Sokan rosszul lesznek a gondolatától is, pedig ilyen a tökéletes tea

GettyImages-1711587476 (1)

Ugyan kinek jutna az eszébe a teájába a citrom, a cukor vagy a tej helyett bármit is beletenni? Amerikai tudósok most a briteken is túltesznek, és azt állítják, hogy megtalálták a tökéletes tea titkát. Éppen ezért azt javasolják, hogy ha valóban egy finom teára vágyunk, akkor az eddigiektől teljesen eltérően kell ízesítenünk a forró italunkat.

Sokan talán abszurdnak találják majd Michelle Francl professzor javaslatát, akik szerint nem savanyítani vagy édesíteni, sokkal inkább sózni kell a teát ahhoz, hogy igazán kellemes legyen az íze. Kutatási eredménye még a britek érdeklődését is felkeltette, sőt mi több, némiképp fel is háborította. A szigetország hivatalos képviselői meg vannak győződve arról, hogy ha valaki, akkor egy brit sokkal jobban tudja, mi szükséges egy jó tea elkészítéséhez. Nem véletlen, hogy a teázási kultúra az Egyesült Királyságból ered, ahol becslések szerint naponta százmillió csésze teát isznak meg az emberek.

Így változik meg a tea íze a sótól

Nem ez az első alkalom, hogy a teafogyasztás vitákat vált ki az Atlanti-óceán két partján. A gyarmati Massachusetts állambeli Bostonban 1773-ban tüntetők 300 teával teli ládát dobtak a kikötőben a vízbe, ily módon tiltakozva a brit adók ellen.

A legfrissebb felfedezés szerint a teát nem cukrozni kell. A só tesz igazán jót a tea ízének
A legfrissebb felfedezés szerint a teát nem cukrozni kell. A só tesz igazán jót a tea ízénekChristopher Furlong / Getty Images Hungary

A különös felfedezésével előállt kémiaprofesszor a britek kijelentésére reagálva elmondta: semmiképpen nem akart diplomáciai incidenst. Sőt azt is a nyilvánosság elé tárta, hogy felfedezése nem új keletű, hiszen azt, hogy a só kifejezettem jót tesz a tea ízének, már a nyolcadik században született kínai kéziratok is megemlítik, melyeket Francl professzor fel is használt kutatása során, hogy tökéletesíthesse a teakészítés receptjét.

Az amerikai szakember hangsúlyozta: munkájának újdonsága abban rejlik, hogy míg eddig csak az ízlés diktálta, most pedig már vegyészprofesszorként tudományosan is bebizonyította, hogy sokkal ízletesebb lesz a tea, ha egy csipetnyi sót teszünk bele.

A kutató azt is elmagyarázta, mi ennek az oka. Kiderült, hogy a só blokkolja azt a receptort, ami a tea kesernyés ízét okozza. 

Mikróban soha ne melegítsünk vizet a teához

Francl professzor további ötletekkel is ellátta a tea szerelmeseit annak érdekében, hogy a lehető legfinomabb forró ital kerülhessen a csészéjükbe. A szakember azt javasolja, hogy a filteres tea helyett használjunk inkább teafüvet, tealeveleket, és folyamatosan kevergessük az italt, hogy a tea alapanyaga jól elkeveredjen a vízzel és a tejjel. Véleménye szerint az ital felületén megjelenő „söpredéket” egy kis facsart citromlével is jól eltávolíthatjuk.

Finomabb lesz a tea, ha filteres kiszerelés helyett tealeveleket használunk
Finomabb lesz a tea, ha filteres kiszerelés helyett tealeveleket használunkKevin R. Morris / Getty Images Hungary

További praktikus javaslata, hogy a teázáshoz használjunk alacsony, de vastag falú bögrét vagy csészét, hogy minél tovább melegen tudjuk tartani az italunkat. A biztos eredmény érdekében javasolja, hogy a teához ne csak a vizet, hanem a bögrét és a tejet is melegítsük fel, és az utóbbit csak a tea felöntése után adjuk hozzá az italunkhoz.

De a legfontosabb tanácsa az, hogy soha, de soha ne melegítsük fel a vizet mikrohullámú sütőben. Ennek egyik oka az, hogy mikrohullámú sütőben semmit nem egészséges megmelegíteni, másrészt a tea sem lesz olyan finom, mint ha a vizet forralnánk.

A só a csokoládénak is jót tesz

A só csak tovább fokozza a csokoládéban lévő kakaó ízét
A só csak tovább fokozza a csokoládéban lévő kakaó ízétLauri Patterson / Getty Images Hungary

„A só azonban nem csak sózásra, vagy arra alkalmas, hogy ízletesebb legyen a tea. A só az édes ételek készítésekor is igen jó szolgálatot tesz, gondoljunk csak a sós karamellára. Nem véletlenül teszünk belőle, ha csak egy csipetnyit is, az édes sütemények tésztájába, sőt édes krémekbe is, legyen az gyümölccsel ízesített vagy vaníliás. De a legjobbat a csokoládés finomságokkal teszi a só, ami ebben az esetben igazi ízfokozóként működik.

A só ugyanis kiemeli a csokoládéban lévő kakaó kesernyés, karakteres ízét.

Különösen igaz ez például akkor, amikor nagyon jó minőségű étcsokoládéval ízesítünk valamit, például, ha csokis szuflét vagy amerikai csokitortát készítünk” – mondja Nagy Zoltán mesterszakács, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mesteroktatója.

Gondoltad volna, hogy a kovászos uborkát, a tökfőzeléket vagy a túrós lepényt is ugyanaz a gyógynövényként is alkalmazható, antioxidánsokban gazdag fűszer ízesíti, ami telis-tele van C- és A-vitaminnal? Ha szeretnéd tudni, melyik ez az igen sokoldalú fűszerünk, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra