Fűtésszezon: így védekezz a csendes gyilkos ellen

A bajt megelőzni mindig egyszerűbb, sőt olcsóbb is, mint helyreállítani a károkat. Nincs ez másként a fűtéssel sem. Cikkünkben Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője mondja el, mit kell tenned, hogy biztonságban vághass neki a fűtésszezonnak.

Teljesen mindegy, hogy mivel fűtesz otthon – legyen az gázkazán, vegyes tüzelésű kazán, kályha, cserépkályha vagy éppen kandalló –, a berendezés komoly veszélyt jelenthet, ha nem megfelelően használod. Mukics Dániel tűzoltó őrnagy szerint nem éri meg kockáztatni: amennyiben házi barkácsmegoldásokat használsz, vagy elmulasztod az éves karbantartást, a saját és szeretteid életével játszol.

Ne az ellenőrzésen akarj spórolni

A szóvivő kérdésünkre elmondta: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fűtési rendszer folyamatos ellenőrzése éppolyan fontos, mint például egy autóé, hiszen ha rosszul működik, az végzetes következményekkel járhat.

Mindig ellenőrzött és kitisztított fűtőeszközzel és ellenőrzött kéménnyel vágjunk neki a fűtési szezonnak!

A fűtési költségek csökkentése érdekében újabban egyre többen fűtenek fával, sokan viszont olyan anyagokat égetnek el, amiket nem szabadna. Miközben erre a célra csak a két évig fedett és jól szellőző tűzifa lenne az ideális, vannak, akik háztartási szeméttel, lakozott, festett vagy nedves fával próbálkoznak, minek következtében náluk több kátrány és korom rakódik le a kéményekben.

A hulladékégetés miatt több kátrány és korom rakódik le a kéményben
A hulladékégetés miatt több kátrány és korom rakódik le a kéménybenHenfaes / Getty Images Hungary

A szakember óva int attól, hogy kövesd a példájukat, mivel a felhalmozódó koromréteg a fűtés során izzani kezdhet, meggyulladhat és kéménytűzhöz vezethet, ami másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére is.

Ha csak két hétig háztartási szeméttel fűtenek, annyi kátrány és korom rakódik le a kéményben, mint megfelelő tüzelőanyag esetén egy teljes fűtési szezon alatt.

A háztartási hulladékok, rongyok égetésének további veszélye, hogy közben olyan mérgező és rákkeltő gázok szabadulnak fel, amelyek lerakódnak az ember tüdejében, bőrén és ruháin. Aki tehát szeméttel fűt, nemcsak maga és családja, hanem egész lakókörnyezete egészségét veszélyezteti.

A hagyományos, fatüzelésű kályhák használatakor a karbantartás mellett arra is oda kell figyelni, hogy az esetleg kipattanó szikra ne okozzon lakástüzet. Éppen ezért nem szabad a kályhák előterében semmilyen éghető anyagot tárolni, a tűzszerszámokat pedig fémtálcán vagy fémtárolóban kell elhelyezni.

Óvakodj a szén-monoxidtól!

Azokon a helyeken, ahol nyílt égésterű eszközzel oldják meg a fűtést, főzést vagy vízmelegítést, fokozott óvatosságra van szükség, mivel ezek az adott helyiség levegőjét használják fel az égés során. Ha a berendezés ilyenkor nem jut elegendő levegőhöz, akkor másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik.

Fontos azonban tudni, hogy nem csak a gázzal működő berendezések okozhatnak mérgezést. A kandallóval, cserépkályhával, olajkályhával, vegyes tüzelésű kazánnal fűtők ugyanúgy veszélyeztetettek, hiszen a mérgező gáznak gyakorlatilag bármilyen, nyílt égéstérrel rendelkező eszköz a forrása lehet.

Egy érzékelő életmentő lehet
Egy érzékelő életmentő lehetsturti / Getty Images Hungary

Mukics Dániel összeszedett néhány tippet, mire érdemes figyelned, hogy megelőzd a szén-monoxid kialakulását:

  • A nyílt lánggal égő tüzelő-, fűtő-, vízmelegítő és főzőeszközök telepítését bízd szakemberre.
  • Biztosítsd a nyílt lánggal égő berendezések levegő-utánpótlását.
  • Évente tisztíttasd ki és vizsgáltasd felül a fűtőeszközeidet.
  • Élj az ingyenes kéményseprés lehetőségével, és foglalj időpontot.
  • Az ajtók, ablakok cseréjénél ügyelj rá, hogy az újonnan beépített, jól záródó nyílászárókon legyen résszellőző.
  • Az elszívó és a nyílt lánggal égő berendezés együttes üzemelése is hozzájárulhat a szén-monoxid kialakulásához. Ezeket soha ne működtesd együtt.
  • Az esetek fele a fürdőszobában történik, mert azok légtere általában kicsi, így a vízmelegítő gyorsan elhasználja az égéshez a szoba levegőjét. A szellőzőrácsot soha ne takard vagy zárasd le.
  • A fűtési szezon alatt szellőztess gyakrabban.

Készülj fel a tűzveszélyre is

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a tűzveszélytől csak a téli időszakban kell tartaniuk, amikor az adventi koszorúk és a gyenge minőségű karácsonyi izzók lángba boríthatják a lakást. Az igazság ezzel szemben az, hogy az esetek nagy része azért köthető a hűvösebb évszakokhoz, mert az emberek ilyenkor többet tartózkodnak otthon.

A fűtési rendszerek hibái, a szabadidős tevékenységeink, a hanyagságunk ilyenkor sokkal több kockázatot hordoz, mint egy-két gyertya lángja.

A lakástüzek többségénél a felszabaduló mérgező füst is jelentős kockázatot jelent, ami a füstmérgezésen túl akár tragédiát is okozhat. Pedig a veszély egy pár ezer forintért beszerezhető füstérzékelő beszerzésével megelőzhető lenne. Az eszköz 85 decibeles hangerővel figyelmeztet a tűzre, amikor a lángokat még könnyen meg lehet fékezni, így a keletkező károk mértéke is jóval kisebb lesz. Ahogy a tűz, úgy a szén-monoxid érzékelésére is van eszköz, melynek használata életet menthet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek