Zavarosban halásznának: postai átverésre figyelmeztet a rendőrség

GettyImages-1684689769

A tipikus csaló üzenetek formai hibáira világít rá a Rendőrség infografikája. Ha mindezt ellenőrzöd, megúszod az átveréseket.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora veszélyt jelentenek az internetes és SMS-es csalások. 

A Tolna vármegyei Rendőrség figyelmeztetett ismét Facebook-oldalán közreadott posztjában az egyre csak szaporodó átverésekre. Mint írták, a telefonhívások és gyanúsan ismerős, de adathalász helyről érkező e-mailek mellett SMS-ben is rmegpróbálhatnak átverni minket. 

Csaló sms-ekre figyelmeztet a rendőrség
Csaló sms-ekre figyelmeztet a rendőrségPekic / Getty Images Hungary

A rendőrség figyelmeztet a csalásokra

Nem ez az első eset, hogy a hatóság a közösségi médiás platformokon hívja fel a magyar lakosság figyelmét az átverésekre. Az adathalász átverések és pénzügyi csalások egyre többeket érintenek hazánkban is. A Tolna vármegyei rendőrök egy praktikus, átlátható, egyszerű grafikai megoldást választottak arra, hogy minél többek figyelmét felhívják az anyagi kárt okozó csalásokra. Egy képernyőfotón jelölték a telefonra érkező, egyértelműen átverést célzó szöveges üzenetben, pontosan mire kell figyelni, mielőtt bármire kattintanánk. 

A fenti üzenetben egy csomag átvételével kapcsolatban hívják fel a címzett figyelmét a teendőkre. Nem ritka, hogy csomagküldő cég, esetleg a posta nevében érkeznek hasonló SMS-ek sokak telefonjára. Mindegyikben található egy link is, a feladó pedig azonnali cselekvést követel, hogy megkaphasd csomagod. A csomagküldéssel kapcsolatos átverések időzítése nem véletlen, ősszel a Black Friday akciók miatt, most pedig a legnépszerűbb használt ruhákkal foglalkozó adás-vételi telefonos applikáció ingyenes postázási időszakát igyekeznek kihasználni a zavarosban halászók. 

Sok az átverés Magyarországon

Az ESET statisztikái szerint egyetlen év alatt tízmilliárd forintot csaltak ki magyar károsultaktól, és egyre nő az áldozatok száma. A bűnözők újabb és újabb módszerekkel kísérleteznek, hogy megszerezzék a személyes és a banki adatokat. A szakértők szerint az a legfontosabb, hogy

  • különböző, erős, egyedi, 15-20 karakteres jelszavakat használj,
  • soha ne mentsd el a személyes és pénzügyi adatokat online fiókokban, böngészőkben, 
  • ne kattints ismeretlen eredetű linkekre,
  • soha ne add meg bankkártyád számát és CVC-kódját,
  • megbízható forrásból származó applikációkat telepíts.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek