Furagyümölcs-kalauz: pomelo

A pomeló az egyik legfinomabb citrusféle, édeskésen fanyar, de nem keserű, nem savanyú. Tele van vitaminnal, hiperben és zöldségesnél is kapható. Általában nem olcsó de ha innan nézzük, hogy jóval kisebb testvérét, a sweetie-t is hasonló darabáron kínálják, már nem is olyan vészes. És egy pomelóból jócskán falatozhat akár 3-4 ember is.

stockfresh 2405854 pomelo-fruit-with-blank-price-tag-wrapped-in-

Aki úgy véli, hogy ez a fura szerzemény a grapefruit keresztezéséből származik, nagyon téved. Bár az igaz, hogy rokonok is de ennyi. Se több, se kevesebb.

Hogy néz ki?

A pomeló a legnagyobb citrusféle, 1-2 kilósra is megnőhet egyetlen darabja. Ugyanúgy fest, mint egy grapefruit, csak nagyobb, és általában hálóban árulják. És nem, nem azért ekkora, mert génmanipulált, hiszen már lassan kétezer éves múltra tekint vissza. Kifejlett állapotban körülbelül 15-25 centi átmérőjű, amiből rengeteget kitesz a héj is. Sajnos...

Milyet vegyünk?

Ezt sajnos elég nehéz eldönteni, mivel a vastag héjon kívül általában nejlonfólia és egy háló is védi. Sajnos sok olyat is árulnak, ami egyáltalán nem lédús. Úgy vélem ez annak köszönhető, hogy már nem elég friss a gyümölcs. Arra jó figyelni, hogy olyat ne vegyen meg amelyiknek a héján sérülés van, el van színeződve, vagy puha. Nyomkodja meg a pomelót és csak a jó kemény darabokból vigyen haza, és az sem árt, ha a sárgába hajló színűt választ.

Hol lehet kapni, mennyiért?

Szinte mindenhol árulják, 399-599 forintért árulják, de láttam már olyan zöldségest is, ahol 800 forintért sózták rá a vevőkre.

Hogyan kell felbontani?

Pomeló
Pomeló

A pomeló ehető része a vastag héjon belül, a gerezdekben található gyümölcshús, a gerezdeket elválasztó masszív hártyától viszont meg kell szabadulni. Az, hogy ez mennyire könnyű, pomelója válogatja. Van, hogy simán szét lehet bontani kézzel, máskor annyira ragaszkodik a gyümölcshús a hártyához, hogy késsel kell filézni. Ez, sajnos, próba-szerencse.

A bontásának sok módja van. Ha a narancshoz hasonló módon szeretné fogyasztani, mossa meg jól a gyümölcs héját, hogy amikor bevágja, kosz és vegyszer mentes legyen, a pomelók héját nagyon erősen vegyszerezik!

Ha gerezdekre szedve fogyasztja, vágja le a pomelo csúcsát, metssze be 1,5-2 centinként és kézzel húzza le a vastag héjakat és a hártyákat. Ez a videó hasonló módszert mutat be, de csak négy helyen vágja be a héjat.

Választható az a megoldás is, hogy a pomelót "kifilézzük": egy éles késsel meghámozzuk, méghozzá úgy, hogy ne maradjon rajta a fehér részből semmi. Ha ezzel megvagyunk, láthatóak lesznek a gerezdeket elválasztó hártyák, amikből ki tudjuk vágni/bontani a gyümölcs húsát. Ha fontos, hogy szép, egész gerezdeket kapjunk, ez a biztos módszer. Ebben a videóban pont ez történik egy grapefruittal, a pomelóval pedig csak könnyebb dolgunk lesz, mert vastagabbak a hártyák.

Mihez kezdjünk vele?

Azon kívül, hogy szuperjó immunrendszer erősítő, még a vérnyomást is szabályozza mivel magas a kálium tartalma. Sok benne a kalcium is, gyerekeknek és időseknek emiatt is ajánlott a fogyasztása.

Ha nem magában esszük, nagyon jól illik halas ételek mellé, és a vadhúsokhoz is. Készíthet belőle zöldséges, vagy gyümölcsös salátát, levest, vagy lekvár.

Egreses pomeló szósz

Fél kiló egrest tegyen fel főni annyi vízben, hogy ellepje. Amikor elkezd puhulni, adjon hozzá egy kockára vágott pomelót. Addig főzze amíg az egres már jó puha, akár szét is eshet, majd vegye le a tűzről és hagyja egy kicsit kihűlni. Készítsen habarást négy evőkanál lisztből (én rizslisztet szoktam használni), három tojás sárgájából, egy kevés nádcukorból és óvatosan keverje hozzá a gyümölcshöz. Vigyázzon, ha túl meleg a víz megfőhet a tojás! Amikor besűrítette a szószt, újra tegye vissza a tűzre és rottyantsa össze. Majd verje fel a tojásfehérjét egy kiskanál cukorral, és forgassa bele a masszába. Isteni!

Grillezett répás pomeló:

Ehhez szüksége lesz 4-5 szál sárgarépára, két evőkanál nádcukorra és egy fél pomelóra. Pucolja meg a zöldséget és a gyümölcsöt, majd vágja fel őket. A répát karikákra, a pomelót meg épp ahogy éri. Karamellizálja meg a cukrot és tegye rá a répákat, hagyja, hogy egy kicsit megbarnuljon, majd dobja rá a pomelót is. Tegyen rá fedőt és párolja össze. A citrus íze nagyon finom a répával keverve. Ezt is eheti magában, de grillezett halhoz és csirkemellhez is kitűnő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek