#VILÁGOM

Az Ultrabalatonon nem a futás a legnehezebb

mimi 2017. május 25., csütörtök 07:25

Elmentem életem első Ultrabalatonjára, ami simán beillene egy komolyabb pszichológiai tesznek is. Mesélek, miért.

Óriási megtiszteltetésként éltem meg, amikor egy év közös munka után, tavaly novemberben az edzőm megkérdezte, szeretnék-e majd benne lenni a csapatában a 2017-es Ultrabalatonon. Egészen a versenyig azt gondoltam, a legnagyobb kihívás az lesz, hogy vállalható időn belül lefussam a bevállalt szakaszaimat. Aztán kiderült, hogy ebben a történetben a futás a legkevésbé nehéz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért utáljuk azokat, akik állandóan elkésnek

Koncz Andrea 2017. május 24., szerda 18:22

Én nem tudtam befejezni, megcsinálni, elintézni azt, ami nekem fontos lett volna, mert neked valami még fontos volt, befejezted, elintézted, mert te túlvállaltad magad. És nem is a késés a legrosszabb, hanem az, hogy sosem szóltok, hogy késni fogtok.

Olvastam múltkor Zsófi írását arról, miért szokott elkésni. És azóta rémesen érzem magam, hogy mennyire nem tudok empatikus lenni a későkkel, de nem tehetek róla, rémesen kiborítanak. Úgyhogy arra gondoltam, leírom az érem másik oldalát, hátha tanulságos lesz a notórius későknek.

Vannak késős barátaim. Például olyan, aki ha azt mondja, x idő múlva lesz ott, akkor pontosan 3x múlva érkezik. Akinek mintha semmit nem jelentene az idő, mármint nem a sajátja (egyébként az sem), hanem az enyém. 

Szóval kedves késősök, légyszi gondoljátok végig, hogy amit csináltok, az nekünk milyen!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Futónagykövetünk célja, hogy a maratonszervezők ne csak a bizniszt lássák a futásban

maze 2017. május 19., péntek 11:12

Snow Andrea egyszer csak elég pénzt keresett már ingatlanértékesítőként, így elkezdett maratonokat futni és halmozottan sérült gyerekeket támogatni. Sosem akar üzletet csinálni az általa létrehozott Csemete Alapítványból, és hamár elfutott Új-Zélandig, akkor vissza is futna. Interjú.

Snow Andrea maratonokat fut, ami önmagában még nem lenne nagy sztori, ám ő egyben a magyar futónagykövet is, aki hatvanmillió forintot futott össze halmozottan sérült gyerekek megsegítéséért. Különleges nevét férjétől kapta, aki brit lévén született Snow, és aki a legfőbb támogatója is egyben. A móri születésű futónő életét, kisebb kihagyásokkal gyerekkora óta a futásnak szentelte, és önmagát inkább kitartó, semmint különösebben kiemelkedő kvalitású futóként aposztrofálja. Igaz nehéz családi helyzete miatt gyakorta szeretett volna a világból kifutni. "A tesóm már korán elkerült otthonról, a pécsi balettintézetbe járt, egyedül maradtam, és azért kezdtem el futni, mert egy héten háromszor volt edzés, így ilyenkor ki lehetett szakadni otthonról" – kezdi Díványnak adott interjúját. "Szerettem volna a testnevelési középiskolába jelentkezni, de nem vettek fel, így lettem Móron tagja az atlétika csapatnak. 12 éves koromban akkorát estem egy váratlan jött gátfutás alkalmával, hogy az nagyjából a futó karrierem is összetörte."

"Gimi után az akkori TF-re (ma Testnevelési Egyetem - a szerk.) jelentkeztem, de valamiért a kötélmászást nem tudtam abszolválni, így nem vettek fel. Mindig a lábamban volt az erő, pedig a felsőtest karbantartása is szükséges ahhoz, hogy valaki sokat tudjon futni. Tehát nem készültem sosem olimpikonnak, de olyan futó voltam, akinek azt mondták, hogy fussak és én futottam, ameddig kell." 

Snow Andrea ezután felhagyott a sportkarrierrel és ingatlanértékesítőként talált magára - férjével is ekkor ismerkedett meg - ám a futást továbbra sem hanyagolta, olyannyira, hogy családjával a mai napig futva járnak vendégségbe és különböző programokra. Ettől persze még mindig nem lett volna ő a futónagykövet, ahogy mostanában hívják, ám egy 2009-es erdei futás alkalmával újra a földön találta magát, és felfedezte a hasonlóságot a gát és a kiálló gyökér között. Ekkor jött rá, hogy ő mostantól azért fog futni, hogy segíthessen a rászorulókon. "Annál az esésnél jött a felismerés, hogy ez már megtörtént velem egyszer. Azonnal felpattantam, letöröltem magamról a vért, és onnantól tudtam, hogy nemcsak magamért futok ezentúl, hanem létrehozok egy alapítványt (ez lett a Csemete Alapítvány), ami jótékony futással fog adományokat gyűjteni."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a fenének kell mindenhova korábban érkezni?

Brownie 2017. május 17., szerda 17:00

Egy biztos: ahogy a korán érkező típus utál késni, úgy a notórius késő sem bírja elviselni, ha valahova korábban kell érkeznie. Érvek és saját tapsztalatok mindkét tábortól.

- Siiiieeeess mááár!

Folyton azt csinálom!

- Szöszmötölsz!

- Dehogy, csak állandó csúszásban vagyok. Te meg már megint nagyon ráérsz. Nincs jobb dolgod várakozás helyett?

- Nincs.

Egy átlagos párbeszéd a férjjel egy átlagos indulás előtt. Merthogy én szinte sosem tudok időben megindulniérkezni, ő pedig legalább húsz perccel a megbeszélt időpont előtt már ott téblábol, ahol kell, és nem, neki nem unalmas várakozni a másikra (persze akit lehet, azt azért heccből siettet). Nyilván azért, mert amikor kívülről úgy tűnik, nem csinál semmit, ő akkor is teljesen bele van feledkezve a saját kis világába. Alapvetően egy szétszórt, figyelemhiányos figura, ugyanakkor az az elmélkedő, álmodozó típus is, akit soha nem hajt a tatár, ezért higgadtan, kényelmesen készülődve simán oda is ér a találkozókra. Vagyis sokkal megbízhatóbb mások szemében, mint mondjuk én, aki folyton pörög és sehova nem ér oda időben. De ettől már kevésbé értékes, vagy egyenesen önző és bunkó vagyok? Egyébként meg hogy a túróba csinálja? (Nem teljesen védőbeszéd következik.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyukám azt mondta, tűrjem, amit a nagybácsim csinál velem

Farkas Edina Lina 2017. május 13., szombat 23:08

Ma Magyarországon a szexuálisan bántalmazott gyerekekre gyakran rásütik, hogy hazudnak, és sokszor maga az igazságszolgáltatás résztvevői traumatizálják őket tovább. Kivétel ez alól a szombathelyi Barnahus ház, ahol kizárólag a gyermek érdekei számítanak, és gyakorlatban is megvalósul a gyermekbarát kihallgatás. Riport.

Barátságos hangulat, megnyugtató színek, aranyos képek a falon - mintha csak egy óvoda folyosóján ülnénk. De ide a gyerekek nem játszani érkeznek, hanem hogy arról meséljenek, amit minél hamarabb el akarnak felejteni. Magyarország egyetlen Barnahus házában jártunk, amelyet kimondottan a szexuálisan bántalmazott kiskorúak gyermekbarát kihallgatására hoztak létre. Az adományokból és szoros szakmai összefogásból létrejött pilot program vezetőjével, Dr. Lazáry Györgynével beszélgettünk a módszerről, a gyermekbarát igazságszolgáltatásról, és arról, hogy ennek gyakorlata még mennyire esetleges Magyarországon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Élet az „élet” után, avagy hogy az ördögbe lehet józanul bulizni?

Sákovics Diana 2017. május 12., péntek 19:26

A drogokról lejönni nemcsak kemény, de félelmetes is. Erről már korábban is írt Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő, aki most a józan szórakozással kapcsolatos félelmeit osztotta meg.

Szerzőnk sok évig használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, codein, morfium, methadon) valamint serkentőket (amfetamin, kokain) és nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Tapasztalatairól, valamint az állam és drogozás viszonyáról a Repülök a gyógyszerrel – A kábítószerezés története a szocialista Magyarországon című könyvben írt bővebben. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és több rehabilitációs intézetben eltöltött 40 hónap után már több mint 14 éve él szer- és alkoholmentesen, felépülésben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Nem tudhatjuk, kiben, milyen mély nyomot hagyunk"

Farkas Edina Lina 2017. május 10., szerda 15:36

Hevesi Judit második, Holnap ne gyere című kötetében szokatlan módon dolgoz fel egy általános, mindenki számára ismerős élethelyzetet: verseiben egy kapcsolat végéről és az elválással járó fájdalmas, hiánnyal teli időszakról mesél. A fiatal költőnővel a könyv alapját szolgáló valós élményekről, a kimondott, de be nem tartott ígéretekről, a felejtés szükségességéről beszélgettünk, de arról is szó esett, hogy vidéki származása miként hatott identitására. Interjú.

Szeret mélyre menni, szeret kísérletezni:

Míg első, A Hálátlanok búcsúja (2015., Magvető) című kötetében Hevesi Judit töredezett formájú versekkel a holokausztra emlékezteti a kollektív tudatot, addig a Holnap ne gyere személyes, hétköznapi helyzeteken keresztül vezet végig egy szakítás érzelmi szakaszain. Meglepően szenvtelen hiányversei között időközönként sajtóhírekből kiválasztott állattörténetek bukkannak fel, és egészen addig, míg nem olvassuk el a kötetet, nem is tudjuk elképzelni, milyen mellbevágó, érzelmi töltetet ad a racionális soroknak egy félbetört márna, vagy egy magányos bálna esete.

Amikor egy másik földimmel, Cserna Szabó Andrással készítettem interjút, ő azt mondta, inkább érzi magát otthon a nagyvárosban, mint vidéken. Te hogy vagy ezzel?

Szeretek itt élni, ez is az otthonom lett, de Mindszent is az otthonom, mert ott a családom. Vagyis itthonról megyek haza, mert a haza ott van, ahol a szeretteim. Az identitásom része, hogy vidéki vagyok, és ezzel leginkább akkor szembesültem, amikor baráti körbe egyszer elkezdődött a vidékizés. Iszonyú bántónak éreztem az egészet, és amikor jeleztem, hogy én is vidéki vagyok a válasz csak annyi volt, hogy jó, de nem vagy olyan. Milyen? Pontosan milyenek a vidékiek? A vidékieket egy nagy, közös tulajdonságokkal rendelkező csoportnak tekinteni, és bizonyos tulajdonságokkal felruházni egyszerű sztereotípia, a csoportalapú megbélyegzést pedig elfogadhatatlannak tartom.

Ez az egész történet nem feltétlenül az identitásom szempontjából volt érdekes, sokkal inkább azért, mert szembesített azzal, hogy ez a féle megkülönböztetés még mindig létezik. Tény, hogy vannak vidék és a főváros között gazdasági és kulturális különbségek, egy vidéki kisvárosban például a kultúra hozzáférhetősége nem olyan magától értetődő, mint Budapesten. Itt a hét minden napján elmehetsz múzeumba, koncertre, színházba, tényleg akárhova. Ez nagyon fontos a számomra, erről nem tudnék lemondani soha. Persze közben imádok hazajárni, a Tisza-part csöndje, a kicsit lassabb élet azért nagyon hiányzik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Soha nem fogok férjhez menni!”

Brownie 2017. május 9., kedd 14:34

Elmesélem, milyen nyomokat hagyott kamasz éveimben a család szétszakadása és az az állandó hiányérzet, ami olyan sokáig munkált bennem a szüleim válása után.

Késő este van, a bátyám békésen alszik, én csak forgolódom. Érzem, hogy valami nem oké. Anya, apa és mama kupaktanácsot tartanak a nappaliban. Kíváncsian leskelődöm a hálószobánk résnyire nyitva hagyott ajtaján. Túl komolyak az arcok. Vagy inkább komorak és csalódottak. Vitatkoznak, de csak halkan, hogy a lurkók fel ne ébredjenek. Öt éves voltam, és ez az első gyerekkori élményem, amire tisztán emlékszem. A következő kép az, hogy édesanyámmal és bátyámmal kézen fogva battyogunk a buszmegállóba. Költözünk az anyai nagyszülőkhöz. Ekkor még fogalmam sem volt, mi folyik körülöttem és nem is nagyon firtattam.

Bátyámmal együtt sodródtunk az eseményekkel, elfogadtuk, amivel az élet megkínált minket. Szerető közegben nőttünk fel és a családtól mindig mindent megkaptunk, amire vágytunk. Csak maga a család fogalma alakult át egy kicsit nálunk. Másfajta jelentést kapott, mert egyik napról a másikra elvált szülők gyerekei lettünk. És ezzel sajnos nem vagyunk egyedül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gryllus Dorka: „Nem is tudtam, hogy ennyire hiányzik a színház”

Síznház.hu 2017. május 6., szombat 16:24

Színházi fellépései mellett arról is kérdezte a Színház.hu szerzője a színésznőt, vissza kíván-e térni Berlinbe, ahol a hazai szereplései mellett szintén szép filmes karriert futott be.

Szinte nincsen hazai film Gryllus Dorka nélkül, most éppen a Brazilok című M. Kiss Csaba-rendezésben van egy epizódszerepe. A színésznő mostanában újra látható színpadon is, méghozzá a Frida című előadás címszerepében, Duda Éva rendezésében, az Átrium Film-Színházban.

A Színház.hu interjúját szemlézzük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Vert, megerőszakolt és kémkedett utánam!"

Brownie 2017. május 4., csütörtök 07:47

Egy fiatal nő az Imguron osztotta meg a világgal, milyen rémisztő üzeneteket kapott volt férjétől a házasságuk alatt.

Nem könnyű egy bántalmazó kapcsolatból kilépni, ám a legtöbb áldozat számára még nagyobb nehézséget jelent, hogy segítséget kérjenek és megosszák az átélt borzalmakat a környezetükkel vagy egy szakemberrel. Egy bátor Imgur-felhasználó példájából azonban sokat tanulhatnak a sorstársak, miután a fiatal nő három évvel a válása után kitálalt: screenshotok segítsgével mutatta meg a világnak azokat az árulkodó SMS-eket, amelyeket volt férjétől kapott. Nem, nem bókok és romantikus üzenetváltások következnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A végső érv a futás mellett: a futók jó fejek

Rimai Tímea Éva 2017. május 2., kedd 18:30

2016 augusztusa óta futok, szóval óriási a tapasztalatom a témában, nyugodtan kinyilatkoztathatom a tutit. Na jó nem, de abban biztos vagyok, hogy az emberek sokkal kedvesebbek lesznek veled, ha rendszeresen futsz. A többi futó legalábbis mindenképp.

Ha a nullkilométeres futóknak szóló praktikus tanácsaink még mindig nem győztek volna meg arról, hogy neked futni kell, mondom a döntő érvet. A futók megdöbbentően jó fejek egymással. És ahhoz, hogy ezt megtapasztald, nem kell se ügyesnek lenned, se gyorsnak. De még az se kell, hogy valamelyik futóklub tagja legyél. Egyszerűen elég, ha futsz. Bárhol. Bárhogy.

shutterstock 378944716
Távolról sincs vége, olvasson még »

Bevállalós színdarabtól Felhőcirkuszig: ezek lesznek a legjobb dolgok Kapolcson idén

rté 2017. április 29., szombat 12:12

Bulis franciák a panorámaszínpadon, napindító jóga és énekes workshop Harcsa Veronika udvarában, Felhőcirkusz és zsonglőrbohócok a Cirque du Tókertben. A legjobb helyek és programok az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján, a Művészetek Völgyében.

Július 21. és 30. között tartják a 27. Művészetek Völgyét. Idén három faluban, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden lesznek programok. Végiglapoztuk a programfüzetet, mutatjuk, szerintünk melyik az az öt helyszín, ahol a legjobb bulik vagy épp a legelgondolkodtatóbb előadások várhatók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi jön a nagy szerelem után?

Csonka Balázs 2017. április 27., csütörtök 16:25

Sákovics Diana könyvével nem utazást kapsz, hanem térképet: és ezzel bizony többre mész, ha az út a sajátod. Bonyolultnak hangzik? Pedig nagyon egyszerű: a Hol rontom el? című könyv nem a tipikus önsegítő kiadvány, épp ezért remekül rá tud világítni arra, hol akadtunk el és merre kéne továbbmenni. Könyvajánló következik.

A Hol rontom el?, ahogy a címe is mutatja, elsősorban felismeréseket ad. Nem önsegítő könyv, nem egyénre szabott pszichológusi ülés, ne is azt várd tőle, hogy elolvasod és minden jobb lesz. Azt várd tőle, hogy segítsen felismerni az elakadásaidat. Hogy kizökkentsen az önsajnálatból, a tehetetlen rágódásból, a másik hibáztatásának kényelméből. Olyan gondolatokat várj tőle, melyek elvezetnek oda, ahol dolgod van. Megmutatják, mit tehetsz meg magadért, a másikért, vagy a kapcsolatért. Nem utazást fogsz kapni, hanem térképet, ami megmutatja, hol vagy most, merre mehetsz, és milyen nehézségekre számíthatsz. Az út azonban a sajátod, neked kell megtenned.

Távolról sincs vége, olvasson még »

40 éve nem untunk rá az Annie Hall-ra

Adamek Alma 2017. április 26., szerda 14:10

Woody Allen 40 éve készítette el minden idők egyik legjobb romantikus vígjátékát.

Április 20-án volt negyven éve, hogy bemutatták Woody Allen kultikus filmjét, az Annie Hallt, én pedig nagyjából 20 évvel ezelőtt, 15 évesen láttam először és nem túlzás azt mondani, hogy Bowie-hoz hasonlóan megváltoztatta az életemet. Ami érthető, hiszen kevés filmben ér össze ennyire a látvány és a szöveg, mint az Annie Hall-ban.

40 éve öltözünk Annie Hallnak.
40 éve öltözünk Annie Hallnak.
Fotó: Facebook.com / Annie Hall
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy világ, amiben működik a nemi egyenlőség

Miklya Anna 2017. április 25., kedd 16:28

Ha a Skam forgatókönyvírói írnák a világot, sokkal jobb lenne élni benne: nem csak a feminizmus, de a nemi egyenlőség, a szexuális felvilágosítás, a PC is működnének. És ahogy látszik, ez a világ mindettől csak sokkal jobb, mint amilyennek mi a valódit ismerjük. A norvég ifjúsági sorozat, a Skam fontos kérdéseket tesz fel a kamaszoknak kamaszokról, és az ő nyelvükön és stílusukban ad ezekre kiváló válaszokat.

Nagyon sokan, sokféle szempontból rajongtak már a norvégok üdvöskéjéért, a Skam című tinisorozatért, aminek eddig összesen három évada futott le. Az eredetileg websorozatként indult projekt egészen újszerű, mégis nagyon egyszerű a receptje: a mai kamaszokról szól a mai kamaszoknak, az ő nyelvükön, az ő stílusukban, azokon a platformokon, amiket ismernek és szeretnek. Kell ennél több?

Az egyes epizódok vonatkozó jelenetei “valós” időben futnak a sorozat weboldalán: ha például az Eva és a Nora nevű szereplő hétfő délután 14:10-kor öt percet dumálnak az egyikőjük szobájában, akkor az öt perces jelenet hétfő délután 14:10-kor volt megnézhető, vagy a péntek éjjeli bulirészlet péntek éjjel: az egyes jelenetek pedig minden hét végén egy epizóddá összefűzve is megtekinthetőek voltak. Ez, és a szereplők közti Facebook chat- és smsváltások, amik szintén elolvashatóak, vagy a bekövethető “privát” Instagram- és Facebook-oldalaik még inkább valóssá tették a történeteket. Amik ráadásul amellett, hogy nagyon is egyszerű és hétköznapi kamasz-történeteket dolgoznak fel, a headwriter szándékának megfelelően nagyon is maiak, kézzel foghatóak és modernek.

A Skam-ben fontos dilemma, hogy az új osztályba került csajt mikor jelöli végre vissza a szimpatikusnak talált osztálytársnő, de azt is húsba vágó problémának érezzük, amikor a sokszor újraírt és kitörölt üzenetből teljesen véletlenül entert nyom egy értelmetlen “H” betűre. Nem véletlenül Skam, azaz Szégyen a széria címe: ez az érzés az, amitől a legjobban félünk, és amit az egyik leggyakrabban érzünk kamaszkorunkban, éppen amiatt, mert akkor tanuljuk meg a felnőttek, a társadalom szabályait, amik ellen egyrészt persze lázadunk is, de saját tapasztatlanságunk is megakadályozza, hogy minden tökéletesen simán működjön. Tanulnunk kell viselkedni, na.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Leleplezés! Más is hazudik arról, milyen könyveket olvasott el!

Aladár 2017. április 24., hétfő 14:57

Az Egyesült Királyság fiataljainak közel kétharmada hazudja magát a valóságnál olvasottabnak, ráadásul rajta kapni is nehéz őket.

Az Egyesült Királyságban készült, olvasási szokásokat, vagy inkább azok hiányát vizsgáló felmérés eredményei azt mutatják, a britek többsége szívesen olvasna többet, de egyszerűen nincs rá ideje. Bár a felmérésben résztvevők közel fele mondta azt, hogy egyszerűen nem ér rá, több mint a harmaduk panaszkodott arról, hogy nem talál megfelelő könyvet, és a negyedük mondja azt, többet olvasna, ha egy barátja vagy ismerőse ajánlana neki könyveket

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigyük ki a gyerekeket is a Könyvfesztiválra!

Miklya Anna 2017. április 21., péntek 18:04

A gyerekeket annak ellenére is érdemes magunkkal vinni a könyvfesztiválra, hogy pocsék az idő - vagy legalábbis hideg van.  Akinek szerencsésen tovább tart a tavaszi szünet, annak péntekre is szemléztünk programokat a standok böngészésén túl, hétvégén pedig menjenek családostul, hiszen úgyis télies lesz idő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma 70 éves Iggy Pop

Adamek Alma 2017. április 21., péntek 17:03

Lemmy Kilmisterhez vagy Keith Richardshoz hasonlóan valószínűleg senkinek nem kell bemutatni Iggy Popot, aki egészen elképesztő, de ma ünnepli a 70.születésnapját. A sokat látott, Michiganből indult legenda azok közé a szerencsés előadók közé tartozik, aki az elmúlt 40 évben annak ellenére nem változott szinte semmit, hogy gyakorlatilag végigkábítószerezte a pályafutása nagy részét, és ez még jól is állt neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erős újdonságok az idei Könyvfesztválon

Farkas Edina Lina 2017. április 20., csütörtök 19:18

2017. április 20-23. között rendezik meg a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, ahol a legtöbb magyar kiadó képviselteti magát újdonságaival. Az eseményt a isztambuli sztáríró, Orhan Pamuk nyitotta meg, Peer Krisztián pedig egy fájdalmas kötettel jelentkezik 15 év után. Válogatásunk következik.

Merítésünkben talál gyerekszájú felnőttverset, háborús megemlékezést, könnyedebb témában Lorie Gilmore-t alakító Lauren Graham személyes történetét, és a Könyvfesztivál egyik legfontosabb megjelenéséről, Peer Krisztián felkavaró gyászkötetéről is szó esik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 sláger, ami remekül edzi az önbizalmunkat

Brownie 2017. április 19., szerda 19:29

Emlékszel még a TLC-re, a '90-es évek menő R&B/hiphop-lánybandájára? Az egyik daluk sok testképzavarral küzdő lányt megríkatna.

Semmitmondó dalszövegekből Dunát lehetne rekeszteni, ahogy az olyan videoklipekből is, amikben méregdrága sportkocsikkal száguldozó macsó férfiak és bombázó nők a főszereplők. De a pénzszórás örömeiről szóló dalok mellett azért akadnak olyan popslágerek is, amiknek valamilyen fontos és értékes üzenete van a fiatalok számára. Az egyik ilyen komoly téma az önelfogadás, a pozitív énkép, amire szerencsére egyre több énekesnő felhívja a rajongók figyelmét - nyilván azért, mert egyre több ember küzd önbizalomhiánnyal. Összegyűjtöttünk néhány számot az elmúlt évtizedekből, amiket nap mint nap lejátszanánk azoknak, akik képtelenek jól érezni magukat a bőrükben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Híres festmények, dagadt macskával feljavítva

Aladár 2017. április 15., szombat 15:27

Hogy született meg Edvard Munch Sikolya? Kit csókolnak igazából Klimt klasszikusán? Most mindenre fény derül!

Zarathustra persze nem így fogalmazna, őt nem hozzáadják festményekhez, ő jelen van. Az idő múlása sem képes határt szabni mindenütt jelenlévőségének, jelen volt már Krisztus előtt 470-ben is, és ott volt minden jelentősebb festő mellett, mikor azok megalkották mesterművüket.

Symposium, Paestum, Tomb of the Diver (470 B.C.) #antic #art #fatcatart #cat #greece #cats #history #meow

A post shared by Fat Cat Art (@fatcatart) on

Egy nem evilági, istenszerű képességekkel felruházott lényről van itt szó, aki nagyon is tudatában van bájainak, és igazi múzsaként mutogatni is hajlandó hullámzó idomait. Az igazság az, hogy Caravaggio, Klimt, vagy épp Dali és Frida Kahlo nagy munkáit nem más ihlette, mint Zarathustra, egy túlsúlyos vörös macska Szentpétervárról.

Ráadásul Zarathustra nem rest felfedni a képek születésének igaz történetét sem, így bárki belátást nyerhet a kulisszák mögé. Edard Munch például egy nagy kanál tejszínhab felajánlásával csalogatta elő modelljéből a mára ikonikussá lett sikolyt. Zarathustra szerencsére lépést tart a modern technológia fejlődésével, így természetesen a honlapfejlesztésben is otthon van. Az oldala rengeteg más érdekes történettel szolgálhat annak, aki szeretné pontosan tudni, mi történt igazából a színfalak mögött.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a Bookline márciusi sikerlistája

Aladár 2017. április 12., szerda 16:06

Jack Reacher még mindig népszerű, de a top 50-ben találkozhatunk Csinszka és Carrie Fischer vallomásaival is.

Bookline top 50

Az első helyen a friss megjelenésű Borsa Brown könyv, Az Arab lánya második része szerepel. Az előzményekből megismert Anna bint Gamal al-Szudairi a folytatásban már fiatal nő, akinek élete eddigi legnagyobb döntését kell meghoznia. Választania kell hazája és családja, és az éledező vonzalma között, ami egy idegen világhoz, távoli rokonaihoz köti.

Itt a Bookline márciusi sikerlistája clk

 A második helyezett egy nagyszerű illusztrációkkal tarkított gyerekkönyv Tittel Kingától.  A Mesélő Budapest egy izgalmas, lebilincselő sztori a főváros rejtett titkairól. Vajon hányan tudják, hogy ma a belvárosban található Vígszínház megépülésének idején egy mocsaras külvárosi terület volt, ahol rablók és banditák tanyáztak? Vagy, hogy az Operaház megnyitása akkora botrányba fulladt, hogy még Ferenc József is belepirult?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért szebbek a filmes karakterek, mint a valós személyek?

maze 2017. április 11., kedd 19:02

A valós eseményen alapuló filmekben (is) szinte kötelező sokkal jobban kinézni, mint a valóságban. Cikkünkben megmutatjuk, milyen hétköznapi hőst formált meg Jessica Chastain, vagy épp Julia Roberts!

Nem is olyan rég jött ki a mozikban a Menedék című film Jessica Chastain főszereplésével, aki a Zabrinski házaspár egyik tagját játszva egy igaz történetet mesél el arról, hogy bújtatták a zsidókat a varsói állatkertben. Kollégánk kritikájában megemlíti, hogy mennyire sose volt olyan szépség Antonina Zabinski az életben, mint Jessica Chastain a filmben, és erről eszünkbe jutott, hogy de még hányan vannak így ezzel azok közül, akikről életrajzi (ihletettségű) filmet forgattak.

Jessica Chastain - Antonina Zabinski
Jessica Chastain - Antonina Zabinski
Fotó: Yad Vashem / Charley Gallay / Stringer / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Láttál már péniszfalat?

Aladár 2017. április 10., hétfő 18:33

A 3D-nyomtatást az Isten is a tőzsdék fluktuálását nyomon követő, falra szerelhető péniszek gyártására teremtette. Végre felismerte ezt Pieqi Su is, aki megálmodta a 3000 alkatrész felhasználásával készült mozgó szobrot.

A péniszfalon 81 darab motorok által mozgatott hímtag kapott helyet. És ha valaki tetemes mennyiségű IBM részvénnyel rendelkezik, bizony nem árt, ha rajta tartja a szemét. Nem csak egy mezei, egydimenziós péniszfalról van azonban itt szó, a szobor a tőzsdepiaci változások mellett emberi mozdulatok, és zene hatására is képes táncra perdülni. 

Akinek tetszett a péniszfal, mindenképpen nézd meg a pingvintükröt is. 

Nicole Kidman rohadó házassága és egyéb nyalánkságok

Miklya Anna 2017. április 8., szombat 10:30

Minden boldog család a maga módján boldogtalan – Hatalmas kis hazugságok

A sorozatgyártás reneszánszának köszönhetően ma már A-kategóriás sztárokkal lehet teletömni egy miniszériát: az HBO legújabb sorozatának főszereplői Nicole Kidman, Reese Witherspoon és Shailene Woodley, de fontos mellékszerepekben is olyan arcok tűnnek fel, mint Alexander Skarsgard, Laura Dern, vagy éppen Zoe Kravitz. A színészgárda tehát adott, de a magas szintű rendezés, a gyönyörű operatőri munka, és nem utolsósorban: az összetett és izgalmas történet is kell ahhoz, hogy a Hatalmas kis hazugságok már most az év egyik legjobb sorozata legyen. A történet ugyanis a kertvárosi, gazdag anyukák mindennapjairól szól. Lehet erről még újabb bőrt lehúzni a Született feleségek után? A Hatalmas kis hazugságoknak sikerül bemutatnia, mi lapul a tökéletesnek álcázott életek mélyén, mi rejlik a maszkok alatt. Persze hallottunk már ilyenről is – mégis, mitől válik ez a sorozat, és épp ez a sorozat ilyen különlegessé?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86

Blogok, amiket olvasunk

FILMVILÁG Jó utat, Sir Roger!

Mindenkit meghódított közvetlenségével, csibészes mosolyával, sztárallűröktől mentes, sziporkázó személyiségével. Jellegzetes angol humora, beszólásai az évek folyamán szállóigévé váltak.

NÖVÉNYEK 5 növény, amik imádják a fürdőszobádat

Ha ezek közül választasz, akkor biztosan sikerül hosszú távra becsempészned a természetet a fürdőszobádba!

MÁS TÉSZTA Zseniális: pizzafalatok a jégkockatartóból

Ezzel a trükkel isteni kaját varázsolhatsz bármilyen bulira, de persze vacsorára is jó lesz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés