Visszamenőleg is pótolhatóak a nyugdíjhoz szükséges napok: így befolyásolja az összeget

BJASZ20181112026

Bár nagyrészt az 1988 után szerzett jövedelem adja a későbbi öregségi nyugdíjjárulék alapját, akadnak kivételek. Ezeket gyűjtöttük össze.

Van, akinek nem az 1988. január elseje után szerzett jövedelme adja a későbbi nyugdíja összegét. A nyugdíjtörvény kevésbé ismert szabályai többek között azokat érintik, akik nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű ledolgozott nappal 1988 után.

A nyugdíjtörvény szerint az öregségi nyugdíj alapját képező havi nettó átlagkereset összegét 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig az átlagszámítási időszakban elért, nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetek havi átlaga alapján kell meghatározni – áll a NyugdíjGuru összefoglalójában. 

Nem mindig kizárólag az 1988 utáni kereset a mérvadó a nyugdíjak esetén
Nem mindig kizárólag az 1988 utáni kereset a mérvadó a nyugdíjak eseténVarga György / MTI

Van, akinek 1988 előtti jövedelméből számítják a nyugdíját

A NyugdíjGuru a megszaporodó kérdések miatt igyekezett friss összefoglalójában újra összegezni, mi a teendő abban az esetben, hogyha valaki nem rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges, elégséges szolgálati idővel az 1988. január elsejét követő, aktív időszakából.

A szakportál hírlevele szerint ez esetben is egy főszabály az iránymutató, mely szerint amennyiben az átlagszámítási időszak napjai számának legalább a felében rendelkezik az érintett személy a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló keresettel, akkor a havi átlagkeresetet a tényleges, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset alapján kell meghatározni. Ez az esetek döntő többségében az 1988. január elsejét megelőző időszakra vonatkozik, azonban amennyiben az átlagszámítási időnek legalább a fele részére a nyugdíjat igénylőnek nincs keresete,

a hiányzó időre eső napokra azt az 1988. január 1-je előtti legközelebbi időszak keresete alapján kell figyelembe venni. 

Ebben az esetben a nyugdíjszámítás során az átlagszámítási időszakban szerzett kereseteit az 1988 előtti legközelebbi időszak keresetével kell kiegészíteni, hogy az így összesített napok száma elérje az átlagszámítási időszak napjai számának a felét. Vagyis 1987. december 31-étől kezdve visszafelé kell lépegetni az időben annyi napot, amennyi az 1988. január 1. utáni időszakból hiányzik, és amelyeken az érintett személy dolgozott.  

Miután a személyi jövedelemadót csak 1988. január 1-jén vezették be – az átlagszámítási időszak kezdőnapja egyebek között ezért esik erre a napra –, az ennél korábbi időszakban szerzett keresetek nettósítása esetén csak a járulékkal kell csökkenteni a figyelembe vett napokon szerzett jövedelem összegét

– tájékoztat dr. Farkas András, a NyugdíjGuru szakértője.

A nyugdíj összegének általános megállapításáról ebben a cikkünkben írtunk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek