Hűsítő, indiai ihletésű joghurtdesszert

(Ha már trópusi éghajlat uralkodik nálunk is, akkor miért ne kölcsönözzük ki az ehhez szokott népek ételeit, bizonyára ők tudják a legjobban, mivel lehet ilyen klímában túlélni.)

 A shrikhand egy népszerű és elterjedt nyugat-indiai hagyományos édesség, amely India Maharashtra régiójából származik. Itt gyakran nagy ünnepségeken, esküvőkön szolgálják fel. Hűsítő, nem túl édes desszert, plusz bónusz, hogy kifejezetten alacsony kalóriatartalmú, mutatós és kb.5 perc alatt elkészül. A kardamomtól  lesz kifinomultabb, mint egy sima gyümölcsös joghurt –ennek az egzotikus, hűs, kissé kámforos fűszernek az íze kifejezetten markáns, aki először kóstolja, lassan ismerkedjen vele.

Az eredeti elkészítési mód szerint sűrű joghurtot kevernek ki cukorral, sáfránnyal és kardamommal, ezt szórják meg durvára vágott pirított pisztáciával és mandulával. A krémhez lehet gyümölcsöt, vagy gyümölcspépet adni –a mangó pl. nagyon autentikus lenne (így Indiában amrakhand-nak hívnák). A „magyarosított” verzióban a sáfrányt most elhagytuk, a mangót pedig őszibarackkal helyettesítettük –utóbbi egészen különlegesen finom párost alkot a kardamommal.


Hozzávalók (személyenként):
1,5 dl sűrű, krémes joghurt*
1 érett őszibarack
1ek méz
3-4 szem egész kardamom megtörve, vagy 1/2kk őrölt
egy-egy marék pirított mag (pisztácia, mandula, mogyoró –ami van) – nem sózott!

Ha egész kardamomot használunk, megtörjük mozsárban, a zöld héját kidobjuk, és a magokat minél finomabbra törjük. Az őszibarackot meghámozzuk, magját eltávolítjuk, kockákra vágjuk. A hozzávalókat botmixerrel pépesítjük. Poharakba töltjük, és megszórjuk szárazon pirított natúr magokkal (mandula, pisztácia, mogyoró, vagy ami épp rendelkezésre áll) Jéghidegen tálaljuk.

*A joghurtnak sűrű, krémesnek kell lennie, nem folyékonynak. Erre legalkalmasabb az ún. görög joghurt, amely kapható pl. a Culinaris-ban. Házilag úgy lehet a megfelelő állagot előállítani, hogy egy tiszta pamut anyagban (vagy muszlinban) felakasztjuk és néhány órán át „kicsöpögtetjük” a hagyományos joghurtot, így jó sűrű lesz. Esetleg érdemes fele joghurt, fele tejföl keverékét használni, hogy ne legyen annyira savanykás íze.

http://chiliesvanilia.blogspot.com/

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek