10 sikertelen jóslat a világvégéről

GettyImages-1413456727

Mióta világ a világ, azóta léteznek vallási vezetőkhöz, tudósokhoz, sőt még állathoz is köthető világvége-elméletek. Jövendöltek már árvíz vagy tűzvész általi pusztulást, sőt volt olyan is, aki azt jósolta, hogy egy üstökös teszi a földdel egyenlővé az univerzumot. Megannyi hihetetlen elképzelés és rettegett ötlet, amelyek szerencsére nem valósultak meg.

A hívek és a szkeptikusok máig vitáznak rajta, hogy az 1503. december 14-én, a dél-franciaországi Saint Rémy-de-Provance-ban született Michel de Nostradam – ismertebb nevén Nostradamus – valóban látnok volt-e, vagy csupán egy furmányos észjárású, ügyes üzletember, aki trükkösen csapta be a jövő titkai iránt megszállottan érdeklődő közönséget. Noha sokan kétségbe vonják a jóslatait, az értelmezők állítják: Nostradamus előre látta Napóleon és Hitler hatalomra kerülését, Hirosima és Nagasaki tragédiáját, de megjósolta a 2001. szeptember 11-i terrortámadást is.

A történelemben persze nem ő volt az egyetlen, aki látta eljönni a világvégét.

Montanus és a próféták

Az első világvége-jóslatok kapcsán a Kr. u. 2. században, Kelet-Ázsiában megjelent montanizmust említik. A fő alapítójáról, Montanusról elnevezett keresztény vallási mozgalom egy radikális irányzat volt, amely a szigorúbb erkölcsi életet és a szentlélek kiáradásának újabb megnyilvánulásait helyezte a középpontba.

Montanus és követői magukat különleges prófétai képességgel rendelkezőknek tekintették, Maximilla és Priscilla prófétanőkkel hirdették a közeli világvégét.

Miután úgy vélték, hogy az Úr második eljövetele hamarosan bekövetkezik, nagy hangsúlyt fektettek az erkölcsi tisztaságra és a vallási fanatizmusra. A világvégéről alkotott elképzeléseik és a prófétai megnyilvánulásaik sok ortodox kereszténynek nem tetszettek, úgy vélték ugyanis, hogy túlzásba viszik a Szentírás tanításait, és megkérdőjelezik a hagyományos egyházi struktúrát. Miután a főbb egyházakban el is utasították a tevékenységüket, ezért a mozgalom lassanként el is veszítette a befolyását és a híveit. És még a világnak sem lett vége.

Nostradamus nemcsak a világvégét, hanem megannyi történelmi eseményt is megjósolt
Nostradamus nemcsak a világvégét, hanem megannyi történelmi eseményt is megjósoltBettmann / Getty Images Hungary

Egy újabb sikertelen világvége-jóslat

Jó sok évszázaddal később, a 16. században a Tübingeni Egyetemen tanító Johannes Stöffler német matematikus, asztrológus azt jósolta, hogy 1524. február 20-án minden bolygó a Halak jegyében áll össze, és hatalmas árvíz borítja majd el a világot. A közelgő eseményről több száz röpiratot adtak ki, amellyel jókora pánikot keltettek: Von Iggleheim gróf, német nemes például annyira megrettent, hogy háromemeletes bárkát is építtetett. Sok hűhó semmiért – mondhatnánk, hiszen bár az előre jelzett árvíz napján valóban enyhén esett az eső, tényleges áradás nem történt.

Az 1925-ben megjelent első brit történelemkönyvből egy kép a tűzvészben elpusztult Szent Péter székesegyházról
Az 1925-ben megjelent első brit történelemkönyvből egy kép a tűzvészben elpusztult Szent Péter székesegyházrólUniversal History Archive / Getty Images Hungary

A nagy londoni tűzvész

Miután a Biblia a 666-ot a sátán számának nevezi, ezért a 17. századi Európában sok keresztény tartott az 1666-os világvégétől. Ezt az érzést még tovább erősítette az 1666. szeptember 2-án kezdődő nagy londoni tűzvész, amely során egy királyi pék Pudding Lane-i üzemében felcsaptak a lángok. Az ezt követő három napban ez a tűz végül óriási pusztítást végzett:

több mint 13 ezer ház, tucatnyi közhivatal, nyolcvanhét templom és katedrális semmisült meg, és a 80 ezer lakosból 70 ezren fedél nélkül maradtak.

E háromnapos pusztítást sokan tekintették a világvége-prófécia beteljesedésének, de mint tudjuk, még ez sem jelentette a teljes pusztulást.

A próféciát tojó tyúk

1806-ban az angliai Leedsben jártak a csodájára egy tyúknak, ami „Krisztus jön” üzenettel írt tojást tojt. Noha az embereket teljesen megbabonázta a szárnyas „ténykedése”, azért jobbára féltek is tőle, hiszen egyre inkább kezdtek kétségbeesni a közelgő ítélet napja miatt. Hamar kiderült azonban, hogy a tojások semmiféle prófétai üzenetet nem rejtenek, az egész csupán a baromfi gazdájának agyament ötlete. A férfi ugyanis abból űzött sportot, hogy miután az üzenetet ráírta a tojásokra, visszahelyezte azokat szegény tyúk testébe.

Joanna Southcott hangokból látta a jövőt
Joanna Southcott hangokból látta a jövőtHulton Archive / Getty Images Hungary

1813, 1843, 1844? Újabb be nem teljesült jóslatok

A brit Joanna Southcott 42 éves korától kezdett beszámolni arról, hogy a jövő eseményeit megjósoló hangokat hall – Így észlelte többek között az 1799-es és 1800-as éhínséget is. Később elkezdte kiadni saját könyveit, amellyel összesen 100 ezer hívőt gyűjtött maga köré. 1813-ban bejelentette, hogy a következő évben megszületik a második messiás, akinek érkezése a Föld utolsó napjait jelzi. Ebből sem lett semmi.

William Miller vallási vezető 1831-ben kezdett prédikálni, hogy a világvége Jézus Krisztus második eljövetelével fog bekövetkezni 1843-ban. A majdhogynem 100 ezer követője azt hitte, hogy a rettegett dátum megérkeztével a mennybe kerül majd. Amikor azonban a jóslat nem valósult meg,

Miller újraszámolta, és megállapította, hogy a világ valójában 1844-ben fog véget érni.

Egy követője, Henry Emmons  ezt írta: „Egész kedden vártam, és drága Jézus nem jött… 2 napig hason feküdtem minden fájdalom nélkül – betegen, csalódással.”

Óriási pánik az üstökös miatt

Noha a Halley-üstökös körülbelül 76 évente elhalad a Föld mellett, közeledte 1910-ben hatalmas félelmet keltett, hogy akár égi ütközés, akár a pletykák szerint benne található mérgező gázok révén elpusztítja a bolygót. Világméretű pánik tört ki, amelyet a média és az olyan újságcímek keltettek, mint

„Az üstökös megölheti az összes földi életet, mondja a tudós”.

Egy oklahomai csoport odáig ment, hogy megpróbált feláldozni egy szüzet is, hogy elhárítsa az üstökös által közelgő végzetet. Mint most már tudjuk, az egész csak vaklárma volt.

1910-ben a Halley-üstökös pusztításától tartottak
1910-ben a Halley-üstökös pusztításától tartottakDigital Vision / Getty Images Hungary

Isten a tévében

Hon-Ming Chen tajvani vallási vezető egy meglehetősen különleges vallási mozgalmat teremtett. Ez volt a Chen Tao, vagyis az Igaz Út, amelyben a kereszténységet a buddhizmussal, az ufó-összeesküvés-elméletekkel és a tajvani népi vallás elemeivel vegyítette.

Chen azt prédikálta, hogy Isten 1998. március 25-én megjelenik az amerikai 18-as televíziós csatornán, hogy bejelentse: a következő héten Chennel azonos fizikai formában száll le a Földre.

A következő évben megjövendölte, hogy a jövő hatalmas árvizeivel együtt az emberi populáció is eltűnik a föld színéről. Követőit azzal nyugtatta, hogy megmenekülhetnek a pusztulástól, ha felhőknek álcázott űrhajókkal elutaznak.

Egy év, két dátum

A végidõk legtermékenyebb modern jövendölői közül Harold Camping nem kevesebb mint tizenkét alkalommal jósolta meg nyilvánosan a világ végét a bibliai numerológia értelmezései alapján. 1992-ben kiadott egy könyvet az 1994? vészjósló címmel, amelyben valamikor arra az évre jövendölte meg a világvégét. Talán a legkiemelkedőbb előrejelzése a

2011. május 21-i volt, amely dátum szerinte pontosan 7000 évvel a bibliai özönvíz utáni.

Amikor ez a dátum eseménytelenül telt el, 2011. október 21-re tolta a világvégét.

Kőtábla egy naptárról, amelyet a maja kultúra használt Guatemalában és Mexikóban
Kőtábla egy naptárról, amelyet a maja kultúra használt Guatemalában és MexikóbanLeeuwtje / Getty Images Hungary

A híres maja naptár

2012. december 21-én ért véget a maja naptár első „nagy ciklusa”. Sokan félreértelmezték, hogy mindez egyben a világvégét is jelenti. A katasztrófát megjövendölő jóslat-forgatókönyvek között szerepelt a Föld ütközése egy képzeletbeli, Nibiru nevű bolygóval, óriási napkitörések, hatalmas árapály-katasztrófák és a Föld tengelyének átrendeződése. Az általunk ismert világvége előkészületei közé tartozott a modern Noé bárkája is, amelyet egy férfi épített Kínában.

Ha szívesen olvasnál még további érdekességekről, ajánljuk figyelmedbe a mindent hamuvá égető becsapódásról szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek