Sokan talán abszurdnak találják majd Michelle Francl professzor javaslatát, akik szerint nem savanyítani vagy édesíteni, sokkal inkább sózni kell a teát ahhoz, hogy igazán kellemes legyen az íze. Kutatási eredménye még a britek érdeklődését is felkeltette, sőt mi több, némiképp fel is háborította. A szigetország hivatalos képviselői meg vannak győződve arról, hogy ha valaki, akkor egy brit sokkal jobban tudja, mi szükséges egy jó tea elkészítéséhez. Nem véletlen, hogy a teázási kultúra az Egyesült Királyságból ered, ahol becslések szerint naponta százmillió csésze teát isznak meg az emberek.

Nemcsak az ételeinket teszi ízletesebbé vagy tetszetősebbé, hanem számos egészségügyi előnye is van ennek a zöldségnek.
Tovább olvasomÍgy változik meg a tea íze a sótól
Nem ez az első alkalom, hogy a teafogyasztás vitákat vált ki az Atlanti-óceán két partján. A gyarmati Massachusetts állambeli Bostonban 1773-ban tüntetők 300 teával teli ládát dobtak a kikötőben a vízbe, ily módon tiltakozva a brit adók ellen.

A különös felfedezésével előállt kémiaprofesszor a britek kijelentésére reagálva elmondta: semmiképpen nem akart diplomáciai incidenst. Sőt azt is a nyilvánosság elé tárta, hogy felfedezése nem új keletű, hiszen azt, hogy a só kifejezettem jót tesz a tea ízének, már a nyolcadik században született kínai kéziratok is megemlítik, melyeket Francl professzor fel is használt kutatása során, hogy tökéletesíthesse a teakészítés receptjét.
Az amerikai szakember hangsúlyozta: munkájának újdonsága abban rejlik, hogy míg eddig csak az ízlés diktálta, most pedig már vegyészprofesszorként tudományosan is bebizonyította, hogy sokkal ízletesebb lesz a tea, ha egy csipetnyi sót teszünk bele.
A kutató azt is elmagyarázta, mi ennek az oka. Kiderült, hogy a só blokkolja azt a receptort, ami a tea kesernyés ízét okozza.
Mikróban soha ne melegítsünk vizet a teához
Francl professzor további ötletekkel is ellátta a tea szerelmeseit annak érdekében, hogy a lehető legfinomabb forró ital kerülhessen a csészéjükbe. A szakember azt javasolja, hogy a filteres tea helyett használjunk inkább teafüvet, tealeveleket, és folyamatosan kevergessük az italt, hogy a tea alapanyaga jól elkeveredjen a vízzel és a tejjel. Véleménye szerint az ital felületén megjelenő „söpredéket” egy kis facsart citromlével is jól eltávolíthatjuk.

További praktikus javaslata, hogy a teázáshoz használjunk alacsony, de vastag falú bögrét vagy csészét, hogy minél tovább melegen tudjuk tartani az italunkat. A biztos eredmény érdekében javasolja, hogy a teához ne csak a vizet, hanem a bögrét és a tejet is melegítsük fel, és az utóbbit csak a tea felöntése után adjuk hozzá az italunkhoz.
De a legfontosabb tanácsa az, hogy soha, de soha ne melegítsük fel a vizet mikrohullámú sütőben. Ennek egyik oka az, hogy mikrohullámú sütőben semmit nem egészséges megmelegíteni, másrészt a tea sem lesz olyan finom, mint ha a vizet forralnánk.
A só a csokoládénak is jót tesz

„A só azonban nem csak sózásra, vagy arra alkalmas, hogy ízletesebb legyen a tea. A só az édes ételek készítésekor is igen jó szolgálatot tesz, gondoljunk csak a sós karamellára. Nem véletlenül teszünk belőle, ha csak egy csipetnyit is, az édes sütemények tésztájába, sőt édes krémekbe is, legyen az gyümölccsel ízesített vagy vaníliás. De a legjobbat a csokoládés finomságokkal teszi a só, ami ebben az esetben igazi ízfokozóként működik.
A só ugyanis kiemeli a csokoládéban lévő kakaó kesernyés, karakteres ízét.
Különösen igaz ez például akkor, amikor nagyon jó minőségű étcsokoládéval ízesítünk valamit, például, ha csokis szuflét vagy amerikai csokitortát készítünk” – mondja Nagy Zoltán mesterszakács, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mesteroktatója.
Gondoltad volna, hogy a kovászos uborkát, a tökfőzeléket vagy a túrós lepényt is ugyanaz a gyógynövényként is alkalmazható, antioxidánsokban gazdag fűszer ízesíti, ami telis-tele van C- és A-vitaminnal? Ha szeretnéd tudni, melyik ez az igen sokoldalú fűszerünk, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés