Magas bérpótlékot kaphat, aki így dolgozik, de nem mindenki teheti meg

GettyImages-1493652768
Olvasási idő kb. 3 perc

Számtalan munkakört érint az éjszakai munkavégzés, de kevesen vannak tisztában ennek feltételeivel. Éjszaka nem dolgozhat akárki, ám akik igen, azok közül sokan bérpótlékra is jogosultak lehetnek.

A törvényben rögzített feltételek szerint éjszakai munkának a 22 és 6 óra közötti időszakban teljesített munkavégzés számít. Mivel a nappal végzett munkához képest extra megterhelést jelent, egyes esetekben bérkiegészítő pótlék is jár érte. 

A HR Blog.hu foglalta össze szakértő segítségével mindazt, amit erről a típusú munkavégzésről tudni érdemes. 

Egyes munkakörökben nem jár bérpótlék éjszakára
Egyes munkakörökben nem jár bérpótlék éjszakárabaranozdemir / Getty Images Hungary

Az éjszakai munka idejére bérpótlék is járhat

Bár a Munka Törvénykönyve útmutatást ad azzal kapcsolatban, hogy milyen munkavégzés számít éjszakai munkának, a munkáltatók kollektív szerződése ettől a munkavállaló javára akár el is térhet. Akadhatnak tehát olyan munkahelyek, melyekben a törvényileg meghatározott időintervallumnál tágabb időszakra járnak a kedvezmények. 

Számtalan olyan munkahely és állás van, ahol az éjszakai rendelkezésre állás a munka jellegéből fakadóan természetes. Ez esetben, például egy éjjeli őri foglalkozás során  az éjszakai munkavégzés önmagában nem minősül rendkívüli munkaidőnek. 

Amikor azonban igen, akkor a munkavállaló a fizetésén felül az éjszaka munkával töltött órákra bérpótlékra is jogosult. Ennek mértéke, amennyiben az egy órát meghaladja, és este 22 óra után, de reggel 6 óra előtt végzett munkáról van szó, az  éjszakai bérpótlék mértéke 15 százalék.

A bérpótlék és a műszakpótlék nem fér meg egymás mellett

"Nem jár viszont éjszakai pótlék a munkavállalónak, ha műszakpótlékra jogosult. Műszakpótlékra (30 százalék) a 18 és 6 óra között történő munkavégzés esetén a munkavállaló akkor jogosult, ha a beosztás szerinti napi munkaideje kezdetének időpontja rendszeresen változik. A változást akkor kell rendszeresnek tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van" - írja a HR Blog.hu. 

Mivel az  éjszakai munkavégzés a munkavállaló számára fizikai és mentális szempontból is fokozott megterhelést jelent és a dolgozó életvitelére is is kihat, a törvény az éjszakai munkával kapcsolatban több tilalmat és korlátozó szabályt tartalmaz bizonyos munkavállalói csoportok védelme érdekében.

Nem mindenki dolgozhat éjszaka

  • A munkavállaló várandóssága megállapításától gyermeke 3 éves koráig nem végezhet éjszakai munkát.
  • A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló gyermeke 3 éves koráig nem végezhet éjszakai munkát.
  • A  18. életévét be nem töltött munkavállaló nem végezhet éjszakai munkát.
  • Nők a legkisebb gyermekük 3 éves korától 10 éves koráig csak írásbeli megállapodást követően végezhetnek éjszakai munkát.
  • Ha a munkakörre vagy munkavállalóra megállapított egészségkárosító kockázat áll fenn, akkor éjszakai munka esetén a beosztás szerinti napi munkaidő a 8 órát nem haladhatja meg a törvény értelmében.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek