Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

Egy ideje mindegyik hiperben-szuperben megjelentek a csomagolt füstölt lazacok. Nem nagyon olcsók, de egyik-másik nem is annyira drága, hogy ne lehetne néha venni egy csomaggal a felvágott helyett, vagy mellett. 

Mivel mostanra a szerkesztőségben is komoly rajongótábora alakult ki ezeknek, meg is kellett kóstolnunk őket, melyik mit tud. A jó hír az, hogy ez sem az a termékcsoport, ahol csak a legdrágább finom, két aranyérmes is lett, az egyik csaknem duplájába kerül a másiknak.

DSC0900
Kaszás Tamás / Dívány

A lazacokat vakteszten kóstoltuk, tudományos szempontok szerint nem értékeltük őket, csak az érzékszerveinkre hagyatkoztunk. Az elérhető maximális pontszám 25 volt, a két nyertes 19 pontot ért el, innen szinte egyesével lépeget lefelé a mezőny.

Vadlazac, tenyésztett lazac, antibiotikum

Halat alapvetően két forrásból lehet szerezni: az állat lehet szabadon fogott vagy tenyésztett. Az egy végtelen hosszú vita, hogy melyiket kéne enni, nagyon leegyszerűsítve az óceánokban élő halakban nehézfémek, a tenyésztettekben gyógyszermaradványok lehetnek.

Mivel a lazac nagytestű mindenevő hal, a vadon élő példányok esetén a higanytartalma miatt a fogyasztását heti egy alkalommal javasolják.

A tenyésztett állatok kis helyen élnek nagy sűrűségben, ezért körükben gyakoribbak a betegségek, amit a tenyésztők sokáig úgy kezeltek, hogy a halak egész életük során folyamatosan antibiotikumokat kaptak, nehogy betegek legyenek, ennek maradványait pedig az emberek a halakkal együtt megették.

Mára nagy különbségek vannak antibiotikum-használatban, Norvégiában gyakorlatilag nullára csökkent, Chilében még mindig igen jelentős. Ezért ha tenyésztett lazacot veszünk, érdemes megnézni a származási országot. 

Kilencedik helyezett: Vici füstölt lazac, 10,5 pont

Összetevők: füstölt atlanti lazacfilé bőr nélkül (salmo salar), konyhasó
 
Ezek a lazacok általában elég sósak, de ez a hal aztán szupersós, szinte minden tesztelő leírta, hogy mennyire. Így aztán igazán ki sem derülhetett, hogy amúgy milyen íze van.
 
DSC0861
Kaszás Tamás / Dívány
„Barnás csíkok, baromi sós." „Ez inkább heringre emlékeztet, annyira sós." „Túl sós, semmi más íze nincs." „Nagyon sós, túlságosan is." „Szebb, halványabb, természetesebb szín, semmi mellékíz." 

Nyolcadik helyezett: Limito Prémium bio füstölt lazac, 11 pont

Összetevők: lazac (salmo salar) 97%, étkezési só (max 3%)

Ha a boltban látnám ezt a csomagolást (és az árcímkét), biztosan meg lennék győződve, hogy valami fantasztikus cuccról van szó. Ehhez képest utolsó előtti lett, és csak egy fél pontot tudott az utolsóra verni. Erősen sós, és határozottan füstölt.

DSC0858
Kaszás Tamás / Dívány
„Nagyon piros, nagyon sós, enyhén füstölt" „Egy kicsit túl sós, de a füstölés ízletes." „Túl sós, túl füstös, túl narancsszínű." „Túl gumis, és túlságosan műfüst íze van." „Intenzív füstölés, kellemes szín, ez oké."

Hetedik helyezett: Salmon füstölt atlanti lazac, 12 pont

Összetevők: atlanti lazac (salmo salar) só
 
Szintén szuperelegáns a csomagolás, de ez a lazac még mindig csak a hetedik helyre volt jó, az állagát nem sikerült valahogy tökéletesen eltalálni, száraz is, meg túl sós is. 
 
DSC0855
Kaszás Tamás / Dívány
 
„Hóka, barna szélekkel, erőteljes füstölt íz." „Ez tök száraz, és ráadásul nagyon sós." „Halvány, pépes, túl sós és szardíniaíze van." „Állagra inkább sonka, mint hal, ízre meg nagyon sós." „Halvány a színe, és túl száraz."

Hatodik helyezett: Classic lazacfilé, füstölt, 13 pont

Összetevők: tisztított lazacfilé (salmo salar), étkezési só, füst, tartósítószer: Na-benzoát

Származását és összetevőit tekintve ez a piros zászlós termék a teszten, ez a hal az egyetlen Chiléből származó tenyésztett lazac a mezőnyben, ráadásul szintén egyetlenként ebben még tartósítószer is van. Ráadásul a pontszáma sem valami klassz, szóval ez részünkről felejtős.
 
DSC0871
Kaszás Tamás / Dívány
 
„Rágós, füstölt barnás részekkel de ettől valódinak néz ki". „Kicsit száraz és picit túl sós, de még azért még az élvezhető verzió." „Túl sós, halvány rózsaszín." „Kicsit halvány, kicsit túl sós, kicsit műíze van." „Rettenetesen sós, száraz, értékelhetetlen."

Ötödik helyezett: Tesco füstölt prémium lazac,15 pont

Összetevők: atlanti óceáni lazac (salmo salar), étkezési só

Ahány tesztelő, annyiféle véleményt írt erről a halról. Nincs íze vagy túl sós? Nincs agyonfüstölve vagy túl füstös? Volt itt minden. Ez egy megosztó termék, amitől pont egy középmezőnyös pontszámra futotta. 

DSC0854
Kaszás Tamás / Dívány

„ENNEK NINCS ÍZE!!!" „Nem kiemelkedően finom, de egyben van." „Túl füstös, kb benzinízű." „Egy kicsit egysíkú az íze, de nekem tulajdonképpen mégis tetszik, nincs agyonfüstölve." „Szép, jó konzisztenciával, kicsit túl sós, és a mellékíz is sok."

Negyedik helyezett: Oceansea Norvég füstölt lazac, 16 pont

Összetevők: lazac (salmo salar), étkezési só

Nincs különösebben összetett íze ennek a lazacnak, viszont tesztelőink többsége szerint nem is okoz kellemetlen meglepetéseket. A legolcsóbbak közül való a teszten, norvég lazacon és són kívül nincs benne más, tulajdonképpen ez már a simán megvásárolható kategória.

DSC0864
Kaszás Tamás / Dívány

„Nem túl piros, nem sós, de íze sincs túl sok." „Nem túl zsíros, kellőképpen füstölt, nem túl sós, de valami mégis hiányzik belőle." „Füstízű, pépes." „Sós, rugós, elég egybites íze van, de amúgy nem rossz." „Intenzív szín, mellékíz."

Harmadik helyezett: Auchan norvég lazac, 18 pont

Összetevők: atlanti lazac (salmo salar), étkezési só, savanyúságot szabályzó anyagok (kálium acetát, kálium-laktát)

A maga 18 pontjával épp csak 1 ponttal maradt le az aranyéremről, és nem csak azért szerettük, mert finom, hanem azért is, mert a teszt után lehetett azon viihorászni, hogy hányan olvasták lecsós lazacnak a nevét. 

DSC0862
Kaszás Tamás / Dívány

„Ezt túlszínezték és sós is." „Egészen furcsán rózsaszín, meg túl puha az állaga is." „A színe túl műnek tűnik, nagyon zsíros, de finom." „Ez is jó, kellemes puha, és jó a füstölése." „Ez is kellemes, de semmi extra."  

Első helyezett: Almare skandináv füstölt lazac, 19 pont

Összetevők: Lazac (salmo salar), étkezési só, savanyúságot szabályzó anyag: nátrium laktát, füst

Holtversenyben lett első az Aldi füstölt lazaca, ami egyike a legolcsóbbaknak a teszten. Egyetlen dolog szólhat ellene, de ez mind a három dobogósra igaz, hogy a lazacon és són kívül került még bele némi adalékanyag. A nátrium laktát egyébként az eltarthatóságát növeli, viszont még a szigorú bírák szerint is ártalmatlan, így jelenléte miatt nem kell különösebben aggódni.
 
DSC0865
Kaszás Tamás / Dívány
 
„Zsírosabb, közepesen sós, pirosas." „Ennek a nevére kíváncsi vagyok, nagyon finom füstölésű, az állaga is jó, és a színe sem olyan vad." „Kicsit sós, de finom omlós." „Jó!!! Kellemesen füstölt, nem túl sós, szép is, és az állaga is szuper." „Csodaszép szín, túl szép is, intenzív mellékízzel."

Első helyezett: MacRoy füstölt atlanti lazac, 19 pont

Összetevők: atlanti lazac (salmo salar), étkezési só, savanyúságot szabályzó anyagok (kálium acetát, kálium-laktát)
 
Szintén 19 pontot kapott a MacRoy lazaca, jó ízű, jó az állaga, szinte minden tesztelő nagyon szerette. Két adalékanyaga szintén az ártalmatlanok közül való, az egyik a tejsavval, a másik az ecetsavval rokon. Egyedül az ára nem annyira vonzó, a második legdrágább volt a teszten.
 
DSC0857
Kaszás Tamás / Dívány
 
„Ennek mellékíze van, rossz." „Ez a legkevésbé füstölt, de egyben a legfinomabb." „Pépes, szép a színe, finom." „Klassz az állaga, kellemes az íze, ez jó." „Telt íz, nincs mellékíze, kellemesen zsíros."
 
Név Ár forint Fajlagos ár Ft/kg Pontszám (max 25) Itt vettük
Almare skandináv füstölt lazac 749 7490 19 pont Aldi
MacRoy füstölt atlanti lazac 1369 14.410 19 pont Auchan
Auchan norvég lazac 899 8990 18 pont Auchan
Oceansea füstölt lazac 749 7490 16 pont Lidl
Tesco füstölt prémium lazac 1399 9326 15 pont Tesco
Classic lazacfilé 879 8790 13 pont Spar
Salmon füstölt atlanti lazac 549 10.980 12 pont Tesco
Limito prémium bio füstölt lazac 1495 14.950 11 pont Tesco
Vici füstölt lazac 499 9998 10,5 pont Spar
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek