Nemcsak a desszerthez passzol a narancs

Most különösen felkapott a déligyümölcs. Mutatjuk, hogyan ízesítsd vele a levest és a húst!

Sok háztartásban alapgyümölcs a narancs, influenza szezonban azonban akár meg is duplázhatjuk a napi adagot, de az sem baj, ha csempészünk belőle egy keveset az ételekbe is. A hajtás után mutatjuk, hogy milyen leves, főétel és teasütemény készíthető az egyik legkedveltebb délgyümölcsből.

Narancsos paradicsomleves

Hozzávalók

1 nagy vöröshagyma, felaprítva

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 tk füstölt paprika

700ml nagyon jó minőségű olasz paradicsompüré

500ml zöldség leves alaplé

1 narancs reszelt héja, és egy fél narancs leve

1 tk barna cukor

só, bors

opcionális: főtt tojás, szalonna vagy koriander a tetejére

GettyImages-835394990
The Washington Post / Getty Images Hungary

Elkészítés

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és a paradicsom olaján megpirítjuk őket. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a a paprikát. Ha ezzel megvagyunk, felöntjük az alaplével és a paradicsompürével. 10 percet főzzük, majd a ráreszeljük a narancshéjat és belefacsarjuk egy fél narancs levét. Egy kevés barna cukorral, sóval, borssal kerekítjük. Félbe vágott főtt tojással, pirított szalonnával vagy korianderrel is tálalhatjátok.

Narancsos-mézes kacsa

A kacsa bőre magába szívja a chili csípősségét és a méz édességét. Nem sok munkánk van vele, és elég mellé egy nagy adag salátát készítenünk. Készíthetjük csak mellből vagy csak combból, vegyesen viszont mindenki megtalálja a neki valót.

Hozzávalók

2 kacsacomb és 2 kacsamell

2 narancs

3 evőkanál méz

1 gerezd fokhagyma

2 cm-es friss gyömbérdarab

1 chili

3 szál újhagyma

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

9580161 6770f5b9c85dbb7691d8d55ecb7100a0 x
Katuci / Dívány.hu / Katuci

Elkészítés

A narancsok levét kifacsarjuk, elkeverjük a mézzel, az olajjal, a préselt fokhagymával, a felkarikázott újhagymával, a reszelt gyömbérrel és a chiliszeletekkel.

A húsokat megmossuk, megtöröljük, és a bőrüket beirdaljuk éles késsel.Beletesszük a pácba, és legalább 6 órán át áztatjuk benne. Az sem baj, ha egy egész napig benne marad.

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A húsokat kivesszük a pácból, alapossan sóssuk, borsozzuk, és tepsibe tesszük. Lefóliázva egy órára a sütőbe tesszük.

A fóliát levesszük, és további 20 percig pirítjuk, hogy szép színe legyen. Vékonyra szeletelve tálaljuk.

Narancsos – kókuszos tallérok

A tésztája 5 perc alatt kész van, és további 10 percen belül narancsos - pirult kókuszos illat árad ki a sütőből. Tovább turbózható egy kis csokibevonattal az alján, vagy csokicsíkozással a tetején. Egyik legnagyobb előnye, hogy tökéletesen bírja a tárolást, napokig friss, enyhén ropogós, mégis omlós marad.

Hozzávalók: (25-30 db kekszhez)

25 dkg liszt

6 gr sütőpor

6 gr szódabikarbóna

1 gr só (kb. egy csapott fél kávéskanál)

10 dkg puha vaj

15 dkg cukor

1 tojás

2 ek. narancslé

1 narancs reszelt héja

pár evőkanál kókuszreszelék

10526187 514ad1126305608cdc284734f8b251ae wm
Piszke / Dívány.hu / Piszke

Elkészítés

Az első négy hozzávalót jól elkeverjük, félretesszük.

A vajat és a cukrot kézi mixerrel egy perc alatt összekeverjük, belekeverjük ezután a tojást, narancslevet és a reszelt narancshéjat is.

A lisztes keveréket hozzáadjuk, simára dolgozzuk.

Kisebb diónyi (max. 2 dkg-os) gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, közben már kicsit ellapogatjuk (így könnyebben tapadnak rá a magok), sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, két-három centi távolságban egymástól, és egy pohár aljával jó fél centi vastag korongokká lapítjuk. (Ha vékonyabbak, a sütési idő rövidül, viszont nagyméretű, laposabb kekszeket kapunk, állagra ugyanolyan finom.)

190 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, óvatosan rácsra szedjük, mert ekkor még puhák a kekszek, és a rácson hűtjük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra