Így bünteti egy légiutas-kísérő a makacs utasokat

Diósi Szilvia
GettyImages-1364780368

Egy amerikai légiutas-kísérő igyekszik mindenkinek segíteni a fedélzeten, főleg azoknak a családoknak, akiknek a jegyét hivatalosan nem egymás mellé osztották ki. Azonban akadnak olyan utasok, akik nem szívesen adják át a helyüket még a kisgyerekeseknek sem, de erre is van egy tökéletes megoldása.

Egy légiutas-kísérő elárulta, hogy megvan a módszere arra, hogy hogyan segítse a fiatal családokat, amikor a légitársaság utasai nem hajlandók helyet cserélni, hogy a szülők a gyermekeikkel maradhassanak.

Amikor nem veszünk helyjegyet egy repülőgépre, akkor a számítógép automatikusan kijelöl nekünk egy helyet, ebben az esetben azonban a családokat, együtt utazókat gyakran szétszakítják. Ezzel is szeretnék arra ösztönözni az utasokat, hogy inkább, némi pluszpénzért, előre foglaljanak helyjegyet. A többség azonban nem teszi ezt meg, így gyakran a légiutas-kísérőknek kell segíteni abban, hogy együtt maradjanak a családok.

Ezzel a trükkel segít egy légiutas-kísérő a családokon

Egy orlandói légiutas-kísérő most megosztotta, hogy mi az ő módszere a hasonló esetekben. Először önkénteseket keres a család megsegítésére, azonban ha nem talál, akkor a makacs utasok megbüntetésére is megvan a tökéletes módszere. „Büntetésből” őket bízza meg az egyedül ülő gyerekek szórakoztatásával, felügyeletével. Lényegében tehát bébiszittert csinál belőlük az útra.

Egy légiutas-kísérő büntetésből a makacs utasokat bízza meg az egyedül ülő gyerekek szórakoztatásával.
Egy légiutas-kísérő büntetésből a makacs utasokat bízza meg az egyedül ülő gyerekek szórakoztatásával.Westend61 / Getty Images Hungary

Elárulta azt is, hogy a havi járatainak körülbelül 80 százalékán kérnek üléscserét. Ez egy nagyon megosztó téma, mivel előzetesen lehet konkrét helyet foglalni a gépeken, így sokan ragaszkodnak a helyeikhez, főleg mivel ezeknek az ára nagyon magas lehet. Így akik előre kiválasztják az üléseket, nem tartják jogosnak a kérést, hogy üljenek máshová. Míg azok, akik nem akarnak külön ülni a családtagjaiktól, barátaiktól, de nem foglaltak ülést, nem értik, hogy miért nem lehet átadni a helyet, és egy másik helyen leülni. Egy felmérésből kiderült, hogy az utasok nagyon megosztottak ebben a kérdésben. A szűk többség (54%) helyesli az üléscserét, de csak akkor, ha udvariasan kérik. 77%-uk nem menne bele az üléscserébe csak azért, mert a kérvényezőnek nem tetszik a kijelölt ülése.

Gyakran lehet hallani hasonló történeteket, hogy a gyerekes családok vagy éppen párok szakadnak szét egy-egy utazás alkalmával, és a repülőn próbálják elcserélni a helyüket.

Muszáj átadni a helyet?

Természetesen nem, semmit sem muszáj. És érdemes abba is belegondolni, hogy hibáztatható-e a másik utas vagy a légiutas-kísérő, ha nem akar segíteni a helyváltoztatásban. Ugyanis vannak olyan légitársaságok, amelyek alapvetően tiltják az helycserélgetést. Érdemes előre tájékozódni, hogy van-e erre lehetőség, ha ilyesmit fontolgatunk. Ezenkívül egyes repülőgépekre súlykorlátozások és egyensúlyozási követelmények vonatkoznak, ami azt jelenti, hogy az ülések megváltoztatása befolyásolhatja a repülőgép egyensúlyát és stabilitását felszállás, turbulencia és leszállás közben. Ez az oka annak, hogy a légitársaságok az ülések kiosztására és cseréjére vonatkozóan szabályzatot alkalmaznak. Ezek az irányelvek biztosítják, hogy minden utas biztonságban legyen az utazás során.

Nem minden légitársaságnál megengedett az üléscsere.
Nem minden légitársaságnál megengedett az üléscsere.Westend61 / Getty Images Hungary

Valamint nem várhatjuk el senkitől, hogy az első szavunkra felugorjon, és átadja a helyét. Ilyenkor nem szabad követelni, hanem udvariasan kell megpróbálni egyezkedni. Jó ötlet lehet cserébe felajánlani valamit, például valamilyen, a másik utas által választott ital vagy harapnivaló megvásárlását.

Arra is fontos figyelni, hogy ezek az egyezkedések a légiutas-kísérő beleegyezésével történjenek, mert bizonyos helyeken (például a vészkijáratoknál) nem mindegy, hogy ki ül. Illetve a hasonló procedúrák akár késleltethetik is a gépet a felszállásnál. Azt is érdemes észben tartani, hogy mivel a légitársaságok általában díjat számolnak fel a lefoglalt helyekért, előfordulhat, hogy a helycserét is csak plusz díj megfizetése esetén engedik meg. Ha pedig a kiválasztott hely utasa fizetett a helyéért, akkor érthető, ha nem akar róla lemondani, így nem etikus emiatt megbélyegezni és rossz színben feltüntetni.

Drágának tartod a repülőjegyet? Ebben a cikkünkben bemutatunk egy trükköt, amivel több tízezer forinttal olcsóbban veheted meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek