Így válogatják a modelleket a divathétre

Javában zajlanak a 2014-es őszi-téli kollekciókat bemutató divathetek. A New York-i rendezvény kezdete előtt pár nappal 300-400 modell is megfordult a divatházak által rendezett válogatásokon, például a BCBG Max Azria és a Hervé Leger castingján is.

A Huffington Post kíváncsi szerkesztői utánajártak, hogy mi történik a vékony, nyakigláb, szinte kizárólag feketébe öltözött, tűsarkúban tipegő modellekkel a retinaégetően megvilágított váróban, ahol néha akár órákat is eltöltenek, csakhogy bejussanak egy 30 másodperces bemutatkozásra. Mi két hazai modellt is megkérdeztünk arról, hogy hogyan élik meg ezeket a perceket, és hogyan készülnek egy-egy ilyen válogatásra.

A válogatás

A modellek ötös csoportokba verődve várják, hogy bemehessenek a castingszobába, ahol a divatszakma legbefolyásosabb ügynökei, mint Maida Gregori-Boina és Rami Fernandes ülnek az asztalfőn és sasszemmel figyelik, ahogy a modellek oda-vissza sétálnak előttük. Ha a modell felkeltette valaki érdeklődését, megállítják, hogy fotót készítsenek róla. Általában addig castingolnak, míg ki nem választanak a 400 lány közül 30-40 modellt.

„Elengedhetetlen, hogy a lányoknak szép alakjuk, szép nyakuk és formás bokájuk legyen. Fontos, hogy látszódjon rajtuk, érdekli őket amit csinálunk, illetve kell, hogy legyen személyiségük, kisugárzásuk. A személyiséget a modellek szemében megcsillanó finom reakciókból lehet leszűrni, abból, hogy üres tekintettel bámul ránk, abból nem„ – jegyzi meg a Maida & Rami ügynöke.

173780456
Don Arnold / Europress / Getty

Mit mondanak a modellek

„A castingokra mindig sötét színű ruhákban megyek, mert slankít és nem tereli el a figyelmet az arcról sem, a magassarkú pedig kötelező. Sokan kevesebbet esznek előtte vagy valami könnyebb ételt. A válogatásra általában olyan lányok mennek, akiket előzetesen kiválasztottak, mikor odaérnek akkor egyenként mennek a kliensek elé, akik végignézik a könyveinket/képeinket és azok alapján döntik el, hogy kik tetszenek nekik. Egy válogatás lemehet nagyon gyorsan, akár pár perc alatt, vagy több órán át is tarthat. Ez attól is függ, hogy milyen castingról van szó. A bemutatós válogatások sokákig tartanak, mert rengeteg a lány” – válaszolta kérdésünkre a budapesti modell, Christy Heimuth, akit ráadásul Palvin Barbara fedezett fel.

Christy Heimuth
Christy HeimuthFacebook

„Ha városszerte magas, vékony, gyorsított tempóban közlekedő lányokba botlotok, akkor biztos, hogy divathetek vannak. Napi 15 akár 20 válogatásra kell eljutnunk, hiszen a mi érdekünk megjelenni. Alapos felkészülést és tervezést igényel, hogy a megadott időn belül el tudjunk jutni mindenhova, de különösképpen az ún. request castingokra, ahova kérték, hogy menjünk el. Korán kelések, késői fekvés és egész nap csörgő telefon. Legfőképpen ilyen egy átlagos divathét„ – meséli Szepesi Melinda, aki éppen most is válogatásról-válogatásra jár Londonban.

Szepesi Melinda
Szepesi MelindaFacebook

A tanzániai modell, Herieth Paul  a Huffington Postnak elmondta, változó, hogy válogatáson vesz részt a New York-i divathét alatt. "Néha 15-re is elmegyek, de van, hogy csak 5-re megyek el egy nap. Ez attól is függ, hogy hányan kíváncsiak rád. Egy normális napon átlagosan 8 castingra megyek."  Az orosz származású Valery Kaufman arról mesélt, hogy most már ő is belerázódott, de az első szezon kész őrület volt. "De most, hogy már mindenkit ismerek, csakis olyanokhoz járok castingokra, akik újra szeretnének foglalkoztatni. Így valamivel könnyebbé, de azért továbbra is megterhelő."

Zen Sevastyanova eközben arról mesélt, ő hogyan is készül fel a válogatások sorára. "Végzek néhány nyújtó gyakorlatot, és iszom egy pohár citromos vizet, hogy kitisztítsam a szervezetemet. Van, hogy forró zuhanyt veszek vagy hajpakolást kenek fel, hidratálom az arcomat, és felteszek egy kis alapozót, illetve egy kevés pirosítót is. Felesleges a túl sok smink. Hogy az arc izmaim is felébredjenek végzek egy kis arcjógát, majd reggelizem és elindulok. Talán iszom egy kis zöld teát is"

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Ő saját bevallása szerint azon lányok közé tartozik, aki nem hajlandó feketében menni a castingokra. "Hajlamos vagyok arra, hogy azt csináljam, amit a többiek. Annak ellenére, hogy a testünket kell bemutatnunk, nem szeretem a kirívó dolgokat, ami elvonja a kliens figyelmét a szépségről vagy a megjelenésről. Nekem fontos, hogy megmutassam a személyiségemet is, ne pedig csak egy legyek a sok feketébe öltözött lány közül.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek