Rosszul főzzük a kávét a kotyogóssal

Igen, egy újabb dolog, amit rosszul csinálunk.

Miután kiderült, hogy rosszul töltjük a telefonunkat és rosszul játszunk az UNO kártyával, most arról a szomorú tényről kell beszámolnunk, hogy az emberek többsége rosszul használja a kotyogós kávéfőzőjét. 

Alfonso Bialetti 1933-ban találta fel (vagyis védette le) a kávéfőzőtt, ami nem összekeverendő a Szarvasi kotyogóval, ebben ugyanis van egy szelep, ez adja a kotyogó hangot. A Paksi Kávé közleménye szerint Magyarországon csak az 1990-es években, a kávékultúra fellendülésével vált igazán ismertté, és akkor sem jutott el megfelelő használati utasítás az emberekhez, és legyen bármi a név, a hibák azonosak. A közleményhez néhány alapvető kávékészítési hibát is felsorolt Hegedűs László barista. 

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.
  • A gond már a vízhasználatnál kezdődik, nem mindegy, hogy mennyire meleg és úgy egyáltalán milyen vízzel indul a kávéfőzés. „Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, minél forróbb vizet kell beleönteni. Köztudott, hogy a kávé 98-99 százaléka víz, tehát annak minőségére is érdemes nagy hangsúlyt fektetni.” 
  • A másik alapvető hiba, amit gyakran elkövetünk az, hogy letömjük a kávét. Ez azért baj, mert a víz nem tudja alaposan átmosni. Fontos továbbá, hogy a kotyogóson található biztonsági szelep fölé ne kerüljön víz, másként biztosan nem lesz aromatikus a kávé. „Ha betartjuk ezeket az íratlan szabályokat, akkor akár már 1 perc 40 másodperc után kijön a kávé. Így lesz a lehető legfinomabb, mert a kotyogós minimális ideig érintkezik a gőzzel, vízzel” – mondta a barista.
  • A szakértő tévhitnek nevezte, hogy a kotyogós egyenlő a keserű kávéval. Arról is beszélt, hogy az otthoni adag mindig erősebb annál, mint amit a kávézókban fogyasztunk.
  • „Nagyon sok múlik a kávé minőségén és a frissességén is. A kotyogósban főtt kávé koffeintartalma magasabb, mert a robusta kávék erősebbek. Az eszköz ráadásul közel sem ugyanaz, mint a kávézókban használt espresso technológia” – derült fény a nagy titokra.

Ennek ellenére érdemes kotyogóst választani, mert a szakértők szerint is nagyon jó kávét lehet vele készíteni, főleg ha közepes pörkölésű kávét választunk hozzá. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra