Mindenki kidobja, pedig kincset ér: a legfinomabb ételek készíthetők el belőle

Pásztor Liliána
GettyImages-523110226
Olvasási idő kb. 3 perc

Már megint kidobtad a narancs- vagy a banánhéjat? Akkor lehet, hogy épp a legértékesebb résztől szabadultál meg. Nemcsak ehető, hanem ízletes és környezetbarát megoldásokat is rejthetnek ezek az hulladéknak tartott részek.

Sokan automatikusan a szemetesbe dobják a gyümölcsök és zöldségek héját. A banánhéjtól a gyömbérhéjig számos „feleslegesnek” hitt növényi rész gazdag rostban és vitaminokban, sőt, a héjak kreatív újrahasznosítása nemcsak egészséges, de környezettudatos is – hiszen a globális élelmiszerpazarlás évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent, ami az üvegházhatású gázok 8 százalékáért felelős.

Ezeket használd fel, ha nem szeretnél pazarolni

Narancshéj: egy kis türelemmel igazi ínyencség válhat belőle; házi lekvár, kandírozott héj, narancsszirup – mindegyik remek reggeli vagy desszertalap. Ha valaha is próbáltad elkészíteni Paddington kedvencét, a klasszikus angol marmelédot, tudod, hogy nem villámgyors – de az eredmény és az illat kárpótol. 

A narancshéj nemcsak illatos, hanem finom maradékmentő megoldás is!
A narancshéj nemcsak illatos, hanem finom maradékmentő megoldás is!Roberto Machado Noa / Getty Images Hungary

Ananászhéj: a mexikói eredetű tepache egy könnyen elkészíthető, enyhén erjesztett ital, amit az ananász héjából készítenek. Nemcsak probiotikumokat tartalmaz, de frissítő is – egy kis gyömbérrel vagy lime-mal tovább fokozható az élmény.

Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó

Kíváncsi vagy, kié lesz idén Az Év Irodája díj? Érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai?

2025. április 30-án 15. alkalommal rendezik meg Az Év Irodája verseny legnagyobb eseményét, ahol az esti díjátadó mellett szakmai kiállítások és konferenciaprogramok is várnak rád!

Részletes program és jegyek itt!

Gyömbérhéj: a legtöbben hámozva használják, pedig a héj a gyömbér igazi titkos fegyvere – antioxidánsok, vitaminok, sőt, természetes ízfokozók rejlenek benne. Levesekben, teákban vagy akár por formában is kiváló fűszer.

Sütőtökhéj: a tök héját és magjait ropogós chipsszé vagy levesfeltétté változhatjuk. Egy kis olívaolaj, só és fűszer, majd irány a sütő vagy az air fryer – és már kész is a házi nassolnivaló.

Vöröshagymahéj: elsőre furcsán hangzik, de nemcsak ételbe kerülhet; természetes textilfestékként is remekül működik. A hagymahéjból főzött oldat különböző árnyalatokat ad a pamutnak, lenvászonnak – még egy zoknit is őszi színekbe öltöztethetsz vele.

Rendkívül fontos azonban, hogy fogyasztáshoz kezeletlen, bio minőségű terméket válasszunk, hiszen a zöldségek és gyümölcsök héját is gyakran kezelik vegyszerekkel a frissesség megőrzése és a kártevők elleni védekezés érdekében.

Ha kíváncsi vagy, hogyan kezdhetsz bele a zero waste életmódba, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is.

Múzsák a csók után irodalmi est

Egy különleges estére számíthat, aki velünk tart, amely során életutak, művészet és anyaság fonódik össze a színpadon. Hernádi Judit és Tarján Zsófia őszintén mesélnek anya-lánya kapcsolatukról: hogyan élte meg a művésznő a gyermekvállalást, milyen érzés volt Zsófinak híres édesanya mellett felnőni.A könyvben szereplő nők történeteiről Bálint Lilla szerző mesél, míg Hernádi Judit egy-egy megrázó vagy felemelő könyvrészletet olvas fel. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek