Tárkonyos-mustáros sült tanyasi csirke

Ismét csak új szerzőnk mutatkozik be. Révai Juli neve, a Marsbéli Boltból lehet ismerős. Juli nap mint nap főz, és aztán a kaját ki is viszik annak, aki kéri. A receptjeivel pedig nem irigy, nekünk is szállít belőlük. Elsőnek egy sültcsirke-recept jön.

Ez egy egyszerű recept, ahol elég sokat számít, hogy milyen a csirke, amiből nekiállunk. Ha van rá módunk, próbáljunk meg tanyasi - ilyen hiperekben, szuperekben is kapható - vagy háztájiban nevelt jószágot szerezni, sokkal finomabb lesz, mint a csirkegyári változat. A kevésbé intenzív körülmények között nevelt csirkék lassabban érik el a vágósúlyt/méretet, más lesz a hús állaga is, persze sajnos többe is kerülnek.

Hozzávalók

1 nagy csomó friss tárkony levelei összevágva, szára félretéve
2 nagyobb hagyma nagy cikkelyekre vágva
2 nagyobb répa nagyobb darabokra vágva
3 szál angol zeller
1 édeskömény, nagyobb darabokra vágva
100ml olívaolaj
1 fej fokhagyma héjastul szintén nagyobb darabokra tépkedve
2 db kb 1,2 kg-s tanyasi csirke
1 citrom negyedelve
2 ek dijoni mustár

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a tárkony levágott szárait, magas hőfokon 5-10  perc alatt. Közben a csirkéket megmossuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és a belsejébe tömjük a citromokat. A lábait összeköthetjük, mint a képen.

A zöldségeket tepsibe szórjuk, rárakjuk a csirkéket mellel lefelé, lefedjük fóliával, és kb 1,5 óráig sütjük. Amíg sül, a tárkonyleveleket összekeverjük a mustárral és egy pici olívaolajjal.

Ha letelt az idő, kivesszük a csirkét, megnézzük mennyire puha (ha még messze van, tegyük vissza) és ha már alakul, a mustáros-tárkonyos cuccal jól bekenjük a bőrét.

tanyasi csirke

200 fokra emeljük a hőmérsékletet, visszatesszük, és mindkét oldalán még sütjük nagyjából 15-15 percet, de pontos időt nem lehet mondani, addig sütjük, amíg a bőre is szép ropogós lesz. Mi sajtos tört karfiolt adtunk hozzá.

Révai Juli

Oszd meg másokkal is!
Mustra