Így sodorják veszélybe gyereküket az amerikai anyák

GettyImages-1443539399

Bár sok esetben úgy tűnik, nincs más megoldás, mégis ezek a nők – legtöbbször akaratukon kívül – súlyos károkat okoznak a gyerekükben.

Az Egyesült Államokban évente körülbelül 400 000 olyan nő van, aki depresszió ellen gyógyszert szed, miközben gyermeket vár vagy szoptat. Egy kutatás most arra derített fényt, hogy ez nemcsak a terhesség során, de anyatejes táplálás idején is kárt tehet a kicsiben.

Ha az anya gyógyszert szed, az bejuthat a tejbe

Az antidepresszánsok nemcsak a baba agyát károsíthatják az anyaméhben, de a későbbiekben is növelik a mentális problémák kockázatát – mutat rá a Colorado Egyetem kutatása. A fluoxetintartalmú antidepresszánsok – mint például a Prozac – növelik az agyban a hangulatjavító szerotonin szintjét, ám sajnos nemcsak az anyára, de a gyermek fejlődő prefrontális agyi kérgére is hatással van. Azt is megállapították, hogy a gyógyszer átjuthat az anyatejbe, így a gyermek szervezetébe is. 

Ha az anya szoptatás alatt antidepresszáns gyógyszert szed, az átjuthat a gyermek szervezetébe
Ha az anya szoptatás alatt antidepresszáns gyógyszert szed, az átjuthat a gyermek szervezetébeAntonio Hugo Photo / Getty Images Hungary

Won Chan Oh, a Colorado Egyetem professzora elmondta: „Mi vagyunk az elsők, akik kísérleti bizonyítékkal szolgálnak a szerotoninnak a fejlődő prefrontális kéregre gyakorolt közvetlen hatásáról, amelyet az okozhat, ha fluoxetintartalmú gyógyszert szed az anya a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt. Bár köztudott, hogy a szerotonin szerepet játszik az agy fejlődésében, a hatásért felelős mechanizmusok, különösen a prefrontális kéregben, egyelőre nem tisztázottak.”

A jóga és a testmozgás is hatásos lehet

A kutatók úgy gondolják, hogy mindezek tudatában az orvosoknak fontolóra kellene venniük a nem gyógyszeres kezelést a terhes anyák, illetve a szülés utáni depresszióban szenvedő nők esetében, főleg, ha anyatejjel táplálják a gyermeküket. Ugyanis több vizsgálat is azt bizonyította, hogy a testmozgás és a jóga ugyanolyan hatásos lehet a depresszió enyhítésére, mint a tabletták.

Egyes mozgástípusok enyhíthetik a depresszió tüneteit
Egyes mozgástípusok enyhíthetik a depresszió tüneteitMaskot / Getty Images Hungary

A szerotonin részt vesz az agy általános működésében, de befolyásolja azt is, hogy a neuronok közötti kapcsolatok hogyan változnak, hozzájárulva az agy tanulási és alkalmazkodási képességéhez.

A prefrontális kéreg a legfejlettebb agyi régió, és központi szerepet játszik különböző magas szintű funkciókban, beleértve a tervezést, a döntéshozatalt, a problémamegoldást és a személyiségkifejezést.

A tanulmány szerint pedig éppen ez az az agyi terület, amely az antidepresszánsok hatására sérülhet. 

Egy év alatt 200 ezerrel nőtt a betegek száma

A Nature Communicationsben megjelent új tanulmány a szerotoninhiány, illetve a szerotonintöbblet hatását vizsgálta az egerek agyfejlődésével kapcsolatban. A legújabb terv pedig az, hogy megvizsgálják, milyen hatással vannak a fluoxetintartalmú tabletták a tizenévesek fejlődő agyára.

A Prozac a világ egyik legtöbbször felírt antidepresszánsa. Tavaly az Egyesült Királyságban 86 millió receptet állítottak ki, a betegek száma pedig 200 ezerrel nőtt egy év alatt. 

A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint enyhe depressziós tünetekről a magyarok egyötöde számolt be, míg mérsékelten súlyos vagy súlyos állapottal 1,5 százalékuk küzdött. A Semmelweis Egyetem honlapja szerint a szülést követően a nők 50–85%-a egy rövidebb ideig tartó, enyhén lehangolt állapotba kerül, hangulatuk érzékennyé, instabillá válik. Ez a természetesnek mondható testi-lelki állapot többnyire a szülést követő héten jelentkezik, és pár óráig, esetleg néhány napig tart. Bizonyos esetekben azonban az állapot fennmarad, sőt fokozódik is, ilyenkor beszélhetünk szülés utáni (postpartum) depresszióról.

Több száz millió receptet állítanak ki egy évben
Több száz millió receptet állítanak ki egy évbenWestend61 / Getty Images Hungary

Ha kíváncsi vagy, mit tartanak a legjobb természetes antidepresszánsnak, olvasd el ezt a cikkünket is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra