no

Furagyümölcs-kalauz: kaki

Ezt a leginkább paradicsomra hasonlító gyümölcsöt már nagyon régóta lehet kapni Magyarországon - mégis kevesen tudják - hogy milyen az íze, mire lehet felhasználni és, hogy mennyi vitamin van benne. Sorozatunkban most ezt a nagyon édes gyümölcsöt mutatjuk be.

075

Bár ezt a gyümölcsöt a legtöbben kakiként (khaki) ismerik, ne lepődjön meg akkor sem, ha a következő nevekkel illetik: litchiparadicsom, datolyaszilva, persimmon, sharonfruit, hurma, kákó, kakiszilva. Emlékszem először gyerekkoromban kóstoltam ezt a gyümölcsöt, Grúziából hozta apukám. Még teljesen éretlen volt az araluk (Az eladó szerint ez a neve, de sehol nem találtam az interneten ilyen nevű gyümölcsöt, viszont nálunk a családban azóta is csak így hívjuk.), ezért újságpapírba csomagoltuk és pár napig a konyhában pihentettük. Mikor már jó puha lett megpucoltuk és megettük. Azóta is minden télen vadászom erre a finomságra. Persze azóta nem csak friss gyümölcsként fogyasztjuk, finom lekvárt és köretet is lehet belőle készíteni.

Hogy néz ki?

A hurma leginkább egy jó nagy érett paradicsomra, vagy egy sárgabarackra hasonlít. A héja fényes és sima, csak úgy ráfeszül a gyümölcs húsára. A színe lehet erős narancssárga, piros, de lehet egészen sárgás fakó is. Az alján zöldes barnás általában már száraz levelek vannak, amelyek virág alakú csészeként ölelik a gyümölcsöt. A legtöbb itthon is kapható fajta mag nélküli, a gyümölcshús pedig üvegesen áttetsző. Az íze éretten rendkívül édes.

072

Milyet vegyünk?

Ahogyan már az előbb is írtam nem az számít, hogy milyen színű a külseje, hanem, hogy mennyire egészséges a gyümölcs. Ezt onnan lehet megállapítani, hogy a héjának egyenletes színe van, nincsen rajta sok fekete pötty/vonal, nem hasadt szét, nem tudja összenyomni és a kis csésze is az alján van. Ezekre nem árt odafigyelni, mert ez egy elég drága gyümölcs, és fölösleges több száz forintot kiadni rá, ha hazacipelés után csak a kukában landol. Ha nem teljesen érett, az nem gond, otthon bepótolja majd az elmaradást, pláne, ha összezárjuk egy zacskóba almával, banánnal.

Hol lehet kapni, mennyiért?

Igaz is, az ár. Általában darabra árulják és 200-450 forintért lehet hozzájutni. Leginkább télen kapható, viszont akkor az összes hiper-szuperben és a piacokon is. Apropó piac! A minap a Fény utcai piacon bóklásztam és az egyik standon a puhább aralukot kilóra adták. Ha nem salátába teszi, hanem lekvárt főz vagy süteményt készít belőle, vegye nyugodtan az olcsóbbat, érettebbet.

Hogyan kell felbontani?

Győződjön meg róla, hogy elég érett a gyümölcs a fogyasztásra. Ha nagyon kemény és nem tudja benyomni, tegye egy papír vagy nejlonzacskóba, esetleg csomagolja újságpapírba egy banán/kiwi/alma mellé, és érlelje pár napig. Akkor jó, ha nyomásra már puhának tűnik, de még nem nagyon tyetye. Az egy tévedés, hogy teljesen meg kell barnítani - ezt ne tegyék.

A pucolásban nincsen semmi trükk és nehézség, egyszerűen csak vágja cikkekre és egy éles késsel válassza el a húst a héjtól. Egyébként nyugodtan eheti héjastul is, csak előtte jól mossa meg. Igaz, a héját elég nehéz elrágni, úgyhogy vendégségben inkább ne próbálkozzon vele és pucolja meg. A képeken megnézheti én hogyan csináltam. Ha keresztbe szeleti, csinos, csillagmintás karikákat kap.

081

Mihez kezdjünk vele?

Készíthető belőle édes és savanyú étel is. Vörös húsok mellé kiváló akár édesen, akár csípősen, de süteményben és lekvárként is nagyon ízletes.  Állítólag nagyon egészséges gyümölcs, tele van vitaminnal és fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás, a vérszegénység megelőzésében és kezelésében.

Datolyaszilvás piskóta

Az egyik kedvenc aralukos édességem, a kevert aralukos piskóta. Ez semmiben nem különbözik a meggyes változattól, csak éppen a gyümölcs más benne.

A hozzávalók:

  • 10 dkg kókuszzsír
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • sharonfruit ízlés szerint

Nagyon egyszerű elkészíteni. A megolvasztott kókuszzsírt keverje el a tojások sárgájával, porcukorral és egy csipet sóval, majd adagolja hozzá a tejet, sütőport és lisztet. Ha ezzel megvan, verje fel a tojások fehérjét jó kemény habbá és óvatosan forgassa bele a masszába. A tepsibe tegyen sütőpapírt, vagy zsírozza és lisztezze ki, majd öntse bele a piskóta alapot. A végén szórja bele a datolyaszilva darabokat és 160-170 fokon süsse. Azt nehéz megmondani, hogy mennyi ideig, figyelje a tetejét és ha már elkezdett barnulni, szurkálja meg (én hústűvel szoktam) és ha már nincs tészta a tűn, akkor készült el.

080

Azért ne maradjon le a sós recept sem!

A következő szószt, marhahús mellé szoktam tálalni. Két kakit megpucolok, felkockázom és elkezdem főzni egy nagyon kevés almaecettel kis hőmérsékleten. Reszelek bele gyömbért, egy gerezd fokhagymát és megszórom egy csipetnyi csilivel és tényleg csak egy késhegynyi sót teszek bele. Összerottyantom és a végén botmixerrel simára keverem. Isteni recept!

Korábbi furagyümölcs-kalauzok:

Gránátalma

Avokádó

Kókuszdió

Mangó

A kakiszílva a Ménesi úton is megterem, szabadon, a Budai Arborétumban két termő fa is van, ami évről-évre gazdag termést hoz, persze ehhez az is kell, hogy a nyár ne legyen száraz. Téli vendégeink, a fenyőrigók, a már érett gyümölcsöket nagyon szeretik! A következő fotót egy olvasónk küldte. Köszönjük!

turdus
Varga Ákos, olvasónk
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra