Ha nehezen tudsz ellazulni vagy gondjaid vannak az alvással, a CNET szerint azzal érdemes kezdened, hogy nemet mondasz a koffeinre és a cukorra, melyek csak további stresszforrást jelenthetnek és megágyazhatnak a szorongásnak. Más élelmiszerekkel viszont pont az ellentétes hatást érheted el: van, amelyik támogatja az idegrendszer működését, és olyan is, amely csökkentheti a stressz-szintet vagy megnyugtató hatású lehet. Íme, nyolc példa.
1. Kefir
A kefir tele van jótékony baktériumokkal, melyek hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez. De hogy jön ide a stressz? A kettőnek látszólag semmi köze egymáshoz, mégis van köztük összefüggés. A kutatások nemcsak azt mutatták ki, hogy a stressz kedvezőtlenül hat a mikrobiomra, hanem azt is, hogy a bélbaktériumok szabályozásával visszafogható a szorongás.
2. Lazac
A zsíros húsú halak, mint a lazac nagy mennyiségben tartalmaznak ómega-3 zsírsavakat, amelyek komoly szerephez jutnak az idegrendszer megnyugtatásában. A Jama Open Network 19 klinikai vizsgálat eredményét összefoglaló áttekintése alapján az ómega-3 zsírsavakkal történő kezelés a szorongásos tüneteken is képes enyhíteni.
3. Meggy
A meggy fitokemikáliákban, így többek között melatoninban is gazdag. Az utóbbit alváshormonnak is nevezik, mivel az emberi szervezet az esti időszakban szabadítja fel, hogy segítse az elalvást. Tanulmányok kimutatták, hogy a meggylé fogyasztása magasabb melatoninszinthez vezet, ami javíthat az alvás minőségén és meghosszabbíthatja az idejét is.
4. Uborka
Megfordult már a fejedben, hogy mi lehet az uborkás víz népszerűségének titka? Az egyik ok valószínűleg az lehet, hogy az uborka illata természetes stresszcsökkentő tulajdonságokkal bír. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy alacsony a cukortartalma, illetve értékes B-vitamin-forrás, ezáltal támogatja az idegrendszer egészséges működését, továbbá a szorongásos tünetekkel szemben is hatékony lehet.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
5. Citrusfélék
Már számos tanulmány látott napvilágot, ami összefüggéseket mutatott ki a C-vitamin-szint és a hangulat között. Egy 42 középiskolai tanuló bevonásával végzett vizsgálat azt is megállapította, hogy bevitelével a szorongás is mérsékelhető. A citrusfélék – köztük a citrom, a lime, a narancs vagy a grépfrút – fogyasztása tehát mindenképp jó döntés, hiszen a C-vitamin mindegyikben megtalálható.
6. Hagyma
A hagyma az egyik legjobb prebiotikus rostforrás, amely elősegíti az egészséges bélbaktériumok táplálását. Márpedig, mint tudjuk, a kiegyensúlyozott mikrobiom elengedhetetlen az optimális mentális egészséghez. Prebiotikus rostokat tartalmaz egyébként a póréhagyma, a fokhagyma, a banán és az alma is.
7. Tökmag
A tökmag magnéziumban gazdag, amit a legfontosabb stresszoldó tápanyagok között emlegetnek. Sokan azonban hiányt szenvednek belőle, mivel a feldolgozott élelmiszerekben gyakorlatilag nincs jelen. A jó hír, hogy már egy csészényi tökmagból is 150 mg magnéziumhoz juthatsz, ami a napi ajánlott beviteli mennyiség közel felének felel meg.
8. Étcsokoládé
A Journal of Proteome Research című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint napi 45 gramm étcsokoládé fogyasztásával csökkenthető a kortizol nevű stresszhormon szintje a szervezetben, és mivel magnéziumot is tartalmaz, duplán jól járhatsz vele! Csak figyelj oda, hogy amit veszel, tényleg étcsokoládé legyen, ne csak valami sötét színű utánzat, amiben alig van kakaóvaj.