A legtöbben ódzkodnak ettől a szokástól, pedig hatalmas előnyei vannak

Diósi Szilvia
GettyImages-1141998482

Nem szeretünk idegenekkel beszélgetni, sokan vagyunk így ezzel. Pedig egyes kutatások szerint, ha ismeretlen emberekkel is váltunk naponta néhány szót, akkor sokkal elégedettebbek és boldogabbak leszünk.

A legtöbbünkről elmondható, hogy fontos neki, hogy tartsa a kapcsolatot a családjával, a barátaival, ismerőseivel, kollégáival. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy kommunikáljuk, interakcióba lépjünk másokkal. Azonban a többség nem szeret idegenekkel kapcsolatba lépni. Vannak persze olyanok is, akik hozzászoknak ahhoz, hogy idegenekkel kommunikáljanak, például a boltosok, bankárok, fodrászok, kozmetikusok stb., náluk nagyjából elmondható, hogy a munkájukkal jár, hogy társalogjanak akár teljesen ismeretlenekkel is. Azonban sokaknak van gyomorgörcse, ha egy idegent kell megszólítani, emiatt csak akkor teszik, ha muszáj. Pedig egy új kutatás szerint hatalmas előnyei lennének, ha többet beszélgetnénk számunkra ismeretlen emberekkel. 

A Harvard Business School kutatói a beszélgetést tanulmányozva arra jutottak, hogy bár a szoros kapcsolatok intimitást, bizalmat, támogatást és érzelmi mélységet biztosítanak, a „gyenge kapcsolatok”, mint az alkalmi ismeretségek, szintén fontos részét képezik társadalmi életünknek. Összekötnek más emberekkel, olyan erőforrásokhoz és információkhoz segítenek, amelyekhez egyébként nem férnénk hozzá. A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek a vártnál sokkal jobban élvezték az idegenekkel folytatott beszélgetéseket, mint gondolták.

A tanulmányban a beszélgetések gazdagságát, egyenletességét mérték. Előbbi a kapcsolati kategóriákat számát takarta, utóbbi pedig azt, hogy ezek a beszélgetések hogyan oszlanak meg a különböző kapcsolati kategóriák között. Végül arra jutottak, hogy a beszélgetés idegenekkel a gazdag és sokszínű társasági élet kritikus része.

Azt találták, hogy minél többféle emberrel beszélgetünk, annál elégedettebbek vagyunk az életünkkel. Vagyis ha például egy nap 10 emberrel beszélgetünk, ha azok nemcsak családtagok, hanem vannak köztük barátok, kollégák és idegenek is, javul az életminőségünk, és pozitívabbak lesznek az érzelmeink.

A beszélgetés idegenekkel új tapasztalatokhoz juttathat
A beszélgetés idegenekkel új tapasztalatokhoz juttathatalvarez / Getty Images Hungary

Miért javítja közérzetünket a sokszínű társasági élet?

A kutatók szerint valószínűleg sok oka lehet, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az interakciók idegenekkel gyakran nem tervezettek, hanem váratlanok, a meglepetés pedig jótékonyan hat ránk. Például egy nem várt, kellemes beszélgetés a vonaton vagy amikor valakivel olyan közös dolgot találunk, amire nem is gondoltunk volna, az örömet okoz.

Következményes idegenek

Egy másik kutatásban arra jutottak, hogy az emberek legtöbb beszélgetése a családon és baráti körön belül zajlik. Azonban idegenekkel szóba állni másfajta következményekkel jár. Ilyenek lehetnek a bolti eladók, akik arcról ismernek, egy másik kutyatulajdonos, akivel összefutsz séta közben, de csak a kutyád nevét ismeri, a tiédet nem. Ezekkel a beszélgetésekkel kapcsolódsz, még akkor is, ha csak bólogatsz vagy köszönsz, ezért kevésbé érzed magad magányosnak. A mások megbecsülése, a kapcsolatteremtés és a futó beszélgetések nemcsak jót tesznek neked, hanem a gazdag és támogatott élet kulcsfontosságú összetevői.

Az alkalmi kapcsolatok kifejezetten hasznosak, ha például új közegbe kerülsz, mondjuk új helyre költözöl, vagy a kórházban elegyedsz beszélgetésbe a szobatársakkal. Ezek szorosabb kapcsolattá fejlődhetnek, azonban nincs feltétlenül szükség arra, hogy értékesek legyenek.

Más típusú emberek

A szociológusok megfigyelték, hogy hajlamosak vagyunk olyan emberekkel körülvenni magunkat, akik hasonlóak hozzánk életkorukat, faji, politikai hovatartozásukat és más demográfiai kategóriákat tekintve. Az idegenek lehetővé teszik a számunkra, hogy olyan emberekkel kommunikáljunk, akik különböznek tőlünk.

A körülöttünk lévő homogenitást a közösségi média is fokozza, hiszen az érdeklődésünknek megfelelő tartalmakat ajánl, még a reklámok is összefüggnek az általunk megtekintett posztokkal vagy a kereséseinkkel. Az érintkezés idegenekkel valószínűleg kapcsolatba hozhat minket a különbözőségekkel, ami frissítheti az információinkat, a gondolkodásunkat, új ötletekhez és tapasztalatokhoz juthatunk általuk. Különböző perspektívák és lehetőségek szélesebb körét ismerhetjük meg a segítségükkel.

Engedjük el a félelmeinket, ha idegenekről van szó.
Engedjük el a félelmeinket, ha idegenekről van szó.Nevena1987 / Getty Images Hungary

Mégis miért beszélünk keveset idegenekkel?

A kutatók szerint azért tartunk annyira az idegenekkel való kommunikációtól, mert sosem tudhatjuk, hogy milyen kimenetelűek lesznek. Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy negatív tapasztalatokat szerzünk. Vannak, akik olyan intelmeket hoznak a gyermekkorunkból, hogy az ismeretlenektől tartani kell, el kell kerülni őket. Mások az elutasítástól tartanak, vagy attól, hogy tolakodónak gondolják őket.

Mivel abszolút pozitívan hat az életminőségre, ha idegenekkel beszélünk, ezeket a félelmeket érdemes elengedni. Kezdjük kicsiben a beszélgetéseket, például a kutyafuttatóban más gazdikkal is szóba elegyedhetünk, még a téma is adott, a kutyáink. Megszólíthatjuk azt, aki beáll mellénk a liftbe, esetleg szóba elegyedhetünk a baristával, amíg elkészíti a kávénkat, míg sorban állunk, ki is találhatjuk, hogy milyen témát vethetnénk fel neki. Természetesen mindig hasznos odafigyelni a másik energiájára és testbeszédére. Ha valaki feszültnek, dühösnek vagy elfoglaltnak tűnik, akkor nem érdemes próbálkozni.

Bár idegenekkel beszélgetni jó dolog, a hallgatásnak is megvan a maga haszna, ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy melyek is azok.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek