Megdöbbentő perek indulnak magyar orvosok ellen

GettyImages-1431969399

Tömegesen perelnek be háziorvosokat a gyerekkori védőoltások kapcsán: sok szülő követel megalapozatlanul olyan dokumentumot gyermeke kezelőorvosától, mely egészségügyi okra hivatkozva lehetővé tenné a kicsik számára kötelezően beadandó vakcinák elkerülését.

Az oltásellenesek céljával az a nagy gond, hogy ha alacsonnyá válik az átoltottság, megjelenhetnek olyan betegségek, amelyek ma már megelőzhetők. Ez a környező országokban gyakran előfordul, Romániában például a kanyaró halálos áldozatokat szedett idén is, miközben hazánk az MMR-oltással elejét tudja venni a hasonló járványnak. 

Az oltásellenesek egy olyan jogi lehetőség mögé igyekeznek bújni, amely orvosilag alátámasztható egészségügyi indok esetén ad lehetőséget arra, hogy egy gyermek ne kapjon meg egy védőoltást. Erről igazolást akkor szokták kiállítani, ha egy beteg kisgyermek állapota nem engedi meg, hogy megkapja a vakcinát, vagy ha annak beadása meglevő betegséget, általános egészségi állapotot károsan befolyásolna.

Kötelező védőoltás alól orvosi igazolással lehetséges mentesülni, de indokolatlan esetben nem adnak ki ilyet az orvosok
Kötelező védőoltás alól orvosi igazolással lehetséges mentesülni, de indokolatlan esetben nem adnak ki ilyet az orvosokJGI/Jamie Grill / Getty Images Hungary

A közelmúltban hazánkban mentesítésre irányuló eljárások tömegét indították szülők úgy, hogy ahhoz nem tudtak orvosi igazolást csatolni, mivel a szakember nem látta semmilyen akadályát a vakcina beadásának.

Az orvosokkal szemben ezzel egyidejűleg polgáris peres és büntetőjogi eljárásokat is indítanak az oltásellenesek, sérelmezve az igazolás megtagadását.

Hazánkban jelenleg jónak mondható az átoltottság, mintegy 99 százalékos. Gümőkór (tuberculosis), torokgyík (diphtheria), szamárköhögés (pertussis), merevgörcs (tetanus), gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta), kanyaró (morbilli), rózsahimlő (rubeola), mumpsz (parotitis epidemica), bárányhimlő, B típusú Haemophilus influenzae (Hib), pneumococcus és Hepatitis B ellen kötelező a védőoltás, illetve kötelezően felajánlandó a HPV elleni védőoltás. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek