SZÜLŐSÉG

Már miért lenne muszáj kitűnőnek lenni?

Primilla 2017. június 23., péntek 18:16

A gyereket már csak a vakáció érdekli, de valamit a szülőnek is ki kell raknia a Facebookra. Pedig a kitűnőkultusz elég káros.

Bizonyítványhelyzet van. Elsőként azokról a majdnem kitűnőkről fogunk beszélni, akik lehettek volna azok, de valami miatt mégsem lettek. Első világbeli probléma jön, előre szólunk.

Ismerősöm negyedikes gyerekét égbekiáltó igazságtalanság érte: lerontották a mindig kitűnő bizonyítványát, becsúszott egy négyes. Méghozzá rajzból, pardon, vizuális kultúrából, holott a gyerek láthatóan ügyesen rajzol. Mármint amennyire én meg tudom ítélni (semennyire, gőzöm sincs, hogy mi a szint rajzból, negyedik osztályban).

Csalódottak a szülők, csalódott a gyerek, sosem volt még bizonyítványban négyes, most mi lesz?

Mi lenne? Hát semmi.

shutterstock 448696888
Fotó: Shutterstock

A „lerontott” bizonyítvány egyébként a legtöbb tanítónak, tanárnak is nagy dilemma, főleg, ha valamelyik készségtantárgyról van szó (és most nem azokról beszélünk, akik direkt büntetni akarják valamiért a gyereket). Vannak, akik soha, semmilyen körülmények között, senkinek nem adnak négyest, csak ötösöket osztogatnak. Van is benne ráció: a pedagógiai cél az, hogy a gyerekeknek sikerélménye legyen, és szeressék a tantárgyat, de főleg a tevékenységet, amiről szól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet, hogy a hasfájósság a babák migrénje

Puskás Pálma 2017. június 23., péntek 17:09

Migrénes anyák gyerekei sokkal gyakrabban lesznek hasfájósak, sőt, a zajokra, szagokra is hiperérzékenyek ezek a babák. Lehet, hogy a hasfájósság valójában egyfajta migrén.

A csecsemőkori hasfájás rémes dolog, én már csak tudom, kettőből kettő hasfájós volt. A dolog lényege, hogy az amúgy egészséges baba sír, nem tudjuk, miért. A tudomány se tudja, miért, és ellenszere sincs igazán, de legalább úgy háromhónapos kor körül elmúlik magától.

shutterstock 129007421
Fotó: Shutterstock

Egy friss kutatás most a migrénnel hozza összefüggésbe a dolgot: a migrénes anyák babái ugyanis gyakrabban hasfájósak, a hasfájós babák pedig érzékenyebbek a környezeti ingerekre. Vagyis lehet, hogy az úgynevezett hasfájósság valójában a babák migrénje.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érezni bármit szabad, tenni nem lehet akármit

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. június 22., csütörtök 17:42

A gyereknek szüksége van korlátokra, de arra is, hogy elfogadjuk az érzelmeit, vágyait akkor is, ha azok éppen nem kellemesek nekünk, így tanulja meg kezelni, hogy fejezheti ki, amit érez. Viszont árthatunk neki, ha az érzelmek elfojtására kényszerítjük.

Az emberi fejlődéssel foglalkozó kutatók csodájára járnak, hogy megszületésünk pillanatától milyen gazdag eszköztárral rendelkezünk ahhoz, hogy pozitív érzelmeket és gondoskodást váltsunk ki az anyából, az apából. Bájos mozgásra, olyan arc- és testarányokra gondoljunk, amit a felnőtt cukinak talál, nem beszélve a gőgicsélésről, mosolyról, arról, ahogy a baba megszorítja a szülő ujját, amitől ő persze elolvad. Ezek biológiailag belénk kódolt adottságok.

Ahogy nő a gyerek, egyre inkább tanulnia kell, hogyan kapcsolódjon a szüleihez. Ez életbevágó, belénk van kódolva, hogy kapcsolódni márpedig kell, hiszen a kisgyerek egyedül életképtelen, tehát az első és legfontosabb, hogy oda tartozzon, ahol megvédik, ahol biztonságot és gondoskodást kap.

shutterstock 535152550
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szappannal fürdünk és gilisztát tartunk az étkezőasztal alatt - Interjú

Puskás Pálma 2017. június 22., csütörtök 09:41

Valahol mindig is sejtettük, hogy autóval járni meg zsákszám vásárolni a műanyagflakont és a petpalackot nem túl környezetbarát. Az utóbbi években egyre sürgetőbbé válik a probléma: a klímaváltozás hatásait a saját bőrünkön is érezhetjük. Szülőként most már tényleg komolyan el kell gondolkodnunk azon, a saját kényelmünk tényleg annyira fontos-e, hogy a dédunokáink majd egy műanyag szeméthegyekkel tarkított sivatagban éhezzenek?

Kump Edina környezetkutató, környezeti nevelés-tanácsadó 2014-ben kezdett bele a hulladékmentes életmódba. Megkértük, hogy ossza meg velünk tapasztalatait és magyarázza el, miért hasznos, ésszerű és még költséghatékony is szappannal mosakodni és gilisztát tartani az étkezőasztal alatt.

1 (1)
Fotó: Marjai Janos
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik a gyerek fejével, ha a szokásosnál hosszabb ideig tart a szülés

Aladár 2017. június 21., szerda 18:18

Kayla Reeder szüléseket dokumentálói fotói a szülők izgalmán és örömén kívül ezúttal valami mást is megörökítettek.

Szokták mondani, hogy az újszülöttek feje gyakran gyűrött. De azt, hogy mennyire lehet gyűrött, egy fantasztikus képsorozat mutatja meg. Egy asszony második szülésén nem túl gyakran látott jelenséget dokumentált Kayla Reeder fényképész, aki hozzájárult, hogy a képeket és a történetet a Díványon is közöljük.

A kisfiú, Graham, picikét elfordulva indult el kifelé a szülőcsatornában, így nem csak a kitolási szakasz lett az átlagosnál hosszabb, de az ő koponyája is az átlagosnál alaposabban összegyűrődött. (Majd néhány nap alatt tökéletesen szabályosra alakult vissza)

Az anya, Nikki február 14-én kezdett vajúdni. Mivel első lányával ez a szakasz 36 órán át tartott, a másodiknál nem érezte, hogy kapkodva kéne berohanni a kórházba akár neki, akár a fotósnak. Az asszony valamivel később azért bement a szülészetre, ahonnan már nem is engedték haza. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kifuthat-e a férfi az időből?

Dívány 2017. június 21., szerda 17:04

A nőket sokszor nyomasztják a "ketyeg a biológiai óra" témával. De mi a helyzet a férfiakkal? Mi nem tudunk kifutni az időből? Ehhez a kérdésnek három aspektusát is meg kell nézni: a biológiait, a társadalmit, és a pszichológiait. A Férfiszemmel blog vendégpsztja következik.

Mennyiszer hallhatják a fiatal nők, hogy „Vigyázz, ki ne fuss az időből!”, vagy azt „Ha most nem állapodsz meg, akkor macskás öregasszony leszel!” És a férfiak? Mi nem tudunk kifutni az időből? Tényleg igaz, hogy akár 60 felett és képesek lehetünk családot alapítani? De vajon jó ez a családnak?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar egészségügy vs. kisbabáért küzdő nő

(bj) 2017. június 20., kedd 17:28

Ha a magyar egészségügyön múlott volna, akkor most nem lenne gyerekem. Gyanítom, rajtam kívül is nagyon sok anya története kezdődhetne ezzel a mondattal. Sajnos. Mert hiába az a „sok” pénz, amit a kormány beígér arra az esetre, ha valaki gyors egymásutánban elkezdi gyártani a gyerekeket, ezzel egyáltalán nem támogatja azokat a nőket, akiknek valamilyen okból kifolyólag nehezen jön össze a kívánt terhesség, vagy összejön, de elvetélnek. Ők pedig tényleg mindent megtennének azért, hogy gyerekük legyen – az ilyen-olyan támogatások, adókedvezmények nélkül is.

shutterstock 182491985
Fotó: Shutterstock

Mert a kormány azzal – úgy látszik – nem számol, hogy a nőknek érzéseik is vannak, és nem a pénz tudná motiválni őket, hanem egy olyan élet, amelybe gyereket szülni nem számítana luxusnak, meglennének a feltételei annak, hogy anya pl. részmunkaidős állást vállalhasson, és egy emberibb egészségügy, ami segítené a nehezen teherbeeső nőket kisbabához segíteni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

19 érdekes tény, amit nem tudsz a terhességről

Dívány 2017. június 20., kedd 13:48

Azt tudtad például, hogy a 20. hétre pedig a magzatvíz főképpen pisiből áll? És azt, hogy a magzat a méhben is érzi az anya ételének ízét és illatát? Még több érdekesség a cikkben.

Hogy készül fel az érdeklődő, de tapasztalatlan leendő szülő a gyerek érkezésére? Hát olvas, nyilván. Legalábbis ezt tette Dave Mosher újságíró, aki az Independentben foglalta össze azt a rakás érdekes, számára újdonságnak számító tudományos tényt, amikből kiderült, milyen lenyűgöző dolog egy baba fejlődése.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szuperapu: fidget spinnert készítettünk bicikliláncból

Primilla 2017. június 19., hétfő 17:27

Természetesen millióféle fidget spinnert lehet kapni a boltokban ezer forint körüli áron, de valahogy egyiket sem tartottuk elég menőnek azok közül, amikből másodpercenként száz esik le a kínai gyártósorról, úgyhogy saját megoldás után néztünk. Így készül a fidget spinner házilag.

Az idei nyár alighanem abszolút sztárja a fidget spinner, amit most már tényleg csak az nem ismer, aki eddig egy cserép alatt élt. Az egyszerűség kedvéért nyugodtan nevezhetjük pörgettyűnek is, a lényege annyi, hogy középen van egy golyóscsapágy, körülötte pedig valami, ami kiegyensúlyozza, és kezdődhet a pörgetés, egyensúlyozás, zsonglőrködés.

Jó, tudjuk, hogy felnőtt ésszel nehéz megérteni az ilyesmit, de rögtön három érvet is fel tudunk hozni mellette: tényleg jó játék: folyamatosan egyensúlyozni kell, és lehet vele trükközni, de nem kell hozzá egy Rodolfónak lenni; örüljünk, hogy nem a Pokémon Góra van rápörögve a gyerek; és legalább nem is zajos.

Természetesen millióféle fidget spinnert lehet kapni a boltokban ezer forint körüli áron, de valahogy egyiket sem tartottuk elég menőnek azok közül, amikből másodpercenként száz esik le a kínai gyártósorról, úgyhogy saját megoldás után néztünk. Találtunk is a YouTube-on egy igen tetszetős darabot, ami bicikliláncból, és persze az obligát golyóscsapágyból készült, kipróbáltuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lopják a fotód? Zaklatnak? Itt jelentsd, azonnal!

Farkas Edina Lina 2017. június 18., vasárnap 13:47

Káros tartalmakról, netes zaklatásról, szülői felelősségről és lehetséges megoldásokról kérdeztük a hazai Internet Hotline, és a nemzetközi forródrótokat összekötő INHOPE szakembereit egy zártkörű háttérbeszélgetés keretein belül.

Még mindig viszonylag kevesen tudják mi a teendő, ha az interneten gyűlöletkeltő, pedofil, vagy egyéb káros tartalmakat látnak, esetleg áldozatul esnek az internetes zaklatásnak, vagy visszaélnek személyes profiljukkal, képeikkel, videóikkal.

Pedig a szakemberek szerint különösen fontos, hogy minél hamarabb jelentsük az olyan internetes tartalmakat, viselkedéseket, amelyekről úgy gondoljuk, hogy veszélyesek lehetnek ránk vagy mások fizikai, lelki biztonságára. Például a képmással való visszaélés kapcsán különösen fontos az időfaktor, ugyanis a tartalmak gyors letörlésével elejét lehet venni azok elterjedésének, és egy későbbi internetes zaklatásnak.

Ugyan hajlamosak vagyunk az internetes visszaéléseket elbagatellizálni, de a tapasztalatok, és akár a tragikus kimenetelű esetek azt bizonyítják, hogy súlyos lelki károkat tudnak okozni az internetes visszaélések, és az úgynevezett internetes zaklatások, amelyek főleg a kiskorúakat veszélyeztetik.Utóbbival kapcsolatban sajnos rendre jelennek meg sajtóhírek, amelyek olyan tinikről szólnak, akik végső elkeseredettségükben végeztek magukkal.

 "A szavak bántanak, mindenkinek meg kellene ezt értenie, mielőtt túl késő."

Ezt a glasgow-i Britney Mazzoncini írta a saját Facebook oldalára, nem sokkal azelőtt, hogy önkezével vetett véget az életének, mert kortársai a közösségi oldalain nap mint nap bántalmazták. 

De nemcsak a cyberbullying jelent veszélyt a gyerekekre, hanem a sorra megjelenő gyűlöletkeltő oldalak és az egyéb kiskorúakra káros tartalmak, illetve azok a pedofil felnőttek, akik az interneten keresztül próbálnak meg gyerekeket behálózni.

shutterstock 530476213

Hogy még több tragédia ne következzen be, érdemes komolyan venni a veszélyesnek tűnő internetes tartalmakat, viselkedéseket és jelenteni azokat a közösségi oldal adminjának, a rendőrségnek, de a leghatékonyabb ha olyan forródróton teszünk jelzést, amely kimondottan az internetes esetekre jött létre.

Ilyen itthon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltetett Internet Hotline nevű szolgáltatás, amelyen keresztül kizárólag a neten található jogellenes vagy a kiskorúakra káros, veszélyes tartalmakat lehet bejelenteni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

És akkor beszélj egy hashoz!

Dívány 2017. június 18., vasárnap 10:56

Apák napja alkalmából összegyűjtöttük, hogyan élhetik át az apukák is a gyermekvárás csodáit, és kötődhetnek a babához már születése előtt.

A terhes nők szervezetében a hormonok hatására számos testi és lelki változás megy végbe, aminek hatására különleges kapcsolatot ápolnak gyerekükkel már világrajövetelük előtt. Sőt, ahogy már korábban megírtuk, még az agyunk is összemegy ilyenkor.

Az apukák ezzel szemben nincsenek ilyen „könnyű” helyzetben, hiszen nem úgy élik át a várandósság velejáróit, mint az édesanyák. Emiatt az események sodrában gyakran kívülállóként érzik magukat, gyermekükkel pedig csak születésük után tudnak kapcsolatot építeni. Az apai kötődés kellő odafigyeléssel azonban már a terhesség időszaka alatt is erősíthető. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan válhatunk tudatos apákká, már a kicsi megérkezése előtt is.

Valójában persze a férfiak számára sem múlik ám el nyom nélkül az asszony terhessége, és az ő agya is megváltozik ilyenkor. A terhes nő közelsége ugyanis a férfiak hormonrendszerét sem hagyja érintetlenül: kimutatták például, hogy a szülés előtti hetekben az apák szervezetében a prolaktinszint – amely többek között a tejelválasztást serkentő hormon – egy kissé megemelkedik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne próbáld elhitetni a gyerekkel, hogy könnyű az élet!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. június 17., szombat 15:35

A szorongató élmények kapcsán a gyerek legfőképp a mi érzésvilágunkból merít. Ha mi elismerjük, hogy valami nehéz, ám mégis kezelhető, és tényleg így vagyunk vele, azzal biztonságot nyújtunk neki is.

Egy anyukának alapos fejtörést okozott egy Budapest több pontján látható plakát. A képen egy fiatal, szép, energikus nő nagy lendületet véve fut, szinte szárnyal, átjön a dinamizmus a mozdulatain. Csak egy valami nem egészen megszokott: az alsó lábszárak helyét protézis foglalja el. Felnőtt szemmel egyszerre szorongáskeltő és felemelő, hiszen a látvány épp a sérültségen való felülemelkedést adja át. Egy erős nőt látunk, akinek semmit nem vesz el az értékéből, hogy protézist visel. Ugyanakkor egy csomó szorongást is megpiszkál a kép, hiszen felhívja figyelmünket sebezhetőségünkre. Talán eszünkbe juttat sok mindent, amitől félünk. Baleset, betegség, tragédiák... Jobban szeretünk ezekre nem gondolni, még ha tudjuk is, hogy illúzió azt hinni, velünk és szeretteinkkel nem történhet semmi.

Az említett anyukának és ötéves kisfiának útba esik a plakát az oviból hazafelé, minden nap találkoznak vele. A gyereket érdeklik a plakátok, ezt is megfigyelte, és persze rögtön rákérdezett, mi az a furcsa a lába helyén.

shutterstock 92705170
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szereljen már valaki új melleket Elizabethre!

Aladár 2017. június 17., szombat 14:11

Elizabeth 8 év és 3 gyerek után döntött úgy, ideje újra olyan mellekre szert tennie, amik passzolnak a lelki szemei előtt táncoló, régi állapotokat idéző keblekhez.

Sajnos nem a brit királynőről van szó, pedig az aztán valóban ütős hír lenne. Ez egy random Elizabeth, akinek egy aranyszínű Hondában egykor megígérte a férje, hogy ha ráveszi magát a szoptatásra, felvarrathatja majd a melleit. Hogy is szól a régi mondás? „Arany Hondában megígért mellek alól nincs kibúvás.”

Feszes, kemény, kónikus

Elizabeth 8 évvel ezelőtt mondott búcsút szemlátomást élete egyik nagy büszkeségének tartott, a leírása alapján (és illusztráció hiányában) leginkább forgalomirányító kúpokként elképzelhető melleinek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit csináljak a gyerekkel a hétvégén?

Dívány 2017. június 16., péntek 17:02

Nem mindig könnyű kitalálni, mihez kezdjünk a hétvégén. Ha tanácstalan vagy, segítünk!

Néha annyi minden jön össze egy hétvégére, hogy azt se tudjuk, hova kapjunk, néha meg csak állunk tanácstalanul, hogy jó lenne valami klassz program a gyerekekkel, de vajon mi legyen az? Azért klassz, hogy itt ülnek mellettünk a Portos kollégák, mert ők az ilyen kérdésekre mindig tudják a választ, sőt, nagyon klassz kis időrendes programajánlót készítenek, amiből aztán bárki megtalálhatja a szívének kedves ajánlatokat.

shutterstock 426262189
Fotó: Shutterstock

Ezen a hétvégén például harmadik hétvégéjéhez érkezett a Gyerek Sziget, lesz kötélhúzó bajnokság a lezárt Szabadság hídon, a Margitszigeten ingyenes bábjátékok és jógafesztivál, az Urániában pedig Vuk-nap vár benneteket! Ha szeretnétek megtudni, mi-hol-mikor, katt a programajánlóra!

Nem, nem és ezredszer is nem: a gyerekverés bántalmazás!

Dívány 2017. június 16., péntek 13:26

Pszichológusok csoportja indított petíciót Dr. James Dobson: Fegyelmezz! Megéri! című könyve kapcsán, hogy a magyar kiadók szüntessék be a gyerekverést mint nevelési eszközt propagáló könyvek kiadását és árusítását.

A dolog alighanem már az érintettek körében sem egyértelmű, hiszen a könyvet kiadó Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány oldalán rögtön egy elhatárolódó üzenettel indít, amelyben közlik, hogy "A Biblia tanítása világos: aki szereti a gyermekét, megfenyíti, DE SOHASEM BÁNTALMAZZA és nem okoz fizikai sérülést. Megfelelő szeretettel és önfegyelemmel kell nevelni a gyermeket. Az említett könyv is ezeket az elveket vallja és a bántalmazást elítéli!!!!"

Mondjuk számomra egyáltalán nem világos, hogy ezt a közleményt miért csupa bottal/ostorral verős bibliai idézettel körítik a Facebook oldalukon, de innen üzennénk, hogy a verés is bántalmazás, ha esetleg nem lenne világos. A kicsi verés is az.

Kicsit ellentmondásos üzenet
Kicsit ellentmondásos üzenet

Rengeteget írtunk már arról, milyen hatásai vannak a gyerekverésnek. A gyerekkorban elszenvedett bántalmazás, a rossz bánásmód, az elhanyagolás nemcsak a korai éveket, de a felnőttkort is meghatározzák, sőt az egész hátralevő életünket megmérgezheti, ha csak a félelem, a megaláztatás és az eltaszítás jut akkor, amikor a leginkább szükségünk lenne szeretetre, gondoskodásra és védelemre. Pszichológusunk nemrégiben épp a hasonló könyvek miatt írt arról, miért nem jó nevelési eszköz a verés.

"A legfontosabb pedig ez: a gyerek legelső sorban utánzás útján tanul. Azt, hogy másokkal hogy bánjon, és azt is, hogy saját magához hogy viszonyuljon. Ezért érdemes azt tanítani, hogyha valaki hibázik, akkor annak van következménye, ám attól még nem lehet senkit sem bántani, attól még az alapvető tisztelet mindenkinek jár. Veréssel ez nem tanítható."

A tudományos kutatások már bebizonyították, hogy maradandó hatásai vannak a verésnek, ahogy azt is, hogy a bántalmazott gyerekek agya és így a személyiségük is máshogy fejlődik az élet során. Egy nemrég végzett vizsgálatból az is kiderült, hogy a gyerekként meghatározó negatív élmények nemcsak az agyunkra és a lelkünkre, de a testünkre is hatnak. 

Hogy akkor miként lehet fegyelmezni a gyereket? Milyen eszköze van a szülőnek? Erről részletesen itt olvashatsz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alacsonyabb lesz a gyerek, ha nem kap tehéntejet

Aladár 2017. június 16., péntek 10:58

Egy kanadai felmérés szerint már hároméves korban megmutatkozik a különbség a tehéntejet fogyasztó, és a valamilyen más forrásból származó tejet iddogáló apróságok között.

Ha nem akarod, hogy mélynövésű maradjon a gyerek, nem árt, ha beletöltesz naponta pár pohár tejet, írja a Mommyish. Egészen konkrétan 3 pohár tehéntejet kell lenyomni a kölyök torkán, méghozzá napi rendszerességgel.

A tejes kínzást elszenvedni kénytelen kicsik az American Journal of Clinical Nutritionben megjelent friss tanulmánynak köszönhetik a kálváriájukat, ez a tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az a gyerek, aki nem iszik tejet, bizony töpszli marad. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Strandszezon fülgyulladással? – Így előzd meg a bajt

Primilla 2017. június 15., csütörtök 18:28

Nyáron a hallójárat külső része van veszélyben, Kerékgyártó Csilla fül-orr-gégész szakorvost arról kérdeztük, mit kell tenni, ha beüt a baj, és mit tehetünk, hogy megússzuk.

Akinek gyereke van, annak szinte biztosan megvolt már az élmény: egy-egy strandolós nap után éjjel, a fülfájástól sikítva ébred a poronty. Azon kívül, hogy borzasztóan szenved szegény, mindenki halálra rémül, a szülő pedig cselekedne, de tüstént, hogy segítsen a gyerekén.

De mit lehet ilyenkor tenni? A strandszezon beköszöntének alkalmából erről kérdeztük dr. Kerékgyártó Csilla fül-orr-gégész szakorvost, aki egy csomó praktikus tanácsot adott.

Kezdjük egy kis anatómiával!

A hallójárat a dobhártyáig az úgynevezett külsőfül, ez után következik a dobüreg a hallócsontokkal –ez pedig már a középfül. A kettő elkülönítése azért fontos, mert nyáron a hallójárat, tehát a külső fül gyulladása okozza a panaszokat. Ezzel szemben a középfül télen, a nátha miatt szokott begyulladni; az ott felgyülemlett folyadék, genny nyomja a dobhártyát, és az okoz fájdalmat. A kettő kezelése is teljesen másképp néz ki.

shutterstock 589964051
Fotó: Shutterstock

A strandolás utáni külsőfül gyulladás azért fordul elő, mert a klóros, szennyezett víz befolyik fülbe, és fertőzést okoz. Akinek sok fülzsírja van, annál az a baj, hogy a bejutott víz nem tud tőle kifolyni, ezért a mögötte lévő hallójáratrészben keletkezik a gyulladás, akinek nincs fülzsírja, ott pedig éppen az a baj, hogy nem tudja kifejteni a védő szerepét, és azért fertőződik be könnyen a hallójárati bőr. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tipp, hogy jó diákmunkát kapj nyárra

Dívány 2017. június 15., csütörtök 17:02

Sok diák számára a nyár nem csak a pihenésről és szórakozásról, de a munkáról is szól. De kinek lesz jó melója nyáron? Ez nem könnyű, mert a meghirdetett, diákok által végezhető munkák száma egész évben nagyjából állandó, a jelentkezők száma viszont ilyenkor a háromszorosára ugrik. 

Mit tehetsz, hogy te legyél a befutó? A Profession szakértői ehhez adnak tanácsokat, mert az, hogy ki kapja meg a legjobb lehetőséget, gyakran csak pár apróságon múlik.. 

És akkor majd a strandon nyomkodom a laptopot, és fizetnek érte - mindenki erről álmodozik, de ez sajnos nem szokott összejönni
És akkor majd a strandon nyomkodom a laptopot, és fizetnek érte - mindenki erről álmodozik, de ez sajnos nem szokott összejönni
Fotó: Shutterstock

profession.hu felületén a legtöbb jelentkezés a fesztiválmunka-, játszóházi kisegítő-, és mozis kisegítő pozíciókra érkezett az elmúlt egy hónapban, de az ügyfélszolgálati és adminisztrátori állások is népszerűek a fiatalok körében. A felmérések szerint a vendéglátásba és a kiskereskedelembe még mindig kiemelten keresik a diákokat, általában különböző informális csatornákon keresztül. Ha sikerült megtalálni az ideális munkát, a jelentkezés folyamata éppen úgy zajlik, ahogy az később, a teljes munkaidős állások esetében is történik majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 jótanács táborozó gyerekek szüleinek

Aladár 2017. június 14., szerda 18:01

Fölösleges túlizgulni a dolgot, a tábor kiváló lehetőség a gyereknek, hogy önállósodjon egy kicsit, a szülők pedig hetekig nyugton lehetnek, pihenhetnek. Kell egy hét távollét!

Hamarosan beindulnak a nyári táborok. Az ottalvósak a gyerekek számára a felhőtlen szórakozás, az aggódósabb szülők számára viszont sokkal inkább az önmarcangolás időszakát jelentik: Túl fogja élni? Nem fog éhen halni? Megeszi-e egy medve?

A ScaryMommy magát táborozási szakértőként leíró, és mellesleg gyerekekkel is rendelkező szerzője arról kérdezett táborvezetőket, hogyan kéne viselkednie a szülőknek, amíg a gyerek nyaral. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ti hogyan ünneplitek az apák napját?

Primilla 2017. június 14., szerda 17:40

Sokan azt sem tudjuk, mikor van, pedig az apák épp úgy megérdemelnek egy nap fényezést, ahogy az anyák. Mi ezekkel készülünk.

Már nincs sok idő hátra, de még pont fel tudunk készülni: június harmadik vasárnapja, vagyis idén 18-a apák napja. Magyarországon nincs túl nagy hagyománya az ünnepnek, de nem baj, mert segítünk, hogyan tarthatjátok meg, ha akarjátok.

Apák napját, az anyák napjával ellentétben, Magyarországon valamiért nem igazán ünnepelik, amire nehéz jó magyarázatot találni. Megkérdeztem jó néhány ismerősömet, és a legtöbben azt sem tudták, hogy mikor van egyáltalán. Lehet, hogy azért nem tartják, mert „amerikai ünnep”, bár ezzel az érvvel nehéz mit kezdeni, ha mondjuk a Valentin-napra, vagy a Halloween-re gondolunk.

shutterstock 639705217
Fotó: Shutterstock

A katolikus egyház is ünnepli, habár nem akkor, amikor a „világi” ünnep van, hanem március 19-én, Szent József napján. Ez mondjuk eléggé érthető a részükről.

Térjünk csak vissza az ünnep eredetéhez! A Wikipédia szerint az első apák napja 1910-ben volt az amerikai Spokane-ben.  A kezdeményező egy Sonora Smart Dodd nevű nő volt, akit öt testvérével együtt a háborús veterán apja egyedül nevelt fel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A terhesség nem jelenti a barátság végét!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. június 13., kedd 15:58

Sokszor meglazulnak a barátságok, mikor valakinél megszületik az első baba. Nem biztos, hogy nincs rá idő, inkább nem tudnak mit kezdeni az új helyzettel. Pedig ilyenkor a legfontosabb egy jó barát, hogy ne szűküljön be az ember.

Barátnők között kimondatlanul, de sokszor van egy kis versengés abban, ki mikor megy férjhez, majd, ki, mikor lesz először várandós. Annak ellenére van így, hogyha megkérdeznénk, valószínűleg senki sem felelné, hogy ezeken a dolgokon lehet lemérni az ember értékét. A pszichológusnál azonban nem ritkán hangzanak el olyan mondatok, hogy „úgy érzem, le vagyok maradva”. Miért? Mert az összes barátnőm megtalálta már a párját, avagy az összes babázik már, én meg még nem. Még akkor is zavaró lehet ez, ha közben zajlik az illető élete: elvégezte az egyetemet, halad a szakmájában, és egyébként pedig van még ideje bőven, hogy „pótolja a lemaradást”.

shutterstock 448814278

Ebből következik, hogy amikor egy barátnő gyereket vár, akkor természetes, ám sosem nyíltan felvállalt érzés, hogy nemcsak örül az ember, hanem előfordulhat, hogy rossz érzést kelt benne, hogy összehasonlítja magával. „Ő terhes. És én mit tudok felmutatni?” Ezt persze nem mondjuk ki, mert egyrészt illik örülni, másrészt ez olyan, mintha irigykednénk. Holott nem tőle irigyeljük a gyerekét, hanem arra kényszerít minket a helyzet, hogy számot vessünk magunkkal: nekünk is van mire büszkének lenni? Tegyük hozzá, persze, hogy ezek a nők is tudják, hogy igazából teherbe esni nem teljesítmény-kérdés. Na igen, jól nevelni majd a gyereket, az tényleg olyasmi lesz, ami büszkeségre ad okot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Néha nyáron is kell majd pulcsit hordani” – így tetoválnak az intézetis gyerekek

Primilla 2017. június 12., hétfő 14:01

Egy távirányítós autó kismotorja, telefontöltő, szigetelőszalag, kanál, egy toll külső és belső része, tű, cérna és egy öngyújtó – ezekből áll össze egy házi tetoválógép. Aki ilyet tud készíteni, az hatalmas köztiszteletnek örvend az intézetben.

Lőrincz Andrea, aki maga is tetováláshalmozó, egyetemistaként, majd önkéntes segítőként tanulmányozta az állami gondoskodásba vett gyerekek tetoválási szokásait, motivációit. Valószínűleg nem árulunk el titkot azzal, hogy a legtöbb ilyen bőrbe írt kép az anya, a család, az önrendelkezés, és az intimitás hiányáról szól. „Sittes” tetkók az intézetek világából, interjú Lőrincz Andreával.

Fiatal, egyetemista nőként hogy kerültél egyáltalán javító-nevelő intézetekbe, és honnan jött, hogy ott szeretnél kutatni?

A Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének hallgatójaként végeztem egy olyan kurzust (Közösségi pedagógiai gyakorlat), amely lényege a hátrányos helyzetű gyerekek körében folytatott segítő tevékenység volt. Először azért mentem az intézetbe, hogy sikeresen teljesítsem a kurzust és zökkenőmentesen haladjak a diplomám felé. Már az első alkalommal nagyon pozitív benyomások értek, a gyerekek azonnal befogadtak a közösségükbe, és biztos voltam benne, hogy nekem ide később is rendszeresen járnom kell.

Elvégeztem a gyakorlatot, majd a Csatárlánc önkéntes csoporthoz csatlakozva továbbra is jártam heti egy alkalommal az intézménybe. Folyamatosan mélyült a kapcsolatunk a gyerekekkel, barátok, szinte már egy kis család lettünk. Például a születésnapomat is a gyerekekkel és az önkéntesekkel ünnepeltem.

Annyira beleragadtam ezekbe az élményekbe, hogy mindenkinek erről meséltem, de a lelkesedésem ellenére szinte mindenkitől lenéző tekinteteket és értetlenkedést kaptam, hogy minek csinálom, ezeknek a gyerekeknek már úgyis mindegy.

Ekkor jött a felismerés, hogy oké, lehet ezt így is játszani, de én szeretném megmutatni, hogy nem, nekik abszolút nem mindegy, mert nagyon sok minden rejlik bennük. Olyan érzések és vágyak, amiket az utca embere nem is feltételez róluk.

Ilyen harci szellemmel felvértezve terveztem meg tavaly augusztusban az első kutatásomat a témavezetőm segítségével, aki szintén önkéntes az intézményben. És azóta is töretlenül ott vagyok/vagyunk önkéntesként és kutatóként egyaránt. Egy mondatban kitérve arra, hogy nőként megjelenni milyen ebben az intézményben… Hát, sokat segít a fiúk szóra bírásában (nevet).

Hogy fordult a figyelmed a tetkók felé?

14 éves korom óta vagyok a tetoválások szerelmese, azt hiszem, hogy nyugodtan kijelenthetem, hogy tetováláshalmozó vagyok. Mindig, ha valamilyen komolyabb trauma vagy megpróbáltatás van az életemben, akkor összeáll egy kép a fejemben arról a mintáról, amivel ezt kifejezhetem. Az esetek többségében ezek a minták meg is születnek a bőrömön.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Húzz egy sorszámot, és lődd be magad!"

Puskás Pálma 2017. június 12., hétfő 07:32

Egyetemista koromban néhány napot egy bécsi klinikán töltöttem – nem, nem feküdtem be, csak szakmai gyakorlaton voltam. Megfordultam többek között egy járóbetegrendelésen is, ahol konkrétan drogokat osztogattak terhes nőknek.

A rendelés kifejezetten a heroin- és egyéb opiátfüggő kismamákat látta el, naponta vagy néhány naponta kaptak egy marék opiáttartalmú kábítószert tabletta formájában, cserébe rendszeresen meg kellett jelenniük, vér-és vizeletvizsgálaton estek át, részt vettek a terhesgondozáson, és persze nem használtak „utcai”, intravénás heroint. A rendelést vezető szakember szerint egy csomó kisbabát meg lehet így menteni, hiszen máskülönben ezek a nők egy aluljáróban lőnék magukat koszos tűvel, ismeretlen eredetű szerekkel, és nem túl valószínű, hogy szülész-nőgyógyász követné terhességük állapotát.

Úgy „gyógyítjuk” a drogosokat, hogy drogok adunk nekik? Az én adómból?

Az ártalomcsökkentés, mint az illegális droghasználat egyik megoldási modellje első hallásra valóban meghökkentő. Úgy „gyógyítjuk” a drogosokat, hogy drogok adunk nekik? Az én adómból? Erre bezzeg van pénz! Ugyanakkor a függőségeket (magukat a függőket, és a függőség társadalmi elterjedtségét, hatásait) vizsgáló kutatások szerint az ártalomcsökkentés tényleg hatékony módszer.

Olyannyira, hogy Kanadában, Montrealban hamarosan nyitnak két új „belövőközpontot”: itt a függők egy nővér felügyelete mellett lőhetik be magukat intravénás kábítószerrel.

shutterstock 538873891
Távolról sincs vége, olvasson még »

Segíts a gyereknek, hogy tudjon tanulni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. június 11., vasárnap 13:35

Azt hisszük, hogy keménynek és kritikusnak kell lennünk, ha eredményes gyereket akarunk. A valóság épp az ellenkezője, a tartós és belső motivációhoz a biztatáson és a részeredmények, az erőfeszítés elismerésén keresztül vezet az út.

Sok családban viták és könnyek forrása, hogy a szülő szerint lusta az iskolás gyerek, nem tanul, nem elég önálló. A kérdést érdemes tágabb összefüggésben nézni: ilyenkor az is fontos, hogy vajon jó helyen van-e az a gyerek, megfelelő-e számára az iskola, jó-e a kapcsolata a tanítókkal.

Ha a válaszunk ezekre a kérdésekre pozitív, tehát nem gondoljuk, hogy totális mellélövés volt az iskolaválasztás, akkor jönnek azok a szempontok, hogy szülőként hogyan lehet segíteni, és hogyan nem kéne lerombolni a gyerek lelkesedését.

shutterstock 328109234

Amikor már baj van, akkor nehéz elhinni az igazságot, hogy a gyerekek alapvetően motiváltak. Ez jó hír: nem kell csodát tennünk, felépítenünk valamit a semmiből. A gyerek szeretne tanulni, szeretne tudni, vágyik a sikerélményre. Gondoljunk arra, hogy járni és beszélni is úgy tanult meg, hogy nem kapott érte jutalomfalatokat.

És a legtöbb iskolás lelkesen indul útra az első nap, mert - akkor még -  izgalmas kalandnak tűnik neki, ami előtte áll. A szívfacsaró tény az, hogy sajnos sokat teszünk felnőttként (tanítói és szülői szerepben is), hogy leromboljuk ezt a motivációt. Leromboljuk, mikor elkezdünk jutalmazni és büntetni, amikor a kritikát és szorongást próbáljuk eszközként használni, amikor nem az életkornak megfelelő módszerekkel tanítunk, és nem a józan észnek megfelelő mennyiséget, és amikor a valódi élet kincseit olyan szárazon tálaljuk, hogy a gyerek nem tud hozzá kapcsolódni. Ezek nagy része az iskolán múlik, de a szülő is segíthet vagy árthat. Nézzük, mivel!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olcsó és jó nyári programok gyerekkel

Koncz Andrea 2017. június 10., szombat 12:19

A nyári szünet elég hosszú, úgyhogy időben elkezdtük összeszedni, mi mindent tervezünk csinálni idén.

Közeleg a nyári szünet, ami, főleg iskolásokkal a családban, az első két hét vakációs eufória  után (végre itthon vannak! végre nem kell korán kelni! végre mindenre van időnk!) hozza magával a "mi a csudát csináljunk ma is, hogy senki ne őrüljön meg"-et.

shutterstock 263434334
Fotó: Shutterstock

Erre nem lehet elég korán felkészülni, ezért elkezdtük összegyűjteni az ötleteinket, hogy nektek már ne kelljen. A rendező elv az volt, hogy olyan családi (egy vagy két szülő plusz gyerekek) programokat keressünk, amik nem kerülnek egy komplett vagyonba, mint például az aquapark vagy az állatkert, vagy egy komolyabb játszóház. A határt valahol 5 ezer forint környékén húztuk meg (két-három gyerekkel számolva), de a tippek között sok ingyenes, vagy szinte ingyenes is van.

Biztosan sok minden nem jutott eszünkbe, Facebookon várjuk a ti ötleteiteket is!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés