#ÉLETEM

A cukortól depressziós leszek?

Brownie 2017. augusztus 22., kedd 19:20

Van-e összefüggés a túlzott cukorfogyasztás és a leggyakoribb mentális betegségek kialakulása között? A kutatók szerint sanszos.

A kedvenc csokid vagy sütid majszolgatása biztosan mosolyt csal az arcodra, csakhogy ez az öröm nem tart sokáig, sőt az édességektől hisztissé is válhatsz. Ennél is rosszabb hír az édesszájúaknak, hogy hosszú távon is igen kellemetlen következményei lehetnek a cukros ételekben gazdag étrendnek. Nem, most nem az elhízásról lesz szó, hanem azokról a kutatásokról, amik összefüggést találtak a túlzott cukorfogyasztás és a leggyakoribb mentális rendellenességek között. Anika Knüppel, a Unversity College London kutatója a The Conversation oldalán fejtette ki ezeket.

shutterstock 234862423
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az intim szőrtelenítés szorgalmasan szedi áldozatait

Ico 2017. augusztus 22., kedd 07:43

Egy friss tanulmány szerint a szorgosan szőrtelenítő férfiak és nőknek nagyjából a negyede megvágta/megégette már magát kertészkedés közben, bár csupán a sérültek 1.4 százaléka szorul kórházi ellátásra a sérülések miatt.

Egészen pontosan a megkérdezettek 25.4 százaléka szenvedett már el valamilyen sérülést szőrtelenítés közben, vagyis ennyien voltak azok, akik be is vallották, hogy egyszer-kétszer megsebezték már magukat odalent. A nagyjából 7500, 18-65 év közötti válaszadó kicsivel több, mint 75 százaléka mondta egyébként, hogy szőrteleníti az intim zónáit. A nők esetében ez a szám kicsit magasabb, 85 százalék, míg a férfiak kétharmada távolítja el teljesen kurtítja meg a fanszőrzetét. Arról most nem volt szó, ki milyen mintákat preferál. 

shutterstock 630988886
Távolról sincs vége, olvasson még »

Régen még a szex is jobb volt

Csonka Balázs 2017. augusztus 21., hétfő 19:52

Ha a falak beszélni tudnának, a vállalati üdülőkét érné meg igazán hallgatni. Állítólag.

A lányom mást se csinál, csak dolgozik. Késő este ér haza, és egyszerűen túl fáradt, hogy a férjével legyen. Persze nem igazán számít, mert a férje ugyanúgy hulla estére, ülnek csak a tévé előtt, mint két zombi. Az ő korában nekem azért boldogabb életem volt - meséli Ana. A 65 éves bolgár hölgy 43 volt az akkori rendszerváltás idején, most pedig úgy érzi, a modern piacgazdaság teljesen ellehetetleníti az egészséges szerelmi életet. - Bár voltak rossz dolgok abban az időben, de az életem mégis tele volt szerelemmel. A válásom után saját munkám, saját fizetésem volt, nem volt szükségem egy férfira, hogy támogasson. Azt tehettem, amihez csak kedvem volt - emlékszik vissza fiatal éveire. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A klímaváltozás miatt vas- és fehérjehiányunk is lesz

Brownie 2017. augusztus 21., hétfő 11:05

Jól tudjuk, hogy az elhúzódó aszályok, a nagy meleg és a heves esőzések mekkora kárt tudnak okozni a termőföldekben, de ha ez nem lenne elég, az extrém mértékű szén-dioxid-kibocsátásnak köszönhetően a gabonanövények tápanyagtartalma is csökkenni fog. Az előrejelzések szerint a vas-, a cink- és a fehérjehiány veszélye elsősorban a gazdaságilag elmaradottabb országokat fenyegeti.

“Tizenöt évvel ezelőtt még nem is gondoltuk volna, hogy a túlzott szén-dioxid-kibocsátás az elsődleges élelemforrásaink minőségét is rontani fogja” - állítja Samuel S. Myers, a Harvard Egyetem kutatója. Az Environmental Health Perspectives című szaklapban nemrég megjelent tanulmányában a szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy ha továbbra is ilyen mértékben szennyezzük a környezetünket, akkor a jövőben számíthatunk még ehhez hasonló meglepetésekre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A székletátültetés bizarr, de hasznos

Ico 2017. augusztus 21., hétfő 08:03

A székletátültetés segít abban, hogy a beleinkben élő baktériumállomány egészségessé váljon, és akadályozza a bélbe kerülő káros, gyulladásokat és hasmenést okozó baktériumok elszaporodását.

Akármennyire furcsán hangzik, de a székletátültetés jobb választás lehet, mint az antibiotikumok. Legalábbis a Clostridium difficile nevű baktérium által okozott vastagbélgyulladás és krónikus hasmenés és a fekélyes vastagbélgyulladások esetében. A C. difficile esetében különösen fontosak lehetnek a nemrég publikált, az eddigi kutatások eredményeit összesítő metaanalízis eredményei, az antibiotikumokra rezisztens baktérium számára ugyanis kiváló lehetőséget biztosítanak a szaporodásra a belek hasznos mikrobáit alaposan megtépázó antibiotikumkúrák. Éppen ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a tablettákkal vagy valamelyik irányból egy csövön keresztül közvetlenül a végbélbe juttatott székletminták jóval hatékonyabb fegyvert jelenthetnek a baktériummal szemben, mint az antibiotikumok – írja a Science Alert.

shutterstock 364268837
Távolról sincs vége, olvasson még »

Azért csalt meg, mert túl közel kerültetek egymáshoz

Ico 2017. augusztus 20., vasárnap 19:13

A Scool of Life szerint nem ártana a titkolózás és az őrjöngés helyett inkább azzal foglalkoznia az érintett feleknek, miért is léptek félre.

Bár tudjuk, hogy jó kapcsolatokban is gyakran félrelépünk, tehát a hűtlenség gyakran nem a párkapcsolatunk minőségéről szól, bőven akad olyan eset is, amikor a kapcsolati problémák megoldása helyett választjuk a hűtlenséget. Ilyenkor sok esetben nem feltétlenül a megzabolázhatatlan vágyak, hanem a távolságtartó vagy épp túlságosan ragaszkodó, a nap minden percében a másikra tapadó partnerek viselkedése elől menekülnek mások karjaiba az emberek. A probléma az, hogy nem nagyon létezik olyan pár, amelynek mindkét tagja mindig pontosan ugyanakkor és ugyanannyi ideig szeretne összebújni és matricaként a másikra ragadni, ezeknek a különbségeknek a tisztázása és finomhangolása viszont általában nem tartozik az erősségeink közé. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A mozgás edzi az agyat is, de nem mindegy, mit sportolsz

Brownie 2017. augusztus 20., vasárnap 09:47

Felturbóznád a memóriád, előcsalogatnád a kreatívabb énedet vagy a csoki utáni sóvárgást akarod elűzni? Nem lehetetlen, csak mozogni kell, és nem mindegy, hogy mit.

Nem nagy bréking, hogy a sportolás boldoggá tesz, hiszen egy csomó endorfint szabadít fel a szervezetünkben; ahogy az sem újdonság, hogy másként működik az agya egy aktív, sportos életmódot folytató embernek, mint annak, akinél a napi fizikai tevékenység kimerül a munkába gyaloglásban. Ez pedig részben annak köszönhető, hogy az intenzívebb mozgás serkenti a véráramlást, és ezáltal több oxigént és fontos tápanyagokat juttat az agyba. De ez még nem minden.

Az elmúlt években újabb fejezet nyílt a testmozgás és az agyműködés közötti összefüggések megértésében; egyre több kutatás bizonyítja, hogy a különböző mozgásformákkal agyunk más-más területeit megcélozva javíthatjuk szellemi képességeinket. Hogy pontosan mit, mivel és hogyan? A hajtás után kiderül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy baj, ha megszakítom az antibiotikumkúrát?

Brownie 2017. augusztus 19., szombat 17:15

Az antibiotikumok létfontosságúak az orvostudomány számára, ám azok túlzott és indokolatlan használata miatt vesztésre állunk a rezisztens “szuperbaktériumok” elleni harcban - egyéni és globális szinten is. Miért jutottunk idáig és mit tehetünk az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok visszaszorítása érdekében? Ennek jártunk utána.

Az Egyesült Királyságban a szakemberek felszólították a háziorvosokat és az egészségpolitikai döntéshozókat, hogy ne buzdítsák mindenáron és minden esetben a betegeket az antibiotikumkúra befejezésére, ugyanis ez a klasszikus bölcsesség nemcsak megalapozatlan, de a leggyakoribb fertőzések esetében hozzájárul a bakteriális rezisztencia terjedéséhez - írja a Science Alert.

shutterstock 142814641
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ebből ismerhetjük fel, mit jelent egy mosoly

Ico 2017. augusztus 19., szombat 11:59

Az aszimmetrikus arckifejezésekkel teljesen mást közölnek vigyori embertársaink, mint a szimmetrikusabb megjelenésű mosolyokkal.

Az amerikai és skót kutatókból álló csapat több ezer különböző számítógéppel generált arckifejezést nézetett végig a kutatás résztvevőivel, akiknek az volt a feladata a képnézegetés során, hogy három különböző kategóriába sorolják a látottakat. A kutatók ezek után megvizsgálták, mi volt a különbség a mások (és magunk) megjutalmazását célzó, a dominanciát, vagy épp az összetartozást kifejező mosolyok között. A kutatók szerint a mosolygás három alapvető típusának megértése tárgyalóképesebbé varázsolhatja a kutatás eredményeit átolvasó embereket és a arckifejezések megfelelő működésének helyreállításán dolgozó arcsebészek munkáját is segítheti - írja a Wired

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rengeteg előnye van a távmunkának

Ico 2017. augusztus 18., péntek 10:01

Általában jobb az otthonról dolgozók viszonya a főnökeikkel és munkatársaikkal, és még a munkájukhoz is jobban ragaszkodnak.

Ahogy a Science of Us cikke is mutatja, sokakban felmerül a kérdés az otthonról végezhető távmunkákkal kapcsolatban, hogy nincs-e rossz hatással a szociális készségekre, magyarul nem farag-e az otthon dolgozókból remetét a magány. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy sok esetben még ebből a szempontból is előnyösnek bizonyulhat az otthonról való munkavégzés. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Spriccelve élvez el a nőm, mi kell még?

Csonka Balázs 2017. augusztus 17., csütörtök 20:12

Alain Delon ilyenkor rágyújt, Petya a Moszkva térből pedig felhívja a nagymamáját. Női orgazmus férfiszemmel.

A tradicionálisan értelmezett férfiszerep egyik alapfogalma a teljesítmény. Meg kell teremteni az egzisztenciát, haza kell vinni a mammutot, sikereket kell elérni az életben. A teljesítménynek egzakt mértékegységei vannak. Forint, lóerő, centiméter. Az elmúlt évtizedekben megjelent továbbá a szexuális teljesítmény fogalma. Az igazi férfi jól teljesít az ágyban. Hogyan válik azonban mérhetővé egy ennyire összetett emberi kapcsolat? Erre a kérdésre a választ a női orgazmus adja meg, mely a feminista mozgalmak, valamint a szexuális élet kultúrájának fejlődésével az együttlétek egyik központi elemévé nőtte ki magát. A nők joga és lehetősége a szexualitás élvezetéhez, a társadalom általános edukációja a testi érintkezés kölcsönösségéről a nemek egyenlősége felé vezető fontos lépések. Közelebbről nézve azonban a folyamat nem csupán a nők gyönyörét hozta el, de a férfiak versengésének is egy új terepet biztosított. A női orgazmusból pedig mérőszám lett.

shutterstock 571054816
Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme, egy életre szóló táplálkozási terv, amit dietetikusok ajánlanak

S-W. Zsó 2017. augusztus 17., csütörtök 07:40

Erdélyi-Sipos Alíz dietetikust, táplálkozástudományi szakembert kérdeztük arról, hogy a különböző életszakaszokban mely tápanyagok bevitelére kell különösen odafigyelnünk ahhoz, hogy egészségesek és aktívak maradjunk.

Huszonévesen a jó társaság, harminc fölött az anyaság, később pedig a lassuló anyagcsere miatt megy olyan nehezen a fogyás - erről írtunk tavaly ebben a posztban. Természetes dolog, hogy a kor előrehaladtával változik a testünk, ahogy az is, hogy változnak az életkörülményeink, a szokásaink és a prioritásaink, de szervezetünk tápanyagigénye sem állandó. Testi funkcióink egészséges működéséhez ezért időnként étrendünkön is alakítanunk kell. Hogy mikor, mennyit és mennyire? A hajtás után kiderül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha meg akarsz halni, válaszd a homeopátiát

Ico 2017. augusztus 17., csütörtök 07:40

Egy kutatás öt éven át követte, hány rákos beteg éli túl a diagnózis utáni első öt évet, és milyenek az alternatív gyógymódokat választó betegek esélyei a hagyományos eljárásokat választókhoz képest.

A rák elleni küzdelemben a meglehetősen durva és rengeteg kellemetlen mellékhatással járó kemoterápia, vagy a hasonlóan embert próbáló sugárkezelések elkerülése érdekében sokan választják az alternatív gyógymódok beavatkozásmentes csodamódszereit. Persze az esetek többségében csupán annyit jelent az alternatív jelző, hogy semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre az adott gyógymód hatékonyságát illetőleg. Az ilyen „csodamódszerek” veszélyei eddig is ismertek voltak, egy új kutatás azonban statisztikai adatokkal is alátámasztotta, milyen tragikus végeredményekkel járhat, ha egy rákos beteg a gyógyulás reményében az orvostudomány helyett valamilyen alternatív gyógymódot választ.  A kutatásról az Iflscience számolt be. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért vagy hisztisebb, ha keveset alszol

Csonka Balázs 2017. augusztus 16., szerda 12:39

Az alvásmegvonás jól meghatározható agyi folyamatokon keresztül tesz hisztisebbé. Ez azonban fordítva is igaz.

Aki reggelente frissen és kipihenten ébred az a legnagyobb személyiségtesztek és a WHO szerint is egy lépéssel közelebb jár ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében. Azok pedig, akik ébredés után amolyan garfieldosan, két világ közt lebegve várják a kávéfőző tompa morajlását, sokszor napközben is fáradtabbnak, ingerlékenyebbnek érzik magukat. Teljesen érthető, hiszen az alváshiány nem csak egyes agyterületeink működésére, de az egyes agyi régiók közötti kapcsolatokra is kimutatható hatással vannak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem, nem a fogamzásgátlótól híztál meg

Ico 2017. augusztus 16., szerda 06:59

A témába vágó kutatások egyelőre nem szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy hizlalnának a fogamzásgátlók.

Annak ellenére, hogy jó pár nő hangoztatja kész tényként, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek hizlalnak, a témába vágó kutatások meghazudtolni látszanak a gyakran hangoztatott anekdotákat x-ről, aki szinte azonnal fogyott egy méretet, ahogy abbahagyta a pirula szedését. Egy 49 különböző kutatás eredményeit összegző tanulmány szerzői szerint mindez sokakat visszatarthat attól, hogy fogamzásgátlót szedjenek, annak ellenére, hogy a kísérletek egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy a fogamzásgátlók szedése és az elhízás között bármilyen összefüggés lenne. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Trump beteg: alkalmatlan elnöknek

Csonka Balázs 2017. augusztus 15., kedd 19:47

Nem etikus, de nem is hasznos közszereplőket mentális zavarok diagnózisával címkézni. A lehetséges következményekre azonban fel kell hívni a figyelmet ahhoz, hogy a választók tudatosabb döntéseket hozhassanak.

Mára már több, mint 60.000 pszichológus és pszichiáter írta alá Dr. John Gartner petícióját, melyben Donald Trump leváltását kezdeményezi az elnök súlyos mentális betegségére hivatkozva. A többek között Philip Zimbardót is soraik közt tudó csoport a mentálhigiénés szakemberek kötelezettségének tekinti, hogy figyelmeztessék a pszichés zavarok területén kevésbé járatos embereket a lehetséges veszélyekre. Egy modern szuperhatalom vezetőjének lenni ugyanis óriási felelősség, az elnök döntései az egész világra nézve rendkívül súlyos következményekkel járhatnak. A következmények pedig nem csupán a jelenre, de a későbbi generációk életére is hatással lehetnek. A szakemberek számára éppen ezért nem pusztán felelősség, de morális kötelesség is, hogy állást foglaljanak a hasonló helyzetekben. Egy korábbi cikkünk szavazása alapján olvasóink mintegy 80 százaléka is egyetért ezzel, korántsem mindegy azonban, hogy az állásfoglalás miként történik.

GettyImages-491868080
Fotó: Isaac Brekken / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan jelezd a kollégádnak, hogy nem megfelelően van öltözve?

Szalay Ágnes 2017. augusztus 15., kedd 17:51

Kimutatták, hogy a munkahelyi megjelenésnek, ápoltságnak köze van az előmenetelhez, és még a fizetés nagyságához is. Szomorú, hogy ilyen világi hívságok határozzák meg valaki munkájának megítélését, de ez van. Akiknek fontos a kinézetük, vagy akik már jó néhány év munkatapasztalattal bírnak, tudják, hogy így van. Azután találkoznak olyan kollégákkal, beosztottakkal, akik nem érzik a súlyát a megjelenésük fontosságának, és úgy jönnek be dolgozni, mintha a sarki boltba szaladtak volna le egy augusztusi vasárnapon. Szólni kellene nekik, hogy ez így nem lesz jó. De hogyan?

Oké, lehet azt mondani, hogy minek erről írni. De hát ez megint csak olyan dolog, amiről nem nagyon szokás beszélni, pedig sokkal többször okoz bonyodalmat, kellemetlen macerát az életben, mint ahogy azt hinni szeretnénk. Nemrég beszéltem Károllyal, aki tizenöt embernek a főnöke, és egyébként kifejezetten nagy felelősséggel járó, komoly munkát végez. - Most mondd meg, hogy milyen dolgokkal kell foglalkoznom! – meséli kétségbeesetten. – Odajött hozzám az igazgató, és azt mondta, hogy szedjem már rendbe Krisztát. Miért, mi a baj vele? – kérdeztem, hiszen tudomásom szerint Kriszta egy kedves, helyes lány, aki teljesen jól végzi a munkáját. Hát hogy túl rövid szoknyában jár be dolgozni, és elvonja a kollégák figyelmét a munkáról, derült ki. Most komolyan? Hát nem mindegy, hogy miben jár? Nekem fel nem tűnt, hogy milyen ruhákat vesz fel. Jó, persze, értem én, szólok is majd neki, de mit mondjak? Szörnyű kínos az egész. Meg fog sértődni. Olyan lesz, mintha leribancoznám. Semmi kedvem az egészhez. De muszáj szólnom neki…- dilemmázott tovább Károly hosszan, és lehetett érezni, hogy pillanatnyilag ez az a probléma a munkájában, amibe leginkább beletörik a bicskája.

shutterstock 646191292 (1)
Távolról sincs vége, olvasson még »

A női orgazmus legbiztosabb útja

Csonka Balázs 2017. augusztus 14., hétfő 20:00

Az első vibrátorok még orvosi berendezések voltak, az orgazmusról viszont már akkor is tudták, hogy oldja a stresszt. Vibrátortörténelem.

A vibrátorról manapság csaknem mindenkinek a szexuális élvezet jut eszébe. A nők egy jelentős része tart otthon egy vagy több, diszkrét vagy kevésbé diszkrét példányt, a magyarok mintegy harmada pedig nem is csak önkielégítésre, de a szexuális együttlétek izgalmának fokozására is használja. Nem is csoda, hiszen ha az orgazmus a cél, semmi sincs olyan hatékony, mint egy gondosan kiválasztott és testreszabott vibrátor. Választékból pedig régóta nincs hiány, sőt, néhány éve már a szexshopba se kell bemenni érte, hiszen drogériákban is négy különféle változatban kapható. Így elvileg semmivel sem kínosabb megvenni, mint egy csomag óvszert. Aki azonban mégis kerülni szeretné a feltűnést, keres egy webshopot, ahol a kiválasztott darabot diszkréten kiszállítják a címére. Itt, ha szerencséje van, elolvashat egy rakás használói véleményt is a termékről. Ha pedig még nagyobb szerencséje van, az egyszínű, barna papírba csomagolt kis dobozt nem a ház előtt leparkoló,  vibrátor házhozszállítás  feliratú furgonból veheti át.

shutterstock 316887476
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez van, a kialvatlanság hizlal

Ico 2017. augusztus 14., hétfő 16:41

Brit tudósok szerint egyértelműen kevés, ha valaki csupán hat órát alszik egy nap, ez ugyanis megzavarja a szervezet anyagcserével kapcsolatos folyamatait.

A Leedsi Egyetem kutatóinak hála újabb taggal bővült a megfelelő mennyiségű alvással kapcsolatos élettani előnyök listája. Az elégtelen alvást a rövidebb telomerekkel, és így a gyorsabban elöregedő sejtekkel, valamint a romló emlékezőképességgel is összekapcsolták már a kutatók, a briteknek azonban ezúttal azt is sikerült számszerűsíteniük, milyen kapcsolatban van a napi átlag alvásmennyiség a deréktájt megjelenő úszógumikkal – írja a Sciencealert.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyit kell takarítani az egészséges otthonhoz?

Brownie 2017. augusztus 14., hétfő 07:21

Egymásnak ellentmondó információk lepnek el minket az otthoni higiénia és az egészségi állapotunk kapcsolatáról, ezért a New Scientist nyomán most tisztázzuk, mennyire kell megszakadni a takarításban a biztonságos tisztaság fenntartásához.

Vannak, akik nem a makulátlan tisztaság hívei (vagy egyszerűen utálnak takarítani), és legfeljebb a jól látható mocsoktól szabadulnak meg arra hivatkozva, hogy egy kis kosz jól jön az immunrendszernek. És vannak, akik non-stop fertőtlenítenek, portalanítanak meg fújkálják a légfrissítőket, hogy sterilen tartsák az otthonukat. De vajon kik járnak jobban? És egyáltalán mi számít tisztának vagy piszkosnak? 

shutterstock 224204758
Távolról sincs vége, olvasson még »

A boldog kapcsolathoz nem elég a pszichológia

Csonka Balázs 2017. augusztus 13., vasárnap 17:32

Egy jó kapcsolat mindent kibír. Ha két ember szereti egymást, minden problémát meg lehet oldani. Nem csak mi lehetünk azonban hatással a problémákra, de a problémák is ránk. És a kapcsolatunkra.

A valaha volt leghasznosabb szextipp jó eséllyel ugyanaz, mint a valaha volt leghasznosabb kapcsolati tanács: beszélgessetek! Ugyanez szükséges ahhoz is, hogy egy pár boldogan, harmonikusan tudjon együtt élni, ahogy a legtöbb kapcsolati probléma is az elcsúszott vagy hiányos kommunikációból ered. A társas boldogsághoz valódi párbeszédre van tehát elsősorban szükség. Meg kell tanulni jól hallgatni, őszinte figyelemmel fordulni a másik felé. Meg kell tanulni érzelmeinket megfelelően szabályozni, hogy adott esetben ne indulatból reagáljunk. Meg kell tanulni a másik szeretetnyelvét, hogy ne csak hallja, de érezze is a szeretetünket. Meg kell tanulni kifejezni magunkat. Megosztani társunkkal az érzéseinket, beengedni őt belső világunkba. Mindezt pedig úgy, hogy eközben figyelmesek vagyunk az ő gyenge pontjaira is. Meg kell tanulni nem belegyalogolni a másik sérüléseibe. Meg kell tanulni erőszakmentesen, párbeszéd útján megoldani a konfliktusainkat. Szeretettel, odafordulással.

shutterstock 295862576
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem értjük egymást, félrelépünk, döcög a szex

Terebélyes Tibor 2017. augusztus 11., péntek 19:41

Legutóbbi kérdőívünkben a válással kapcsolatban kérdeztünk titeket. Íme az eredmények!

"Az ember kifordul önmagából, küzd a fájdalommal, a szomorúsággal, a megválaszolhatatlan kérdésekkel, a kilátástalan jövővel, kínlódik, szenved a lelke és a teste is. Ilyen, amikor az ember éppen túl van egy kapcsolaton. Egy hosszú kapcsolatban nemcsak érzelmi függőségbe kerülünk a másikkal, de a mindennapjaink, a jövőnk, a terveink, az életünk részévé is válik, közös szokásokat, rutinokat alakítunk ki vele." - írja Hol rontom el? című könyvében Sákovics Diana. 

Egy házasság felbomlása pedig különösen fájdalmas. A papír nem csak egy papír, de az egymás felé való elköteleződés szimbóluma, ami még szorosabban fűzi a pár tagjait egymáshoz. Ilyenkor a különválás folyamata is sokkal nehezebb, még több a vitás kérdés, még több az érzelmi és anyagi veszteség, nem ritkán a közös gyerekekről is dönteni kell. A válás az egyik legfájdalmasabb krízis egy ember életében, évente mégis mintegy húszezer házaspár megy keresztül a procedúrán.

Kérdőívünkben arra voltunk kíváncsiak, elvált olvasóink hogyan jutottak túl a megpróbáltatásokon, hogyan élték meg a különválás nehézségeit. És persze, hogy mi vezetett a váláshoz. Lássuk az eredményeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Női főnökök, miért nem bírjuk őket?

Szalay Ágnes 2017. augusztus 11., péntek 12:31

Ha az emberek régóta élnek egy nem fair, nem igazságos világban – ahol a javak többsége egy társadalmi csoportnak (a munkahelyeken a férfiaknak) jut, akkor magyarázatot keresnek a dologra azért, hogy belső vágyuk az igazságos világra ne szenvedjen csorbát. Ez a magyarázat pedig az lesz, hogy nyilván a kiváltságos csoport teljesít jobban, a másik pedig alkalmatlan.

Igazán semmi előítéletem nem volt a nőkkel, mint főnökökkel kapcsolatban, amikor elkezdtem dolgozni. Én is nő vagyok, mi bajom lett volna velük? – mondja Gabi. Aztán ahogy egyre több munkahelyi tapasztalatom lett, úgy utáltam meg őket egyre jobban. Egészen kevés kivétellel találkoztam, voltak ugyan néhányan, akikkel jó volt együtt dolgozni, de a többség borzasztó. Van a tank – kétféle kiadásban: az elegáns és mindenkin átgázoló hideg gyilkos, mint Miranda az Ördög Pradát viselben, és van a trampli formátum, aki még elhanyagolt is. Mindkettőre igaz, hogy végtelenül kegyetlenek, bántók, a hatalmukat megfélemlítéssel, mások megalázásával és csicskáztatásával tartják fenn, lehűl a levegő a közelükben, megközelíthetetlenek, és háromszor is meggondolod, hogy mit mondasz nekik.

Az ilyen főnöknők mellett totál stressz dolgozni, az embernek rémálmai lesznek, azt veszed észre magadon, hogy még este tízkor is vagy nekik dolgozol éppen, vagy azon jár az agyad, hogy holnap hogyan fogod megúszni, amikor rádmászik. Aztán van a nyájas gyilkos. Látszólag kedves és melegszívű, valójában hideg fejjel hajtja a saját céljait, és akkor gázol át rajtad, amikor arra a legkevésbé sem számítasz. Sosem tudhatod, hányadán állsz vele, lehet, hogy észre sem veszed, hogy mélyen megsértetted az egyik mellékmondatoddal, és emiatt már fél éve utál. Szemtől szemben kedves veled, a kollégáknak meg mindenféle rosszat mond rólad. Vagy egyszerűen csak keresztbetesz neked, mert az érdekei ezt kívánják. Százszor inkább legyen egy férfi a főnököm, mint egy nő!

shutterstock 520788526
Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyertyafújás=szülinapi baktériumtelep

Aladár 2017. augusztus 11., péntek 07:55

Ez foglalkoztatta azokat a kutatókat, akik egy kísérletsorozat során felmérték, milyen mennyiségű baktérium kerül a tortákra, amikor valaki elfújja a születésnapi gyertyáit.

Minden idők egyik leghülyébb kutatását (vagy legbriliánsabb trollkodását) Paul Dawsonnak és csapatának köszönhetjük, akiknek még arra is volt ideje az eredményeik összefoglalása során, hogy a születésnapi torták eredetéről is ejtsenek pár szót. Megemlékeznek tehát az Artemisz istennő tiszteletére lángoló gyertyákkal teletűzdelt tortákat gyártó görögökről is, mielőtt belekezdenének a kutatás módszereinek ismertetésébe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem szeretem a lányomat!

Szalay Ágnes 2017. augusztus 10., csütörtök 18:42

Előfordul olyan, hogy egy rendezett, okos, "felkészült", jószándékú anya nem szereti a gyerekét? Igen. Nem is olyan ritkán. Lehet, hogy a gyerek habitusa nagyon más, mint az anyáé, lehet, hogy olyan régi sérülések vannak a háttérben, amik nehézzé teszik az anyaságot. Az ilyen anyák rossz emberek? Nem. Nehéz, szinte vállalhatatlan helyzetben vannak, és segítségre van szükségük. Egy felelősségük van, hogy keressék és nyitottan fogadják a segítséget.

Ezzel a címmel jelent meg Jennifer Rabiner (megváltoztatott név) durván őszinte cikke a Marie Claire-ben. Nemrég írtam arról, hogy milyen sérüléseket lehet szerezni gyerekkorban azoktól az anyáktól, akik nem képesek szeretni a gyerekeiket, melléjük állni, támogatni őket. De mi van azokkal a kevéssé szerencsés anyákkal, akik minden jó szándékuk ellenére nem tudnak kötődni a gyerekeikhez, vagy több gyerekük közül az egyikhez?

shutterstock 248090920

Vannak azok a „démon anyák”, akik saját felnövekedésük során elszenvedett sérülésükből, vagy egyéb okokból fakadóan nem tudnak felnőni, felnőttként, szülőként viszonyulni a gyerekükhöz. A bennük élő sérült és szégyenkező kisgyerek versenytársat érez a saját gyerekében, minden bajáért benne keresi a bűnbakot. Az ilyen anyáknak kevés rálátásuk van a saját viselkedésükre, nem tudnak szembenézni saját hibáikkal, körüllengi őket, az „én rendben vagyok, de ez a gyerek borzasztó” atmoszféra. Ha a cím alapján rákattintottál erre a cikkre, úgy érezted, hogy érdemes lehet elolvasni, akkor nem vagy démon anya. Ettől még lehet, hogy neked is, mint olyan sok más anyának (akár beszél róla, akár nem vallaná be sohasem) nehézséget okoz valamelyik gyerekedhez kötődni, valamelyiket úgy szeretni, ahogy az egy gyereknek járna az anyjától. Mi van ilyenkor?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés