SZÜLŐSÉG

Emőke kiakadt, Emőkének igaza van!

Koncz Andrea 2017. szeptember 20., szerda 18:24

A 16 éves Emőke kiosztotta az Oktatási Hivatalt. A kommentelők kiosztották Emőkét. Én kiosztom a kommentelőket.

"Utálom az egészet amit maguk művelnek! Gyerek vagyok, fél 6-kor kelek napi 8 órám van legtöbbször, vidéken élek, a legkorábbi időpont mikor 8 órával hazaérek a fél 5, ahogy sok más ezer társamnak akiknek elegük van szintén! (...)  A napom ugyanaz minden egyes nap. Minden egyes nap egy borzasztó körforgás. Maximum 5-6 óra alvás, majd az egésznapos robot érzet. (...) Egy dologban biztos vagyok, az én gyerekeim messziről elfogják kerülni a magyar oktatást! Az én gyermekeim tanulni fognak, tanulni fognak embernek lenni, őszintének, szeretetteljesnek és BOLDOGNAK! Az én gyermekem ha hazaér majd az iskolából legkésőbb fél 2kor akkor játszani fog, majd az összes tantárgyra összesen tanulunk másfél órát, majd játszhat vagy pihenhet megint! Az én gyermekem olyan országba fog felnőtté válni, ahol megtanul BOLDOG lenni és lesz gyerekkora!"

Emőke elég jól megfogalmazta azt, hogy ma iskolásnak lenni rossz. A kommentelők egy része szerint igaza van. Más részük szerint Emőke maradjon csöndben, mert régen nekünk is rossz volt, oszt' mégis lett belőlünk rendes ember. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zseniális tanári demonstráció a kézmosás fontosságáról

Consuela 2017. szeptember 20., szerda 17:17

Íme a módszer, amivel bárkiből szorgos kézmosót nevelhetünk.

Egy amerikai tanár előállt végre egy egyszerű, de kellőképp gusztustalan módszerrel, ami már valóban csak a legelvetemültebb, a mocsokhoz tényleg szenvedélyesen vonzódó rosszcsontok esetében maradhat hatástalan. Donna Gill Allen kísérletéhez egyébként csupán 3 szelet kenyérre és három darab zacskóra van szükség, tehát tényleg bárki utána csinálhatja a dolgot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudsz kedves lenni saját magaddal?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. szeptember 20., szerda 16:00

Aki együtt érző önmagával, az nagy kincset kap a feszültségek kezeléséhez. Ezt tanulható, és meg is tanítható másoknak.

Noha az az általános vélekedés a nyugati emberről, hogy önző és nárcisztikus, mégis úgy gondolkodunk, az együttérzés csak másoknak, a másik embernek jár, fel sem merül, hogy önmagunkkal is bánhatunk együtt érzőn.

Általában azt szeretnénk megtanítani gyerekeinknek is, hogyan legyenek empatikusak másokkal, és hogyan legyenek kritikusak és szigorúak önmagukkal. Az eredmény pedig valami kaotikus, egészségtelen viszonyulás magunkhoz és a világhoz. Félünk együtt érzőnek lenni önmagunkkal, mintha az túlzottan én-központú lenne, közben mégis nehezen fogadjuk el, mikor nem nekünk adnak igazat, tehát valójában nagyon is én-központúak vagyunk.

Az ítélkezés az alapvető probléma, és mindkét véglet gyökere. Innen jön a a kíméletlen önostorozás és az önkritikátlan önzés is. Folyton abban gondolkodunk, kinek van igaza, kinek mi jár, ki hibázott. Ezek a fogalmak csapdába ejtenek minket, és egyre csak növelik szenvedéseinket. Kinek ne lenne olyan élménye, hogy egy vita után hergelte magát, és próbált rájönni, hogy ki volt a hülye, ő vagy a másik.

shutterstock 11761399
Fotó: Shutterstock

Az a baj, hogy mindkettővel veszítünk: ha én voltam hülye, szégyellem magam, ha a másik, dühös vagyok rá. Ebből az ördögi körből az együttérzés a kiút, és csak az tud szívből együtt érezni másokkal, aki először is megtanult önmagával jól bánni. A szülő, aki segít ennek megtanításában, nagy kincset ad a gyereknek a feszültségei kezeléséhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénzt kérnek a szülőin? Ez jogtalan? Jó vicc!

Koncz Andrea 2017. szeptember 19., kedd 17:44

Furcsa kirohanást intézett a szeptemberi szülői értekezletek pénzbeszedése ellen a Magyar Szülők Országos Egyesülete - fedezte fel a napi.hu. Az Mszoe többek között arról ír, hogy "Az ingyenes köznevelés azt jelenti, hogy az óvodában, iskolában – az ebédpénzen kívül - semmilyen indokkal nem lehet pénzt követelni a szülőktől."

Előtte meg hosszan sorolja, hogy milyen rémes dolog ez, hogy a tanárok dolgokra pénzt szednek, és van, aki már retteg a szülőitől, mert oda vastag pénztárcával kell menni.

shutterstock 412310677
Fotó: Shutterstock

Nahát! Tényleg? Ki hitte volna! Ja, igen, én. Az első szülőire vastag pénztárcával kell menni. Egyébként nem gyanakszom Kati nénire, már negyedik éve járunk az osztályába, de nem látszik rajta jogtalan vagyonosodás. És az osztálypénzt sem ő szedi, és tartja magánál, hanem az szmk-s anyuka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lestrapált zombiként lézengsz esténként? Akkor neked iskolás gyereked van!

Primilla 2017. szeptember 19., kedd 15:32

Péntek esténként van egy állandó programunk, összegyűlünk nagyjából negyvenen, és többnyire felhőtlenül jól érezzük magunkat. Kivéve mostanában. Az utóbbi néhány héten frappáns poénok és lelazult, tinimódra vihogó emberek helyett fénytelen szemű, lestrapált zombik sertepertéltek mindenhol. Hát persze, hiszen elkezdődött a tanév.

Most tényleg, miért olyan megerőltető a tanévkezdés egy szülőnek, amikor – lássuk be – a gyerek viszi vásárra a bőrét? Neki kell naphosszat a padban ülni, nem neked, és némán szót fogadnia, vagy lelkesednie, attól függ, mit kíván éppen a tanár, miben látja az együttműködés csalhatatlan jelét. A szülő meg legfeljebb a hátországból drukkol a csemetének, hogy minden jól sikerüljön, és délután ötkor csattanós puszit nyom a gyerek fejére, „ügyes voltál, ezt a napot is túlélted, hazamegyünk, sütök nektek palacsintát.”

shutterstock 203341846

Hát, sajnos marhára nem így van. Az első héten ugyanis minden egyes macskarúgta napon elzarándokolsz a sorstárs szülőkkel, és kifejezéstelen tekintetű gyerekekkel dugig tömött papír-írószer boltba, néhányan oldalba könyökölnek, cserébe néhány másik szülőt letaposol, majd kiállod a kilométeres sort, hogy beszerezd az utolsó hiányzó tanszert is. Meg még holnap is egy utolsót, és holnapután is.

Micsoda? Hogy a rutinosak nyár végén bevásároltak mindent a beszerzőlistáról? Az lehet, de azon csak az osztályfőnök kívánságai szerepeltek, még csak most jön a rajztanár, a következő nap meg a tesitanár jelenti be a lila csíkos egyenpóló igényét, amit Alsózsolcán lehet megvásárolni, a Derelye utca háromban. Csak sajnos, mire odaérsz, pont nincs megfelelő méret, nem baj, ez a kissé passzentos is jó lesz, legalább kirajzolódnak a gyerek izmai. Ugyanitt, ha tudja valaki, hol lehet gumis derekú néptánc szoknyát és pántos cipőt kapni, ossza meg velem, legyen szíves! (Eddig néptáncszüzek voltunk, de idén bekerült az órarendbe heti két óra is.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Instakamu: nyugi más hasa sem lapos szülés után

Primilla 2017. szeptember 19., kedd 09:57

A lelke mélyén mindenki tudja, hogy jó eséllyel nem a teljes igazságot látja, amikor valaki a szülés után pár héttel lapos, kockás hasat posztol. Ennek ellenére a lelke mélyén sok nő nyomorultul érzi magát, mert ha a másnak ilyen, akkor neki miért nem. Itt az ideje megszabadulni az irreális elvárásoktól, tessék, így néz ki valójában egy has öt héttel a szülés után. Motiválónak nem mondnánk, de legalább nem érezzük magunkat olyan nyomorultul, ha másnak is kerek és ráncos.

Te is azt hitted, hogy a szülőszobáról már a nászutas farmeredben fogsz kijönni? Csalódtál, amikor kiderült, hogy több-kevesebb időre szükség lesz, mire visszaállnak az eredeti állapotok (már ha összejön egyáltalán valaha?)

Néha egészen bámulatos, hogy hőssé tud válni valaki egyszerűen attól, hogy rámutat egy mindenki által ismert igazságra. Kristen Sullivannel is ez történt: nem talált fel semmi újat, egyszerűen csak megmutatta, szülés után nem ugrik vissza magától a has, és nem lesz rögtön olyan lapos, mint a terhesség előtt volt, jé.

Kristen Sullivan a második gyereke születése után pár héttel posztolt az Instagramon két fotót. Az egyiken a szülés előtti pocakja látszik, ami pont olyan, mint általában a szülés előtti pocakok, a másodikon pedig öt héttel a szülés utáni állapotok láthatók. Nos, ez sem az a kimondott kockás has, viszont pont úgy néz ki, mint a hasak általában szülés után három héttel (az pedig csak szerencse kérdése, hogy lesznek-e striák, vagy sem).

It took me 4 days to decide whether or not to share this. But recently there have been moms reaching out to me based on some things I've shared, so here goes. The left pic is 3 days before I delivered Gavin (my 2nd child), the right pic is 3 weeks postpartum. I'm sharing this to show moms that sometimes it doesn't matter if you're thin, ate right and exercised during pregnancy, sometimes your body grows in such a way that simply doesn't allow you to "bounce back" in friggen 3 weeks. I feel like all I've been seeing is new moms sharing their amazing postpartum bods, 11 days after birth, 2 weeks after birth, etc. And while that's wonderful for them, for many others, KNOW that it's not realistic! While I won't be totally sure till 6 weeks, I have a strong feeling that I've got #diastasisrecti (separation of the abs), in which case I'm determined to get the PT I need to heal. I've also been wearing a postpartum corset for extra support. But in the meantime, I'm giving my body a chance to breathe. Did you SEE how far my belly stretched?! There is no race to bounce back moms. We'll get there!! #postpartum

Kristen Sullivan (@krisrosulli) által megosztott bejegyzés,

A kétgyerekes anyuka egyáltalán nem provokálni akart, egyszerűen csak meg akarta mutatni, hogy a valóság messze nem az, amit a színésznők, a szupermodellek és a véleményformáló közösségi média sztárok mutatnak a szülés utáni tökéletes testükről, és a még annál is tökéletesebb életükről. Azt mondja, egyáltalán nem volt könnyű döntés, hogy ország-világnak megmutatta a korántsem modell szépségű hasát, négy napig hezitált, posztolja-e, de úgy érezte, szükség van rá. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Roxfort-tanterem az internet menője

Primilla 2017. szeptember 18., hétfő 15:59

Létezik gyerek, aki ne álmodozott volna arról, hogy a Roxfortba jár, és tud varázsolni? Nos, az igazán jó helyeken a keresletre kínálattal válaszolnak: egy oregoni tanár úgy rendezte be a tantermét, mintha a Harry Potterből lépett volna elő.

„Csak azt akartam, hogy a tanítványaim érezzék, hogy képesek elérni a céljaikat, bármilyen nagyok, vagy varázslatosak is legyenek” – magyarázta szerényen Kyle Hubler, hogy miért dolgozott 70 órát a tanterme roxfortosításával. Mondjuk, én két év alatt sem tudnám ugyanezt a látványt létrehozni, szóval innen nézve a 70 óra nem is olyan sok. Ha viszont onnan közelítjük meg, hogy Hubler mindezt önzetlenül, pusztán a tanítványai öröméért csinálta, úgy viszont sok idő a 70 óra, és nagyon, nagyon menő, amit csinált!

Kyle Hubler negyedik éve tanítja a hetedik-nyolcadik osztályosait Hillsboroban, az Evergreen Middle School-ban. Amikor kiderült, hogy új tantermet kap erre a tanévre, úgy döntött, hogy a tanítványai, és saját kedvencével, Harry Potteres tematikával fogja azt feldíszíteni. Hubler még gyerekkorában olvasta a regényfolyamot, ami óriási hatással volt rá. Azt mondta, gyerekként sokszor érezte, hogy nem tartozik sehová, nincsenek barátai, és a könyv menekülés volt ettől az érzéstől.

Felnőttként persze már sokkal tapasztaltabb, jól tud kapcsolatokat kialakítani, de amit a könyvben olvasott mások elfogadásáról, a hűségről és az önazonosságról, az máig vele maradt, és az alapját képezi annak, ahogy tanít, és ahogyan a gyerekekkel bánik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elég egy gyorsétterem a közelben, és kövérebb lesz a gyerek

Consuela 2017. szeptember 17., vasárnap 12:47

Ha van 1-2 gyorsétterem a közelben, nagyobb valószínűséggel híznak el a gyerekek.

A látványnak és a szagoknak szemlátomást nem könnyű ellenállnia a gyerekeknek. És annak a ténynek sem persze, hogy pár perc séta is elég ahhoz, hogy beszerezhessen valaki néhány kétszázas sajtburgert. Ennek pedig meg is lett a következménye a tanulmány szerzői által nyomon követett nagyjából 1500 gyerek testsúlyának alakulására nézve – írja a Daily Mail. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogadjunk, te is beveszed, amit a gyerek kamuzik

Primilla 2017. szeptember 16., szombat 17:27

Egy négy éves gyerek nem ellenfél. Természetesen mindent láttál már a világból, amit ő, és emlékszel is mindenre, nem fog tudni újat mutatni neked. Hát dehogynem! Előfordult már veled, hogy csak álltál bután, leesett állal, amikor rájöttél, hogy a kicsi, cuki gyereked úgy átvert a palánkon, hogy csak úgy nyekkentél? Ne izgulj, más is. Ilyen sztorikat gyűjtöttünk most össze.

A minap fül-orr-gégész barátnőm mesélte: egy aggódó anyuka elvitte hozzá kivizsgálásra a négy éves kisfiát, mert gyanús volt neki, hogy nem jól hall szegény. Elvégezték a vizsgálatot, és mindent rendben találtak, de azért a barátnőm a végén, mintegy empirikus próbaként, négyszemközt, suttogva megkérdezte a kisfiútól: tényleg nem hallod, amikor anya arra kér, hogy rakjál rendet a szobádban?

A kisfiú pedig szintén suttogva azt válaszolta: „De hallom, csak nem érdekel.” Mindezt természetesen nagy, kerek, őszinte szemekkel, a világ legtermészetesebb dolgaként adta elő.

Ettől a sztoritól megihletve úgy döntöttünk, összeszedjük azokat a tipikus gyerekhazugságokat, amiket szülőként MINDIG beveszünk. Vagy azért, mert nem merjük megkockáztatni, hogy ne vegyük komolyan, amit a gyerek mond, vagy azért, mert még rutintalanok vagyunk.  

shutterstock 524963413
Fotó: Shutterstock

Ja, igen, ebben a cikkben nem a kamaszgyerekek ordas nagy hazugságai lesznek, hanem a kisgyerekek lódításai, amiket szinte még ők maguk is elhisznek, de legalább is tiszta szívvel képesek beleállni. Még akkor is, ha csillámpónik szökellnek benne keresztül-kasul, de istenbizony. Sőt, akkor a leginkább. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A közös szülői felügyelet a legjobb a gyereknek

Consuela 2017. szeptember 16., szombat 14:04

Egy svéd kutatás szerint a mentális egészségük szempontjából az a legelőnyösebb az elvált szülők gyerekeinek, ha mindkét szülővel ugyanannyi időt töltenek.

Svédországban más országoknál gyakoribb, hogy válás után a szülők közös szülői felügyelete alatt maradnak a gyerekek, azaz nagyjából ugyanannyi időt töltenek mindkét szülőnél - írja a ScienceDaily. A módszer működőképességét eddig azonban csak a kisiskolások és a kamaszok esetében sikerült kutatásokkal is bizonyítani.

Neveljünk boldog gyerekeket!

Tarts velünk szeptember 29-én este a Hatszín Teátrumba, és hallgasd meg Dr. Kádár Annamária pszichológus előadását arról, hogyan nevelhetünk boldog gyereket. Jegyeket itt vásárolhatsz.

A gyerekszakértők eddig megkérdőjelezték, hogy az 3-5 éves korosztály esetében is előnyös-e a módszer, sokan azt feltételezték ugyanis, hogy ebben a korban még inkább a folytonosság és a lehető legstabilabb családi helyzetre való törekvés az ideális megoldás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgimis napló – fejesugrás egyházi iskolából az államiba

Primilla 2017. szeptember 15., péntek 17:30

Tavaly, negyedik osztályos korában a lányom a fejébe vette, hogy ő márpedig a jövő évtől nyolcosztályos gimnáziumba fog járni. A terv bejött, felvették, úgyhogy idén már van egy gimnazista, habár még csak tíz éves gyerekem, és ugyanúgy izgulunk, és tanuljuk a dolgokat, mint amikor elsős lett. Kisgimis napló, eső rész.

Arra például egyáltalán nem számítottam, hogy ennyire nagy és szembetűnő változás lesz, hogy a gyerek egyházi (református) fenntartású iskolából érkezett egy állami (KLIK-es) intézménybe. Arról korábban írtam, hogy nem annyira világnézeti, hanem inkább praktikus okokból döntöttünk úgy, hogy a református általános iskolába íratjuk a gyerekeinket. Egyszerűen ez volt a kézenfekvő választás, amit egyáltalán nem bántunk meg.

Arra persze nem számítottunk, hogy ekkora hatással lesz az iskola a gondolkodásunkra és a mindennapjainkra, és mivel nem is volt tapasztalatunk más, mondjuk állami iskoláról (a saját, 30 évvel ezelőtti tapasztalatainkat nem neveznénk jelenleg relevánsnak), nekünk ez a rendszer lett a normális. Most meg csak pislogunk az állami gimnáziumban döbbenten, hogy jé, ilyen is van.

Nincs egyház, nincs templom

Ezt mondjuk előre lehetett látni, hogy így lesz, de hát akkor is nagy veszteség, hogy az állami iskolához már nem tartozik egy összes gyereket, tanárt és szülőt vígan elnyelő templom (vagy bármi más objektum). Megszoktuk ugyanis, hogy az évnyitó, évzáró, és egyéb ünnepségeket nem a tűző napon állva, hanem kényelmesen, a padsorokban ülve hallgassuk végig.

A templomban kényelmesebb volt
A templomban kényelmesebb volt
Fotó: Shutterstock

De hát ez a jó világ most megszűnt, habár a gimnázium, roppant dicséretes módon, és a körülményekhez bölcsen igazodva, nem rendezett külön ünnepséget, hanem az első tanítási nap reggelén, háromnegyed nyolctól tartott egy negyedórás évnyitót. Ami, mondanom sem kell, nem tartalmazott egyáltalán istentiszteletet, és egyetlen zsoltárt sem énekeltünk el közben, jé! Énekeskönyvet sem vittünk tehát magunkkal, pedig induláskor pavlovilag a kezünkbe vettük, csak észbe kaptunk, és letettük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel idegesítik egymást a gyerekesek és a gyerektelenek

Anomál Amál , Bezzeg Gizi 2017. szeptember 15., péntek 15:56

Az "öt legidegesítőbb dolog, amit gyerektelenek mondanak gyerekeseknek" címmel közölt meglehetősen találó listát a Huffington Post.

Ennek nyomán elkezdtünk a szerkesztőségben beszélgetni arról, ezek tényleg létező dolgok-e, majd szépen lassan kialakult egy sok ponton nem találkozó párbeszéd az egyik gyerekes (Gizi) és gyerektelen (Amál) kollégánk közt.

Mielőtt Gizi és Amál elkezdte volna egymás haját tépni, inkább megkértük őket, írják le, miért és mivel idegesítik őket a szembenálló tábor tagjai. De tényleg szembenálló táborok ezek? Vagy elég lenne kicsit értőbb figyelemmel fordulni a másik felé? Ez már más téma, most viszont következzen az az öt mondat, amire egy gyerekes tuti berág – és mellette a gyerektelen álláspont, avagy az, hogy miért is nem kéne felhúznia magát az anyáknak adot mondatokon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit tudni kell a mesélésről

Koncz Andrea 2017. szeptember 14., csütörtök 16:38

Mire jó a gyerekeknek a mese? Szórakoztat, megnyugtat, elvarázsol, leköt, és persze gyógyít is.

A gyereknek a hallott mese hatalmas csoda. Olyan varázsszer, ami néha felpörget, néha elaltat. Néha megnyugtat, máskor izgalomba hoz. Mindenki ismeri azt is, amikor a gyerek ezredszer kéri ugyanazt a mesét, mi meg legszívesebben nyüszítenénk, amikor meghalljuk, hogy ma is Boribon beteg lesz.

És tudjuk azt is, ez nem véletlen, nem véletlenül kéri újra meg újra meg újra ugyanazt a mesét, hanem azért, mert talált benne valamit, amivel dolga van, egy olyan problémát, amin éppen azzal a mesével tud átjutni. És sokszor a mese még ennél többet is tud, gyógyít, méghozzá nagyon hatásosan.

Érdekel hogyan nevelhetünk boldog gyereket?

Mit közvetítek gyermekem felé: a világ jó hely, ahova érdemes volt megszületni, vagy veszélyekkel teli? Bízom-e abban, hogy képes a saját tempójában fejlődni, vagy szorongok, hogy versenyhátrányba kerül a többiekhez képest? Képes vagyok-e a problémás helyzetekben nyitottan figyelni és rugalmasan alkalmazkodni, vagy mereven ragaszkodom ahhoz, amit egyszer elhatároztam? Tarts velünk szeptember 29-én este a Hatszín Teátrumba, és hallgasd meg Dr. Kádár Annamária pszichológus előadását. Jegyeket itt vásárolhatsz.

Sokszor írtunk már mesékről és mesélésről, itt van hét érdekesség a mesék erejéről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 ezer gyerektartást fizet, de Lexus-szal megy a gyerekért

Primilla 2017. szeptember 14., csütörtök 09:32

A gyerekek tartása különválás után is mindkét szülő feladata. A válóperes ügyvéd szerint havi 40-50 ezer forint gyermektartás már reálisnak tekinthető, de sokan ennél jóval többet szánnak rá, mert belátják, ha nem váltak volna külön, akkor is sokat költenének a gyerekre. És persze vannak, akik luxuséletet élnek eltitkolt jövedelemből, és alig fizetnek tartásdíjat. Alapelvek, hazai gyakorlat, és sok példa dr. Huszár Zita ügyvédtől.

Egy válás alapból is nehéz ügy, a tomboló érzelmek mellett sokszor ott vannak még a gyerekek, és az anyagi kérdések is. Korábban írtunk arról, hogy mennyire fontos (lenne), hogy a szülők különválás után is jól együtt tudjanak működni a gyerekek érdekében. Akkor a dolog érzelmi és technikai részéről beszéltünk, most pedig konkrétan a pénzről, a gyermektartásdíjról kérdeztük dr. Huszár Zita ügyvédet.

A gyermekkel kapcsolatos kötelezettségek a különválás után sem tűnnek el, és ezek továbbra is egyaránt terhelik mindkét szülőt – vagyis a gyermekek tartása változatlanul közös kötelesség. Vehetjük ezt nyugodtan kiindulópontnak.

Ha a gyermek kiskorú, vagy 20 éves koráig, ha középiskolába jár, a szülők akkor is kötelesek biztosítani az eltartását, ha közben a saját igényeikből, szükségleteikből vissza kell venniük. Anyagi szempontból tehát, jog szerint egyértelműen a gyerek az első.

Nem egyszerű dolog ez, gondoljunk csak bele, az esetek nagy részében eddig egy lakást és egy közös háztartást kellett fenntartani, ezek után pedig kettőt. A kiadások általában alaposan megnőnek mindkét szülőnél, amikre ezentúl már csak egy fizetés jut. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit olvassunk a gyereknek ebben a hónapban?

Koncz Andrea 2017. szeptember 13., szerda 15:52

A toplistán is jó néhány gyerek- és ifjúsági könyv van, ráadásul újabb kötetekkel bővült a Szívünk rajta válogatása is.

Korábban már írtunk a Szívünk rajta programról, amelynek könyvei segítenek kiválasztani a szülőknek azt, amik a gyerek korának, élethelyzetének és érdeklődésének leginkább megfelel. Négy kategóriába sorolják az olvasnivalókat - mesél, rád talál, fejleszt, segít -, az új kötetek minden hónapban szakemberek ajánlása nyomán kerülnek a listára.

A zsűritagok között megtaláljuk például Kádár Annamária gyermekpszichológust (akinek előadása a hónap végén lesz, érdemes meghallgatni!), Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanárt, D. Tóth Kriszta író-újságírót, az UNICEF nagykövetét, és persze rengeteg gyereket is.

Ha abban a cipőben jársz, hogy a gyerek most kezdi az első osztályt, és talán még kicsit izgul is emiatt, akkor neked külön is tudunk klassz dolgokat javasolni: könyvajánló iskolakezdéshez.

shutterstock 221592391
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt akarod, hogy sikeres legyen a gyerek? Ezzel rontod el az életét!

Consuela 2017. szeptember 13., szerda 15:51

Az „átlagos” gyerekek, akiket nem lökdösnek folyton-folyvást a siker és a dobogó legfelső foka felé a szüleik, sokszor jobban érzik magukat a bőrükben, mint az élsportoló társaik.

A Boston Magazine ezen a héten a középszerű gyerekek dicséretét zengi. Azt senki nem mondja persze, hogy vissza kéne tartani azokat a gyerekeket, akiknél már korán megmutatkozik, hogy született kürtösök vagy lacrosse játékosok, csupán amellett érvelnek a magazin által megszólaltatott pszichológusok, no meg a cikket író anya, hogy nem biztos, hogy jó ötlet már 5-6 éves korukban magántanárokhoz járatni a gyerekeket, és 15 évre előre megtervezni a jövőjüket. 

shutterstock 578845978
Fotó: Shutterstock

Kürt és lacrosse

Az anyukát egyébként a kürtök hangjába vagy inkább formájába beleszerető fia példája vette rá, hogy közelebbről is megvizsgálja a témát. A gyerek ugyanis szemlátomást viszonylag gyorsan ráunt a bérelt kürtre, ezért amikor a kürt tanár jelezte, hogy itt bizony különórákra lesz szükség, a szülők – valószínűleg az összes érintett fél nagy megkönnyebbülésére – végül lefújták a dolgot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen a terhestorna pasiknak, ha hasat is kapnak mellé

Dívány 2017. szeptember 12., kedd 20:01

Egy kilencedik hónapos pocak nem könnyű. De hogyan is tudnánk megmutatni egy pasinak, mennyire nem az? Anna Strode kitalálta!

Anna Strode nem egy átlagos terhes nő, fitnesszbloggerként a hétköznapi halandóknál sokkal sportosabb. És a sokadik hónap sem akadályozza meg abban, hogy rendszeresen eddzen. De hogyan tudná a férje, mennyire nehéz egy ekkora pocak, és milyen extra kihívásokat jelent a 37. hét a sportban? Ezen töprengett, amikor eszébe jutott, egy hatkilós medicinlabda és némi szigetelőszalag talán segíthet abban, hogy a leendő apa is képet kapjon az állapotról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Attól még, hogy randizni kezdett a lányod, nem muszáj tahónak lenned

Consuela 2017. szeptember 11., hétfő 07:27

J. Warren Welch-et az erejüket fitogtató, de a viccesnek szánt randiszabályaikkal többet ártó, mint használó családfők akasztották ki.

Egyáltalán nem viccesek amúgy a „szabályok” és viszonylag egyszerűek is, a feleségével 5 lányt nevelő apa mégis sokak tetszését elnyerte az Instagram posztjával. Az elsősorban a folytonos babusgatásba beleunt nők körében népszerűvé vált szavai ellenére megérti persze azt is Welch, hogy sok apa nehezen tud csak lemondani a testőr szerepkörről, szerinte azonban ezzel csak azt érik el, hogy még inkább megerősödik a tévhit, miszerint a nők állandó védelemre és istápolásra szorulnak. – írja a NZ Herald. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Te tudod, hogyan születtél?

Primilla 2017. szeptember 10., vasárnap 16:33

A legtöbb családban még mindig tabutéma a születés, a gyerekek alig felének meri elmesélni az anyukája, hogy hogyan jött a világra. dr. Dékány Ágnes szülészorvossal, és Hengerics Katalin dúlával beszélgettünk a kérdésről egy meghökkentő baba kapcsán, ami többek között arra is jó, hogy segítsen felkészíteni a szülésre, de akár a kistestvér fogadására is.

Amikor először botlottam bele ebbe a szülő babába a Facebookon, bevallom, lefagytam. Elképzeltem, ahogy a két éves lányom kezébe adom (nálunk akkor volt aktuális a tesókérdés), és elmagyarázom neki rajta, hogy tessék, ez itt egy anya baba, az meg ott a hasában a kisöcséd, és így fog megszületni, látod? Hopp, kibújik, ez itt a köldökzsinór, aminek a másik végén a méhlepény van. A babák pedig nagyon szeretnek szopni, úgyhogy a kistesód rögtön fel is csatlakozik anya mellére, így, ahogy ezzel a patenttel a baba.

Oké, tudom, mondták már, hogy furcsa a humorom, és a valóságban nyilván nem is így történt volna a dolog. Az azonban biztos, hogy ez egy – finoman szólva – nem szokványos baba, és nem is egy terhes Barbie. Kíváncsi lettem a történetére, ezért utána jártam, és pár percen belül egy egészen más dimenzióba csöppentem.

Ezt az egyáltalán nem szokványos babát dr. Dékány Ágnes szülészorvos Szülni jó nevű oldalán találtam. Már az oldal elnevezésből is látszik, de megkeresésünkkor külön kitért rá, hogy misszióként tekint arra, hogy a nőknek jó legyen a szülésélményük, olyan, amire évek múlva is szívesen emlékeznek majd. És ennek az egyik eszköze az, ha felkészülünk rá, beszéljünk róla, legyen nyílt kommunikáció, hogy ne csak elszenvedjük, hanem örömmel éljük át azt a napot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 válaszlépés kritikus kamaszokkal szemben

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. szeptember 10., vasárnap 12:33

A tinédzserkorban kritizálnak legkeményebben a kamaszok. Azt is számon kérik, amit szerintünk szülőkőként elrontottunk. Ahhoz, hogy megvédjük a kapcsolatunkat, és hogy segítsünk neki túljutni ezen az időszakon, próbáljuk meg elfogadással hallgatni a fájdalmas visszajelzéseket is!

A gyerekek a legszigorúbb – mondjuk ki: a legkönyörtelenebb kritikusaink. Ennek a tinédzserkor a csúcspontja, de egy percig se higgyük, hogy arra az időszakra korlátozódik. A kisgyerek is képes kimondani a fájdalmas igazságot. Nem kifejezetten gonoszságból, hanem egyrészt, ő látja a legtöbbet belőlünk, másrészt az empátia fokozatosan fejlődik, így egy óvodáskorú még nem is tudja felmérni, mi az a téma, ami nekünk nem vicces, inkább bántó.

De nem sokáig élvezhetjük a kifejlődött empátiát, mert utána hamarosan beköszöntenek a tinédzser évek, ami annak az időszaka, hogy a gyerek szemében a mindentudó, mindenható szülő szerepéből pillanatok alatt átváltunk egy nagyon is tökéletlen, szinte kínos figurává, akinek hibái nagyítva jelennek meg a szemei előtt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az új NAT-tól sem lesz jobb iskolásnak lenni

Primilla 2017. szeptember 9., szombat 14:04

Készül az új Nemzeti Alaptanterv, Nahalka István oktatáskutató pedig megírta a kritikáját. Ne legyenek illúzióink, a kormányzati hozzáállás nem változott. Paradigmaváltás? Muhaha! Csökken a leterheltség? Hát az nem. Szabadabb lesz az iskola? Hát izé, az sem. Pedig milyen jól indult.

Viszonylag gyakran szoktunk keseregni az oktatás helyzete felett itt a Díványon, amivel nem vagyunk egyedül, sőt, úgy másfél évvel ezelőtt egész tiltakozáshullám söpört végig az országon miatta. Emlékeztek még a kockás inges, esernyős tüntetőkre? Ha nem is olyan látványosan, mint akkor, de a háttérben még most is lázasan dolgoznak a civil tanárok az oktatás jobbá tételén. Csakhogy amit ők csinálnak, az jelenleg egy „B” terv, amit szinte semennyire sem vesznek figyelembe az „A” terv megalkotásakor.

Az „A” tervről, az új Nemzeti Alaptantervről tavasszal beszélt az Indexnek Csépe Valéria pszichológusprofesszor, a dokumentum kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. Az új NAT-ot már jövőre, a 2018-19-es tanévben be szeretnék vezetni, úgyhogy épp itt az ideje megnézni, hogy mi várható.

shutterstock 520160416

Aki az utóbbi időben látott közelről iskoláskorú gyereket, elégedetten nyalogatta a száját a tavaszi Index interjúra: lesz itt érdemi változás, méghozzá a jó irányba! Mi is sci-fibe illőnek bélyegeztük, amit Csépe Valéria mondott, de tiszta jó értelemben. Csupa olyan dologról beszélt, amit minden szülő, gyerek és jó pedagógus hiányol: a tananyag passzolni fog az életkori sajátosságokhoz és a gyerekek gondolkodásához, lesznek izgalmas és motiváló számítógépes tanulójátékok, növekszik a tanárok szabadsága, és mindezt úgy hozzák majd össze, hogy a változások konkrét tényeken és adatokon alapulnak, és közben végig egyeztetnek majd a szakmával is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan tudjuk elkényeztetni a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. szeptember 9., szombat 09:20

Az egyik legkínosabb, amit mondhatnak a gyerekünkre, hogy elkényeztetett. Mindenki szeretné ezt elkerülni, de gyakran éppen az ellenkezőjét tesszük, mint amit kéne.

Nincs könnyű dolga azoknak, akik elhatározzák, hogy szeretnék elkényeztetni a gyereküket. Csecsemőkorban például nem fog sikerülni, bármit is teszünk. Az sem vezet eredményre, hogyha simán csak normális emberként bánunk vele, még mikor rosszalkodik is, és nem beszélünk vele arrogánsan. Sőt, ha nem várunk tőle valamit csak azért, mert „úgy szokás”, még akkor sem reménykedhetünk a sikerben.

Komolyra fordítva a szót: a legtöbben rettegnek attól, nehogy elkényeztessék a gyereküket, mégis sokaknak sikerül valamilyen mértékig. Az egyik legkellemetlenebb kritika, ami érheti az embert, hogy csemetéje elkényeztetett. Ebben burkoltan benne van, hogy ellenszenves, önző kis dög. És egyértelműen benne van, hogy ez a szülő hibája. Ám mégis számtalan tévhit él sokak tudatában, hogy mitől válhat elkényeztetetté egy gyerek, amiknek olykor éppen az ellenkezője igaz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kukázzák az érettségiről a genderelméletet

Koncz Andrea 2017. szeptember 8., péntek 17:43

Kikerülne az emelt szintű társadalomismeret érettségi tételei közül a "genderelmélet és annak kritikája" - derül ki ebből az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) által jegyzett előterjesztésből.

"2. § Hatályát veszti az R1. 2. számú melléklet MÁSODIK RÉSZ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGYAK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI cím TÁRSADALOMISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI alcím EMELT SZINT pontja a 4.2. Kultúra és globalizáció alpontjában az „A gender-elmélet és annak kritikája.” szövegrész."

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tudománytanítás komoly dolog. Vagy mégsem

Primilla 2017. szeptember 8., péntek 14:54

Amíg az iskolában a részleteken és a pontosságon van a hangsúly, semmi esély arra, hogy a gyerekek valóban megértsék a lényeget, és a világ fő összefüggéseit. Ha eredményt szeretnénk elérni, hagyjuk a komolyságot, és közelítsük meg viccesen a tudományt!

Elmesélek egy történetet. Középiskolában a fizikatanárunk egyáltalán nem tartotta feladatának, hogy bejöjjön megtartani az órát, vagy bármire is megtanítson minket. Jelzőcsöngetés előtt öt perccel berobogott a tanterembe, kicsöngetésig feleltetett, azután szünetben, három perc alatt leadta a soros tananyagot, amiből a következő órán tíz perc alatt lefeleltetett két gyereket, vagy dolgozatot íratott.

Mondanom sem kell, egy kukkot sem értettünk az egészből, az osztályátlag úgy 2,5 körül volt a tantárgyból, és utáltuk az egészet úgy, ahogy volt. Én mondjuk humán beállítottságúként különösen, de szerencsére az aktuális szerelmem gépészeti szakközépbe járt, és mestere volt a témának, úgyhogy megkértem, hogy világítsa már meg nekem a tananyagot, különben meg fogok bukni.

A pasim nem kérette magát egy percig sem, és ott, az autóban, Kőbánya-Kispesttől az Oktogonig elmagyarázta, hogy miről van szó, én megértettem, és írtam egy ötös dolgozatot. Nem, nem én voltam a legjobban meglepve, mert én tudtam, hogy tudom, hanem a tanár, aki el sem tudta képzelni, hogy honnan. Mert hát, tegyük hozzá, a tankönyvünk sem volt egy díjnyertes alkotás, magyarázat nélkül viszonylag nehezen jött rá egy 16 éves, (aki még csak nem is érdeklődik a téma iránt), hogy mire mennek ki a dolgok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerinted a fagyasztott embrió élőlény?

Puskás Pálma 2017. szeptember 8., péntek 07:32

Hogy melyik embrió kerül az anyaméhbe és melyik a fagyasztóba, annak kiválasztása embriológus szakember feladata. De van, hogy a pár nem szeretne több gyereket. Akkor a kis fagyibabák egy darabig maradnak a hűtőben, aztán vagy elpusztítják őket, vagy felajánlják kutatási célokra, esetleg örökbe adják.

A lombikprogram során nyert egészséges embriók egy részét beültetik az anyaméhbe, ott továbbfejlődve magzat, majd kisbaba válik belőlük. A fel nem használt embriókat többnyire lefagyasztják: az USÁ-ban több mint félmillió embriót tárolnak fagyasztva.A fagyasztott embriók léte pedig számos etikai kérdést vet fel.

A győri megyéspüspök néhány héttel ezelőtti nyilatkozata nem túl árnyaltan kezeli a problémát, ugyanakkor az egyháznak, a vallásnak minden korban szerepe lehet abban, hogy az adott kor morális, etikai dilemmáinak átgondolását segítse, megoldási javaslatokat nyújtson. Néha ezek igazán egyértelműek (a ne ölj és a ne lopj annyira nem tűnik bonyolultnak elsőre), máskor meg sok gondolkodást kívánnak, és természetesen a keresztény egyház is gyakran tévúton jár.

A püspök nyilatkozata szerint a megszületett lombikbébikkel is gond van – szerintünk ez szimpla baromság, Isten ugyanúgy szereti az összes gyereket, akár segítséggel, akár a jó öreg paráználkodás révén fogantak. A nyilatkozat másik része ugyanakkor egy megoldatlan etikai dilemmát, a fagyaztott embriók sorsát veti fel.

Tegyük fel, hogy barkochbázunk, és a fagyasztott embriókra gondolok. Tárgy? Hát, nem, nem mondanám tárgynak. Fogalom? Nem, az sem, hiszen kézzelfogható a fizikai létük. Élőlény? Hát... nem az a tipikus élőlény. De akkor mi? El szabad pusztítani? A püspök szerint nem. De akkor mit csináljunk velük? Jó kérdés.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 298

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés