Eheti pénteki sütink egy kicsit több munkát igényel, mint az egyszerű kevert sütik, de megéri: isteni, nyárias szilvás citromtortát kapunk jutalmul. A több munka a vakon sütésből adódik: mivel a tésztára kerül a vastag töltelék, ezért ennél a sütinél elő kell sütni a tésztát (vakon sütés), hogy biztosan átsüljön, de ha ezen túl vagyunk, akkor már csak a tölteléket kell ráadagolni és a többit a sütő elvégzi.
Hozzávalók:
Édes omlós tészta:
150 g puha vaj
90 g porcukor
1 db tojás
280 g liszt
1 csipet só
Töltelék:
60 g cukor
3 db tojás
60 g olvasztott vaj
2 (kisebb) citrom leve és reszelt héja
2 evőkanál zsíros tejszín
4 evőkanál Limoncello (citromlikőr) - ha nincs, helyettesíthető citromlével.
60 g darált mandula
4-5 db szilva
1. Elkészítjük a tésztát: A vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, végül a sót és a lisztet és összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
2. Elővesszük a tésztát és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (kb. a fent megadott mennyiség felére lesz szükségünk, a maradékot tegyük vissza a hűtőbe, vagy süssünk belőle kekszet).
3. A tortaformát kivajazzuk, vagy sütőpapírral béleljük ki, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
4. A kinyújtott tésztát a sütőformába helyezzük úgy, hogy minden oldalon 3-4 cm-es pereme legyen. (Ha nem sikerül szépen kinyújtani a tésztát, akkor sincs baj, kézzel nyugodtan igazíthatunk rajta, belenyomkodhatjuk a formába.) Megszurkáljuk a tészta alját villával és sütőpapírt helyezünk rá, amire ráöntünk 1-2 bögre száraz babot, kerámia pitesúlyt, vagy lencsét, hogy lenyomja a tésztát és a sütőben ne tudjon felpúposodni. (vakon sütjük)
5. Sütőbe toljuk és 15 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket és a tésztára helyezett sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát.
6. Közben elkészítjük a tölteléket: a szilvákat megmossuk, magjukat eltávolítjuk és cikkekre vágjuk.
6. A krémhez egy tálba mérjük a cukrot, a vajat, a tojást, a tejszínt, a limoncellót, a citrom levét és héját és kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált mandulát és elkeverjük.
6. Az elősütött tésztára rászórjuk a szilvagerezdeket, ráöntjük a krémet és 25-30 perc alatt készre sütjük.