Pénteki süti: Szilvás citromtorta

Olvasási idő kb. 2 perc

Eheti pénteki sütink egy kicsit több munkát igényel, mint az egyszerű kevert sütik, de megéri: isteni, nyárias szilvás citromtortát kapunk jutalmul. A több munka a vakon sütésből adódik: mivel a tésztára kerül a vastag töltelék, ezért ennél a sütinél elő kell sütni a tésztát (vakon sütés), hogy biztosan átsüljön, de ha ezen túl vagyunk, akkor már csak a tölteléket kell ráadagolni és a többit a sütő elvégzi.

szilvas citromtorta 0
Dívány

Hozzávalók:

Édes omlós tészta:

150 g puha vaj

90 g porcukor

1 db tojás

280 g liszt

1 csipet só

Töltelék:

60 g cukor

3 db tojás

60 g olvasztott vaj

2 (kisebb) citrom leve és reszelt héja

2 evőkanál zsíros tejszín

4 evőkanál Limoncello (citromlikőr) - ha nincs, helyettesíthető citromlével.

60 g darált mandula

4-5 db szilva

1. Elkészítjük a tésztát: A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, végül a sót és a lisztet és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

2. Elővesszük a tésztát és lisztezett gyúródeszkán  kinyújtjuk (kb. a fent megadott mennyiség felére lesz szükségünk, a maradékot tegyük vissza a hűtőbe, vagy süssünk belőle kekszet).

3. A tortaformát kivajazzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. A kinyújtott tésztát a sütőformába helyezzük úgy, hogy minden oldalon 3-4 cm-es pereme legyen. (Ha nem sikerül szépen kinyújtani a tésztát, akkor sincs baj, kézzel nyugodtan igazíthatunk rajta, belenyomkodhatjuk a formába.) Megszurkáljuk a tészta alját villával és sütőpapírt helyezünk rá, amire ráöntünk 1-2 bögre száraz babot, kerámia pitesúlyt, vagy lencsét, hogy lenyomja a tésztát és a sütőben ne tudjon felpúposodni. (vakon sütjük)

5. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a tésztára helyezett sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát.

6. Közben elkészítjük a tölteléket: a szilvákat megmossuk, magjukat eltávolítjuk és cikkekre vágjuk.

szilvas citromtorta
Dívány

6. A krémhez egy tálba mérjük a cukrot, a vajat, a tojást, a tejszínt, a limoncellót, a citrom levét és héját és kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált mandulát és elkeverjük.

6. Az elősütött tésztára rászórjuk a szilvagerezdeket, ráöntjük a krémet és 25-30 perc alatt készre sütjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek