#ÉLETEM

A orgazmus gyógyít. De hogyan?

Csonka Balázs 2017. június 23., péntek 19:48

Az oxytocin csökkenti a stresszt, oldja a szorongást, javítja a hangulatot, segíti a kötődést. Jó hír, hogy magunknak termeljük, ezt segíti az érintés, a szex, de akár a háziállat simogatása is. Rossz hír, hogy ez a módszer kulturálisan egyelőre eléggé nemhez kötött.

Mérgező kapcsolataink sok esetben nem csak lelkünket, de testünket is megbetegítik. Egy hatalmával visszaélő főnök, egy bántalmazó partner, egy kirekesztő közösség nem ritkán olyan káros stresszt jelentenek, mely később konkrét fizikai fájdalomban, testi tünetekben jelentkezik. Lehet ez a fejfájástól a savtúltengésen át a magas vérnyomásig bármilyen konkrét panasz, de összekapcsolódhat más, kulcsfontosságú szükségletünkkel is. Ha például gyomorgörcsünk van, és nincs étvágyunk, ha a stressztől befeszült izmaink könnyen meghúzódnak vagy begörcsölnek, ha éjjelente nem tudunk aludni, a káros hatás még összetettebben érvényesül. Emberi kapcsolataink azonban szerencsére nem csak megbetegíteni, megnyomorítani, de gyógyítani is képesek. A szó konkrét, biológiai értelmében. Az oxytocint, mely leginkább az érzelmi kötődésben játszott szerepéről ismert, számos további pozitív hatással is bír. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emléktábla a meg nem születettek emlékére - Kinek jó ez?

Szalay Ágnes 2017. június 23., péntek 14:05

Bibliai idézetes márványtáblát avattak a "meg nem születettek emlékére" a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. De vajon milyen hatása lehet ennek az érintettekre? Pszichológus szakértőnk írása.

Második gyerekünk születése előtt három nappal jó barátainknál, éppen abban a kórházban, ahova mi is jártunk, megszakították a terhességet. Évek óta várták a babát, mindent megtettek érte, szeretik egymást, boldogok voltak. Azután kiderült, hogy orvosi okokból nem tarthatják meg. Saját gyerekem születésére készülve nagyon megrázott a dolog. Sokat sírtam értük, bűntudatom volt, hogy nekünk miért igen, nekik miért nem. Nem tudom, hogyan hatott volna rám, ha a terhesgondozásra járva, majd a szülőszobába érkezve látok egy táblát a meg nem születettek emlékére...

Bibliai idézetes márványtáblát avattak a "meg nem születettek emlékére" szerdán a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. – terjed tegnap óta a Szegedma.hu cikke az eseményről. Erős érzelmeket kavar mind a táblát helyeslők, mind az azt ellenzők lelkében. Megosztó.

Ez egy politikai, erkölcsi, szociológai, értékrend és hitbeli kérdés, amivel kapcsolatban mindenkiben elindul valami. Mivel nem írok politikai cikkeket, nem vagyok szociológus és nagyon régen megtanultam, hogy értékekkel nem vitatkozom, azt próbálom most némileg naivan, pszichológiai szempontból körbejárni, hogy mi a haszna egy ilyen táblának, és milyen hatása lehet azokra, akik látják a kórházban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kókuszolaj a legegészségtelenebb választás

Aladár 2017. június 23., péntek 07:58

A kókuszolaj öl, butít, világháborúkat indít el, etnikai tisztogatást végez... azaz egészségtelen. Az Amerikai Szív Társaság szerint gyakorlatilag bármilyen más zsiradékkal jobban járunk, ha főzésről van szó.

Vagyis tele van a koleszterinszintet és ennek megfelelően a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is megemelő telített zsírsavakban. „A testedre rákenheted, bele viszont ne tedd” – mondja egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerzője. A Huffingtonpost szerint mindez azért jelent a szokásosnál nagyobb veszélyt, mert a kókuszolajról az amerikaiak 72%-a azt gondolja, hogy kifejezetten egészséges alapanyag. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy ismerheted fel a pajzsmirigybetegséget?

Brownie 2017. június 22., csütörtök 14:15

Mi az oka, hogy a pajzsmirigybetegségek elsősorban a nőket érintik? Melyek a pajzsmirigy működésének leggyakoribb rendellenességei? Mennyire kezelhetők jól? Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, pajzsmirigy-specialista válaszolt a kérdéseinkre.

Szinte nincs olyan szerv, melynek funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigyhormon. Termelődése nélkülözhetetlen az anyagcsere és a növekedés szabályozásához, de a neurális folyamatokban és a szexuális működésben is fontos szerepe van. Baj abból lesz, ha túl sok vagy éppen túl kevés hormon termelődik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idős nő – fiatal pasi: működőképesek az ilyen kapcsolatok?

Aladár 2017. június 22., csütörtök 07:35

Egy pszichológus minifelmérése alapján úgy tűnik, az ilyen kapcsolatokban élő nők a legelégedettebbek párkapcsolatukkal.

Ez a felállás még 2017-ben is rosszindulatú élcelődések célpontjává teszi az ilyen kapcsolatban élő, nyilván tudatosan fiatal férfiakra „vadászó pumákat”, pláne ha egy nagyobb európai ország elnökéről és feleségéről van szó. A frissen megválasztott francia elnök, Emmanuel és Brigitte Macron között 24 év a korkülönbség, ami jóval több médiafigyelmet és ostoba viccet eredményez a rosszakarók és a vicces hangulatban lévő kommentelők részéről, mint az amerikai elnök, Donald Trump és felesége, Melania Trump között lévő, pontosan ugyanekkora korkülönbség. Donald Trumpot például nem nagyon nevezik „viccesen” pedofilnak, mint Brigitte Macront, vagy legalábbis nem azért, mert Melania jóval fiatalabb nála. A pszichológus Dr. Justin Lehmiller cikkéből kiderül, mennyire elégedettek az idősebb nők az effajta kapcsolatokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Laboratóriumi körülmények között már lehetséges a biztonságos barnulás

Aladár 2017. június 21., szerda 07:42

Könnyen lehet, hogy megszületett a túlzásba vitt napozás okozta bőrrákot is kiküszöbölni képes barnulási módszer.

A barnára sült, strandkész bőrfelületek nélkül sokaknak elképzelhetetlenek a napos évszakok, a napsütés azonban nem csak barnítja, roncsolja is a bőrt, és növeli a bőrrák kockázatát is. Úgy tűnik azonban, egyre közelebb kerülünk a napfény és UV-sugárzás-mentes, káros mellékhatások nélküli lebarnulás lehetőségéhez. Legalábbis erre enged következtetni a Popular Science legújabb barnulási áttörésekről szóló beszámolója.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jóban van az exével. Túl jóban.

Csonka Balázs 2017. június 20., kedd 18:41

Párkapcsolatokban a korábbi partnerekkel való viszony számos konfliktus forrása lehet, nehezítheti az intimitás kialakulását és az elköteleződést. Egy kutatásban a "maradjunk barátok" lehetséges hátterét vizsgálták. A valódi barátsághoz a régi kapcsolat kétoldalú lezárására van szükség, amíg ez nem történik meg, nem feltétlenül őszinte a jó viszony.

Párkapcsolatokban gyakori nehézség az exekkel való viszony. Az új kapcsolatban féltékenységet, kétségeket, bizalmatlanságot ébreszthet a korábbi partnerrel ápolt viszony fennmaradása, még akkor is, ha csak barátságról van szó. Az ilyen negatív érzések azután nagyban megnehezítik az egymáshoz való közeledést, az intimitás elmélyülését, konfliktusokhoz vezethetnek az új kapcsolatban. Hogy kiderüljön, mennyi alapja van az exekkel kapcsolatos félelmeknek, amerikai kutatók azt vizsgálták, mi állhat a volt partnerrel ápolt barátságok hátterében. A vizsgálatsorozatban több száz kitöltő válaszait elemezve 153 különféle okot tártak fel, melyeket később hét nagy kategóriába soroltak. Úgy tűnik, nagyon nem mindegy, kit mi motivál abban, hogy jóban maradjon az exével.

shutterstock 270368003
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kell enni az egészséges emésztőrendszerért?

Aladár 2017. június 20., kedd 07:45

A TED-Ed bélbaktérium bemutatója gyorsan tisztázza, mivel érdemes etetni a belekben időző rengeteg különféle mikrobát.

Az emberi testben élő, több billiárd (milliószor milliárd, azaz 1015), és az emberi sejtek számát bőven meghaladó különféle mikrobák alkotta ökölógiai rendszer, azaz a mikrobiom részét képező bélbaktériumok rengeteg hasznos funkciót látnak el a testünkben, sőt még a hangulatunkat is befolyásolják. Ezeknek a baktériumoknak köszönhető, hogy a szervezet képes lebontani olyan táplálékféléket, amiket amúgy nem lennénk képesek megemészteni, de az immunrendszer működésének szabályozása, és a kártékony baktériumok elleni védelem is az egyes becslések szerint mindössze 200 grammot nyomó mikrobiom feladata. A TED-Ed ritka aranyos, bár valamiért mindig szomorú, vagy pánikoló arccal ábrázolt animált baktériumvilága megmutatja, miképp segíthetjük az érzékeny rendszer működését. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden pasi álma, hogy két nővel szexeljen

Terebélyes Tibor 2017. június 19., hétfő 19:16

Bár a fantáziák szintjén gyakori a hármas szex, megvalósítani már más, nem is mindenki szeretné. Sok dolognak kell stimmelnie.

Közkeletű hiedelem, hogy minden férfit nagyon izgat a szex hármasban. Leginkább persze két nővel. Egy kanadai kutatás, melyben másfélezer embert kérdeztek meg leggyakoribb szexuális fantáziáikról, igazolni is látszik mindezt. A részt vevő férfiak 84 százaléka említette meg az édeshármast, sőt, a férfiak háromnegyede úgy érezte, kettőnél több nővel is elbírna. A képzelet szintjén persze. A nőknek ehhez képest nagyságrendileg a harmada ábrándozott arról, hogy egy másik nővel, két nővel vagy két férfival szexeljen. A fantázia persze egy dolog, a valóság pedig egy másik, avagy nem minden izgató az életben is, ami a képzeletünkben az. Ebből a szempontból nem mindegy például, ki a harmadik fél (és persze ki a második), és nem mindegy az sem, hogy egy párkapcsolatba vesznek be egy harmadik felet, vagy az illető csatlakozik egy párhoz. Az érzelmekről nem is beszélve.

shutterstock 315302114
Távolról sincs vége, olvasson még »

A vega étrend jobban fogyaszt, mint a kalóriamegvonás

Aladár 2017. június 19., hétfő 11:45

De más előnyökkel is jár a vegetáriánus étkezés: gyakorlatilag bárhonnan képes eltüntetni a zsírt, és segíthet a 2-es típusú cukorbetegeken is.

Mindez egy új, 74 2-es típusú cukorbeteg részvételével lefolytatott, és a Journal of the American College of Nutritionben megjelent kutatásból derült ki. Az eredmények alapján úgy tűnik, a vega étrend nem csak a fogyás szempontjából lehet hasznos, de pozitív hatásal van a glükóz lebontására, és az inzulinérzékenységre is -írja a The Cut. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

11 tévhit az edzésről és a fogyásról

Terebélyes Tibor 2017. június 19., hétfő 07:51

A jó formához nem kellenek különleges képességek, nagy teljesítmények. Tudatosság és rendszeresség viszont annál inkább. És persze nem csak az edzés, de a kiegyensúlyozott, egészséges életmód minden eleme nagyon fontos.

Izomépítés, fogyás, alakformálás, stresszoldás, jobb közérzet, edzettség. Bármi is a célod a testmozgással, ha rendszeresen edzel, biztosan rengeteg útmutatással, információval, tippel találkozol a témában. Különösen a strandszezon elején, amikor szinte mindenkinél terítéken van a téma. Sok ilyen tanács azonban többet árt, mint használ. A tudomány és a Business Insider cikke alapján összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket az edzéssel kapcsolatban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki igazán ártott neked, soha nem fog bocsánatot kérni

Szalay Ágnes 2017. június 18., vasárnap 19:46

Áldozatok és jó érzésű emberek sokszor évekig, évtizedekig várják, hogy belássa tettét, bocsánatot kérjen az, aki valami megengedhetetlent tett. Felesleges erre várni, nem fog bekövetkezni. Az ember önfelmentési képessége határtalan.

Vannak azok a helyzetek, amikor figyelmetlenségből, lustaságból, vagy egyszerűen azért, mert túlságosan el van foglalva az ember saját magával ahhoz, hogy másokat észrevegyen, megbántunk valakit. Rálépsz a másik lábára a villamoson. Fáradt és figyelmetlen vagy, ezért hibát vétesz a kimutatásban. Elfelejted édesanyád születésnapját. Ezekben a helyzetekben a legtöbb ember számára nem jelent nehézséget bocsánatot kérni. Néha nehezebben, néha könnyebben meg is teszik azt. Többnyire őszintén, van hogy reflexből.

És vannak azok az esetek, amikor egy ember olyan bűnt követ el egy vagy több másikkal szemben, ami örök életre szóló sebet, törést okoz. Amiből évek munkája vagy akár lehetetlenség kigyógyulni. Sok esetben ezeket a tetteket nem véletlenségből, hanem tudatosan, néha hosszú időn keresztül ismétlődően teszik meg az elkövetők. A sérült másik fél, a bántalmazott igyekszik tovább élni, próbál kigyógyulni, rengeteg lelki energiát fordít arra, hogy feldolgozza a vele történteket és továbblépjen. A legtöbben úgy érzik, hogy segítene számukra a gyógyulásban, ha az ember, aki bántotta őket, elismerné, hogy mit tett és bocsánatot kérne. Ez azonban a legtöbb esetben nem történik meg.

Ha érdekel a pszichológia

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják a szerelmi életed, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne egyél összevissza, rossz lesz!

Aladár 2017. június 18., vasárnap 10:52

Nem mindegy mikor eszel. Egy brit kutatás eredményei azt mutatják, hogy az étkezések időzítése a vártnál nagyobb hatást gyakorol a vércukorszint alakulására, és így a napi ritmusunkra is.

Az étkezések idejének megváltoztatása is elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa a napi biológiai óránk által meghatározott körülbelül 24 órás ciklust, a cirkadián ritmust. A brit kutatók a Current Biologyban megjelent tanulmányáról a Sciencealert számolt be. A Surrey Egyetem kutatói szerint a cirkadián ritmus szempontjából leginkább meghatározó, a hipotalamuszban található „óra” működését ugyan nem befolyásolja számottevően az étkezések eltolódása, a szervezet rengeteg, sejtszintű órájára azonban nagyon is hatással van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan határozza meg a család a sorsunkat?

Sákovics Diana 2017. június 17., szombat 14:12

Mit kapunk a családunktól, és mit kezdhetünk ezzel a csomaggal? Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásában erre válaszolt. Meg is hallgathatod.

“A népszerű pszichológia szereti velünk elhitetni, hogy mindenről a szüleink tehetnek, hogy akik most vagyunk, az már réges-régen, három éves korunkig eldőlt. Ezt pedig olyan jó hallani, hiszen így kibújhatunk a felelősségvállalás alól. Ezzel szemben mi, népszerűtlen pszichológusok azon a véleményen vagyunk, hogy mi vagyunk saját életünk aktív alakítói, és ha változtatni szeretnénk, sokkal kézenfekvőbb abból kiindulni, hogy tehetek azért, hogy jobb legyen az életem. Például úgy, hogy gereblyézek egy kicsit a családomtól kapott minták között” - mondta Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta májusban, a MOM Kulturális Központ kupolatermében tartott előadásán. 

A pszichológus szavaiból ugyan kiderült, hogy lehetőségünk van aktívan alakítani a sorsunkat, azzal azonban érdemes tisztában lennünk, hogy mekkora csomagot kapunk szüleinktől. Életstílusunkban, kapcsolati elképzeléseinkben, az élethez való hozzáállásunkban mind meghatározóak a családunktól kapott minták. De hogyan tudjuk kiválogatni, melyik minta segíti az életünket? Mit kezdhetünk azokkal, amelyek nem visznek közelebb a céljainkhoz? Hogyan tudjuk felidézni az elfeledett jó megoldásokat, amikor úgy érezzük, minden kifolyik a kezünk közül? Élhetünk-e más sorsot, mint amit a felmenőink nekünk szántak - és hogyan élhetjük azt jól? Feltétlenül meg kell tagadnunk szüleink mintáit ahhoz, hogy megtaláljuk a magunkét? Hogyan járulunk hozzá a felnőttkori családunk alakításához - és hogyan tudjuk jól meglátni és helyén kezelni a saját részvételünket ebben?

Kozma-Vízkeleti Dániel többek között ezekre a kérdésekre válaszolt előadásában, amit most teljes terjedelmében meg is hallgathatsz. Következő előadásunkat június 19-én tartjuk arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatainkat. Ha van kedved eljönni, csak kattints ide a jegyért!

Le a testtömegindexszel!

Aladár 2017. június 16., péntek 08:00

A testömegindex sok esetben félrevezető dolgokat közöl a lelkes méricskélőkkel, és hozzájárulhat egy-egy elhízásból adódó egészségügyi probléma rejtve maradásához is.

A testömegindex (TTI) méricskélése (testtömeg osztva a méterben mért magasság négyzetével) idejétmúlt és pontatlan módszer, ideje volna éppen ezért végleg leszámolni vele, és valamilyen új eljárás után nézni. Így gondolja ezt többek között a Popular Science szerzője is, aki szerint a TTI egyszerűen alkalmatlan arra, hogy megbízhatóan meghatározható legyen a segítségével, ki mennyire egészséges vagy egészségtelen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van jobb megoldás, mint negyvenévesen mindent újrakezdeni

Szalay Ágnes 2017. június 16., péntek 08:00

Valódi emberek nem ébrednek fel egyik napról a másikra megvilágosodva, hogy márpedig én ezt akarom csinálni, hogy aztán már csak lelkes nevetéssel megvalósítsák álmukat.

A 48 éves Elliott Jacques, a nagyjából ismeretlen kanadai pszichoanalitikus és szervezetfejlesztési tanácsadó 1965-ben leírta azt a szókapcsolatot, hogy életközépi válság. A kifejezés azóta hatalmas karriert futott be, mint az az időszak, amikor az ember kénytelen-kelletlen szembesül saját határaival, a lehetőségei beszűkülésével és önmaga halandóságával. Nos, miután Elliott Jacques felismerte magán, hogy gyakorlatilag elért a csúcsra, és innen már csak lefelé mehet tovább, élt még 38 évet, megírt 12 könyvet, megnősült, az amerikai hadsereg valamint az egyház tanácsadójává vált, és alapított egy sikeres tanácsadó céget. A negyvenes évei közepe előtt a kanadai pszichológus viszonylag megszokott keretek között mozgott, csinált két doktorit, és tanácsadóként szerzett tapasztalatokat. Innentől kezdve viszont mondhatni független gondolkodóvá vált, kilépett az addigi keretek közül, kreativitása formába lendült, mintha a sok addig szerzett tudás és tapasztalat beérett volna, és lehetővé tette volna, hogy mások által elismert, sikeres életet éljen. Sokan mondják, hogy a legjobb gondolatai a késő hetvenes, kora nyolcvanas éveiben születtek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kell a koleszterincsökkentő, ha jól vagyok?

Brownie 2017. június 15., csütörtök 13:10

Az orvosok évtizedek óta tanulmányozzák a sztatinok hatását, de egy fontos kérdésben még mindig nincs egyetértés: milyen következményekkel járhat az elsődleges prevenciós sztatinkezelés? Vagyis az, amikor valaki megelőzés céljából szedi a gyógyszert és még nem volt szívrohama vagy agyvérzése.

Gyakran mumusként emlegetik a koleszterint, holott annak fontos szerepe van a sejthártyák felépítésében, de emellett sok hormon szintézisének kiindulási anyagaként is funkcionál. Nem véletlen, hogy az emberi szervezet minden sejtje előállítja, a legtöbb koleszterint azonban a máj termeli. Ami miatt valóban aggódni kell, az az, hogy a magas koleszterinszint növeli a súlyos kimenetelű érrendszeri katasztrófák kockázatát. Ötven évvel ezelőtt ez még csak egy hipotézis volt, amit a kutatók addig nem tudtak bebizonyítani, amíg nem jöttek a képbe a sztatinok. 

A sztatin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek a koleszterinszint-csökkentők egyik legismertebb csoportja. Hatásukat elsősorban a májban fejtik ki úgy, hogy gátolják a koleszterin előállításában résztvevő egyik enzim működését, ezáltal csökkentik a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.  A Magyarországon jelenleg forgalomban lévő hatóanyagok a szimvasztatin, a lovasztatin, a pravasztatin, a fluvasztatin, az atorvasztatin és a rozuvasztatin. A kezelőorvos az ismételt koleszterinszint-mérések után állítja be a szükséges adagot a másodlagos vagy elsődleges megelőzés érdekében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik a szervezettel egy asztmás roham során

Aladár 2017. június 15., csütörtök 11:27

Egy súlyosabb asztmás roham során inkább a kilégzés jelenti az igazi problémát, a szervezet ilyenkor egyszerűen nem képes kipréselni a tüdőből a levegőt.

300 millió asztmás tengeti napjait a Föld nevű bolygón, és évente körülbelül negyedmillióan bele is halnak a betegségbe. De mi okozza pontosan a zihálást, a köhögést, és a légszomjat, és hogy lehet, hogy egy asztmarohamba akár bele is lehet halni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a TED-Ed asztma kisokosa. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat dolog, amire a futás tanított meg

Szalay Ágnes 2017. június 15., csütörtök 08:03

Többen is vagyunk itt a Díványnál, akik szeretünk futni. A futás jó dolog, egészséges, és ráadásul egyre jobb cuccokat lehet hozzá kapni. Meg mindenféle dolgokon gondolkozni is lehet közben, amikre egyébként nem lenne időd. Legutóbbi futásom alatt előjött belőlem valami önmotivációs tréner, és elkezdtem sorolni magamnak, miért is jó nekem, hogy futok.

Huszonöt éve kezdtem el futni. Nem vagyok komoly sportoló, sosem voltak nagy eredményeim, és nem hajtott a vágy, hogy bajnok legyek. Voltak hosszú évek, amikor egyáltalán nem sportoltam, de valahogy mindig visszatér a futás. Általában, utólag visszanézve, olyan időszakokban, amikor rendben mennek a dolgok az életemben. Lehet, hogy éppen a futás okozza, hogy kiegyensúlyozott időszakok ezek? Vagy fordítva van? Nem tudom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Féltékenykedik? Ebből is látszik, hogy szeret!

Csonka Balázs 2017. június 14., szerda 19:16

A féltékenység természetes emberi érzelem, mely azonban nem a szeretetről, sokkal inkább a félelemről és a bizonytalanságról szól. Az állandó, kínzó féltékenység hátterében komolyabb kötődési nehézségek állhatnak.

Egy csipetnyi féltékenység megfűszerezi a kapcsolatot, kiváltja a másik ragaszkodását, feléleszti a szunnyadó tüzet.

Nem érzed eléggé, hogy szeretne? Tedd féltékennyé!

Nagyanyáink jótanácsai között gyakran bukkannak fel ilyen és ehhez hasonló praktikák a vágy fenntartására, a kapcsolat megőrzésére. És bár a szenvedélyt sokszor tényleg segíti, ha nem érezzük teljesen nyeregben magunkat, a féltékenység valójában nem a szeretet jele, hanem a bizonytalanságé és a félelemé. A félelem arra vonatkozik, hogy elveszítem amim van. A párkapcsolatomat, a biztonságérzetemet, a büszkeségemet.

Mindenki, aki párkapcsolatban él, érez persze hasonlókat. Minél erősebb azonban valakiben a félelem, annál inkább veszélyben érzi magát. Annál éberebbé, gyanakvóbbá válik, annál több jelet fog találni arra, hogy a másik hűtlen hozzá. Pontosabban: annál több dologról fogja azt hinni, hogy az egy jel. Ettől pedig az egész bizonytalanság-érzés, az egész szorongás még áthatóbbá, még erősebbé válik. Ördögi kör. Akár egy kisebb elbizonytalanodásról, akár egy kész othellói tébolyról van szó, a párkapcsolat szempontjából a legfontosabb mindig az, ki mit kezd a saját félelmeivel. 

Ha érdekel a párkapcsolatok pszichológiája

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják a szerelmi életed, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

Élőben nézzük, ahogy másokat megvernek, megerőszakolnak

Szalay Ágnes 2017. június 14., szerda 15:27

Egy újabb gusztustalan dolog, amit a Facebooknak és társainak köszönhetünk. Vagy mégsem új? Az emberek hajlamosak arra, hogy túlságosan kívülállóként viselkedjenek, szájtátva mulasszák el, hogy segítséget nyújtsanak valakinek, akinek szüksége lenne rá. A szociális média felerősíti ezt a hatást, de tehet is ellene - talán a jó példák erősebb hatásúak.

Mobillal vette a tini, hogy társai nőket molesztálnak az utcán a Parlamentnél - írja az Index. Kiderült, hogy a 4-5 fős kamaszokból álló társaság napok óta terrorizálta az este egyedül közlekedő nőket: ketten megtámadták az áldozatot, egy telefonnal vette az akciót, a többi meg nézte. Megdöbbentő? Nem egyedi az eset. 

Négy tizenéves srác elrabolt egy értelmi fogyatékos fiút és megkínozták. Mindezt élőben közvetítették a Facebookon. Az egyikük még elégedetlenkedett is, hogy nincs elég nézője a streamjüknek. Néhány hónappal korábban egy lány annak volt tanúja, hogy a barátnőjét megerőszakolja egy férfi, akit előző nap ismertek meg a helyi bevásárlóközpontban. Segítségére sietett a barátnőjének, elfutott, vagy hívta a rendőrséget? Egyiket sem tette. Elővette a telefonját és a Persicope nevű alkalmazással élőben kezdte közvetíteni a barátnője szenvedését. Eddie T. Johnson, a chicagói rendőrség főfelügyelője hányingerrel küszködve fakadt ki egy sajtótájékoztatón: „Mi lesz velünk, hova tart ez a társadalom, ha emberek végignézik ezeket a szörnyű bűneseteket anélkül, hogy értesítenék a rendőrséget.” Mondta mindezt azután, hogy egy fiatal férfi és hat tinédzser brutálisan megvert és ismételten megerőszakolt egy tizenöt éves lányt – és miközben ezt élőben adták a Facebookon, vagy negyven ember nézte online.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezd a szervezetünk a gyógyszerekkel?

Aladár 2017. június 14., szerda 09:28

Egy fájdalomcsillapító útja korántsem akadálymentes. A fájdalom helyéig eljutni, és ott is maradni szemlátomást nem könnyű feladat. Ez történik a gyógyszerekkel, miután lenyelted őket.

Egy-egy fejfájás gyors elhajtása is elég motiváció ahhoz, hogy M&M’S-ként kezdjük magunkba szórni a fájdalomcsillapítókat. Azonban, ami ezután történik a gyógyszerek hatóanyagaival, az jórészt rejtve marad a gyógyszerszedők előtt, pedig igazán nem könnyű az orvosságok dolga. A TED-Ed illusztrált videója megmutatja, milyen akadálypályán kell átkelnie egy gyógyszernek ahhoz, hogy elérje azt a helyet, ahol kifejtheti hatását, mielőtt az idegen anyagok eltávolítását végző valamelyik szerv kigolyózza a rendszerből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van olyan, hogy szezonális vitaminszükséglet?

Brownie 2017. június 13., kedd 17:52

A megfelelő ásványianyag- és vitaminpótlás ugyanolyan fontos télen és nyáron is. Eláruljuk, mi mindenre figyelj.

Vitaminpótlásra nem csak télen van szüksége a szervezetünknek, hiszen a vitaminoknak nem kizárólag az immunrendszer támogatásában, a megfázásos betegségek megelőzésében van szerepük. "Nyáron is ugyanúgy kell foglalkoznunk az anyagcserénkkel, a bőrünk szépségével vagy sejtjeink regenerálódásával" - figyelmeztet Szász Máté biológus, a SCITEC NUTRITION szakértője. Ilyenkor sokkal aktívabbak vagyunk, többet mozgunk, mint télen, így az izomrostok energiafelhasználása is gyorsabb, ráadásul a verejtékezés mértéke is megemelkedik, aminek köszönhetően jelentős mennyiségű nátrium-, kálium-, magnézium, cink,- és egyéb nyomelemet veszíthetünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzéshez kávét? Állítólag bejön.

Aladár 2017. június 13., kedd 09:53

Néhány csésze kávé után bizony jobban megy majd a biciklizés, függetlenül attól, ki mennyit kávézik általában.

A táplálkozási szakemberek és edzők általában nem tanácsolják nagyobb mennyiségű kávé elfogyasztását egy-egy nagyobb kihívást jelentő fizikai megpróbáltatás előtt. Nem így Bruno Gualano, aki a Science of Us cikke alapján úgy tűnik, az ellenkezőjét vallja mindennek. Gualano bicikliseken tesztelte az elméletet, és sikerült is pár százalékkal jobb teljesítményt előcsalogatnia a koffeinnel felpörgetett kerekesekből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem látják az emberek a plakátokat?

Szalay Ágnes 2017. június 13., kedd 09:53

Teljesen adaptív, az észlelésnek, tanulásnak legelemibb formája az, hogy nem vesszük észre, amit túl sokat sulykolnak. Pszichológiai kislexikon arról, hogy miért nem látják az emberek a kormány-plakátokat.

Van ez a videó, hogy az emberek állnak a legújabb kormányzati plakát-cunami egyik darabja előtt, és halvány gőzük sincs, mi van a plakátra írva, sőt a legtöbben még azt sem veszik észre, hogy ott magasodik tőlük két lépésre a papíron orruk elé tolt minta eredetije. Az indexesek, akik a videót csinálták, azt írják, hogy „kisütötte agyunkat a kormánypropaganda”.  Így is lehet mondani, de valójában két észlelési, tanulási mechanizmusról is szó van - mindkettő abban segít, hogy ne őrüljünk meg a túl erős vagy hosszantartó hatást kiváltó ingerektől. És ezekre a plakátokra nagyjából mindkettő igaz, szóval köszönjük szenzoros adaptáció és habituáció, hogy megkímélsz minket!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 184

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés