200 ezer ingyen laptopot osztanak szét: ők kaphatnak belőle

GettyImages-2140836981

Újabb, csaknem kétszázezer notebookot oszt ki a kormány az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat korszerű eszközökön.

Erről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára tett bejelentést hétfői sajtótájékoztatóján. Az államtitkár szavai szerint az „okoseszközök világában” különösen fontos, hogy segítséget nyújtsanak a tanároknak abban, hogy minél hatékonyabban tudják képezni a gyerekeket, és kevesebb időt kelljen az adminisztrációra fordítaniuk.

A digitális eszközökön elérhető interaktív feladatok, hanganyagok, képek, filmrészletek, zenék jobban lekötik a gyerekek figyelmét, és segítenek elmélyíteni a tudást.

Ingyen kapják a laptopot a diákok

A bejelentés szerint a 2022-ben indított program során első körben 120 ezer eszközt osztottak ki tanároknak és diákoknak, tavaly további 140 ezret, most pedig újabb 193 ezer eszköz indul útjára. A laptopok mellett háttértartalmakat és kiegészítő tudást is biztosítanak a gyerekeknek ahhoz, hogy "felelősségteljesen és tudatosan tanulják meg használni" a digitális eszközöket. A korszerű, érintőképernyős Dell, Asus, HP és Lenovo márkájú gépekre pedig hároméves garancia is jár.

Az ingyen kapott laptopokat a diákok az iskolán kívül is használhatják
Az ingyen kapott laptopokat a diákok az iskolán kívül is használhatjákJohner Images / Getty Images Hungary

A 200 milliárd forintból megvalósított projekt keretében a laptopokat a legkisebb települések diákjaihoz is eljuttatják, nemcsak állami, hanem egyházi, magán- és nemzetiségi önkormányzati fenntartású intézményekbe is. A tanulók az iskolákban "névre szóló" gépeket használhatnak, amelyekbe jegyzetelhetnek, saját tartalmakat tölthetnek le rájuk.

Az iskolában azok a gyerekek is megkapják a gépeket, akiknek a szülei nem veszik át az eszközt.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke fontosnak nevezte, hogy a diákok használják is a kiosztott gépeket, nem csak az órán, de iskolán kívül is. Hozzátette: ősszel újabb notebook csomagot osztanak ki és elindult tízezer interaktív panel közbeszerzése is. Mindemellett folyamatosan zajlik a Kréta rendszerben a digitális kollaborációs tér fejlesztése is. Ezen a felületen lehet feladatokat kiosztani, visszaküldeni, javítani, értékelni, kommunikálni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek