Süteménydömping előtt: epersaláta

Már majdnem itt az eperszezon, a piacon ugyanis mindenhol kapható, az illata is alakul, de az édessége még nem az igazi. Addig is, amíg el nem kezdődik az epres sütemények, krémek dömpingje, itt egy kis saláta.

 


A mézédes eper csodálatos csemege egy kevés valódi balzsamecettel. Nem mondom, hogy rögtön meggyőztem ezzel az állításommal azokat, akik csak tejszínhabbal szeretik, de a bátrabbak, akik megkóstolták, mind beleszerettek az eper „olaszos” változatába. Vannak akik sűrűre beforralják előtte a balzsamecetet, én egyszerűen az üvegből rálocsolom a félbevágott eperre, pár percig hagyom állni és utána eszem is.

Csakhogy a mostani, még  savanykás gyümölcs így nem élvezhető, annál inkább, ha hozzákeverünk egy csokor enyhén csípős, friss rukkolát, vagyis borsmustárt, és egy kevés extraszűz olívaolajat! Ha még pár falatnyi bivaly mozarellát is sikerül a tetejére tépkedni, akkor a férfiak is egész elfogadhatónak találják a salátát, de szerintem ez utóbbi el is maradhat.
Ez a saláta tökéletesen illik a marha steak-hez, de előételként sem utolsó, már ha időben abba tudjuk hagyni, és nem lakunk jól vele a főétel előtt!
Fél kiló eperhez 4 evőkanál balzsamecet, 2 kanál olívaolaj, és egy doboznyi, vagyis 25 dkg rukkola szükséges.
További írások a Fűszer és Lélek blogon.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra