Abszolút sárkánygyümölcs-szűzként vágtam bele ebbe a projektbe, kíváncsi voltam, hogy mit tudhat az a gyümölcs, amiből egy darab 1000 forintba kerül. Megvettem, hazavittem, majd napokig csak nézegettem (szerencsére nagyon sokáig eláll szobahőmérsékleten), milyen úton-módon lenne a legcélszerűbb nekiesni.

Első blikkre az articsókához hasonlítottam - jó, egy egészen érett articsókához -, és mivel ez utóbbit szeretem, ennek is bizalmat szavaztam. Persze, semmilyen kapcsolat nincsen közöttük, de már az pozitív ha kinézetre szimpatikus. Végigpörgettem pár Youtube videót a felbontásáról, szerencsére semmi ördöngösség nincs benne, úgyhogy belevágtam.

shutterstock 145116844

A pitaja eredete

A sárkánygyümölcs, vagy más nevén kaktuszgyümölcs, pitahaya, pitaya vagy dragonfruit, Dél-Amerikából származik, de Izraelben, Vietnámban és Kínában is termesztik. A kaktuszfélék családjába tartozik, ahogyan a tunakaktusznak a termése, ez is alkalmas fogyasztásra.

Hogy néz ki?

Ahogyan már írtam, hasonlít az articsókához, csak ennek pirosas a külseje, felbontva viszont úgy néz ki, mint a sztracsatella- vagy mákfagylalt. Húsa fehér, vörös vagy lila és apró fekete magjai vannak. Illata totálisan semleges, ha valamihez muszáj lenne hasonlítani, akkor talán a frissen bontott zöldborsóéhoz hasonlítanám. Elképesztően jó a kontraszt a külseje és a belseje között, úgyhogy javaslom, ha vendégeknek tálalja, hagyja rajta a gyümölcsön a héját is miután cikkelyekre vagdosta. Még jobban néz ki, ha jégkocka ágyon tálalja, csak ne felejtsen el felszolgálni hozzá egy éles hámozókést is. 

Milyen az íze?

Olyan, mintha az uborkát és a kivit keresztezték volna benne, hidegen frissítő, enyhén savanykás. Az állaga nagyon hasonlít az érett kivihez és a fekete magok is pont olyanok benne. Lédús, kellemes gyümölcs, de 1000 forintot nem ér meg. 

Milyet vegyünk?

Fontos, hogy ne legyen túl puha, vagy sérült a felszíne. Mindig tapogassa körbe alaposan, hogy a héja ép-e és, hogy nem szivacsos-e az állaga. Ne ijedjen meg ha azt látja zöld „levelek” vannak a piros, érett gyümölcsön, ez teljesen normális. Az érett gyümölcs puha, az itthon kapható fajta színe pedig piros, vagy méregzöld. 

Hol lehet kapni, mennyiért?

A Bécsi úti Tescóban vettem 1000 forintért, zöldségesnél még eddig nem láttam, de persze ez nem jelenti azt, hogy nincs is. 

Hogyan kell felbontani?

Mielőtt felbontaná a pitaját alaposan mossa meg folyó, hideg víz alatt. Ezután vágja félbe, majd a gyümölcs mindkét felét, vágja fel további cikkelyekre. Ezután éles hámozókéssel távolítsa el a gyümölcs héját, úgy, hogy a gyümölcsöt helyezze vágódeszkára héjával lefelé és egyszerűen vágja ki belőle a gyümölcshúst. Ha már filézett húst, ezzel sem lesz gondja. Ezután fogyaszthatja is. Egy másik technika, ha úgy eszi, ahogyan az érett mangót is szokás, nálam az első volt a favorit. 

Mihez kezdjünk vele?

Nyersen, a héjából kivágva is fogyasztható, gyümölcssalátában is finom, illetve a sima zöldsalátában is nagyon jól mutat, nem mellékesen pedig nagyon jól feldobja az ízét is. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra