Hogy tároljam a kávét, hogy ne veszítse el az ízét?

Ha egy kicsit is érdekel a kávéd minősége, többé ne nézd tétlenül, hogy egy hanyagul nyitva hagyott zacskóban vívja haláltusáját a konyhapult végén.

A jó hír, hogy a kávé tárolásában semmi ördöngösség nincs. Sőt, a Takeout egyenesen azt állítja, hogy roppant egyszerű az egész. A portál által idézett szakértők alaptézisként elmondták, soha ne őrölt kávéból, hanem szemesből képezz tartalékokat. Még akkor is, ha nem vagy kávésznob.

Tartsd távol az oxigéntől!

Spencer Turer, a Coffee Enterprises szakértője szerint a kávé legnagyobb ellensége az oxigén, de míg az egész babok ízét csak 10-14 nap elteltével kezdi tönkretenni, addig az őrölt kávénál már 24 óra után is minőségromlást okoz.

Mivel azt nagyobb felületen éri a levegő, az oxidáció is hamarabb beindul.

A másik fontos szabály, hogy egyszerre csak annyi kávét vegyél, amennyit záros határidőn belül elfogyasztasz, és véletlenül se hosszú hónapokra tárazz be belőle.

Ne ragadj le az unalomig ismert fajtáknál! A kisebb mennyiségek mellett beleférhet némi kísérletezés is. Kipróbálhatod például a szezonális kávékat, amelyek csak bizonyos évszakokban, bizonyos régiókban teremnek.

shutterstock 487209592

Zárd be az aromákat!

A kávé pörkölésénél szén-dioxid keletkezik, ami csak hetek alatt szabadul fel a szemekből (és kihozza az aromákat). A frissebb pörkölésű termékeknél ezért nemcsak arra kell figyelned, hogy ne érje oxigén, hanem arra is, hogy a szén-dioxid távozni tudjon. 

Ha kedvenc koffeinforrásod aromazáró tasakban vásárold meg, ami egyirányú szeleppel is rendelkezik, mázlid van, mert az pont ezt a célt szolgálja, így az ég világon semmi teendőd nincs: nyugodtan benne hagyhatod (persze gondosan levárva).

Általában az a zacskó a legjobb, amiben megkapod a kávét. Kifejezetten a tárolásra tervezték, ezért minden mással csak rosszabbul jársz. 

– magyarázta Sam Sabori, az Intelligentsia Coffee pörkölésért felelő minőségellenőre.

A szakértők szerint egy szelepes aromazáró tasakban akár 6-9 hónapig is eltartható a szemes kávé, de még egy rosszabb minőségű zacsiban is kihúzza három hónapig. Ennyire hosszasan azonban úgysem szokás tartogatni.

Amennyiben másfajta, mondjuk sima papír a csomagolás, akkor se ess kétségbe, mert jobb híján egy simítózáras tasak vagy egy légmentesen zárható üvegedény is megteszi. De az utóbbi csak akkor fog beválni, ha tisztán tartod (a zacskót nem kell, hiszen az inkább egyszer használatos). A kávéban lévő olajok ugyanis ráragadhatnak az üveg falára és megavasodhatnak, ami elég kellemetlen szaghatással járhat.

Felejtsd el a frigót!

Bárki bármit is mond, a kávénak semmi keresnivalója a hűtőben vagy a fagyasztóban. A kávébab egyik meglepő tulajdonsága, hogy erősen nedvszívó, ezért hiába húzná tovább a frigódban, közben átvenné a maradékok szagát. 

Peter Giuliano, a Specialty Coffee Association fejlesztése vezetője azt mondja, egyesek szentül hiszik, hogy a mélyhűtőben feljavítható a kávé íze, a megfelelő készítési móddal azonban sokkal nagyobb hatást érhetsz el. A lényeg, hogy frissen őröld a kávét, és kellően forró (90-95 Celsius-fokos) vízzel főzd le, hogy kiereszthesse az ízét.

Sam Sabori összegzésként hozzátette, a kávéval úgy érdemes bánnod, ahogy a kenyérrel is teszed.

Ne hagyd, hogy közvetlen napsütés érje, tartsd relatív hűvösen és szárazon, és ne hűtsd le. Ilyen egyszerű.

Oszd meg másokkal is!
Mustra