Magyarországon is ellophatják az egészségügyi adatainkat, zsarolhatnak is vele

GettyImages-1221747574

Azt már tudjuk, hogy vigyázni kell az adatainkra, mivel csúcsokat döntenek a kibertámadások, viszont arra sokan nem számítanak, hogy a legérzékenyebb adataikat szerezhetik meg a csalók az egészségügyben, és a hackerek ezekért akár több tíz millió forintot is kérnek válságdíjként.

Egyre többen számolnak be hazánkban és világszerte arról, hogy valamilyen telefonos vagy internetes csalás áldozatai lettek, illetve megpróbálták őket megtéveszteni. Ezért is lényeges, hogy a legféltettebb adataink ne kerülhessenek mások kezébe. A napokban tartott egészségügyi konferencián arra hívták fel a figyelmet, hogy a legérzékenyebb adataink az egészségügyi ellátáskor keletkeznek, ezek pedig bekerülnek egy elektronikus rendszerbe. Ha onnan megszerzik a csalók az adatainkat, akkor több tíz millió forintot is kérhetnek válságdíjként.

Az egészségügyi ellátás során keletkeznek a legérzékenyebb adatok

Ez sajnos nem egy szövevényes krimi, hanem a valóság. A konferencián elhangzott, hogy világszerte hatalmas problémát jelent az egészségügyi kibertámadás, ráadásul ebből hetente több száz is történik. Az adatok szerint egy év alatt a több száz milliót is meghaladja azoknak az áldozatoknak a száma, akiket megkárosítottak a kiberbűnözők, az anyagi kár pedig eléri az 50 milliárd eurót, írja az Economx. Ezzel kapcsolatban tartott a napokban konferenciát a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság.

Az egészségügyben érzékeny adatok keletkeznek
Az egészségügyben érzékeny adatok keletkeznekruizluquepaz / Getty Images Hungary

Az egészségügyi adatainkat akarják eladni, de orvosi eszközöket is támadnak

Az érzékeny adatokért több száz, akár több ezer dollárt is fizetnek a feketepiacon. Mivel az egészségügyben hatalmas mennyiségű adat keletkezik, ezek jelentős értéket képviselnek a kiberbűnözők számára, mondta Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő.

Ez alatt nemcsak adatlopást értenek, hanem előfordulnak úgynevezett zsarolóvírusos támadások is és orvosi eszközök elleniek is, amikor az internetre csatlakoztatott orvosi eszközök révén válnak a páciensek célponttá.

További veszélyt jelentenek a szolgáltatásokat megbénító támadások is, így az ezek elleni védekezés különösen komoly kihívás az egészségügyben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek