olasz paradicsompüré
500ml zöldség leves alaplé
1 narancs reszelt héja, és egy fél narancs leve
1 tk barna cukor
só, bors
opcionális: főtt tojás, szalonna vagy koriander a tetejére
Elkészítés
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és a paradicsom olaján megpirítjuk őket. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a a paprikát. Ha ezzel megvagyunk, felöntjük az alaplével és a paradicsompürével. 10 percet főzzük, majd a ráreszeljük a narancshéjat és belefacsarjuk egy fél narancs levét. Egy kevés barna cukorral, sóval, borssal kerekítjük. Félbe vágott főtt tojással, pirított szalonnával vagy korianderrel is tálalhatjátok.
Narancsos-mézes kacsa
A kacsa bőre magába szívja a chili csípősségét és a méz édességét. Nem sok munkánk van vele, és elég mellé egy nagy adag salátát készítenünk. Készíthetjük csak mellből vagy csak combból, vegyesen viszont mindenki megtalálja a neki valót.
Hozzávalók
2 kacsacomb és 2 kacsamell
2 narancs
3 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma
2 cm-es friss gyömbérdarab
1 chili
3 szál újhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítés
A narancsok levét kifacsarjuk, elkeverjük a mézzel, az olajjal, a préselt fokhagymával, a felkarikázott újhagymával, a reszelt gyömbérrel és a chiliszeletekkel.
A húsokat megmossuk, megtöröljük, és a bőrüket beirdaljuk éles késsel.Beletesszük a pácba, és legalább 6 órán át áztatjuk benne. Az sem baj, ha egy egész napig benne marad.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A húsokat kivesszük a pácból, alapossan sóssuk, borsozzuk, és tepsibe tesszük. Lefóliázva egy órára a sütőbe tesszük.
A fóliát levesszük, és további 20 percig pirítjuk, hogy szép színe legyen. Vékonyra szeletelve tálaljuk.
Narancsos – kókuszos tallérok
A tésztája 5 perc alatt kész van, és további 10 percen belül narancsos - pirult kókuszos illat árad ki a sütőből. Tovább turbózható egy kis csokibevonattal az alján, vagy csokicsíkozással a tetején. Egyik legnagyobb előnye, hogy tökéletesen bírja a tárolást, napokig friss, enyhén ropogós, mégis omlós marad.
Hozzávalók: (25-30 db kekszhez)
25 dkg liszt
6 gr sütőpor
6 gr szódabikarbóna
1 gr só (kb. egy csapott fél kávéskanál)
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
2 ek. narancslé
1 narancs reszelt héja
pár evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés
Az első négy hozzávalót jól elkeverjük, félretesszük.
A vajat és a cukrot kézi mixerrel egy perc alatt összekeverjük, belekeverjük ezután a tojást, narancslevet és a reszelt narancshéjat is.
A lisztes keveréket hozzáadjuk, simára dolgozzuk.
Kisebb diónyi (max. 2 dkg-os) gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, közben már kicsit ellapogatjuk (így könnyebben tapadnak rá a magok), sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, két-három centi távolságban egymástól, és egy pohár aljával jó fél centi vastag korongokká lapítjuk. (Ha vékonyabbak, a sütési idő rövidül, viszont nagyméretű, laposabb kekszeket kapunk, állagra ugyanolyan finom.)
190 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, óvatosan rácsra szedjük, mert ekkor még puhák a kekszek, és a rácson hűtjük.