Egy ideje mindegyik hiperben-szuperben megjelentek a csomagolt füstölt lazacok. Nem nagyon olcsók, de egyik-másik nem is annyira drága, hogy ne lehetne néha venni egy csomaggal a felvágott helyett, vagy mellett.
Mivel mostanra a szerkesztőségben is komoly rajongótábora alakult ki ezeknek, meg is kellett kóstolnunk őket, melyik mit tud. A jó hír az, hogy ez sem az a termékcsoport, ahol csak a legdrágább finom, két aranyérmes is lett, az egyik csaknem duplájába kerül a másiknak.
A lazacokat vakteszten kóstoltuk, tudományos szempontok szerint nem értékeltük őket, csak az érzékszerveinkre hagyatkoztunk. Az elérhető maximális pontszám 25 volt, a két nyertes 19 pontot ért el, innen szinte egyesével lépeget lefelé a mezőny.
Vadlazac, tenyésztett lazac, antibiotikum
Halat alapvetően két forrásból lehet szerezni: az állat lehet szabadon fogott vagy tenyésztett. Az egy végtelen hosszú vita, hogy melyiket kéne enni, nagyon leegyszerűsítve az óceánokban élő halakban nehézfémek, a tenyésztettekben gyógyszermaradványok lehetnek.
Mivel a lazac nagytestű mindenevő hal, a vadon élő példányok esetén a higanytartalma miatt a fogyasztását heti egy alkalommal javasolják.
A tenyésztett állatok kis helyen élnek nagy sűrűségben, ezért körükben gyakoribbak a betegségek, amit a tenyésztők sokáig úgy kezeltek, hogy a halak egész életük során folyamatosan antibiotikumokat kaptak, nehogy betegek legyenek, ennek maradványait pedig az emberek a halakkal együtt megették.
Mára nagy különbségek vannak antibiotikum-használatban, Norvégiában gyakorlatilag nullára csökkent, Chilében még mindig igen jelentős. Ezért ha tenyésztett lazacot veszünk, érdemes megnézni a származási országot.
Kilencedik helyezett: Vici füstölt lazac, 10,5 pont
Nyolcadik helyezett: Limito Prémium bio füstölt lazac, 11 pont
Összetevők: lazac (salmo salar) 97%, étkezési só (max 3%)
Ha a boltban látnám ezt a csomagolást (és az árcímkét), biztosan meg lennék győződve, hogy valami fantasztikus cuccról van szó. Ehhez képest utolsó előtti lett, és csak egy fél pontot tudott az utolsóra verni. Erősen sós, és határozottan füstölt.
Hetedik helyezett: Salmon füstölt atlanti lazac, 12 pont
Hatodik helyezett: Classic lazacfilé, füstölt, 13 pont
Összetevők: tisztított lazacfilé (salmo salar), étkezési só, füst, tartósítószer: Na-benzoát
Ötödik helyezett: Tesco füstölt prémium lazac,15 pont
Összetevők: atlanti óceáni lazac (salmo salar), étkezési só
Ahány tesztelő, annyiféle véleményt írt erről a halról. Nincs íze vagy túl sós? Nincs agyonfüstölve vagy túl füstös? Volt itt minden. Ez egy megosztó termék, amitől pont egy középmezőnyös pontszámra futotta.
„ENNEK NINCS ÍZE!!!" „Nem kiemelkedően finom, de egyben van." „Túl füstös, kb benzinízű." „Egy kicsit egysíkú az íze, de nekem tulajdonképpen mégis tetszik, nincs agyonfüstölve." „Szép, jó konzisztenciával, kicsit túl sós, és a mellékíz is sok."
Negyedik helyezett: Oceansea Norvég füstölt lazac, 16 pont
Összetevők: lazac (salmo salar), étkezési só
Nincs különösebben összetett íze ennek a lazacnak, viszont tesztelőink többsége szerint nem is okoz kellemetlen meglepetéseket. A legolcsóbbak közül való a teszten, norvég lazacon és són kívül nincs benne más, tulajdonképpen ez már a simán megvásárolható kategória.
„Nem túl piros, nem sós, de íze sincs túl sok." „Nem túl zsíros, kellőképpen füstölt, nem túl sós, de valami mégis hiányzik belőle." „Füstízű, pépes." „Sós, rugós, elég egybites íze van, de amúgy nem rossz." „Intenzív szín, mellékíz."
Harmadik helyezett: Auchan norvég lazac, 18 pont
Összetevők: atlanti lazac (salmo salar), étkezési só, savanyúságot szabályzó anyagok (kálium acetát, kálium-laktát)
A maga 18 pontjával épp csak 1 ponttal maradt le az aranyéremről, és nem csak azért szerettük, mert finom, hanem azért is, mert a teszt után lehetett azon viihorászni, hogy hányan olvasták lecsós lazacnak a nevét.
„Ezt túlszínezték és sós is." „Egészen furcsán rózsaszín, meg túl puha az állaga is." „A színe túl műnek tűnik, nagyon zsíros, de finom." „Ez is jó, kellemes puha, és jó a füstölése." „Ez is kellemes, de semmi extra."
Első helyezett: Almare skandináv füstölt lazac, 19 pont
Összetevők: Lazac (salmo salar), étkezési só, savanyúságot szabályzó anyag: nátrium laktát, füst
Első helyezett: MacRoy füstölt atlanti lazac, 19 pont
Név | Ár forint | Fajlagos ár Ft/kg | Pontszám (max 25) | Itt vettük |
Almare skandináv füstölt lazac | 749 | 7490 | 19 pont | Aldi |
MacRoy füstölt atlanti lazac | 1369 | 14.410 | 19 pont | Auchan |
Auchan norvég lazac | 899 | 8990 | 18 pont | Auchan |
Oceansea füstölt lazac | 749 | 7490 | 16 pont | Lidl |
Tesco füstölt prémium lazac | 1399 | 9326 | 15 pont | Tesco |
Classic lazacfilé | 879 | 8790 | 13 pont | Spar |
Salmon füstölt atlanti lazac | 549 | 10.980 | 12 pont | Tesco |
Limito prémium bio füstölt lazac | 1495 | 14.950 | 11 pont | Tesco |
Vici füstölt lazac | 499 | 9998 | 10,5 pont | Spar |