Dió, mogyoró, szezámmag: ezek az összetevők február óta nem kerülhetnek be a közétkeztetésben kínált ételekbe. Ez hatalmas megnyugvást jelenthet a súlyos allergiával élő gyerekek és szüleik számára, de addig, ameddig otthon bepakolhatnak ilyesmit a szülők gyermeküknek, nem lehet senki nyugalma teljes.
Ha egy osztályban ismerten allergiás gyermek tanul, remélhetőleg a teljes közösséget tájékoztatták arról, milyen élelmiszerek jelentenek közvetlen életveszélyt az érintett diák számára, és ezeket közös megegyezés alapján senki sem viszi be oda.
Olyan szigor azonban nem érinti az otthonról bevitt ételeket, mint amilyen a közétkeztetésben érvényesül
– az otthonról hozott ételek kapcsán az érintett gyermek szüleire hárul a többiek tájékoztatása, az allergiával kapcsolatos kérés, és a folyamatos emlékeztetés feladata is.

A veszélyes ételek keze messzire elér
Ez sem old meg ugyanakkor mindent. Hiába tilos a saját osztályban a mogyoró, ha a szomszéd teremben vígan fogyasztják, esetleg kézmosás nélkül kezdenek utána közös játékba a gyerekek. Az anafilaxiás allergiások esetében ez nem némi rosszullétet, hanem életveszélyes állapotot idézhet elő, így a másik irányába legfelelősebb magatartás az jelenti, ha soha nem csomagolunk allergiamentes gyermek esetében sem ilyen ételeket, vagy bármit, amit felhasználásukkal állítottunk elő otthon, vagy vettünk készen.
Külföldön nem példa nélküli, hogy egy iskolák teljes mértékben kitiltják az allergéneket még az uzsonnásdobozokból is:
ennek ellenére Magyarországon a mobiltelefon tilos a suliban, egy marék mogyorót ugyanakkor nem tilt semmilyen központi szabály.
Ebben a cikkben részletesen írtunk az anafilaxiás allergiával élőkről: fontos tudni, hogyan védheted őket te magad is.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés