Most már ön is tudni fogja, melyik krumpli mire jó

Új jelölés segít eligazodni a boltban kapható burgonyák között. Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Ezentúl megtudhatjuk, honnan jött a krumpli, mi a pontos fajtája és főzési típusa. Kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is, csomagolt termék esetén pedig a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimum méretét.

shutterstock 347630291

Az adott fajtának megfelelően három főzési kategória lesz:

A – saláta (nem szétfővő)

B – főzni való (kissé szétfővő)

C – sütni való (szétfővő)

A rendelet május közepén lépett életbe, de az előírás alól egy ideig mentesültek azok a tételek, amelyeket még a rendelet hatályba lépése előtt csomagoltak és címkéztek. Szeptember 1-től viszont már minden kereskedelmi forgalomban lévő csomagoltan és ömlesztve árult burgonyánál kötelező feltüntetni az adatokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra