Így látja a kutya a tévét

A kutyák gyakran a gazdijukkal együtt bámulják a televízió, a számítógép vagy a tablet képernyőjét, de – mint egy kutatásból kiderül – nekik sokkal specifikusabb az ízlésük.

A kutyák leginkább más kutyákat szeretnek nézni a tévében, ám tanulmányok szerint elsősorban a hangok azok, amik a képernyő elé vonzzák őket. Ezek közül is a kutyaugatást és vonyítást, a baráti hangvételben parancsokat és dicséreteket osztó embereket, valamint a játékok csipogását preferálják. Az IFLScience szerint a kutyák nemcsak ebben, hanem tévénézési szokásaik tekintetében is különböznek tőlük. Miközben mi szeretünk nyugodtan ücsörögni, addig ők gyakran közelebb mennek a képernyőhöz, hogy jobban szemügyre vegyék, illetve többször fel-alá járkálnak gazdájuk és a tévé között.

Mivel a kutyáknak dikromatikus a látásuk, csak kétféle színspektrumban, kékben és sárgában érzékelik a világot. A szemük ugyanakkor jóval érzékenyebb a mozgásra, ezért az állatorvosok úgy gondolják, hogy a modern, nagy felbontású készülékek magasabb képfrissítési rátája megkönnyíti számukra a tévében látható kép feldolgozását.

De élvezik is a tévézést?

Egy kutatás során több képernyővel tesztelték, hogy a kutyák kiválasztják-e, mit akarnak nézni. A korai eredmények azt mutatták, hogy három opció esetén az állatok nem tudnak dönteni, ezért csak egy képernyőre figyelnek, függetlenül attól, hogy éppen mi megy rajta. Messzemenő következéseket azonban csak akkor lehetne levonni, ha a vizsgálatot két vagy esetleg háromnál több képernyőre is kiterjesztenék.

Miközben a kutatások alátámasztják, hogy a televízió lefoglalhatja a kutyákat, illetve vannak tartalmak, amiket előnyben részesítenek, az már jóval komplexebb kérdés, hogy valóban élvezik-e a tévézést. Mi, emberek gyakran az olyan felkavaró felvételeket is megnézzük, amik a szorongástól át a dühig érzelmek széles skáláját váltják ki. Vagyis nem feltétlenül azért döntünk egy műsor mellett, mert az jó érzéssel tölt el minket. Azt viszont nem tudjuk, hogy a kutyáknál is így van-e.

Kaja ide vagy oda, csak rövid ideig tudnak figyelni rá
Kaja ide vagy oda, csak rövid ideig tudnak figyelni ráManabu Ogasawara / Getty Images Hungary

Az, hogy a tévé mennyire köti le a kutyát, függ az adott egyed személyiségétől, tapasztalataitól és egyéni preferenciáitól is. Sőt, egyes elképzelések szerint a gazdi viselkedése is közrejátszhat benne, a kutya ugyanis gyakran követi a gazdája tekintetét, illetve megfigyeli további kommunikációs jeleit, beleérve a gesztusait és fejmozdulatait is.

Velünk ellentétben a kutyák jellemzően csak kevesebb mint 3 másodpercig képesek fókuszálni a tévére, és inkább csak rápillantanak, ahelyett hogy folyamatosan koncentrálnának rá. Kutatások szerint még a kifejezetten kutyáknak szánt műsorok sem tudják teljesen lekötni őket, így az idő nagyobbik részében azokra sem figyelnek.

Bár még sok a megválaszolásra váró kérdés, konklúzióként azt lehet mondani, hogy a kutyák valószínűleg soha nem lesz tévéfüggők, de a specifikus műsorok alkalmasak lehetnek rá, hogy némi szórakozást nyújtsanak számukra, amikor például sokat vannak egyedül.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek