Lakáseladás: kell hozzá ingatlanos? Szavazz!

GettyImages-565954717

Lakásunk eladása életünk fontos eseményeinek egyike, mert hosszú időre befolyásolja nemcsak lakhatásunk körülményeit, de anyagi helyzetünket is. Milliókról kell felelősen döntenünk, és ehhez sokak szerint szakember segítségére is szükség van. Mások viszont úgy gondolják, egyedül is simán lezongorázzák a folyamatot. Kinek van igaza?

A piacot ismerő szakember véleményére támaszkodva sokak szerint könnyebben és gyorsabban kel el az ingatlan. Mások viszont úgy gondolják, az eladási árba épített jutalék (akárkinek is kell megfizetnie) olyan költség, amit jobb lenne megspórolni. Heti kérdésünk így szól: Kell-e a lakáseladáshoz ingatlanos?

Mi a bajunk az ingatlanosokkal?

Kevés olyan erős gyanakvással szemlélt és alulértékelt szakma van, mint az ingatlanközvetítőké. Olyan meg, aminek a létjogosultságát ilyen rendszerességgel kérdőjeleznék meg, tényleg nem sok. Hogy mi lehet az oka az ellenszenvnek és a gyanakvásnak? Valószínűleg az, hogy ez is, mint sok más feladat, kívülről sokkal egyszerűbbnek néz ki, mint amilyen valójában.

Én is fel tudom venni a telefont? Mindent tudok a lakásomról? Úgyis otthon kell lennem, amikor jönnek megnézni? Naná. Minek kellene ehhez külső segítség? – kérdezik sokan. Nem segíti a pozitív reputációt az sem, hogy ezekért a sokak által megkérdőjelezett tevékenységekért egészen jó fizetésre is szert tehetnek az ingatlanügynökök. Egy ügyes ingatlanos (a gyakorlatban ez éjt nappallá téve dolgozót jelent) havi szinten akár egymillió forintot is hazavihet, ez pedig sokaknak visszatetsző. Tényleg háromszor annyit keres az a fickó, aki többek közt az én lakásomból él, mint én? Ez sokszor még úgy is soknak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy egy ingatlanos keresete sokszor olyan, mint a kutya vacsorája. A mostaninál jóval kisebb válság is elég ahhoz, hogy az üzletek száma és ezzel együtt a bevételük is drasztikusan csökkenjen.

Ezek az eladók alapvető kifogásai. Az ingatlanosszakma szerint a rossz reputáció alapvető oka, hogy a felkészült és lelkiismeretes szakemberek mellett valóban nagyon sok a kókler, olyan képzetlen ingatanos, aki gyakorlatilag nem tesz hozzá az eladási folyamathoz. Ezt az eladók is meg tudják erősíteni. Napi tapasztalat, hogy egyes ingatlanosok mennyire tisztességtelenül járnak el, amikor épp eladó lakásokat keresnek. Olvasóink közül is biztosan sokan találtak postaládájukba bedobva kedves-bájos, magánszemélytől származónak tűnő üzenetet (én például apró virágrajzzal díszítettet is) olyan szöveggel, mint hogy „kifejezetten ebben a házban keresek eladó lakást”. A magánjellegű keresésnek, beleszeretős sztorinak álcázott kis üzenet mögött jellemzően ingatlanos áll, aki pont ugyanilyen cetlit dobott a környék összes postaládájába.

A fenti okok együtt vezetnek oda, hogy az eladók egy jelentős része gyanakvással szemléli az ingatlanosszakmát. Olyannyira, hogy a magánzóként feladott hirdetések egyik csaknem állandó attribútuma az „ingatanosok kíméljenek” kitétel. Nézzük, milyen pró és kontra érvek hangzanak el, ha arról beszélgetünk, hogy ingatlanossal vagy anélkül próbáljunk-e túladni a lakásunkon.

Pénz

Ha lakáseladásról vagy -vásárlásról van szó, természetes, hogy a pénz óriási szerepet játszik, hiszen milliós összegekről és legnagyobb vagyontárgyunkról van szó. Az eladók egy része sokallja az ingatlanközvetítők által felszámított jutalékot, aminek az összege közvetítő cégtől és a szerződés kizárólagosságától függően jellemzően 1 és 3 százalék között mozog. Százalékban kifejezve ez persze nem tűnik soknak, de ha egy 40 milliós ingatlan árára vetítjük, rögtön négyszázezerre jön ki a legkedvezőbb jutalék, de felmehet akár 1,2 millióig is. Tényleg megér nekem ennyit, hogy ez a fickó feltegyen egy hirdetést néhány adatbázisba és kijöjjön hozzánk a vevőjelölttel, amikor amúgy én is otthon vagyok? – teszik fel a kérdést sokan.

Igen ám, de ezt valójában nem az eladó, hanem a vevő fizeti – emelik ki az ingatlanosok. A jutalék összegét az eladóval való megbeszélés után teszik rá arra az árra, amennyit az eladó kapni szeretne, vagyis ennyivel magasabb áron dobják piacra a lakást. Az meg már a vevő döntése, hogy annyiért megéri-e neki az a lakás vagy sem, de nem valószínű, hogy ekkora és ennél jóval magasabb összegeknél ez a néhány százalék számítson. Annál is inkább, mivel a piacon lévő ingatlanok nagyobb része (minden eladói ellenállás ellenére) ingatlanosoknál van, így nem keletkezik árhátrány abból, ha a miénket is jutalékostul kínálják.

Az eladók egy része mégis úgy spekulál: ha a vevőnek ennyivel többet is megér, nyugodtan kínálhatná ő is ennyivel többért az ingatlant, így ez a pluszpénz (ami akár milliós nagyságrendű is lehet) az ő zsebében maradna. 

Megint mások azonban hozzáteszik, az ingyenes sem ingyenes, vagyis az ingatlanos felfogadásának valójában nem az az alternatívája, hogy minden költség nélkül magunknak megcsináljuk ugyanazt.  Bár igaz, hogy költségek nélkül helyezhetünk el a különböző hirdetési oldalakon szöveget, de nagyon sokszor a hirdetést valóban láttató extra szolgáltatásokért már fizetni kell. Ha csak a tizedik vagy a huszadik találati oldalon jelenik meg a miénk, egyáltalán nem biztos, hogy hamar találunk vevőt, így ha ingyen is indulunk, előbb-utóbb beruházunk a kiemelésekbe és más extrákba is – mondják azok, akik már végigmentek ezeken a stációkon. 

Mit is kell csinálni?

Sokan vannak, akik azért nem üzletelnének ingatlanossal, mert nem látják az általa hozzátett pluszt. Mert mit is csinál tulajdonképpen egy ingatlanos? Csinál valami olyasmit, amit én ne tudnék? Manapság, amikor sokan a külföldi utazásainkat és az esküvőnket is teljesen önjáróan szervezzük meg, és az ingatlaneladásra is egy sor praktikusan használható és könnyen elérhető felület van, miért ne lehetne ezt is saját szakállra intézni? Sokan vannak úgy vele, hogy e felületek és a neten összegyűjtött tudás segítségével ők is meg tudják csinálni, amit kell.

Lakást fotózni, hirdetést szövegezni és egy kifejezetten erre fejlesztett honlapra mindezt feltenni nem haladja meg a képességeinket, igaz? Ráadásul a munka érdemi részéhez úgyis kellenek az eladók. Ha a saját maguk által aktuálisan lakott lakást hirdetik, úgyis ők lesznek otthon, amikor jönnek a lakásnézők, tehát arról sincs szó, hogy az ingatlanszaki átveszi tőlünk a mutogatás terhét. Miért fizetnék akkor neki? – teszik fel sokan a kérdést.

Ez olyan nagy dolog?
Ez olyan nagy dolog?Zero Creatives / Getty Images Hungary

Az ingatlanosszakma másképp látja mindezt. Ők úgy gondolják, bőven van hozzáadott érték a napi munkájukban. Nem ugyanaz egy lakásról mobillal lőni néhány fércképet, vagy profi fotóssal befotóztatni és esetleg home stageingelni. Nem ugyanaz a lakásról személyes tapasztalatok és némi érzelmi elköteleződés mellett mindenfélét beszélni az érdeklődőknek, vagy a piac igényeire reagálva kidomborítani az előnyöket. Ami pedig a telefont illeti: az érdeklődők egyáltalán nem biztos, hogy olyan időpontban telefonálnak, amikor az az eladónak épp megfelelő. Ezzel szemben az ingatlanszakemberek jellemzően bármikor hívhatók, vagyis a bevonásukkal nincs elszalasztott hívás és ezzel együtt potenciális vevő.

Biztonság

Vannak, akik azért dolgoznak ingatlanossal, mert biztonságosabbnak érzik az adásvételüket, ha a folyamatban egy ezzel foglalkozó szakember is részt vesz. Segít a megfelelő ár kialakításában, hogy ne kínáljuk hónapokig túlárazottan az ingatlant, vagy ne adjunk meg túl alacsony árat, ellenőrzi a lehetséges vevőket, és igyekszik kiszűrni például az ingatlanra specializálódott csalókat. Jó esetben pontosan tudják, hogy melyik általuk kezelt ingatlant hova, kiknek ajánlják, és hogy mik azok a tulajdonságok, amelyeket hangsúlyozni kell a hirdetés szövegében és a lakás bemutatásakor. Figyelmük van arra is, hogy a lakásmutatást olyan napszakra időzítsék, amiben az a legszebb arcát mutatja, stb. Fontos az is, hogy az ingatlanosok, amennyire lehetséges igyekeznek a valódi érdeklődőket a lakáshoz vinni, vagyis olyanoknak ajánlják a lakást, akiknek valóban találkozik az előzetesen felmért igényeikkel. Amikor gerilla módon ingatlanozik az egyszeri eladó, sokszor nagy a kockázat, hogy feleslegesen dolgozik, és olyanoknak mutatja a lakást, akik bizonyos szempontok miatt eleve kizárt, hogy megvegyék.

Mások viszont azt emelik ki, hogy az adásvételi folyamat biztonságát végső soron nem az ingatlanos, hanem az ügyletet kísérő ügyvéd teremti meg, aki szavatolja, hogy ne érje kár az eladót. Mivel nélküle eleve nem is lehetséges adásvétel, és mivel neki eleve szintén jutalékot, nem is keveset kell fizetni, bőven elég ennyit költeni a biztonságra. A többi mesterfogást az ember meg simán elsajátítja. 

Uniformis

Vannak, akik azért nem szívesen közösködnek ingatlanossal, mert a lakáshirdetéseket átnézve azt látják, hogy azok teljesen egy kaptafára készülnek, és meggyőződésük, hogy ők frappánsabb és egyedibb hirdetési szöveget és képeket tudnának készíteni. Abban, hogy a hirdetések szövegében nagyon sok az ismétlődés, és hogy ettől már nem is igazán jelentenek semmit az abban megjelenő hangzatos fordulatok, igazuk lehet. Nemrégiben mi is összeállítottunk egy ezzel kapcsolatos (természetesen túlzásoktól sem mentes) szótárt. És az is szépen látszik, hogy például az autós hirdetéseknél mennyi hozzáadott értékkel bír, ha tulajdonosa az előnyök és a hátrányok szellemes bemutatása mellett egyedi szöveggel kínálja eladásra azt. Miért ne működne ugyanez a lakásoknál is?

Mások viszont azt mondják, hogy ingatlanos és ingatlanos között is óriási a különbség, és a munkáját jól végző szakember nem jön ezekkel a klisékkel, és olyan hirdetési szöveget fogalmaz majd meg, ami egyedileg illeszkedik az ingatanhoz. Annál is inkább, hiszen neki is az az érdeke, hogy a lakást a lehető leghamarabb és a legjobb áron adják el. Ha érti a dolgát, olyan szöveget állít majd össze, amivel az eladó is tud azonosulni.

Pluszszolgáltatások

Az ingatlanközvetítő irodák, emelik ki az ott dolgozók, messze többet nyújtanak, mint segítő kezet az eladáshoz. A legtöbbnél olyan pluszszolgáltatások is elérhetők megbízható szakemberektől, amelyeknek az elintézése további erőforrást igényelne az eladó részéről. A legtöbb irodában az adásvétel mellett egy füst alatt elintézhető az energetikai tanúsítvány vagy a hitelügyintézés, ami sok időt megtakaríthat.

Mások épp ezt szemlélik gyanakvással. Úgy vannak, vele, hogy nem az alapján szeretnének ügyvédet vagy hitelt választani, hogy az adott ingatlaniroda éppen kivel van kapcsolatban, hanem szeretnének saját maguk tájékozódni és a legkedvezőbb megoldást megkeresni. Nekik is igazuk lehet.

És te mit gondolsz? Lakásvásárlás, eladás: kell hozzá ingatlanos?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek