5 egyszerű, de hatékony tipp, hogy több D-vitaminhoz juss pirula nélkül

A D-vitamin nemcsak a csontokat erősíti, hanem hozzájárul az immunrendszer működéséhez és jótékony hatással lehet a hangulatra is, hiánya mégis világméretű problémát jelent.

A jelenség leginkább két okra vezethető vissza. Egyrészt csak kevés olyan élelmiszer létezik, amiben a D-vitamin kellően magas koncentrációban lenne jelen, másrészt sokan egész nap a négy fal között, a munkahelyükön kuksolnak, így esélyük sincs, hogy a lehető legegyszerűbb és leghatékonyabb módon, a napfénnyel jussanak hozzá. A CNET ezen felbuzdulva szedett össze néhány hasznos tippet, ami visszabillentheti a mérleg nyelvét.

Mennyi D-vitaminra van szükség?

Ha attól tartasz, hogy a fenti tényezők miatt D-vitamin-hiányban szenvedsz, érdemes orvoshoz fordulnod, egy teszt segítségével ugyanis könnyedén ellenőrizhető, hogy valóban hiányállapotról lehet-e beszélni. Ugyan kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy elkezdj táplálékkiegészítőt szedni, nem szabad átesni a ló túloldalára sem. Mindig ügyelj rá, hogy ne lépd át a tolerálható felső beviteli szintet, ami a felnőttek számára napi 4000 nemzetközi egység, vagyis 100 mikrogramm, mivel a D-vitamin túladagolása súlyos következményekkel járhat. A javasolt napi beviteli érték ezzel szemben csak 600 nemzetközi egység, azaz 15 mikrogramm.

Mielőtt tehát még drága pénzen táplálékkiegészítőket vennél, amik nem is biztos, hogy megfelelő mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, próbáld ki az alábbi módszereket:

1. Nyiss ablakot

Miközben a hagyományos üveg csak az UV-A sugarakat engedi át, addig a széles körben alkalmazott fóliázott üveg már azokat sem. A tanulság: ahhoz, hogy szervezeted a napfény hatására D-vitamint állíthasson elő, ki kell nyitnod az ablakot – akár otthon, az irodában vagy az autóban legyél.

Ha azonban hosszabb ideig szeretnéd élvezni a napsütést, mindenképp kend be magad legalább 15-ös faktorszámú naptejjel, illetve ha szemmagasságba esik, viselj UV-szűrős napszemüveget. Ha erősen süt a nap, már 10-15 perc is elegendő lehet a D-vitamin-termelés növeléséhez.

2. Menj ki kávézni

Amennyiben módodban áll, vonulj ki az erkélyre, a kertbe vagy akár a ház elé, hogy ott idd meg az első kávéd. Reggel még nem olyan erős a napsütés, mint napközben, ám D-vitamin-szükségleted egy részét így is kielégítheted vele.

Ha otthonról dolgozol, ezt még azelőtt érdemes megtenned, hogy leülnél az asztalhoz, ha pedig be kell járnod, állítsd pár perccel korábbra az ébresztőt, hogy biztosan beleférjen az időbe. Ne feledd, már 10-15 perces napsütésnek is pozitív hatása lehet, és legalább közben nyugodtan végiggondolhatod a napi teendőidet is.

Egy kis napsütés csodákra képes
Egy kis napsütés csodákra képesPeopleImages / Getty Images Hungary

3. Fogyassz több halat

A zsíros halak, mint a tonhal, a makréla és a lazac, a legjobb természetes D-vitamin-források közé tartoznak. Az előbbi fogyasztása különösen előnyös: egy 100 grammos adag 526 nemzetközi egységnek megfelelő mennyiséget tartalmaz, így szinte teljes egészében képes fedezni a napi ajánlott beviteli mennyiséget. A célnak egyébként a konzerves tonhal, makréla, kardhal, pisztráng és tokhal is megfelel. Ha csak heti 1-2 húsételt hallal váltasz ki velük, már azzal is jó eredményt érhetsz el.

4. Edd meg az egész tojást

Ahogy arra a közelmúlt kutatásai rávilágítottak, a mértéktartó tojásfogyasztás biztosan nem fog sírba vinni, sőt igazából értékes fehérjeforrásnak számít, ami természetes formában tartalmaz D-vitamint – feltéve, hogy megeszed az egészet, mivel az a sárgájában található. Bár a tojás önmagában kevés a napi vitaminszükségleted fedezéséhez, mindenképp közelebb vihet a referenciaérték eléréshez. Nem árt, ha tudod: a szabadtartásos tojás több D-vitamint tartalmaz, mint a hagyományos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

5. Sétálj egyet ebédidőben

Egy brit tanulmány szerint a dél környéki órákban alig 15 percet kell a napon tölteni, hogy egy egészséges felnőttnek elegendő D-vitamin legyen a vérében. Ilyenkor erősebb a napsugárzás a reggeli időszakhoz képest, de annyira azért nem, mint délután, így kevésbé fenyegeti a bőrödet. Meglátod, jót fog tenni egy kis testmozgás is, így felfrissülten térhetsz vissza a munkába. Ha ugyanakkor a családban előfordult bőrrák vagy más bőrbetegség, amin ronthat a napsütést, előtte kérd ki orvosod tanácsát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra