Így tisztítsd a matracod

Előzetesen csak annyit, hogy a porszívó és a szódabikarbóna lesz a legjobb barátod.

Nem titok, hogy az ágy, ahol nap mint nap álomra hajtjuk a fejünket, bizony elég gusztustalan hely, és elég sok mindennel és mindenkivel osztozunk rajta. Nem csoda, hogy rengeteg cikk született már arról, milyen sűrűn érdemes kimosni a lepedőt vagy éppen a pizsamánkat

Minden kezdet nehéz

Értelemszerűen először is mindent le kell pakolni az ágyról, és szépen ki kell mosni az összes lepedőt, párnát, takarót és ágyneműhuzatot. Miközben a mosógép dolgozik, elő kell rántani a porszívót, hogy összes port, szöszt, rólunk lehullott bőrdarabkákat és minden egyéb élő és élettelen, de szilárd szennyeződést el tudj távolítani a fekhelyedről. És ha már egyszer rászántad magad, ne legyél trehány, főleg a címkéknél, varrásoknál és alapvetően minden szegletben, ahol megülepedhet a por. Ha van otthon kárpittisztítófej vagy kézi porszívó, akkor azzal még hatékonyabb tudsz lenni, főleg, ha a fejeket előzetesen megtisztítottad, és nem csüngnek rajta csomókban a porcicák. Ja, és hogy ezt milyen sűrűn kell megejteni? Félévente – állítják egyes szakértők, mások szerint pedig havonta mindkét oldalon. 

shutterstock 772822510
Shutterstock

Folyt. köv.  

Most, hogy por és egyebek többségét sikerült eltávolítani, ideje a foltokkal is foglalkozni. Ha nincsenek komolyabb szennyeződések, akkor készíts egy keveréket egy teáskanálnyi mosogatószerből és egy csészényi vízből, majd fújd be vele a matracot, várj pár percet, és törölgesd át egy nedves ronggyal a foltot. A törölgetés alatt nem dörzsölést értünk, mert ezzel lehet, hogy csak rontunk a helyzeten, és nem szabad, hogy a matrac, főleg ha memóriahabos, túlságosan átázzon. Lehet, hogy nem árt beszerezni egy enzimes tisztítófolyadékot, ez elvileg bármilyen makacsabb szennyeződéssel elbánik, az ApartmentTherapy szerint pedig a só és a citrom kombinációja is bevethető.

Végezetül szórj a matracra némi szódabikarbónát akár kézzel, akár szitával, várj nagyjából egy órát, majd utána porszívózd fel a fehér port. Ha így is maradnak kellemetlen szagok, akkor tegyél egy kis illóolajat (mondjuk, mentásat vagy levendulásat) némi meleg vízbe, és ezzel is fújd be a matracot. Vagy azt is megteheted, hogy biztosra mész, és már a szódabikarbónához is adsz pár cseppet.  

A szükséges plusz

Ó, igen, és ha már úgyis elővetted a porszívót, akkor nem árt, ha az ágy alatt és mögött is takarítasz egy keveset, illetve ha van ágyneműtartó, abból is kiszippantod az oda nem illő dolgokat. Ha pedig van rá lehetőséged, akkor zárd a nagy matractakarítást azzal, hogy kirakod azokat szellőzni egy kicsit a friss levegőre. 

És hogy a munkád eredménye minél tovább tartson, érdemes venni matracvédőt is. Van, ahol már 1290 forintért is kapsz egy 70X120cm-est, ami ugyan nem annyira praktikus, hiszen nem gumírozott, de utóbbiak nyilván ennél többe kerülnek. Ami még fontos szempont: könnyen le lehessen kapni a matracról, és könnyen lehessen tisztítani is. A Spruce szerzője szerint a matracvédőt érdemes olyan sűrűn kimosni, mint az ágyneműt, vagyis nagyjából hetente, illetve akkor is nyugodtan dob be a gépbe, ha foltos lett. 

shutterstock 561854383
Shutterstock

Amikor már felesleges próbálkozni

Talán nem mindenki tudja, de az ágymatracot legalább félévente meg kell fordítani, hogy mindkét oldalát egyformán érje a terhelés. Persze ezzel sem lehet a végtelenségig meghosszabbítani az élettartamukat, általában 7-10 év után kezdenek teljesen elhasználódni, és itt nemcsak arra gondolunk, hogy koszosak lesznek, hanem arra is, hogy már nem támasztják ugyanúgy a gerincet, besüppednek, az alvás rajtuk nem lesz annyira pihentető, sőt akár a hátunk, derekunk is megfájdulhat tőlük. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek